Két SIM-kártyát egy telefonba?

fiatal férfi két telefonnal a kezében

Dual SIM mobilok | Népszerű okostelefonok | Mobilok üzletemberek számára

Képzeljük el a következő esetek valamelyikét! Gyakran járunk Ausztriába, a határmentén élünk, és ott dolgozunk. Vagy csak a rokonaink élnek ott, akiket rendszeresen meglátogatunk. Üzletemberként szerencsés, ha nem a privát telefonszámunkon hívnak bennünket az ügyfelek, ahogy az is megeshet, hiába vagyunk elkötelezettek az egyik mobilszolgáltató felé, egy másik tarifacsomag is megtetszik nekünk, amit szívesen használnánk ki, hiszen éppen akkor beszélhetnénk olcsón, mikor a másik szolgáltató percdíjai magasak!

TOP 20 mobiltelefon: hasonlítsd össze az árakat >>

Nos, erre is van praktikus megoldás, jóllehet kevésbé kézenfekvő egyelőre. Az úgynevezett dual SIM-kártyás mobiltelefonokkal ez a problémakör egyszerűen áthidalható, ugyanis mint az elnevezés sejteti, az ilyen telefonokba két különböző SIM-kártyát tehetünk be egyszerre, hogy azután egymástól függetlenül használhassuk őket ugyanabban a készülékben.

mobiltelefon két SIM kártya hellyel

Ezen ponton álljunk meg egy pillanatra, a dual SIM-kártyás mobiltelefonoknak két fő típusa létezik ugyanis. A ma már ritkábban alkalmazott, kevésbé kényelmes DSS (Dual Sim Stand-by) készülékek ugyan két SIM-kártyát tudnak fogadni, de csak felváltva, egy időben csak egyetlen hálózatra csatlakozva használhatjuk őket – vagyis ha az egyik kártyára várunk SMS-t vagy hívást, a másik SIM gyakorlatilag nem él. A DSA (Dual Sim Active) telefonok már képesek egyszerre két SIM-kártyát menedzselni, egy időben mindkét kártyával felléphetünk a mobilhálózatra, párhuzamosan mindkét SIM-mel fogadhatunk hívásokat és üzeneteket.

Sony Xperia Tipo dual SIM mobiltelefon

Szerencsére utóbbi kényelmi előnyeit a gyártók is felismerték, ma már a DSA-készülékeket preferálják ők is. A használat a gyakorlatban kifejezetten egyszerű, leszámítva, hogy mindenből kettőt látunk majd: immár két PIN-kódot kell bepötyögnünk a telefon bekapcsolása után, és a térerő ikonja és a szolgáltató neve is kétszer tűnik majd fel. Azután mindent a saját szájízünk szerint szabhatunk testre, beállíthatjuk, hogy melyik SIM-kártyával mit szeretnénk csinálni, melyiket használjuk telefonálásra, üzenetküldésre vagy mobilinternetezésre.

Ezzel minden olyan problémát lekezdhetünk, amit a bevezetőben vázoltunk fel. Ha gyakran utazunk külföldre, a magyarországi SIM-kártya mellé betehetünk egy olyat, amit a második otthonunkban használhatunk, egyszerre fogadhatjuk, de mégis elkülöníthetjük a privát és üzleti beszélgetéseinket, és a kiváló percdíjak mellé olcsó mobilnetes SIM-kártyát használhatunk. Mindezt úgy, hogy nem kell két telefont hurcolászni, és a SIM-kártya állandó cserélgetésétől is megkímélhetjük magunkat.

SIM kártya csere mobiltelefonban

Noha az első dual SIM-kártyás mobiltelefon 2000-ben került boltokba, a piac még csak most érzett rá az ízére. Eleinte a fejlődő országokban, például Kínában és Indiában volt népszerű ez a megoldás: az emberek úgy spóroltak, hogy különböző tarifájú, feltöltő kártyás csomagokat kombináltak, no meg a hatalmas országokban az sem példátlan, hogy néhány száz kilométerrel arrébb az adott szolgáltató lefedettsége teljesen megszűnik, és a felhasználónak másik mobilcég rendszerét kell igénybe vennie.

Ez érződik a dual SIM-es telefonkínálaton is, a két SIM-kártyát fogadó készülékek zöme még mindig az úgynevezett „butatelefon” kategóriába tartozik: a rendkívül kedvező áron forgalmazott készülékekre általában nem, vagy csak kezdetleges módon telepíthetünk alkalmazásokat, inkább hagyományos gombvezérléssel használhatók, és ha mobilinternetre vágyunk, akkor le kell mondanunk a csúcssebességet lehetővé tevő modemekről. A Nokiának nagyok sok ilyen telefonja van, ebbe a kategóriába tartozik az X1-01, az X2-02, a C2-06 és az Asha 202 is, de a Samsung is gyárt hasonlót, vegyük példának a C3322-es típust.

A terület viszont kétségkívül növekedés előtt áll, elemzők is úgy tartják, hogy a két SIM-kártyás modell sikert arathat a nyugati piacokon. A szakemberek szerint az előrelépéshez Amerikában és Európában a modernebb okostelefonok két SIM-es változatára lesz szükség, ezt felismerve több gyártó is megkezdte jól ismert készülékeinek átalakítását – igaz, még mindig nem kockáztatnak, inkább az alsó- és középkategóriát erőltetik ezen a fronton. A Samsung például a Galaxy S-ből csinált két SIM-es változatot, átalakította a Galaxy Ace-t is, az olcsóbb készülékek között pedig a Galaxy Y arathat sikert. A HTC Desire V-je is két SIM-kártyát tud fogadni, a Sony pedig az Xperia Tipót készítette fel erre a feladatra.

Nézd meg a Samsung Galaxy Y Duos kicsomagolásáról készült – angol nyelvű – videót:

Hogy mit hoz a jövő? Nos, azt elmondhatjuk, hogy várhatóan a csúcskategóriás kütyük is követik ezt a példát, de biztos, ami biztos, a fejlődés alapjaiban sem áll le: Kínában már három SIM-kártyás telefon is kapható…

 • hozso

  az oroszoknál is,+ marha olcsó perc díjak

 • T’om

  Én már hosszú ideje kutatok Dual Active (amit itt talán a DSA-val azonos) telefon után. Viszont a kínai mobilok szinte 100%-a (2-3 méregdrága készüléket leszámítva ami meg kínai lokalizációval van), de az itthon megforduló nevesebb gyártók mobiljai se ilyenek (Azaz csak Dual Standby: mindkét kártya elérhető, amíg valamelyiket nem használjuk is.). Ez azt jelenti, ha az egyiken telefonálok, a másik nem elérhető (Samsung trükk: átirányítással bekopog az aktív kártyán). Nem ez a rosszabb, mert viszonylag ritkán fordul elő, hogy két hívás van egyidőben (bár problémás ilyenkor elérhetetlennek jelzi a hívó számára), hanem ugyanígy, ha az egyik kártyán folyamatos mobilnet megy, akkor a másik nem használható.
  Ha valaki tud rendes Dual Sim – Dual Active telefont ajánlani, tegye meg :-) .

  • olcsobbat

   @T’om: jó leírtad a helyzetet a dual sim mobilok terén. A partnereink kínálatában jelenleg megtalálható dual sim készülékek a Dual Standby-t tudják, bár a hívásátirányításos trükk működőképes megoldás az esetükben. Sajnos a piacnak ez a része lassan fejlődik, mert a szolgáltatóknak kevés érdeke fűződik ahhoz, hogy a kínálatukban tartsák a dual sim telefonokat, bár valóban nagy igény lenne rájuk.

 • Oxigen

  Én is hosszú hónapok óta keresek dual active mobilt. Okosból nincs. Buta meg már nem elég, a munkámhoz kellene a tudás is.
  Nem teljesen világos, hogy ez a visszalépés miért történt, a Samsung butában már nagyon rég óta megy a dual active.

 • miska68

  Én a vaterán vettem két telefont is. igaz nem okos telefonok, de az egyik kettő a másik NÉGY sim kártyát működtett gond nélkül.

  Még mielőtt kérdeznétek, persze hogy kínai és koppintás. A négy kártyás erősen nokia klón. Szabvány nokia aksival persze :) )

XML error: > required at line 16