játékoktablet pc

Tablet és okostelefon – gyerekjáték?

3 Perc olvasási idő
játékoktablet pc

Tablet és okostelefon – gyerekjáték?

3 Perc olvasási idő

TOP 20 táblagép | 10 hüvelykes tabletek | Tokok és táskák táblagépekhez
Előre szeretnénk leszögezni: nem fogunk gyermeknevelési tanácsokat adni, nem indítványozzuk, hogy dobjuk kukába a hagyományos játékokat, nem állítjuk, hogy jót tesz a csemeték fejlődésének, amit itt leírunk. Viszont érdemes lehet kitekinteni, körbenézni, mit kínál a digitális világ a gyerekeknek? Ahogy az ifjabb generáció egyre fiatalabb korában tanulja meg a tabletek és az okostelefonok kezelését, bizony eljön az idő, mikor ezeknek a kütyüknek a gyártói is kiemelt figyelmet fordítanak az új célcsoport igényeinek lefedésére.

A tabletek piaca rendkívüli dinamizmussal növekszik, és bár az elmúlt években láttunk bőven próbálkozást a felhasználók megnyerésére, ezek túlnyomórészt a felnőtteket célozták, kifejezetten a gyerekeknek nem készültek táblagépek. Rendben, számtalan alkalmazás és spéci kiegészítő született a lurkóknak, azonban sokáig várni kellett az első olyan kütyükre, amik elsősorban a kisebbeket célozták. A kérdés azonnal felvetődik: jók-e ezek az eszközök a gyerekeknek, és ha igen, milyennek kell lenniük?
Mivel nemleges válasz esetén a cikk hamar véget érne, tegyük fel, hogy igen: jók. A tableteket egyszerű használni, az érintőkijelző tapicskolását könnyű megtanulni, ha az alkalmazások is kellően intuitívak, nem érheti szó a ház elejét: a kütyük remekül használhatók tanulásra, olvasásra és játékra is. A gyerekeknek nem kell bonyolult mappa- és menürendszereken átrágniuk magukat, és a beállításokkal sem kell foglalkozniuk.
A tabletek ráadásul méretük folytán prioritást élveznek a többi digitális kütyühöz képest ebben a szegmensben: egy 7 hüvelykes tabletet könnyű megfogni, könnyű rajta matatni, miközben a készülék nem nehéz – kicsi az esélye, hogy a gyerek elejti. Ha ez mégis megtörténne, akkor sincs probléma: számtalan védőtok érhető el a piacon, ami megvédi a gépet a sérüléstől! Rendben, a tabletek nem éppen olcsók, de tegyük hozzá, hogy ezeken a platformokon az alkalmazások rendkívül alacsony áron, sőt sokszor ingyen is hozzáférhetők! A használatot ráadásul különféle kiegészítőkkel is könnyíthetjük: a Mattel és a Disney is gyárt olyan babákat és figurákat, amik képesek a tablettel való kommunikációra.

Lássunk egy-két példát! A Toys R Us’ Nabi tabletéről messziről látszik, hogy gyerekeknek készült, a legalább hatéves kortól ajánlott kütyüt erős tok és látványos, színes kezelőfelület jellemzi. Az egyébként Android operációs rendszerre épülő tablet 7 hüvelykes érintőkijelzővel rendelkezik, ez utóbbi 800×480 pixeles felbontásra képes. A hardver mérsékelt teljesítményre képes, de ez esetben ez nem is szempont: bőven elegendő a kétmagos, 533 MHz-es Cortex-A9-es processzor a 4 GB beépített háttértárral. A tableten lehet „gyerekbiztosan” internetezni, olvasni és TV-t nézni, a „Mommy” mód pedig a szülők számára is használhatóvá teszi a kütyüt.

A VTech viszont emeli a tétet: ő már négyéveseknek is ajánlja saját megoldását, az InnoPadet. A cég kifejezetten tanuló eszközként szeretné pozícionálni a kütyüt, ami 5 hüvelykes érintőkijelzővel és giroszkóppal érkezik, amit azért játékokhoz is be lehet vetni. A rendszert mikrofon, valamint USB-csatlakozó és SD-kártya slot is kiegészíti – utóbbit mondjuk nem igazán értjük, hiszen így eggyel nő a potenciálisan elhagyható alkatrészek száma. A rendszer „gyerekbíró”: sokkal izmosabb kialakítást kapott más tabletekhez képest.
Mint látható, ezek a készülékek sok tekintetben elütnek a legtöbb tablettől, egyszeri felhasználó számára szinte használhatatlanok – csak a gyerekeket fogja érdekelni. Szerintetek szabad a kicsik kezébe ilyen kütyüket adni, vagy maradjanak a hagyományos játékoknál?

Ajánlott bejegyzések
AjándékjátékokKarácsonylegoolcsóbbatOnline vásárlás

Ország játékai 2022-2023

3 Perc olvasási idő
Karácsony végével még nem ér véget a a karácsonyi szezon, mivel nagyon sokan, az ajándékba kapott pénzből már akciósan vásárolnak ajándékokat a karácsonyt követő leárazásokban.
AjándékárzuhanásiphonejátékokKarácsonylegomobiltelefonolcsóbbatOnline vásárlás

Berobbant a karácsonyi láz, idén kevesebbet költ a magyar

2 Perc olvasási idő
Az első adventi gyertya meggyújtásával és advent első vasárnapjával megkezdődött hivatalosan is a karácsonyi készülődés időszaka, ám a boltok polcain már sokkal korábban megjelentek az ünnepi termékek. A karácsonyi árucikkek egyes helyeken már ősz elejétől megvásárolhatók voltak.
3djátékok

Unalmas estékre

7 Perc olvasási idő
Január a kedélyállapot szempontjából a legszürkébb hónap. Elmúltak a sok feladatot adó ünnepek, nagyon sokan a tavalyról maradt szabadságukat akár több hét…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük