játékokmicrosoftoperációs rendszerrecept

Farsangi terülj-terülj asztalkám – 2. rész

3 Perc olvasási idő
játékokmicrosoftoperációs rendszerrecept

Farsangi terülj-terülj asztalkám – 2. rész

3 Perc olvasási idő

Jó áron kínált sütők a farsangi lakomához | Receptek az ünnepi ételekhez | Hasznos kiegészítők főzéshez
Ha olvastátok az első részt, akkor már tudjátok, hogy milyen ötletekkel lehet feldobni a farsangi asztalt, de most lássunk néhány konkrét receptet is, amit a barátoknak, rokonoknak kínálhatunk egy farsangi parti alkalmával.

Fánkok hada: krumplis fánk (édes és sós feltéttel is isteni)
Ha farsang, akkor fánk. Télen a hidegben, pedig külön jól esik egy kis sült, tésztás, krumplis, lekváros nehezebb étel, ami felidézi az otthon melegét. Ehetjük édesen és sósan, kicsiben és óriási méretben. De nem mindegy, hogy mi kerül bele. Ha szeretnénk egy kicsit a szénhidrát bevitelen spórolni, akkor készítsünk krumplis fánkot.
Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg főtt burgonya
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 tojás
  • 1 dl tej, egy csipet cukor és egy zacskó száraz élesztő

 
Elkészítés:
A langyos tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Csak ezután keverjük a liszt és tört burgonya keverékéhez. Majd meleg helyen, lefedve hagyjuk, hogy a tészta megkeljen.
Ám, ha kevés az időnk vagy félünk, hogy elrontjuk az élesztőt, akkor itt még nem is kell külön felfuttatni, hanem elég az is, ha minden hozzávalót egy nagy tálban összegyúrunk, hogy szép egynemű tésztát kapjunk, majd ugyanúgy lefedve hagyjuk, hogy megkeljen a tésztánk.
Ha megkelt a tészta, akkor még egyszer átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát és végül egy vizes pohárral kiszaggatjuk, ha nincs kéznél fánk szaggató. Ne felejtsük el a lángosokat szaggatás után egy kicsit pihentetni!
A kész lángos tésztákat forró, bő olajban készre sütjük, míg aranybarnára nem sülnek (vagy ki hogyan szereti).
Végül akár lekvárral, akár sült hús mellé tálalhatjuk őket. De míg normál társaikban kétszer annyi liszt kerül, addig ebbe a változatba legalább 70 százalékkal kevesebb szénhidrát kerül köszönhetően a krumplinak.

Farsangi terülj-terülj asztalkám - 2. rész - olcsobbat.hu

Szárított gyümölcskenyér
Télen, mikor kevés az igazán friss, itthon termelt gyümölcs, jó választás lehet, ha helyette néhány szárított gyümölcsöt szerzünk be. Ezek nem csak egészséges rágcsálnivalót jelentenek, de finom ételek is készíthetőek belőlük. Farsang idején pedig jól esik a házi kenyér.
Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 15 dkg xilit (cukor helyett cukrosoknak és fogyókúrázóknak)
  • 2 ek reszelt narancshéj
  • 2-3 ek joghurt
  • 4 ek szárított gyümölcs (ízlés szerinti gyümölcsökből)
  • 1 tk. fahéj
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dkg sima fehér liszt
  • 10 dkg puha vaj

 
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, szódabikarbónát, reszelt narancshéjat és a vaj egy részét, majd tegyük félre.
Egy másik edényben a joghurtot, a maradék vajat, kevés cukrot és a gyümölcsöket öntsük össze és egy aprítóval keverjük minél pépesebbre. Ha ez megvan, akkor adjuk össze a liszttel és addig gyúrjuk, hogy egy pépes tésztát kapjunk.
Egy püspökkenyérformát kenjünk ki vajjal és szórjuk ki egy kis liszttel, majd öntsük bele a tésztát. Ha túl sűrűnek érezzük a kenyér tésztáját, vagy valamiért nem akar összeállni, akkor óvatosan egy kevés tejjel, vajjal hígíthatjuk, míg a tészta összeáll, mielőtt a formába öntjük.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra, majd a kenyeret lefedve helyezzük be a sütőbe. Erre azért van szükség, hogy a kenyér idő előtt ne kezdjen el megbarnulni. A sütési idő így nagyjából egy órát fog igénybe venni.
Sütés után hagyjuk legalább 20 percig hűlni, mielőtt tálalnánk.
Jó étvágyat kívánunk!
Ha van egy jól bevált farsangi receptetek, osszátok meg velünk!

Ajánlott bejegyzések
AjándékjátékokKarácsonylegoolcsóbbatOnline vásárlás

Ország játékai 2022-2023

3 Perc olvasási idő
Karácsony végével még nem ér véget a a karácsonyi szezon, mivel nagyon sokan, az ajándékba kapott pénzből már akciósan vásárolnak ajándékokat a karácsonyt követő leárazásokban.
AjándékárzuhanásiphonejátékokKarácsonylegomobiltelefonolcsóbbatOnline vásárlás

Berobbant a karácsonyi láz, idén kevesebbet költ a magyar

2 Perc olvasási idő
Az első adventi gyertya meggyújtásával és advent első vasárnapjával megkezdődött hivatalosan is a karácsonyi készülődés időszaka, ám a boltok polcain már sokkal korábban megjelentek az ünnepi termékek. A karácsonyi árucikkek egyes helyeken már ősz elejétől megvásárolhatók voltak.
3djátékok

Unalmas estékre

7 Perc olvasási idő
Január a kedélyállapot szempontjából a legszürkébb hónap. Elmúltak a sok feladatot adó ünnepek, nagyon sokan a tavalyról maradt szabadságukat akár több hét…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük