Uncategorized

Vár az iskola!

8 Perc olvasási idő
Uncategorized

Vár az iskola!

8 Perc olvasási idő

Egyed és Egon napján

Kezdődik a tanév újra. Mi mindent kell beszerezni? Praktikus tanácsainkkal szeretnénk segíteni olvasóinkat. Aki már öreg motoros ebben a témában, annak nem kell bemutatni a bevásárlás problematikáját. Nekik szeretnénk egy hasznos alternatívát nyújtani az online bevásárlás előnyeivel.

Ha csak a tanév új, de az iskola a régi
Legjobb, ha először átnézzük, mi maradt tavalyról? Készítsünk egy leltárt arról, mi az, ami a következő tanévben használható a betárazott holmikból. A füzetek számozására figyeljen alsó tagozatban, mert a vonalas füzetek között van különbség. Nézze át, hogy a használt eszközökből mi az, ami még használható, vonja be a gyermeket is, mi az, ami nem vált be, amiből újat szeretne, hiszen neki kell vele boldogulnia.
Vesse össze a tanszerlistával, amelyet általában az évzáró körül kapnak meg a gyerekek.
Füzetekből, ceruzákból, utántöltőkből, radírból, vonalzókból érdemes többet venni, mint ami egyébként szükséges, hogy sürgős esetekben legyen kéznél belőlük, de nem érdemes nagyobb készletet felhalmozni, inkább év közben pótolni ami fogytán van.
Miért érdemes online vásárolni?
nagyobb papír-írószer webáruházak kínálatában sokkal nagyobb választék van, mint egy hipermarket írószer osztályán, vagy egy átlagos papírboltban. De nem csupán a választék lehet jó indok, hanem általában elegendő egyetlen webáruházból megrendelni, nem kell több üzletet bejárni. Időt takarít meg ezáltal. Nem beszélve a tömegről, amely a szeptember közeledtével egyre nagyobb méreteket ölt, valamint az offline boltokból kezd kifogyni már a készlet, a csalogató, akciós termékek már alig-alig találhatók meg. Arról nem beszélve, ha magával viszi gyermekeit, ott helyben kell dönteniük, miből melyiket kérik. Webboltokban otthonról is tudnak válogatni, módosíthatják a kosár tartalmát menet közben, és láthatóak a rendelhető státuszú termékek is, nem kell többször visszamennie. Egyetlen hátránya, hogy időbe telik a szállítás, de ha nem hagyja az utolsó pillanatra, akkor ez sem igazi hátrány. A FOXPOST például már aznap eljuttatja Önhöz a rendelt termékeket. Nagyon sok termék sokkal olcsóbban kapható, mint az áruházakban, és sok webshop biztosít személyes átvételi lehetőséget is, ha van rá módja. A legtöbb boltnál van valamilyen kedvezményes szállítási lehetőség. Vagy összeghatárhoz kötött, vagy pedig a mostanában egyre inkább terjeszkedő csomagautomaták egyike, illetve a már bejáratott Pick-Pack pontok.
A webshopok ügyfélszolgálatától akár telefonon, akár e-mailben is kérhet tanácsot, méreteket, s egyéb olyan termékjellemzőt, amely esetleg nincs feltüntetve. Higgye el, értenek hozzá! Míg egy hipermarketben szinte biztos, hogy nem fog tudni további felvilágosítást adni egy épp arra járó eladó egy adott termékről.
Hogyan válasszunk iskolatáskát?
Nem csak ízlés és pénztárca dolga, ha a gyermek még kisiskolás. Szempont még az is, mennyit kell neki magának cipelni, gyalogosan jár iskolába, vagy a szülők viszik-hozzák. Ha utóbbi, akkor inkább azt kell figyelembe venni, hogy minden eszköze elférjen benne, ne gyűrődjenek a tankönyvek, füzetek.
Ha gyalog jár a kis nebuló, akkor feltétlenül ergonómiai szempontok alapján válasszon. Fontos, hogy merevített váza legyen, és rendelkezzen belső osztással, vagy rekesszel a könnyebb súlyelosztás, átláthatóság érdekében. Legyen a hátrésze szellőző, vállpántjai kellően párnázottak. Fontos, hogy ha nincs rajta gyárilag fényvisszaverő applikáció, akkor tegyen rá, életet menthet!
Ha már felső tagozatra, középiskolába jár gyermeke, akkor legjobb, ha ő választja ki magának, milyen típust szeretne. Hátizsákotoldaltáskát, milyen méret és elosztás, amellyel könnyen boldogul majd.
Felsőoktatásban tanuló gyermekét lepje meg egy stílusához illő,strapabíró bőr jegyzettartó mappával, s igazán hasznos kiegészítő egy tetszés szerint felépíthető kalendárium, pl. Filofax, vagy a Saturnus gazdag kínálatából. 
Mi kell még a tanuláshoz?
Amit mindenképpen vegyen, az az univerzális, méretre vágható átlátszó könyv- és füzetborító. Hasznos, mert megóvja a füzeteket, a gyerekek a borítóról könnyebben felismerik a szükséges tankönyveket. Önnek sem kell hosszú órákat áldozni a sok könyv, füzet egyenkénti csomagolásával.
Sok gyereknek megveszik a vastag karton füzetboxokat, de nem gondolják végig, hogy a gyerek már így is megszakad a cipelnivalók súlya alatt. Bár valóban megóvja a tanulnivalók állagát, de a kicsik gerincének, tartásának egyáltalán nem tesz jót a többletsúly. Talán akkor hasznos, ha van lehetőségük az iskolában, külön szekrényekben tárolni a tanszereket, így könnyebb rendet tartani benne. Otthonra a merev fa, vagy műanyag irattartó papucsokat ajánlanánk.
Hasznos holmi bármely korosztálynak az íróasztalra tehető, téphető könyöklő, amely naptárat is tartalmaz. Feljegyezheti a fontos dolgokat, így mindig szem előtt van. A könyöklő segít megóvni az íróasztalt, nem gyűlnek a cetlik, és persze semmi sem fog elveszni.
Karóra. Lehetőleg vízálló, kényelmes, praktikus.

Tűzött, vagy spirál?

Bevallom őszintén, gyerekkoromban ki nem állhattam a spirálfüzetet, nem csupán azért, mert kötelező volt, hanem azért, mert még félév sem telt el, szakadoztak a lapok, összeakadva a táskában egymást tették tönkre. Erre ma már többféle megoldás is létezik. Az egyik, amely egy tulajdonképpen A4-es jegyzetblokk, vonalas, sima, vagy négyzetrácsos, és előlyukasztott. Ehhez már csak egy könnyű, masszív lefűzőt kell venni, és a spirálok okozta bosszúságnak búcsút inthetünk.
A másik változat pedig az acélspirál megerősített „gerinccel”. Valóban tartós, túléli akár a tanévet is, de meglehetősen költséges, ha minden tárgyból kell egy.
Ha nem ragaszkodnak az iskolában kifejezetten a spirálfüzethez, akkor inkább a nagyalakú tűzöttet javasolnánk.


Milyen tolltartót válasszon?
Tapasztalattal még nem rendelkező szülők dilemmája. Ha előre töltöttet választ, akkor figyeljen a minőségre, kerülje az olcsó tucatterméket, mert a ceruzák bele nem a tartósságról híres, inkább csak a bosszúság lesz vele, ha már a vásárlás pillanatában apróra van törve. A többemeletes vaskos tolltartók helyett megfontolandó, hogy inkább kisebbpraktikus darabot válasszon, és egy fémdobozos kiszerelésű színes ceruza készlettel egészítse ki.
Grafit ceruzákból a félkemény HB, vagy B keménységi jelzésűeket ajánlanánk, ezekkel könnyebben megtanulja a gyermek, mennyire kell rányomni a papírra. Később könnyebb lesz a dolga a töltőceruzákkal. Érdemes még figyelni a ceruza tokozására is. Ovisoknak, elsősöknek hasznos a vastag színes ceruza, és könnyebben bánnak a háromszög profilúakkal. Ha már kialakult a ceruzafogás rutinja, akkor elegendő szögletes profilú ceruzát vásárolni, mert ez nem gurul le az asztalról. Ha mégis a köralakúnál marad, akkor keressen rugalmas béllel ellátott típust.
Ceruzákhoz ne felejtse el a minőségi hegyezőt sem. Iskolába feltétlenül praktikusabb a tartályos változat. Jó szívvel ajánljuk a Maped, ICO, Stabilo termékeit. Pengéjük kibírja az egész tanévet, gumírozott markolatuk pedig könnyebbé teszi a használatot. Ne higgyen az ismeretlen gyártójú, divatos figurákkal színesített darabokban. Sajnos az a tapasztalat, hogy a minta fontosabb, mint a penge éle. Ha pedig életlen, akkor tönkreteszi a legjobb minőségű ceruzákat is.
Univerzális ruhatár
Főleg a kisebbeknek kell évkezdéskor szinte mindenből újat venni, akkorát nőnek észrevétlenül a nyár folyamán, hogy a tavalyit nem igen tudja használni sem a tornafelszerelésből, sem az ünneplőből. Vegyük sorra, mi az, ami nem hiányozhat a szekrényből.
Tesicipő: ne a márkát, hanem inkább a kényelmet, komfortot, minőségi anyagot keresse. Legyen könnyű, nyommentes talpú, jól szellőző, lehetőleg bőr, vagy pamutbéléses. Ha többnyire teremben használják, akkor részesítse előnyben a teremcipőket. A futócipőt futásra találták ki, kizárólag erre a célra felel meg maradéktalanul, ráadásul eléggé talajspecifikus, nem utolsósorban pedig feleslegesen drága, ha nem futásra használja.
Ha nincs külön elvárás típusra vonatkozólag, akkor jó megoldás a lezippzárazható szabadidőnadrág, így egy ruhadarab alkalmas egész évben egy felsővel.
Az ünnepélyekre érdemes gumis derekút venni, legyen szoknya, vagy nadrág. A hűvösebb napokra készülni kell egy hozzá illő pulóverrel, vagy kardigánnal is. Kabátból legjobb kivehető bélésest, levehető ujjút vásárolni, amíg egy tanév alatt kinövik nincs sok értelme külön mellényt, átmeneti- és télikabátot is venni. Szintén jó lehet a kivehető béléses bakancs, bokacsizma.
A ruhatár további darabjainál arra figyeljen, hogy egymással jól kombinálható, könnyen felvehető darabokat válogasson össze. Ne maradjon ki a masszív, nagy mérethatárral bíró esőkabát sem, kisebbeknek jó szolgálatot tesz a gumicsizma.
Hasznos holmik
Uzsonnatartókulacs. Az uzsonnás dobozok manapság népszerűek, az aktuális sláger figurákkal hamar gazdára találnak, de nem biztos, hogy praktikus. Csak akkor vegye meg, ha kényelmesen elfér a táskában, jól záródik, ha belefér a tízóraira szánt szendvics, gyümölcs. Egyéb esetben válassza a lebomló, környezetbarát uzsonnás tasakot.
Ha meleg italt, pl. teát ad a gyermeknek az iskolába, akkor semmiképpen ne tegye kiürült PET palackba, mert hő hatására egészségre káros anyagok oldódhatnak ki. Inkább vegyen egy kifejezetten erre a célra gyártott, jól záródó, lehetőleg alumínium, vagy BPA mentes műanyag kulacsot.

Ajánlott bejegyzések
hűtőgépUncategorized

Hűtőd a konyhád lelke, így nem mindegy, milyet választasz otthonra!

1 Perc olvasási idő
Most tervezed álmaid konyháját? Vagy éppen felújítanád a régit? A tökéletes konyha alapvető velejárója egy szuper hűtő, hiszen ételeid és italaid tárolása…
kávéfőzőUncategorized

Élvezd ki a reggeleket egy többfunkciós kávégéppel!

1 Perc olvasási idő
Tudtad, hogy mindennapjaidat nagyban befolyásolja, hogy elfogyasztott kávédat milyen körülmények között és hogyan készíted, illetve fogyasztod el? A kávézás kultúrája mára teljesen…
fejhallgatófényképezőkiegészítőmobiltelefonUncategorized

Nem fér bele mindaz a képbe, amit mondani akarnál?

1 Perc olvasási idő
Egészítsd ki technikai repertoárod egy selfie bottal! Szerezd be Te is az utóbbi idők egyik legnagyobb slágerét, a selfiebotot! Ne bajlódj a…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük