energiatakarékoslakásfelújításSzép házak

Szép házak: A vakolat alatt

6 Perc olvasási idő

Korszerű hő-, víz- és hangszigetelési anyagok, technikák bemutatásával folytatjuk Szép Házak sorozatunkat. Az utóbbi években már nem csupán zsebre megy: új házaknál évről évre egyre szigorodik az energetikai előírás is. Fontos szabály, hogy a műszaki tartalomban meghatározott K értéktől csak lefelé térhetünk el. Még a szigetelőanyagok megvásárlása előtt érdemes felülvizsgálni a tervet, és amennyiben lehetséges, korszerűbb anyagokat vásárolni. A hőszigetelés tipikusan egy olyan beruházás, amelyet előrelátóan kell megtervezni, nem lehet utólag korrigálni, arról nem is beszélve, hogy cseréjekor a méregdrága vakolat is megy a levesbe.

Régi házak korszerűsítése

Még mindig rengeteg olyan épület van hazánkban, melyek a múlt század  ’60-as, ’70-es éveiben épültek, s nem rendelkeznek semmilyen hőszigeteléssel. Ezen ingatlanok felújítása anyagilag a legfájóbb, mivel akkoriban nem csak a hőszigeteléssel, de a felhasznált anyagok összeférhetőségével sem sokat törődtek. A derékszög-vízszintes-függő szentháromságát itt most nem kívánjuk kommentálni. Az ilyen házaknál, ahol különböző építőanyagokkal dolgoztak (pl. bővítés során vertfalhoz téglával építettek hozzá), mindenképpen érdemes szakember segítségét igénybe venni, mivel fokozottabb a hőhidak kialakulásának veszélye. Nehogy később a penészesedéssel kelljen majd szembenéznünk. Érdemes komplett tervet készíteni, ha már megbontásra kerül a jelenlegi állapot, s egyszerre elvégezni azokat a szükséges felújításokat, amelyek egymástól függenek. Az összköltség és elvégzendő külső-belső munkálatok ismeretében látni fogja, hogyan tudja pénzügyi helyzetéhez igazítani, esetleg különböző ütemekre osztani.

Az ablak is beleszámít

A nyílászárók cseréjénél nem csak az energetikai szempontot kell figyelembe venni, számít az esztétika is. Az elmúlt évtizedben rengeteget fejlődtek a szervetlen anyagokból készült nyílászárók, korszerűbb szellőzéssel vannak ellátva, színválasztékuk egyre bővül: némi felárért vásárolhatunk fahatásút, színezettet, de műanyag ablakok már fém színekben is elérhetőek. Van, aki ragaszkodik a fához, mint anyaghoz, de ha csak a látványa miatt vásárolna fát, viszont a velejáró bajlódástól megszabadulna, akkor a fahatású műanyag ablakokat önnek találták ki. Bármelyik mellett is dönt, még a hősigetelés előtt meg kell ejteni a cserét, és bármennyire is apróságnak tűnik, egy elodázgatott ablakpárkány beépítés tönkreteheti a vakolatot, szigetelést, melynek javítása sem nem esztétikus, sem nem olcsó.

Húsz éve még jó volt

Sok homlokzatra került hőszigetelés a bő húsz évvel ezelőtti nagy szigetelési lázban. Ezek mára elavultak, mai elvárásainknak közelében sem járnak az akkori 5-6 cm vastagságú polisztirol lemezes megoldások. Mi a teendő ezekkel? Természetesen korszerűsíteni kell. Függően az anyagi kerettől és a meglévő szigetelés állékonyságától alkalmazhatjuk a Baumit „hőszigetelés a hőszigetelésen” rendszerét. Ekkor nem szükséges bontani a már meglévő hőszigetelő réteget, azonban a szakszerű kivitelezés elengedhetetlen. Ha házilag vágna neki, akkor számoljon előbb utána, mi éri meg jobban. A házilagos kivitelezésnél sokan hajlamosak elsiklani mind az időtényező, mind a befektetett munka mennyisége és a szükséges eszközök ára felett. Ha sok szabadidővel, gyakorlattal, meglévő szerszámokkal és állványzattal persze a teljes bontás-új szigetelés-újra vakolás is kifizetődő lehet.

Ha nincs elég hely

Vannak olyan speciális esetek, amikor akadályba ütközik az elvárt hatékonyság. Ez az eset jellemzően az utólagos hőszigetelés problémaköre. Jó példa erre a telekhatárra épített ház esete. Ilyenkor előfordul, hogy a teljes rendszer vastagságát, ragasztással és vakolással együtt összeadva már a szomszédban kötnénk ki. A béke és a tisztázott jogviszonyok érdekében nem érdemes rizikózni ezzel, mert tipikusan az az eset, mikor többe kerül a leves, mint a hús. Mit tehetünk, ha a rendelkezésre álló helyhez kell hőszigetelést keresnünk?
A szóba jöhető választékból a grafitos EPS lemezeket érdemes keresni, mivel ezek lényegesen vékonyabb rétegben tudják ugyanazt az értéket produkálni, mint a sima EPS lemezek. Bár drágábbak, de ha az összköltségből indulunk ki akkor bizony olcsóbb. Jó megoldás lehet még EPS-el kombináltan használni, mivel egy meglévő ajtónál, ablakok körül a legritkább esetekben fér el a 20 cm vastag szigetelés.
Ha az anyagi keret kevésbé szűkös, mint a hely, akkor jó választás az ásványgyapot a homlokzatra is. Itt meg kell különböztetnünk a födém szigetelésére, és a homlokzat szigetelésére használt kőzetgyapotot. Összetételében hasonló, de könnyebb bedolgozhatóság jellemzi a táblásított változatot.
Környezetbarát és természetes hőszigetelés a kender, melyek táblában és tekercsben is kaphatóak, szigetelőképességük még a kőzetgyapoton is túltesz. Ezeknél a szigeteléseknél kiemelten fontos nem csak a nedvesség ellen, hanem a rágcsálók elleni védekezés is, mindenképpen teljesen le kell zárni, mert enélkül hamar egérváros lesz a vakolat alatt.

Tetőtér, födém és a pára

A pára a legtöbb esetben inkább negatívumként kerül említésre, ha hőszigetelésről van szó. Létezik azonban egy olyan modern anyag, amelynek kifejezetten növeli a szigetelőképességét a magasabb páratartalom. Ez bizony a gyapjú. A megtisztított lenyírt birkaszőrt kb. 10 cm vastag gyapjúszőnyeggé alakítják, majd bóraxszal impregnálják. Ez tűzvédelmi szempontból fontos, valamint távol tartja a kártevőket, gombákat is. Fontos megjegyezni azonban, hogy anyagát károsítja a napfény, ezt a beépítés során és tároláskor is figyelembe kell venni. Tőlünk nyugatabbra egyre nagyobb népszerűségnek örvend, de hazánkban magas ára miatt nem gyakran használt szigetelőanyag.

Lábazati szigetelések

Lábazat esetében ugyanolyan fontos a vízszigetelés, mint a hőszigetelés. Az utólagos vízszigetelés komplex feladat, mindig függ a falazattól a használható technika. Ezekről nem írunk részletesebben, mert házilagos kivitelezésre nem sok remény van, nagy tapasztalatot, speciális gépeket és alapanyagokat igényelhet. Annyiban viszont kapcsolódik témánkhoz, hogy megfelelő vízszigetelés nélkül aligha van értelme a lábazat szigetelésének. Léteznek átmeneti megoldást hozó technikák, speciális vakolatok, de ezek csak látszatmegoldások: ha ilyesmiben gondolkodik számoljon a páranyomás növekedésének negatív hatásaival: bitumenes lemezek és felújító vakolat alkalmazásával a pára befelé fog távozni annak minden kellemetlen következményével.
Lábazatra az általánosan elterjedt XPS szigetelőlapokat ajánljuk, ennek korszerűbb változata a fentebb már említett grafitos változat. Bármelyik mellett dönt, beépítés után óvni kell a nedvességtől, a lehető leghamarabb el kell látni szilárd felületvédelemmel, vagyis speciális lábazati vakolattal. Amíg a vakolat is helyére kerül, jó ha a kialakított száraz felületet a vakolat alapozójával kezeljük.

Ajánlott bejegyzések
Szép házak

Szép házak: Térelválasztás okosan

8 Perc olvasási idő
Esztétikum, vagy praktikum? A gipszkarton sokoldalú felhasználhatóságáról bizonyára Ön is hallott már. Használhatja nagy terek felosztásához, vendégfalként, szárazvakolatként, vagy építhet belőle mennyezetet,…
Szép házak

Szép házak: Kellemes pihenést!

7 Perc olvasási idő
Szép álmokat! Sokunk nem is gondolná, mennyire meghatározza mindennapjainkat ágymatracunk minősége, tulajdonságai. Ne gondoljuk, hogy a legdrágább matrac egyben megfelelő is számunkra. Matrac vásárlásakor…
Szép házak

Szép házak: Keleti kényelem

6 Perc olvasási idő
Van úgy, hogy egy jó masszázsra vágyik az ember, de sem a nyüzsgő szalonokhoz, sem az utazáshoz nincs kedve. Inkább meghitté varázsolná…