Szép házak

Szép házak: Térelválasztás okosan

8 Perc olvasási idő
Szép házak

Szép házak: Térelválasztás okosan

8 Perc olvasási idő

Esztétikum, vagy praktikum?

A gipszkarton sokoldalú felhasználhatóságáról bizonyára Ön is hallott már. Használhatja nagy terek felosztásához, vendégfalként, szárazvakolatként, vagy építhet belőle mennyezetet, de dekorációs célra is kiválóan alkalmas. Lássuk tehát hogyan használható könnyen, gyorsan, kevés kosszal járó átalakításokhoz.


Még egy szoba?
Van, akinek ugyan nincs szüksége még egy helyiségre, de egy ház, vagy lakás vásárlásakor felmerülhet az igény az egybefüggő nagy tér csökkentésére. Ennek legegyszerűbb és leggyorsabb módja a gipszkarton fal. Mérje fel a helyiséget, amelyet szeretne megosztani! Készítsen pontos alaprajzot a meglévő állapotról, jelölje fel rajta pontosan az ablakokat, ajtókat, kapcsolókat és dugaljakat, fűtőtesteket és ezek csatlakozásait. Ezen kívül minden olyan sajátosságot, amelyeket figyelembe kell majd vennie. Ilyen lehet pl. egy kémény, de jó ha megjelöli a falakat aszerint, hogy válaszfal, vagy tartófal. Ebből a rajzból kiindulva tervezze meg az új falak helyét, fordítson figyelmet a leválasztással nyert új helyiség megfelelő megvilágítottságára. Ha nem áll rendelkezésre elegendő természetes fény, akkor bátran játsszon el az üvegtégla gondolatával! Ha kamrát szeretne készíteni egy hosszú folyosó végén, avagy a konyhából lecsípve egy keveset, akkor ne felejtsen el gondoskodni a megfelelő szellőzésről! Ha nem tud beépíteni fali szellőzőt, akkor készen vásárolhat esztétikus szellőzővel ellátott beltéri ajtót.
Mire lesz szüksége?
Természetesen gipszkarton táblákra. Vásárolhat impregnáltat, vagy tűzgátló réteggel ellátott típust. Szüksége lesz még gipszkarton profilokra, egy jó fúrógépre, gipszkartonhoz való csavarokra és dűbelekre, csavarbehajtóraglettanyagra, glettvasra, csiszológépre, valamint derékszögrevízmértékre és egy kézreálló, robosztus barkácskésre. Ha még sosem dolgozott gipszkartonnal, akkor legjobb, ha beszerzi a gyártó felhasználói kézikönyvét, amelyben megtalálja a legfontosabb információkat a különféle felhasználási módozatokra. A legtöbb időt felemésztő munka talán a tartószerkezet rögzítése, azután már csak a síkba glettelés, csiszolás a macera. De ezt is megúszhatja, ha nem festi, hanem tapétázza az újonnan elkészült falakat.
Vakolatok beltérben
Utólagos bontások után kisebb falrészek visszavakolását elvégezheti Ön is. Némi kézügyességet igényel a művelet, főként a vakolóhabarcs felcsapása okozhat fejtörést, de ha csak kisebb felületről van szó, akkor hagyja a fandlit a mestereknek! Húzza fel nyugodtan glettvassal. Vizes helyiségekben történt bontás után, ha csak egy-egy vízcsatlakozást, vagy szennyvíz kiállást kellene levakolni, akkor azt megteheti csemperagasztóval is, de olcsóbb és praktikusabb megoldás az előre kevert zsákos vakolóanyag. Ehhez már csak vizet kell adagolnia a megfelelő arányban.
Más a helyzet akkor, ha egy beázás után kell helyreállítani egy nagyobb falszakaszt, vagy adott esetben az épület egy részét. Gazdaságosabb külön megvásárolni a homokot, mészhidrátot és cementet, de nehezebb előállítani állandó, azonos minőséget. Ha nincs tapasztalata ilyesmiben, csak akkor fogjon hozzá ha van elegendő türelme és kalandvágya, egyébként inkább bízza szakemberre. Ha nekivág a vakolásnak, akkor legjobb, ha előbb alaposan utánaolvas a témának, mert ahány ház, annyi szokás elvén többféle keverési aránnyal találkozhat. Ezek módosulhatnak a vakolni kívánt fal függvényében, és léteznek ún. szárító vakolatok is. Az alapréteg felcsapását, vagyis a gúzolás gyakorlását vízzel javasolnánk egy nagyobb beton falon, esetleg OSB lapon. Mire elsajátította a megfelelő kézmozdulatot, Önnek is eszébe fog jutni, hogy esőkabátban kellett volna kezdeni. Az alapvakolat felhordása után hagyja száradni a falat, 4-8 órát, függően a hőmérséklettől, páratartalomtól. Mikor megszáradt felcsaphatja a vastagoló réteget. Ehhez szüksége lesz vakolatsimítóra, amely lehet akár egy vízmértékkel ellátott ölesléc is. Munkáját nagyban megkönnyítheti, ha vakolóprofilokat rögzít a falra. Így könnyebben alakíthatja ki az egyenletes vakolatvastagságot, és nincs szükség folyamatos vízszint és függő ellenőrzésre. Ha megkötött, akkor jöhet a befejező, vagy simítóréteg. Ez egy jóval hígabb, meszesebb anyag, amelyet polisztirol simítóval, körkörös mozdulatokkal dolgozhat el a falon. Jó tanácsként javasoljuk, hogy ne akarjon vakolatból tökéleteset készíteni, ha túl sokáig igazgatja, simítgatja, akkor elválhat a faltól. A kisebb hibákat tökéletesen eltűntetheti majd a simítóréteggel. Ha szükséges, akkor vásárolhat vakolatgyalut is. A fal glettelése előtt hagyja kiszáradni a friss vakolatot, amely lehet akár 3-4 hét is.
Gipszkarton, mint szárazvakolat
Régi házak felújításánál tehet igazán jó szolgálatot a szárazvakolat. A 80-100 év körüli házakban még igencsak állékony a vakolat, ennek leverése nem csak időigényes, hanem rengeteg sittel jár, amelynek az elszállíttatása sem éppen olcsó. Hazánkban sajnos még nem, vagy csak elvétve forgalmazzák a szárazvakolatként történő felhasználásra gyártott 2,65-3,2m-es magasságú táblákat, melyek alaposan lerövidítik a vakolási munkálatokat. Ragasztásos rögzítésnél mindenképpen kövesse a gyártó ajánlását, és ne spórolja le a tapadóhidat! Sok bosszúságtól kímélheti meg magát, ha az ajánlott anyagokat és megfelelő mennyiségben használja. Komoly anyagi kár érheti, ha a nem megfelelő felület előkészítés, vagy kevés gipszkarton ragasztó használata miatt néhány éven belül elválik a faltól.

A szerző új építésű házban szerzett tapasztalata elég negatív a szárazvakolattal. Csak akkor ajánlanánk jó szívvel, ha a födém szigetelése minden centin tökéletes, a villamos hálózat kialakításánál ügyeltek annak légmentes zárására. Ha szárazvakolatot választ, akkor számoljon azzal, hogy kiszárítja a helyiség levegőjét, száraz levegőre érzékenyebbeknél, kisgyermekeknél szüksége lesz egy párásító berendezésre az optimális páratartalom fenntartásához. Különösen a téli hónapokban jelentkezhet fokozottabban a légszárazság, amikor egyébként is rövidebb ideig szellőztet. A száraz levegő nem csak légúti panaszokat okozhat, aki hajlamos rá, sajnos fellobbanthatja a különféle bőrpanaszokat is.
Kerti utak, járdák házilag
Hihetetlen sokféle anyagból készíthetünk kerti utakat! Léteznek kifejezetten ilyen célra gyártott tipegőkövek is, de ezek meglehetősen drágák. Bontott téglából, felszeletelt farönkből is kialakíthat kerti utakat. Ha kavicsban gondolkodik, akkor mindenképpen javasoljuk a szegélykő használatát. Kavics, murva helyett lehet kapni tégla-, cserép-, betondarálékot, amely egyrészt olcsó, másrészt újrahasznosított anyag, és mindezek mellett időtálló, könnyen pótolható. A mulcsot nem ajánlanánk ilyen célra, mert esős időben csúszóssá válhat.
Gépkocsibejárót betonozni a legolcsóbb, de nem a legesztétikusabb. Habár léteznek már betonmintázók, színezőanyagok, színezett felületi érdesítők, de házilagos kivitelezéshez mindezeket megvásárolni drága, nem beszélve a változó betonminőségről. Térkő manapság rengeteg féle színkombinációban, gazdag formavilágban kapható. Esztétikus, ha a célnak megfelelő vastagságban vásárolja, akkor időtálló, csúszásmentes, könnyen karbantartható megoldás. Azonban mindenképpen javasoljuk, hogy szakemberrel végeztesse a kivitelezést, mert a nem megfelelő rétegrend, elégtelenül előkészített talaj a térkövek töréséhez, elmozdulásához vezethet.
Szerszámtároló a kert végében
Bevallom, sóvárogva nézegetem az áruházak reklámanyagaiban a szebbnél szebb kerti házikókat, tárolókat. De ezek árát nem az átlagember pénztárcájához szabták, sajnos. Lássuk milyen alternatívákat találhatunk a neten, némi keresgélés után.
Legegyszerűbb kiindulópont az újrahasznosítás bontott, vagy megmaradt anyagok felhasználásával. Vázszerkezete lehet fából, vagy zártszelvényből, fedéséhez megfelel a kimaradt cserép, zsindely, cserepeslemez, stb. A vázra kerülhet OSB lap, deszka, megmaradt trapézlemez. A szerzőnél pl. zártszelvényre rögzített bontott hajópadlóból készült a kerti tároló. Mobilgarázs esetén már érdemes lehet elgondolkodni a Lindab SBS rendszerén is.
Javasoljuk, hogy bármiből is készül a kerti tároló, legalább egy síkalapot betonozzunk, hogy legyen mihez rögzíteni a tárolót, valamint védjük a talajnedvességtől.
Kerítés renoválás
Amit legtöbbünk mindig csak halogat. Fából készült kerítések legnagyobb ellensége a hőingadozás és a csapadék. Elengedhetetlen, hogy időközönként felújítsa ezeket. Ha festett kerítése van, akkor még a régi festékréteg lecsiszolása előtt a nagyobb darabokban málló részeket távolítsa el egy spaklival. Nem szükséges teljesen lecsiszolni a régi festéket, elegendő a felületét és a felvált, kirepedezett felületeket hordképessé tenni. Ha itt-ott pótolni is kell kerítéselemeket, akkor ne felejtse el előtte lenolajjal kezelni, és megvárni a teljes beszívódást. Festetlen, elszürkült natúrfa kerítéseket, épületfát újjá varázsolhat hamulúgos lemosással. Eltüntetheti a lerakódott koszt is hamulúggal, de ezután mindenképpen szükséges bőségesen lenolajjal kezelni, majd kültéri vastaglazúrt, vagy lakkot alkalmazni.
Drótfonat kerítéseket időközönként érdemes átnézni, főleg, ha kutya van a kertben. Ha valahol sérült, akkor elegendő kibontani a sérült részt, bepótolni a hiányzó darabot, csak arra figyeljen, hogy megfelelően rögzítse a kifeszített vezérdótokon.
Fémkerítések újrafestése előtt a mállékony részek eltávolítása után elegendő rozsdagátló alapozóval lekenni. Korszerű, jó minőségű vizes bázisú festékkel dolgozva nem kell aggódnia a belélegzett vegyi anyagok miatt sem, többségüknek kültéren használva semmilyen egészségre káros hatása nincs.
Ha már fakerítést renovál, akkor érdemes lehet átnézni a szélfogót, korlátokat is, ne hagyja kiszáradni a fát, rendszeres karbantartással jelentős költséget takaríthat meg. Ha ősszel kimaradt volna, érdemes most átnézni egyúttal az ereszt is. A lehulló falevelek, szélhordta növényi maradványok könnyen eltömhetik a kifolyókat. Az sem kellemes, ha itt-ott elengedett a régi toldás, viszont semmiképp sem bíztatnánk arra, hogy hegessze meg! Ma már kapható korszerű toldóidom, vagy szalag.

Ajánlott bejegyzések
energiatakarékoslakásfelújításSzép házak

Szép házak: A vakolat alatt

6 Perc olvasási idő
Korszerű hő-, víz- és hangszigetelési anyagok, technikák bemutatásával folytatjuk Szép Házak sorozatunkat. Az utóbbi években már nem csupán zsebre megy: új házaknál…
Szép házak

Szép házak: Kellemes pihenést!

7 Perc olvasási idő
Szép álmokat! Sokunk nem is gondolná, mennyire meghatározza mindennapjainkat ágymatracunk minősége, tulajdonságai. Ne gondoljuk, hogy a legdrágább matrac egyben megfelelő is számunkra. Matrac vásárlásakor…
Szép házak

Szép házak: Keleti kényelem

6 Perc olvasási idő
Van úgy, hogy egy jó masszázsra vágyik az ember, de sem a nyüzsgő szalonokhoz, sem az utazáshoz nincs kedve. Inkább meghitté varázsolná…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük