microsoftoperációs rendszer

Windows 8 – Start menü nélkül érkezik az üdvöske

4 Perc olvasási idő
microsoftoperációs rendszer

Windows 8 – Start menü nélkül érkezik az üdvöske

4 Perc olvasási idő

A jelenlegi legnépszerűbb operációs rendszerek | Ilyen laptopon biztosan futni fog az új Windows!
Ha minden jól megy, és a csillagok is megfelelően állnak, még idén boltokba kerülhet a Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows 8. A szoftver számtalan ponton hoz – nem egyszer gyökeres – változást a felhasználók életében, ráadásul immár nemcsak az x86-os processzorokat támogatja majd, hanem az okostelefonok és a tabletek túlnyomó többségében megtalálható, ARM architektúrájú lapkákat is. A Windows Phone 7-nél bemutatkozott Metro dizájn itt is elérhetővé válik, ezzel a rendszert érintőképernyőn keresztül is kényelmesen lehet majd irányítani, de természetesen a hagyományos asztal sem tűnik el – csak éppen a Start menü fog hiányozni.

Windows 8 – Start menü nélkül érkezik az üdvöske - olcsobbat.hu

Durván egy-másfél éve lehet hallani a Microsofttól a Windows 8-ról, s bár az egyes bétaváltozatok rendre kiszivárogtak az internetre, tavaly januárban kaptuk az első jelentősebb hivatalos bejelentést, mely a már említett ARM-támogatásról szólt. Később a tokiói Microsoft Developer Forum keretei között Steve Ballmer vezérigazgató árulta el, hogy az operációs rendszer 2012-ben landol a boltok polcain, noha azt később maga is vitatta, hogy ezt így, ebben a formában valóban kijelentette volna. Júniusban tekinthettünk bele először a Windows 8 újdonságaiba, majd a szeptemberi BUILD fejlesztői konferenciával egy időben jelent meg egy fejlesztői változat, ami már számos eszközt biztosított az újdonságok kihasználásához. Jó, hogy a felhasználói bétára sem kell sokat várni: az ígéretek szerint a február végi Mobile World Congress során kerül majd el az internetre az előzetes verzió.
De úgy tűnik, elkalandoztunk: térjünk inkább vissza a Windows 8 újításainak taglalására! Mint említettük, az operációs rendszer megkapja a Microsoft más eszközein már hódító, „csempés” Metro dizájnt, ezzel a kezdőképernyővel jóval gyorsabban, egyszerűbben férhetünk hozzá a kedvenc szoftvereinkhez, az „élő csempék” pedig állandóan frissülő infókkal látnak el bennünket. Természetesen a klasszikus asztal sem hiányzik majd a repertoárból, bármikor válthatunk a két külső között. Az egyedüli jelentős változás ezen a téren, hogy úgy tűnik, a Start menü gombját teljesen eltávolították a balalsó sarokból, pedig a korábbi változatok alapján azt lehetett hinni, hogy a klasszikus felgördülő lista megmarad a rendszerben.

Windows 8 – Start menü nélkül érkezik az üdvöske - olcsobbat.hu

A Windows 8-ban debütál majd a redmondi vállalat legújabb internetböngészője, az Internet Explorer 10, ennek is két verziója érkezik, egyiket a Metróhoz, a másikat a hagyományos asztalhoz igazították: értelemszerűen előbbinek egyszerűbb a kezelése, ráadásul nem támogatja a beépülő programokat és az ActiveX komponenseket. A Microsoft új hitelesítési rendszert vezet be, jelszó begépelése helyett egy fotón kell bűvészkednünk az egérrel a bejelentkezéshez, továbbá a Windows 8 fiókunkat közvetlenül hozzárendelhetjük a Windows Live ID hozzáférésünkhöz, így a lehető legjobb módon szinkronizálhatjuk az internetes tevékenységünket az számítógépünkével. A rendszerhez a SkyDrive is asszisztál, itt 25 GB-nyi internetes tárhelyet kapunk majd.
Az Intéző is átalakul, megkapja az Office-ből már ismerős szalagos eszköztárat, az átalakított fájlfeldolgozási folyamatok pedig még részletesebb statisztikákat, szüneteltethető másolási folyamatokat és egyéb fejlesztéseket ígérnek. Az új Hybrid Boot opció lehetővé teszi, hogy a számítógép a korábbiaknál jóval gyorsabban, megfelelő hardver jelenlétében akár másodpercek alatt feléledjen. A Windows To Go újabb kényelmi lehetőség: ezzel akár USB-eszközről is betölthetjük a Windowst, ami különösen a rendszergazdák számára lehet hasznos. Végül ne feledkezzünk meg az új Refresh and Reset opcióról sem: ezzel komplett frissítést hajthatunk végre a rendszeren, ami kiküszöböli a rendszer körülményes újratelepítését. Ez azért érdekes, mert így a beállításaink megmaradnak, csak a Windows fájlok állnak vissza az eredeti állapotukba, emellett a programjaink fognak elveszni, akár az újratelepítés során. Rendkívül kényelmes opció!
Még egy szó, mégpedig a gépigényről: a Microsoft szerint a Windows 8 el fog futni olyan hardvereken, amin a Vista és a Windows 7 futott, de értelemszerűen a végleges rendszerkövetelmények még nem állnak a rendelkezésünkre. A jelenlegi állás szerint az új bétaváltozat 1 Ghz-es processzort, a processzor felépítésétől függően 1-2 GB RAM-ot, valamint DirectX 9-kompatibilis videokártyát és 16-20 GB szabad helyet követel meg a merevlemezen. A rendszer immár natív USB 3.0-támogatással érkezik, és bár evidens, azt ne felejtsük el: az érintésérzékeny funkciók csak érintő kijelzővel működnek!
Alig várjuk az év végét!

Ajánlott bejegyzések
játékokkiegészítőkontrollerkonzolmicrosoftvideojáték

A Microsoft Kinect a tudósok játékszere is

3 Perc olvasási idő
Kinect kedvező áron | Xbox 360-nal egybecsomagolt Kinect | További népszerű játékos kiegészítők Gondoltuk volna, hogy az Xbox 360 legfontosabb kiegészítője, a…
microsoftnokiatelefonwindows phone 7

Nokia Lumia 900 mobiltelefon – a finnek folytatják

3 Perc olvasási idő
A legkedveltebb mobiltelefonok | Okostelefonok hozzáférhető áron | Korábbi Nokia Lumia-modellek Ha egyszer a szekér beindul… Rendben, konkretizáljuk: egyelőre nem tudjuk pontosan,…
játékokmicrosoftoperációs rendszerrecept

Farsangi terülj-terülj asztalkám - 2. rész

3 Perc olvasási idő
Jó áron kínált sütők a farsangi lakomához | Receptek az ünnepi ételekhez | Hasznos kiegészítők főzéshez Ha olvastátok az első részt, akkor…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük