Szép házak

Szép házak: Kellemes pihenést!

7 Perc olvasási idő
Szép házak

Szép házak: Kellemes pihenést!

7 Perc olvasási idő

Szép álmokat!
Sokunk nem is gondolná, mennyire meghatározza mindennapjainkat ágymatracunk minősége, tulajdonságai. Ne gondoljuk, hogy a legdrágább matrac egyben megfelelő is számunkra. Matrac vásárlásakor sok paramétert kell figyelembe venni, nem csak az anyagminőséget, hanem saját testi adottságainkat is. Éppen emiatt nem feltétlenül jó megoldás, ha a mindennapi pihenésre használt franciaágy matraca egybefüggő, hiszen könnyen lehet, hogy két teljesen eltérő igényű ember alszik rajta. Optimális megoldás, ha mindkét fél a saját testfelépítésének megfelelő matracot választ, így csupán arra kell figyelni, hogy magasságuk egyforma legyen.

Hogyan válasszon matracot?
Számos forgalmazónak van webáruháza is, illetve biztosan akad, akinek nincs bemutatóterme, ezúttal azt javasoljuk, hogy csak személyes tapasztalatai alapján döntsön. A matracvásárlást az öltönyvásárláshoz tudnánk hasonlítani, csak akkor tanácsos látatlanban megvásárolni, ha van már ugyanolyanunk, és az passzol, kényelmes. No de egy matracot az ember legalább egy évtizedre tervez, és elegendő egy – de az jó legyen!
El kell menni tehát, és kipróbálni. Ne érezze magát kényelmetlenül, bátran próbálja ki mindet! Feküdjön rá, pont úgy, ahogy otthon is szokott. Fontos, hogy nem elegendő csak ráülni, megnyomkodni, hiszen otthon is alvásra fogja használni.
Lássuk, mik azok a tulajdonságok, amelyeket kipróbálás nélkül is érdemes figyelembe venni:
– Öko-Tex igazolás: amely tanúsítja, hogy semmilyen egészségre ártalmas anyagot nem használtak fel a gyártásához
– CentiPur igazolás: biztos lehet benne, hogy a hab semmilyen káros anyagot nem bocsát ki
– A matrac borítóanyaga, amely lehet gyapjú, pamut, aloe verával kezelt, ezüstszálakkal átszőtt, izzadásgátló szellőző, antiallergén vagy akár antisztatikus is. Eme tulajdonság megválasztásában igényei, pénztárcája szab határt.
– Ezen kívül lehet még hőmérsékletszabályzó bevonata, belső bevonattal rendelkező, mosható huzatú, komfortérzet növelő réteggel ellátott, és ortopédikus kialakítású. Utóbbiból többféle típus létezik.

Mire figyeljen kipróbáláskor?

Vegye fel azt a testhelyzetet, ahogyan aludni szokott. Akár többfélét is kipróbálhat. Bárhogyan fekszik is rajta, ennek lényege, hogy ellenőrizze, gerince mindig a lehető legjobban követi a természetes, enyhe S vonalat. Ha hanyatt fekve a dereka alá befér a keze, akkor az a matrac nem lesz Önnek kényelmes, mert így izmait folyamatosan dolgoztatva teste nem lesz képes a regenerálódásra. Ha viszont oldalt fekve a kiugró pontok, mint a csípő és a váll nem süpped be eléggé, akkor szintén egy kevésbé kemény matracot kell keresnie. A lényeg tehát a megfelelő alátámasztás az Ön alvási szokásainak megfelelően. Fontos, hogy mindig vegye figyelembe a gyártói ajánlást a maximális terhelhetőség tekintetében.
Felépítését tekintve többféle lehet, rugós, vagy szendvicsszerkezetű habmatrac. Tartósságukat tekintve nincs lényegi különbség, csupán eltérő gyártástechnológia. Ami ennél fontosabb, hogy a megfelelő keménységet válassza – hason és hanyatt alvóknak, valamint nagyobb testsúlyúaknak a kemény matracokat, míg kisebb testtömegűeknek, jellemzően oldalt alvóknak inkább a lágyabb matracokat ajánlhatjuk. Gyermekek részére szintén a puhább matracok valók.
Hálószoba, avagy az alvás szentélye
Habár kevés időt töltünk itt, mégis az egyik legfontosabb helyiség. Bár stílusában eltérőek, egyéni ízlésünkhöz alakítottuk, azért vannak közös pontok, amelyeket jó ha betart az ember a zavartalan alvás megteremtése érdekében. Ha rendszeresen kialvatlan, még ha Ön ezt nem is érzékeli mindig, az nagyban kihat egészségére. A testi tünetek mellett megjelenhet a stressz, figyelmetlenség, napközben jelentkező hátfájás, amelyet az emberek hajlamosak a munkahelyi körülményekre fogni. Ha az utóbbi időben türelmetlenné vált, szétszórt, esetleg ok nélkül agresszívabban reagál semmiségekre, fáradékony, és úgy érzi, már mindent kipróbált, akkor gondoljon a matracra is. Lehet, hogy eljött a csere ideje. Ha rendszeresen úgy ébred reggelente, hogy „elaludta” valamely testrészét, esetleg zsibbad, nehezen ébred, fizikai fájdalmai vannak, akkor ne halogassa tovább a matrac kérdést, minél előbb oldja meg, annál kevesebbet kell szenvednie. Bizonyos életkor felett régóta fennálló gerincdeformitás már nem visszafordítható!

Szellőztessen rendszeresen!

Az oxigéndús, friss levegőjű szobában könnyebben regenerálódik testünk, és jobban is alszik az ember. Téli időszakban is fontos a levegő felfrissítése. Sokan csak felkelés után nyitnak ablakot, amely arra éppen elegendő, hogy az elhasználódott levegőt felfrissítsük. Azonban lefekvés előtt érdemes újra ablakot nyitni, higgye el, jobban fog aludni.
Fontos a hőmérséklet is
Sem a túl hideg, sem a túl meleg szoba nem jó alvás szempontjából. Általánosan 18-22 C fok között érdemes tartani a hálószoba hőmérsékletét. Ha meleg van, akkor teste a hűtésre fókuszál a pihenés helyett, bőre izzadt tapintású lesz. Ha pedig túl hideg van, azt az ízületei nem fogják meghálálni, bizonyos hőmérséklet alatt képtelen regenerálódni. Rendszeres, túlságosan alulfűtött szobában alvás kiválthat tartós deréktáji, és egyéb ízületi fájdalmakat.
Ezen kívül használja az évszaknak megfelelően a matracot, nézze meg a jelölést a matrac szélénél, és fordítsa a téli, vagy a nyári oldalra.
Allergének a hálószobában
Érdemes a hálószoba függönyét, textiliáit gyakran tisztítani. Ha ágytakarót használ, akkor válasszon olyan anyagot, amelyet mosógépben is moshat. Sajnos nem csak a portól, atkáktól kell tartanunk, elég egy apró óvatlanság, és hazavihetjük a legkínzóbb élősdit, az ágyi poloskát. Ha társasházban lakik, akkor erre különösen ügyeljen, soha ne lépjen be utcai cipőben hálószobájába. Ha mégis megtörtént a baj, akkor szerezzen be megfelelő szert a probléma kezelésére. Legjobbak a többféle élősködőre ható szerek, pláne ha házi kedvence van, mert olykor a legnagyobb odafigyelés mellett is hazavihetnek bolhát.
Párnából, paplanból válasszon korszerű, allergiamentes, atkastop változatot. Érdemes a paplanból télit és nyárit is tartani, azonban ha nem tudja tárolni, akkor a valódi gyapjúpaplan lehet a megoldás.
A por legtöbbször az alacsony bútorok, ágyak alatt okoz problémát, mert ezeknek a helyeknek a tisztítása nehezen hozzáférhető. A por okozhat légúti panaszokat, egyéni érzékenységtől függően krónikus megbetegedéseket. Az egyik legjobb megoldás erre az iRobot Braava termékcsoportja.

Kicsi, csöndes, hasznos – Braava feltörlőrobot

Mérete akkora, mint egy hat szeletes parti torta, hangja elenyésző, legfeljebb a feltörlő ruha surrogását hallja – ha nagyon fülel. Sokoldalúan használható, képes száraz feltörlésre, amely kiváltja az ilyen kisforgalmú helyiségek felseprését, majd víztartályába vizet töltve, a feltörlőt lecserélve, nedves mikroszálas kendővel is feltöröl. Hatékony, mert a cég porszívóival ellentétben (kivéve a legújabb Roombát) ez a robot nem véletlenszerűen járja be a helyiséget, hanem szisztematikusan. Lézeres érzékelőivel térképet készít a takarítandó szobáról, majd ügyesen, koccanások nélkül bútorokat, bútorlábakat gondosan körbetörölgetve, minden négyzetcentit alaposan feltakarít. Bizony, a falak mentén is. A Braava alacsony felépítése alkalmassá teszi az ágyak alatti alapos takarításra is. Alkalmas olyan helyekre is, amelyeket hagyományos módszerekkel csak úgy tudna maradéktalanul kitakarítani, ha minden alkalommal elhúzná a bútort.


Nem áztatja el a padlót?

Nem, mivel a vizet nem folyamatosan folyatja, hanem csupán egy átvezető filccel nedvesíti azt, így alkalmas akár a legkényesebb fapadlókhoz is. A legújabb, Jet 240-es modell már tud spriccelnni is, ezzel a nagyobb forgalmú előszobák, konyhák, nappalik felmosására is alkalmas, ahol már találkozhat maszatos, letapadt foltokkal, kilöttyent kávéval, amelyeket bizony jó, ha kissé megnedvesít.
A Braava feltörlőrobotnak nincs szüksége telepített dokkolóra, mivel ez a takarítórobot nem képes az önálló dokkolásra, ellenben jelez, ha merül az akkumulátor, ha végzett, vagy ha nagy ritkán elakad – mert ezzel igazán nem vádolhatjuk meg, nagyon is ügyes szabadulóművész. Viszont cserébe azért, hogy Önnek kell a töltőhöz vinni a robotot, az ára sokkal barátságosabb, mint az ilyen szempontból fejlettebb testvéreié – a porszívórobotoké. Allergiára hajlamos olvasóinknak, kisgyermekek szobáiba jó szívvel ajánljuk. A szerzőt olyannyira meggyőzte a készülék tesztelése, hogy maga is beszerez egy példányt. 
Milyen ágyat válasszon gyermekeknek?
Esetükben nem csak a matrac minősége fontos, hanem az ágykeret is lényeges. Érdemes lehet már újszülött korban olyan többfunkciós ágyat venni, amely később a rácsok eltávolításával, valamint a pelenkázórész leemelésével gyermekággyá alakul. A szekrényke pedig komódként szolgálhat tovább.
Ha nem alakítható a kiságy, akkor legkésőbb hároméves kor körül érdemes átszoktatni őt. Vannak típusok, amelyek eleve rendelkeznek leesésgátlóval, de külön is vásárolható hozzá univerzális darab. Ha kicsi a gyerekszoba, akkor vegye fontolóra a galériaágyat, ha pedig elfér, akkor válogathat a legkülönfélébb modellek közül, a csemete igényeit kielégítve. Lehet vonatos, autós, kastélyos, mackós, de ha ahhoz támad kedve, akkor alhat akár a százholdas pagonyban is.

Ajánlott bejegyzések
energiatakarékoslakásfelújításSzép házak

Szép házak: A vakolat alatt

6 Perc olvasási idő
Korszerű hő-, víz- és hangszigetelési anyagok, technikák bemutatásával folytatjuk Szép Házak sorozatunkat. Az utóbbi években már nem csupán zsebre megy: új házaknál…
Szép házak

Szép házak: Térelválasztás okosan

8 Perc olvasási idő
Esztétikum, vagy praktikum? A gipszkarton sokoldalú felhasználhatóságáról bizonyára Ön is hallott már. Használhatja nagy terek felosztásához, vendégfalként, szárazvakolatként, vagy építhet belőle mennyezetet,…
Szép házak

Szép házak: Keleti kényelem

6 Perc olvasási idő
Van úgy, hogy egy jó masszázsra vágyik az ember, de sem a nyüzsgő szalonokhoz, sem az utazáshoz nincs kedve. Inkább meghitté varázsolná…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük