Szép házak

Szép házak: modern konyha

16 Perc olvasási idő
Szép házak

Szép házak: modern konyha

16 Perc olvasási idő

Konyha, a házunk szíve

A főzés művészet, alkotni pedig csak olyan környezetben jó, amely inspiráló és alkalmazkodik igényeinkhez. Lássuk, mit tehetünk ezért.
Szabjuk személyre, sőt, akár több személyre a konyhát, szekrényektől az eszközeinkig. Konyha tervezésénél talán azok a szerencsésebbek, ahol nincsenek zavaró ki- és beugrók, kihasználhatatlannak vélt rövid, vagy épp ellenkezőleg, túl mély falszakaszok. Hogy miért szerencsésebbek? Mert általában a kész, elemes konyhabútorokhoz olcsóbban juthatnak hozzá, míg egy egyedi alaprajzú konyhával rendelkezőknek részben, vagy teljes egészében méretre kell készíttetniük a bútort, s így az ár rendszerint magasabb. Természetesen az egyedi elképzelésekre gyártott bútornak megvan az az előnye, hogy minden a megrendelő szájíze szerint készül, a megálmodott anyagokból, színekben és stílusban. Ha konyhánk mérete nem éppen átlagos, akkor ajánlott felkérni egy gyakorlott lakberendezőt, tapasztalataival, ötleteivel hozzásegítheti Önt egy olyan konyhához, amelyet minden nap örömmel fog használni. Ne higgye hát, hogy kidobott pénz a lakberendező tiszteletdíja, hiszen nem egy-két évre szól egy ekkora beruházás. Gondolhatnánk, hogy csak a kis konyhákkal van probléma, nincs elég hely sem eszközöknek, sem a konyhai műveleteknek, ám a nagynak számító, 20-30 m2-es helyiségeket is el lehet rontani a kedvezőtlen berendezéssel.

Lássuk, miből választhatunk
Ha kedveli a vidéki konyha hangulatát, a természetes anyagokat, akkor ne féljen beengedni a kőművest a konyhába. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fedetlen, natúr tégla a házon belül is, és sokakat magával ragad a téglából, fából, textilekből összeállított konyhabútor. Azonban fontos megjegyezni, hogy stílusában illeszkednie kell a ház hangulatába, a tégla csak természetes, tömörfával kombinálva mutat igazán, ha pedig textilekkel kombinálja, akkor a minta se lógjon ki a sorból. Az ilyen rusztikus konyhákhoz a kovácsoltvas kiegészítők illenek leginkább, antikolt fogantyúk, csaptelep, világítótestek. Építheti a tégla mintájára a konyha korpuszát gázbetonból, vagy közismertebb nevén Ytongból is, ehhez bármilyen, akár modern frontokat is választhat. Könnyen alakítható anyag, gyorsan lehet vele dolgozni, azonban a nedvességtől óvni kell. Bármelyik mellett dönt, alaposan át kell gondolni az elrendezést, mert a téglát nem lehet csak úgy arébb tenni, talán még fontosabb a gondos tervezés.
A tömörfa készbútorok ára többnyire magas, de ha megelégszünk a fa látványának értékével, akkor elegendő, ha csupán a frontok, látszó részek, és a munkalap készül tömörfából. Így a végösszeg jelentősen csökken. Előnye a tartóssága, jól alakítható és esetleges sérülés esetén könnyedén felújítható. Hátránya, hogy több törődést igényel, fából készült munkalapját sose hagyja kiszáradni, vásároljon erre a célra gyártott ápoló olajat.
A különböző laminálással készült pozdorja frontok minden stílusban megtalálhatók, a tükörfényes zongorafeketétől a mart mintás bonanza utánzatig, legyen antik, vagy minimál dizájn – biztosan talál ezek közül kedvére valót. A mai MDF technológiának köszöhetően távoltartható a pára, amely ennek az anyagnak egyébként legfőbb ellensége. A mechanikai behatásoktól fokozottan óvni kell, ha megsérül a felületük, akkor sajnos nem javítható esztétikusan.
Mindennek a tetejére
Ejtsünk szót a munkalapról is. A legolcsóbb a préselt forgácslap, vastag, strapabíró műanyag fóliával burkolva. Rengeteg féle színben megvásárolható, könnyedén méretre vágható és színben hozzáillő vízvetőt is lehet kapni hozzá. Több féle vastagságban kapható, hőre általában nem érzékenyek, de kevésbé karcállóak, a magasfényű darabokon ez fokozottan szembetűnő. Felületi sérülések javítására kapható egy speciális színazonos gyantaalapú javító anyag, azonban ez csak a nagyobb gyártók kínálatában található meg.
A tömörfa szép, igényes, időtálló de nem olcsó. Az igazi fából készült, de rétegragasztott préselt változata valamivel kedvezőbb áron szerezhető be, de fontos tudni, hogy utóbbi nem bírja a végtelenségig a csiszolást, felújítást. A tömörfa akkor jó igazán, ha keményfából, pl. bükk, vagy tölgyfából készült. Ha nem tud rászánni ennyit, amennyibe eme portéka kerül, és nem bánja, ha pár éven belül kialakul a munkalap természetes rusztikus jellege, akkor készíttesse bátran vörösfenyőből, nem csak szép erezete kárpótolja, de jól bírja a konyhai párát sőt, akár a mosogató körüli víztócsákat is.
A két klasszikuson kívül készül ma már műgyantából is munkalap, amelyekbe esztétikusan sűlyesztve kerülhet dugalj, konyhai gépek kiegészítője, de akár a szakácskönyv helye is bemélyeszthető.
Extrém, de nem is olyan furcsa látvány a műkő és a beton munkalap. Egyetlen hátrányuk, hogy megfelelő teherhordó szerkezetet kell biztosítani, de egészen biztos, hogy örök darab.
Végül említsük meg a fémből készült pultokat. Nagyüzemi környezetben évtizedek óta jelen van a saválló acél, de már megtalálható háztartási léptékben gyártott változata is. Az ultramodern, magasfényű bútorhoz kifejezetten illik. Egyetlen hátránya, hogy némely élelmiszer elszínezheti a felületét, de az apró használati karcok időnkénti polírozással eltűntethetőek.

Ha még a tervező asztalon van a leendő otthon
A konyha elhelyezkedésénél érdemes néhány paramétert az elején tisztázni. Általában a nap mely szakában főz? Próbálja ehhez igazítani a tájolást, és minél több természetes fényt vinni a konyhába. Fontos kérdés még, hogy hányan használják a konyhát egyszerre? Ha általában együtt főz a család, akkor ehhez méretezze a konyhapultot is. Eldöntendő kérdés még az élelmiszerek tárolása: kamra, vagy kamraszekrény? Ha van rá módja, válassza a kamrát, amely jó, ha az északi, észak-nyugati oldalra kerül.
Konyha és étkező egyben, vagy külön? Ha szeparálja az étkezőt, akkor ugyan a tálalás, leszedés több időt vesz igénybe, de nézzük a jó oldalát, több hely marad a konyhában az eszközeinek. Ha külön helyiségbe kerül az étkező, akkor jó, ha legalább egy regglizőpult helyet kap a konyhában, még jobb ötlet az eltolható mobilfal. Ha vendégei érkeznek, egy időre elrejtheti a felfordulást, ha pedig elhúzza a falat, nincs teljesen kizárva a család életéből főzés közben.
Gyakran kerül egy légtérbe a nappali, étkező és a konyha. Ez egyéni ízlés kérdése, viszont szívlelje meg tanácsainkat erre az esetre:
– kérje szakember segítségét páraelszívó vásárlásakor, nagyon fontos paraméter a légszállítás
– szintén szakemberrel terveztesse meg az elszívó teljesítményének ismeretében az automata szellőztetést
– lakberendezésnél vegye figyelembe, hogy emiatt kétszer kell áttörni a falat, a szellőző nem kerülhet takarásba
– bár fizikailag egy helyiség lesz, de áramellátás szempontjából válassza külön, kerüljön külön körre a konyha és a nappali, a nagy áramfelvételű gépket köttesse külön kismegszakítókra
Régiből újat – a konyha átalakítása
Ilyen helyzetben anyagi megfontolásból a legszerencsésebb, ha az új konyha tervezésénél megtartja a korábbi víz- és gázcsatlakozásokat. A vizet, csatornát még némi bontással áttelepítheti, de a gáz kiállás helyének megváltoztatása nem csak szakembert kíván, de terveztetni is kell, amely idő- és pénzigényes. Ha gáztűzhelyét elektromosra cseréli, akkor részben megszabadul a problémától, és szabadabban variálhatja a konyhát, de ne felejtse el a konyhai gázcsatlakozót lezáratni a szolgáltatóval, és kérje szakember segítségét az elektromos hálózat felülvizsgálásához, mert nem biztos, hogy a jelenlegi kialakítás megbírkózik a nagyobb áramfelvétellel. A szerző ilyen szempontból szerencsés helyzetben van, a konyha tervezésnél kialakításra került a gázpalack helye, így nem kellett gázcsatlakozást kiépíttetnie, a palack pedig esztétikusan rejtve van a bútorban. Fontos még megjegyezni, hogy ha szabadba kivezetett elszívó új helyre kerül, akkor a régi csatlakozást a fal rétegrendjének megfelelően kell lezárni.
Ha alapvetően a meglévő konyhabútorral nincs gondja, megfelelő elosztású, bevált az évek során, akkor fontolja meg, lehet, hogy egy felújítás során elegendő csak a frontokat, munkalapot, fogantyúkat lecserélni, esetleg egy-két stílusában hozzá illő darabbal kiegészíteni. A frontok cseréjénél az sem okoz problémát, ha egyedi méretű ajtói vannak, a legtöbb laminálással foglalkozó cég egyedi méretre is készít frontokat. Ha pedig tömörfából képzeli el álmai konyháját, akkor még nagyobb a variációs lehetőség, több hazánkban jelen lévő cég kever egyedi színekben is pácokat, lazúrokat, egy jó asztalos pedig bármilyen elképzelést megvalósít a mai korszerű marási technikákkal.
Hűtő-mosogató-tűzhely szentháromsága
Nem is gondolná az ember, mekkora távolságokat tesz meg főzés közben. Takarítson meg időt és fáradságot a helyes tervezéssel. Ha L, vagy U alakú konyhát tervez, akkor igyekezzen megtartani a hűtő, vizesblokk, főzőzóna háromszögét. Ha sorba rendezi, akkor pedig a hűtő,mosogató, főzőlap sorrendet. Ha kamraszekrény lesz, akkor ez kerüljön lehetőleg a hűtő mellé. Vágódeszkákatkéseket, hámozó és aprító eszközöket tárolja a mosogató és a főzőlap közötti pult közelében.
Jobbos, vagy balos?
Valójában nem csak a konyha alaprajza meghatározó, hanem az, hogy a konyha házigazdája vajon jobb, vagy balkezes? Ha jobbkezes, akkor balról célszerű kezdeni a műveletsort, első a hűtőgép, melynek ajtaja balra nyíilik. Ha balkezes akkor éppen fordítva. Fontos, hogy a szekrények illeszkedjenek az adott pultrészen végzett műveletekhez, és a használt eszközöket rejtsék. Nem elég ügyelni a pultrészek megfelelő méretére, nagyon is fontos a belső kialakítás. Drágábbak ugyan a fiókos blokkok, de egy konyhát az ember akár több évtizedre tervez, érdemes a praktikumért, minőségért beruházni. A teljesen kihúzható fiókok magasságával, fiókrendezőkkel nem csak rendet tarthat bennük, de kényelmesen eléri tartalmukat. Ha egyedi bútor készül, akkor a fióksínekmegválasztáskor fontos paraméter a teherbírás. Edényekhez, tányérokhoz legalább 50 kg-os terhelhetőséget javaslunk. Ha nyíló ajtókat szeretne inkább, akkor is van kényelmes megoldás, ez pedig a kihúzható polc, vagy belső fiók, drótkosár. Fűszerek tárolásához legideálisabb, ha marad hely egy keskeny – 15-20 cm-es elemnek, amelybe készen kapható fűszertartót helyezhet el, így megóvva a konyhai párától azokat. Beépíthető sütőknek szemmagasságban van a legjobb helye. Ha van lehetősége konyhasziget kialakítására, akkor használja ki! Vagy mosogató előkészítő pulttal, vagy a főzőlap kerüljön ide. Utóbbinál ne aggódjon a szagok miatt: esztétikus, minden stílust lefedő szigetelszívókközül választhat. A sziget blokkjába kerülhetnek forgatható polcos részek, ha pedig a nyíló ajtók akadályoznák, akkor válasszon rolós megoldást.
Hogyan válasszon mosogatót?
Anyagát tekintve lehet gránitőrleményes, rozsdamentes, zománcos, akril, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Létezik még a munkalappal egybe öntött műgyanta változat, porcelán és készült már mosogató betonból is. A színe, anyaga egyedi elképzelésekhez igazítható, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya is. A gránit mosogató legkevésbé érzékeny hőre, éles tárgyak okozta sérülésekre, nem törik, azonban a matt, sötét színeken hamar meg fog látszani a használat nyoma. Ezekből szerencsésebb a szemcsézettebb felületű, vagy világosabb színeket előnyben részesíteni. A porcelán mosogató kiválóan tisztán tartható, antik jellegű konyhák szinte kötelező darabja, viszont érzékeny a hőre, és viszonylag könnyen sérül, áruk pedig meghaladja a korszerű gránitmosogatókét.
A jól bevált rozsdamentes mosogató időtálló darab, a legnagyobb gyártók palettáin mindenféle alak és méret fellelhető, áruk pedig igen barátságos. Hátránya, amelyről sok háziasszony számol be, az a vízcseppekkel való örökös harc és elszíneződések. A zománcos mosogatóról azt hihetnénk, hogy már a múlté, de valójában most indult hódító útjára igazán. A rengeteg féle színben kapható, korszerűbb, ellenállóbb zománccal ellátott darabokat akár bordó, fekete, vagy sötétkék színben is megvásárolhatja, amelyhez talál színben illő hűtőt, vízforralót is akár. Hazánkban még kevesen forgalmazzák, a külföldi beszerzés a szállítási költségek miatt egyelőre vállalhatatlan.
Alakjuk és méretük széles skálán mozog, kapható kifejezetten sarokba gyártott trapéz forma, mély sarkokat kihasználó, gyümölcsmosós, négymedencés rombusz alakzat is. Méretét nem csak az határozza meg, hogy mi fér el, hanem felhasználása is. Ha többnyire a mosogatógépet használja, akkor felesleges duplamedencés mosogatót vásárolnia, esetleg a másfél medencés is jó választás lehet. Ha gyakran kell tepsiket mosogatnia, vagy szíves tesz el csemegéket télire, akkor jó szívvel ajánljuk a duplaméretű egymedencés mosogatót. Nagyobb mennyiségű gyümölcsöt is fel tud dolgozni egyszerre, illetve a legnagyobb tepsi, tálca is könnyedén elmosható, amelyet a mosogatógép már nem nyel el. A kerek mosogató leginkább az egy, maximum két személyes háztartásokban elegendő, viszont felesleges is nagyobbat beépíteni ha nem használná ki. Két, három részre osztott mosogatót akkor vásároljon, ha gyakran mosogat kézzel, sok edényt. Amikor mosogatót választ, tekintse meg a gyártók által kínált kiegészítőket is, igazán hasznos dolgokat találhatunk, mint pl. a mosogatóra helyezhető, akár több szintes edényszárítót, vágódeszkát, gyümölcsmosó kosarat. Aprócska konyhákban a leghasznosabb mosogató kiegészítő talán a takarólap, amelyet ha ráhelyez a mosogatóra, akkor munkafelületet nyer vele.
Csaptelep körkép, dizájn, vagy funkció?
Mindkettő. Manapság nem kell választanunk, a gránit mosogatókhoz is választhatunk több féle csaptelepből, amely színben azonos. Meg kell jegyeznünk, hogy még mindig a króm csaptelepekből van a legbőségesebb választék, és sok konyhához az antikolt réz csaptelep dukál, de ezekből több funkciósat még nem láttunk, sem forgatható váltószelepes, sem pedig kihúzható zuhanyfejes változatot. Fontos jellemzője, hogy a mosogató méretéhez igazodjon, az igazán nagy 70-80 cm széles mosogatókhoz a hajlítható, rugós csaptelep, vagy a zuhanyfejes praktikus, ezekkel elérhetjük a mosogató minden sarkát. Ha valahol praktikus az egykaros csaptelep, akkor az a konyha, vannak olyan darabok, melyeket akár egy ujjal is nyitni-zárni tudunk. Érdemes pénzt áldozni a jó minőségű csaptelepre. Egy konyhában naponta akár 50-60 alkalommal is nyitjuk, zárjuk a vizet, amely strapabíró megoldásokat kíván. Javasoljuk, hogy kerülje a kerámiabetétes típust, mert nem csak a fokozott igénybevétel, de a vízkő is maradandóan károsítja megkarcolva a kerámia felületét, és az ilyen csepegést sajnos csak komplett csaptelep cserével tudja orvosolni.

Kis konyha = zsúfoltság? 

Határozottan nem. Használja ki a teret, ne csak vizszintesben gondolkodjon, hiszen ott a fal. Építse be mennyezetig, nyitott polcos, üveges és zárt szekrények kombinálásával. Bár a felső rész elérhetetlen magasságba kerül, de erre találták ki a liftes vasalatokat, melyeket ugyan gardróbba találtak ki, de konyhában is megállja a helyét. Vegye igénybe a szekrények alatti helyeket is, lábazati fiókokba mindenféle lapos holmi elfér: tepsik, csomagolóanyagok, konyhai textíliák, fedők, stb. Egy mozgatható blokk nagy segítség lehet, erre a célra használhat akár egy zsúrkocsit is, legfelül egy munkalappal ellátva, alatta pedig a leggyakrabban használt eszközökkel felvértezve komoly fegyvertény egy csöpp konyhában. Válasszon multizónás sütőt, amelyben egyszerre készülhet a főfogás és a sütemény is, valamint rendelkezik kiolvasztó, kelesztő és ételmelegítő funkcióval is. Így kiválthatja a mikrohullámú sütőt. Jó megoldás a kompakt mosogatógép, amelyet a sütő alá is beépíthet, vagy válaszhat több célú minikonyhából, amely akár három funkciót is ellát. Kapható főzőlapra helyezhető karcmentes takarólap, amely szintén növeli az előkészítésre használható helyet.
Gépek a konyhában
Hasznosak, vagy csak a helyet foglalják? Esetleg megfőznek helyettünk? A Samsung és az LG élen jár az intelligens konyhai gépek kifejlesztésében, hazánkban sajnos még csak korlátozottan hozzáférhető, áruk pedig egyelőre olyan szintet képvisel, amelyet csak kevesek engedhetnek meg. Mit tudnak 1,5-2 millió Forintért?
Kommunikálnak velünk. Bevásárlás közben megkérdezhetjük a hűtőt okostelefonunkkal, van-e otthon tej, vaj, vagy azt, mi legyen a vacsora? A közeli lejáratú élelmiszerek alapján ötleteket ad, 10″ körüli kijelzőjére pedig üzenetet is küldhetünk a családnak, de felüthetjük a szakácskönyvet, és főzés közben nem maradunk le az aktuális hírekről sem.
Sütő, amely a megadott élelmiszerekből javasol recepteket, és beállítja, felügyeli a sütési paramétereket. Még azt is megmondhatjuk neki, mikorra legyen kész a vacsora, mikor szeretnénk tálalni a forró pitét, melyeket egyszerre helyeztünk be.
Mikrohullámú sütő, amely a fagyasztott félkész ételt elkészíti mire hazaérünk. Pontosak, precízek, akár egy séf, egy perccel sem kezdik korábban kiolvasztani, pirítani az ételt. Ez volna a jövő konyhája? Igen, nem is olyan távoli jövő, bár a Samsung speciális chat programja még csak koreában működik, de a készülék már mondhatni a kamrában van: már néhány európai országban is megvásárolható.
Turmixgépgyümölcscentrifugamixerek,aprítók, darálók tömkelege, s az ember olykor nem is tudja melyiket használja. Felejtse el. Két, szinte végtelenségig bővíthető robotgép családra szeretnénk felhívni figyelmét, a Bosch MUM, illetve a KitchenAid készülékeire. Mivel a Bosch készülékei barátságosabb árakon kaphatók, így ezeket mutatjuk be bővebben. Maga az alap gép egy állványra szerelt motor egység, amelyen három különböző célú és mozgású csatlakozó található. Az egyik oszcilláló, a másik lassú fordulatú, a harmadik pedig magas fordulaton dolgozó csatlakozó. Több féle felszereltséggel vásárolható meg, de szériákon belül minden kompatibilis az alapgéppel. A legkisebb szett tálat, keverő, dagasztó és habverő fejet tartalmaz. Kapható hozzá:
– húsdaráló, amely tovább bővíthető néhány kiegészítővel
– aprító és multi aprító – kétoldalú szeletelő, hasábozó, reszelő tárcsákkal tovább bővíthető
– gabonaőrlő
– jégkrémkészítő
– turmix jégaprítási lehetőséggel
– passzírozó
– többféle daráló, kávé, mák, dió darálására
– gyümölcscentrifuga, citrusfacsaró
– tésztanyújtó-vágó feltétek
Érdemes beruházni, hosszú élettartamuk, sokoldalúságuk megéri az árát. Meghibásodás esetén országos szakszerviz áll rendelkezésre, egyes részei cserélhetőek, javíthatóak, de ha menthetetlenül elhasználódott akkor is elegendő csak a központi egységet cserélni, hiszen minden más kompatibilis. A szerző maga is ilyen gépet használ több éve, így jó szívvel ajánlja.

Amit nem tud a konyharobot, mit vegyünk még?

Egy botmixerre szükségünk lesz, amely habverővel is rendelkezik, forró krémlevesek, főzelékek kelléke. Jó, ha van hozzá aprító edény, fokhagymához, fűszernövényekhez ideális.
Kontakt grill, vagy cserélhető betétes szendvicssütő. Megéri jó minőségűt vásárolni, mert a tapadásmentes felület mondhatni minden pénzt megér. Ha többnyire grillezésre használná, akkor vásároljon inkább kontakt grillt, és készíthet benne isteni panninit is, de a pirítós, bundás kenyér sem hozza zavarba, s van, aki gofrit is készít benne.
Mérleg, és mérőedény még a gyakorlott háziasszony konyhájában is elkél. A kukta szintén fontos kellék, méretezze a család létszámához.
Bár a legkiválóbb mesterszakácsok azt mondják, egy kés mindenre elegendő, azért nem árt, ha van általános késünk mellett egy hámozó-gyümölcsvágó, egy filézőkéskenyérvágó, és esetleg egy hosszú pengéjű szeletelőkés. Fontos a kés minősége, de még fontosabb, hogy személyre szabott legyen a markolat és pengehossz. Sose tegye mosogatógépbe, a forró víz tönkreteszi az élét. Anyagát tekintve több féle lehet, a rozsdamentes penge kevesebb törődést igényel, gyakrabban kell élezni, és kissé vastagabb penge jellemzi. Egy fokkal jobb választás a szénacélból készült penge, jobban megtartja élét, könnyebb, vékonyabb, azonban érzékenyebb is.

Ajánlott bejegyzések
energiatakarékoslakásfelújításSzép házak

Szép házak: A vakolat alatt

6 Perc olvasási idő
Korszerű hő-, víz- és hangszigetelési anyagok, technikák bemutatásával folytatjuk Szép Házak sorozatunkat. Az utóbbi években már nem csupán zsebre megy: új házaknál…
Szép házak

Szép házak: Térelválasztás okosan

8 Perc olvasási idő
Esztétikum, vagy praktikum? A gipszkarton sokoldalú felhasználhatóságáról bizonyára Ön is hallott már. Használhatja nagy terek felosztásához, vendégfalként, szárazvakolatként, vagy építhet belőle mennyezetet,…
Szép házak

Szép házak: Kellemes pihenést!

7 Perc olvasási idő
Szép álmokat! Sokunk nem is gondolná, mennyire meghatározza mindennapjainkat ágymatracunk minősége, tulajdonságai. Ne gondoljuk, hogy a legdrágább matrac egyben megfelelő is számunkra. Matrac vásárlásakor…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük