Szép házak

Szép házak: stílusos nappali

7 Perc olvasási idő
Szép házak

Szép házak: stílusos nappali

7 Perc olvasási idő

A nyugalom szigete
Vagy épp pezsgő házibulik színtere, a játszótér benti megfelelője, s megannyi más lehet még. Életritmusunk határozza meg, mi minden történik házunk általában legnagyobb helyiségében, de egy biztos: otthon töltött időnk jelentős része itt zajlik, tegyük hát olyanná, amely minden igényünket kielégíti. Nem csak új lakás vásárlásakor kell berendeznünk a nappalit. Mindannyiunk életében eljönnek fontos pillanatok, amikor változtatnunk kell otthonunk berendezésén, stílusán is, legyen szó összeköltözésről, vagy gyermek születéséről.

Rendezze át!
Van úgy, hogy valami újra vágyik az ember, mikor régóta fontolgatja, hogy változtatna, de máris eszébe jut, mibe fog ez kerülni? És így inkább halogatja. Ha alapvetően jó állapotúak ülőbútorai, kényelmes, formája illeszkedik elképzeléseibe, akkor ne cserélje újra, csak öltöztesse át. Akik tudnak, szeretnek varrni, ők szerencsésebb helyzetben vannak, de ennek híján se vesse el az ötletet: bútorvászonból levehető huzatot varrónők is készítenek. Sok bútorvászon mintája visszaköszön a dekorációs pamutvásznakon is, ezekből készülhet függöny, párnahuzat, de akár az olvasólámpa ernyője is bevonható vele.
Vizsgálja kritikus szemmel használati- és dísztárgyait. Ami nem illik az új dizájnba, azt meg ne tartsa csak azért mert anyósától kapta, kisbútorokat se kerülgessen csak mert kár volna kidobni. Amelyhez érzelmek fűzik, azoknak keressen a lakás más pontján méltó helyet, a többitől szabaduljon meg!
Átfestheti a falakat, és változtathat a fényeken is, sokszor már ez is elegendő ahhoz, hogy más hangulatot kapjon az egész szoba. Ha szőnyeget vásárol, akkor mindenképpen tegye csúszásmentessé. Több kisebb szőnyeg könnyebben kezelhető, mint egy nagy, de ha shaggy típusú szőnyeget vásárol, akkor egymás mellé tehet többet, hosszú szálai jól rejtik a széleket.

Ülőgarnitúra, vagy szófa fotelekkel?

Sok minden meghatározó, a család létszáma, a pénztárca, és azon kívül, hogy mi fér be, számításba kell venni, ha vendégei érkeznek.
Sarokgarnitúra – nem csak sarokba. Ilyen elhelyezésre azok a bútorok alkalmasak, amelyeknek minden oldala kárpittal bevont. Ha térbe állítjuk, akkor akár egyfajta térelválasztó szerepe is lehet. Ha olykor szüksége van vendégágyra akkor érdemes kihúzhatót vásárolni, s ez egyben ágyneműtartó is.
3+2+1, de csak ha valóban elfér. Az ilyen összeállításokat 30 m2 alatt nem is ajánljuk. Viszont ha nagy tér áll rendelkezésre, akkor érdemes számításba venni a holland stílusú ülőbútor garnitúrákat is. Robosztus, faberakásos, masszív, időtálló, röviden igy tudnánk jellemezni.
Ha nincs sok hely, vagy épp csak egy kis vendégfogadó sarkot szeretne berendezni, akkor válasszon a szellősebb modellek közül, pl. rattan, vagy könnyedebb faszerkezetűek jól mutatnak önálló bútorokként is.
Tévénézéshez, olvasáshoz jó szívvel ajánljuk a kagylófoteleketrelaxfoteleket. Kényelmesek, nem túl drágák, kiegészíthetők lábtartóval, de talán a legnagyobb előnyük, hogy párnázatuk, huzatuk levehető, mosható.
A színek, minták megválasztásánál vegye figyelembe, hogy csíkos, vagy nagymintás kárpitokhoz az egyszínű falak illenek. Míg egy mélyebb színárnyalatú fal esetén bölcsebb döntés pasztell, vagy semlegesebb színű kárpitban gondolkodni, a fehér falakat feldobja egy harsányabb színben pompázó kanapé.

Milyen kárpitot?

Nos ez nem csak egyéni ízlés dolga, függ az igénybevételtől is, valamint a rászánt összegtől is. Mindnek van előnye-hátránya.
Valódi bőr: megfelelő stílusban bármelyik nappaliba jó választás. Előnye a könnyű tisztántarthatóság, strapabíró, nem megy ki a divatból, hosszú élettartama alatt megtérül az ára. Ráadásul könnyen javítható ha sérül, és átfesthető. Hátránya a gondos ápolás, amelyet rendszeresen igényel, és talán az ára.
Szövet: sokféle színben, mintában kapható egy-egy hasonló formavilág, így mindenki talál belőle kedvére valót. Előnye, hogy gazdag színválasztékban kapható elérhető áron. Hátránya a nehézkes tisztítás, kivéve, ha levehető a huzat. Kivételt képez a folttaszító szövet, ez a kiömlő folyadékoknak ellenáll – valameddig. Kisgyermekek mellé maximum a cserélhető huzatos változat ajánlott.
Textilbőr: no ezt már gyerekekhez találták ki. Első ránézésre mintha bőr volna. Előnye: könnyen tisztítható, nem igényel különösebb törődést, nem tesznek kárt benne a szennyeződések és az UV sugaraknak is ellenáll. Mindezt elérhető áron. Hátránya: rövid élettartamú ez a fajta kárpit, nem felújítható, és nem is festhető. Kárpitja sok esetben kirepedezéssel jelzi: ideje áthúzatni. Azonban nem kerül többe, mint egy szövetkárpit áthúzása.
Műbőr: Retro kedvelők nagy kedvence. Az „utángyártott” darabok meglehetősen túlárazottak, viszont rendelkezik a 60-as években gyártott darabok minden előnyével és hátrányával.
Az egyetlen, amelyet fenntartásokkal ajánlunk, az talán a plüss kárpit. Kedvezőtlen tulajdonsága, hogy idővel kinyúlhat a huzat, porcicák búvóhelye, illetve a szerző meggyőződése, hogy csak „frissen fésülve” szép igazán.
Szekrénysor? Már a múlté!
Nagy nehezen kimentek a divatból a robosztus, sok helyet foglaló faltól-falig szekrénysorok, melyekre bizonyára sokan emlékszünk még. Nagyot változott a lakások elrendezése, az igények az elmúlt 20 évben. Ma már sok lakást eleve úgy terveznek, hogy helyet kap egy gardrób helyiség, a kisebbekben beépített szekrény, így aztán nem kár érte.
Elemes nappali bútort ma is lehet kapni, de általában variálható, szellős, szabadon alakíthatók a polcok. Kaphatók külön média szekrények is, amelyekben gazdagon jut hely a házimozinak, filmeknek, konzolnak és mindezek tartozékainak. Ha iratait Ön is mappákba szedve tárolja, akkor a fiókos részeknek nem sok hasznát fogja venni, viszont egy bárszekrényke jó szolgálatot tesz: mindig kéznél lesznek a pezsgős poharak, kínáló tálkák ropogtatnivaló csemegékhez.
Dohányzóasztalok – kinek, hová, milyet?
Természetesen a könyezetébe passzolót. De kicsi, nagy, kerek, vagy szögletes? Az üveglapos asztalok szerkezettől függően szinte minden nappaliban jól mutatnak, de ha gyakran kell port törölnie, akkor inkább ne bosszantsa magát az üveglapossal. Bár nagyon könnyű tisztán tartani, de minden meglátszik rajta. Átmenet a fa és az üveg között, ha az üveglap elmozdítható, alatta pedig kis skatulyákra osztott tárolóhely kapott helyet. Ezeket megtöltheti bármivel, kavicsokkal, a nyaralásból hozott kagylókkal, csigaházakkal. Gyöngyökkel, színes fonalgombolyagokkal, évszakonként változó szárított termésekkel.
Nagyobb létszámú családnál jól jön az egymás alá betolható asztalka sorozat, nem foglal nagy helyet, de ha szükség van rá, csak ki kell húzni. Ha gyakran ül össze barátaival kártyázni, családdal társasozni, akkor a változtatható magasságú asztalt ki tudja használni. Ha kisgyermekei, idős családtagjai, háziállata van, akkor talán szerencsésebb a köralakú asztal.
Fények, világítótestek
Válasszon bútoraihoz illő csillárt, ha pedig a szoba berendezése kívánja, akkor nézelődjön a sorozatokban kaphatóak között, így azonos típusú falikartállólámpát is tud hozzá venni. Az állólámpák nem csupán hangulatfényt adnak, egy fotel mellé állítva kényelmes olvasósarokká alakítja. Ha pedig egy szép paravánnal félig kizárja a külvilágot, akkor nyugodt kuckót nyer vele. Bútorvilágítók közül az igazán hasznosak, amelyek a könyvesszekrény polcain keresgéléshez nyújtanak segítséget, viszont a képmegvilágítók, apró ledes dizájnfények meghitté varázsolják nappaliját.

Nappali a szabadban
Manapság nem csak nyáron, jó időben lehet kiterjeszteni a nappalit a teraszra, akár egész évben is igénybe veheti a plusz területet, melyet a nappaliból nyíló terasz, erkély kínál. Hogyan? Az ősz beköszöntével rövidülnek a nappalok, s hidegebbé válik az időjárás, de ha nem akar lemondani a megnövelt térről télen sem, akkor böngésszen az egyedi méretre készült ponyvák között. Bár el kell ismerni, nem olcsó egy ilyen megoldás, amely részben hőszigetelt, ellenáll az időjárásnak, jól megtervezett „ablakaival” a természetes fényt sem mellőzi, és praktikusan tavasszal leszerelhető. De mivel hosszú távú befektetésről lévén szó, megéri az árát. Annyiból előnyösebb, mint a fixen beépített terasz, hogy bontható, lényegesen esztétikusabb, és nem igényel különösebb karbantartást, újrafestést. Gondoljon bele, borongós téli napokon egy bögre forralt borral kiülhet a teraszra anélkül, hogy meg kellene küzdenie az elemekkel, teleltetést igénylő növényei pedig kifejezetten hálásak lesznek a hűvösebb zugokért.

Ajánlott bejegyzések
energiatakarékoslakásfelújításSzép házak

Szép házak: A vakolat alatt

6 Perc olvasási idő
Korszerű hő-, víz- és hangszigetelési anyagok, technikák bemutatásával folytatjuk Szép Házak sorozatunkat. Az utóbbi években már nem csupán zsebre megy: új házaknál…
Szép házak

Szép házak: Térelválasztás okosan

8 Perc olvasási idő
Esztétikum, vagy praktikum? A gipszkarton sokoldalú felhasználhatóságáról bizonyára Ön is hallott már. Használhatja nagy terek felosztásához, vendégfalként, szárazvakolatként, vagy építhet belőle mennyezetet,…
Szép házak

Szép házak: Kellemes pihenést!

7 Perc olvasási idő
Szép álmokat! Sokunk nem is gondolná, mennyire meghatározza mindennapjainkat ágymatracunk minősége, tulajdonságai. Ne gondoljuk, hogy a legdrágább matrac egyben megfelelő is számunkra. Matrac vásárlásakor…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük