3djátékok

Unalmas estékre

7 Perc olvasási idő

Január a kedélyállapot szempontjából a legszürkébb hónap. Elmúltak a sok feladatot adó ünnepek, nagyon sokan a tavalyról maradt szabadságukat akár több hét távolléttel veszik ki. Eleinte az első pár napban jól esik a semmittevés, de az az igazság, hogy később már inkább nyomasztó. Nem csak a tétlenség, de a nappalok hiába hosszabbodnak, még mindig hamar sötétedik. Akik depresszióra egyébként is hajlamosak még kellemetlenebbül veszik ezt az akadályt, mondhatni nekik a januári hosszú szabadság inkább kiszúrás, mint jutalom. Legjobb, ha minden napra tervezünk valami programot. Az sem baj, ha csak egy bevásárlás, egy konditermi edzés, lényeg, hogy legyen okunk kilépni a négy fal közül. Esetleg szervezzünk valami programot estére.

Társasjátékozni nem csak a gyerekeknek lehet

De nem ám. A legjobb stratégiai játékok az ebédlőben zajlanak és ki ki megmutathatja, hogyan nyert volna csatát Róma virágkorában, a lovagok idejében, de asztalra kerülhet a II. Világháború is. Ahogy sok minden más is, mert van, ahol a szerencse dönti el ki lesz a nap győztese. De ne szaladjunk előre, nézzük mik voltak az elmúlt idők legkedveltebb, legjobb társasjátékai.

A fődíjas magyar társasjáték és a tavalyi német győztes

A Kuruzslók Quedlinburgban kapta 2019-ben a fődíjat a Magyar Társasjátékos Egyesület díjkiosztóján. Izgalmas és egyedi játékmenet jellemzi, ahol nem csupán bátorságunkra, de jókora szerencsére is szükségünk van. A kerettörténet lényege, hogy a quedlinburgi éves vásárra megérkezve különféle főzeteinket próbáljuk kuruzslóként értékesíteni. Hogy mi kerül az üstbe? A hozzávalókat egy zsákból húzzuk játék közben, s a csattanó maszlag nem éppen szerencsés összetevő. Ha túl sokat teszünk bele, fel fog robbanni a drága főzet. A körönként húzott eseménykártyák tovább fokozzák a játék hangulatát. A győzelemhez azonban nem elég a szerencse, be kell vetnünk minden taktikai készségünket.

Gyors kezdés, gyors játékmenet, egyszerű és könnyű szabályrendszer – Azul. A játék lényege, hogy a színes csempékből minél nagyobb összefüggő felületet alakítsunk ki, s közben megpróbáljuk minél inkább akadályozni ugyanebben játékostársainkat. Előrelátás, tervezés, stratégia.

Partijátékok

Van élet a Tabu, Dixit és Activity után is. Az elmúlt idők legjobb efféle játéka az Imagine. A játékszabály nagyon egyszerű, nincsenek különösebb megkötések. Átlátszó lapocskákra festett, sokféle képpen értelmezhető egyszerű piktogramokkal kell a kihúzott szót képes formában körülírni. A kártyákkal bármit lehet, bárhogyan forgatva, egymásra pakolva ábrázolni -csak megszólalni nem lehet.

Az Imagine elődje nagyon hasonló játék, a Concept, ahol szintén szavakat kell kifejeznünk, de a piktogramok egy táblán foglalnak helyet, melyen jelölőkkel próbáljuk a szóra legjellemzőbb ábrákat megjelölni. Hogy ki hogyan értelmezi a különféle kis rajzokat? Nos, éppen ez adja a fergeteges hangulatát, a korlátlan újrajátszhatóságát. Az Imagine-ben és a Conceptben az a legjobb, hogy teljesen mindegy hányan gyűltünk össze, mindannyian részt vehetünk a játékban.

A világ új kedvence, a Mars Terraformálása

Fryxelius úr népes családja egytől egyig társasjáték rajongó. Nem meglepő tehát, hogy saját játékot terveztek. Majd céget alapítottak és rövid idő alatt a százas népszerűségi lista elejére küzdötték fel játékukat. Persze ettől összetettebb és viszontagságosabb volt a történetük, de nézzük a játékot.
A játék felépítése és táblafelosztása hasonló a Catanhoz, azonban itt nem termelnünk kell, hanem a Marsot kell lakhatóvá alakítanunk – a valamikor 2400 körül játszódó sci-fi játékban. Története és cselekményei viszont inkább tudományos alapokra épülnek mint szimpla fantasztikumra. Célunk a játékban, hogy létrehozzuk a bolygó légkörét, növeljük a hőmérsékletét, illetve a bolygó tulajdonságait minél közelebb hozzuk a Földön megszokotthoz. Az alapjátékhoz már több kiegészítő is megjelent.

A játkosok mindegyike egy céget irányít, sikerünket nem csupán a legmagasabb profit elérése jelenti, hanem olykor egymással kooperálva tudjuk csak elérni céljainkat. Minden fejlesztés hasznos az összes játékos számára, de ne számítsunk arra, hogy szó nélkül hagyják, hogy fejlesztéseinkből túlzottan megtollasodjunk. Ebben a játékban nagyon kevés szerep jut a szerencsének, a teljes játékmenetet a játékosok irányítják a nem túl kötött szabályrendszer szerint. Érdekes, izgalmas, gondolkodtató és rengetegszer újrajátszható játék a Mars Terraformálása.
Madarat tolláról – Hasonlóan sikeres és szintén „engine building” típusú játék a Fesztáv. Madárrajongók előnyben – igen, ez a játék a madarakról szól. Minden egyes kártyája részletgazdag, szépen kidolgozott madarakkal, ez a játék is törekszik a tudományos alapokra. A 170 db teljesen egyedi madárkártya, a szórakoztató játékmenet szintén nagyon jó újrajátszhatósági pontszámmal kecsegtet.

Kocsmajátékoktól a kaszinóig

Édesapám hajdanán egy nagy befőttes üvegben gyűjtögette a Filléreket és az 1 Ft-os érméket. Nem azért, hogy ne húzza a zsebét, nem is a snóblihoz kellett, hanem a heti két ulti partira tette félre. Egy ilyen összejövetelen – ha kifejezetten peches volt valaki, akár egy Rákóczit is el lehetett veszteni egy hosszú délutánon, az Oblicsek nevű helyi kocsma csöndes sarkában. A rablóulti Magyarország egyik legnépszerűbb kártyajátéka. Legalább 3 fő, némi apró, vagy akár zseton és egy pakli magyar kártya szükséges.
Klasszikusnak mondható a biliárd, melynek legrégebbi magyaros változata a lyukak nélküli asztalon játszott karambol. Kisebb helyet foglal, de szintén tétben játszható a Rex, de ha van egy „fél teremgarázsunk”, akkor snooker asztalt is vásárolhatunk. Persze legalább térdig kell érte a zsebbe nyúlnunk.
S ha már megint a költségnél járunk, akkor jóval kedvezőbb áron szerezhetünk be darts táblát. Vehetünk elektronikus táblát, de sokkal szórakoztatóbb az „analóg” változat, ahol papíron számolunk. Ehhez egy szabad falfelületre van szükségünk, s pár méter szabad helyre. Meg kell említeni még a csocsót, ami szintén a füstös kocsmákból küzdötte fel magát a népszerű csapatjátékok közé, s ma már sok munkahelyi szieszta szobában is megtalálható. Mára már szinte feledésbe merült a ’80-as évek nagy kedvence a Marokkó, mely tulajdonképpen a Jenga ősének tekinthető. Színes pálcákat kell egy véletlenszerűen kialakult rakásból kivenni úgy, hogy a többi pálca ne mozduljon el. Ezt a játékot is lehet tétben játszani, de anélkül is szórakoztató akár 6 fő részére.
Néhány pakli francia kártya a fiókban nem foglal nagy helyet, abszolút olcsó szórakozásra ad alapot, főleg, hogy többféle játékot is lehet vele játszani. Jöhet a römi és a rablórömi, a kanaszta, bridzs és még számos más, kevésbé ismert kártyajáték.

Kaszinó a nappaliban?

A kaszinók leglátogatottabb asztalai a Blackjack asztalok. Nem véletlen, a rendszeres kaszinó látogatóknak erre is van egy tuti szisztémájuk, csakúgy, mint a rulettre. Hogy mennyire szokott bejönni az kétséges. Ezeket nehéz volna hangulatával együtt hazavinni, és inkább egyéni, mint csoportos szórakozás. Nem így a póker. Túl azon, hogy nem csak szerencsén múlik a nyerés, vagy vesztés, szórakoztató és izgalmas játék, amely biztosan egész estés programot kínál. Francia kártya, aprópénz, vagy külön erre a célra vásárolható póker készlet, melynek ára néhány ezrestől a csillagos égig terjed. Nagyobb társasággal is játszható, akár 10 főnek is több órára nyújt tartalmas szórakozást.
A játékszabályok ismertetésétől összefoglalónkban eltekintünk, ha valaki nem ismeri a játékokat, a neten rengeteg információt, online játszható változatot talál a gyakorláshoz.

Ha otthon nincs elég hely

Ha kicsi a hely lakásunkban, vagy a baráti kör nem elég népes, nézzünk körül környezetünkben! Nálunk Pest megye északi régiójában ilyen szempontból szerencsés a helyzet. A Dunakanyar több településén könyvtárakban, művelődési házak kistermeiben különféle klubok (ön)szerveződnek. Vannak társasjátékos klubok, vannak akik 8-10.000 darabból álló kirakókat illesztgetnek hétről hétre. S ha egyszer elkészült végre, akkor kalapács alá kerül valamely jótékony célt szolgálva. Vannak kifejezetten póker estek és sokan itt ismerik meg leendő barátaikat, akikkel már otthon is „verik a blattot”.

Ajánlott bejegyzések
AjándékjátékokKarácsonylegoolcsóbbatOnline vásárlás

Ország játékai 2022-2023

3 Perc olvasási idő
Karácsony végével még nem ér véget a a karácsonyi szezon, mivel nagyon sokan, az ajándékba kapott pénzből már akciósan vásárolnak ajándékokat a karácsonyt követő leárazásokban.
AjándékárzuhanásiphonejátékokKarácsonylegomobiltelefonolcsóbbatOnline vásárlás

Berobbant a karácsonyi láz, idén kevesebbet költ a magyar

2 Perc olvasási idő
Az első adventi gyertya meggyújtásával és advent első vasárnapjával megkezdődött hivatalosan is a karácsonyi készülődés időszaka, ám a boltok polcain már sokkal korábban megjelentek az ünnepi termékek. A karácsonyi árucikkek egyes helyeken már ősz elejétől megvásárolhatók voltak.
3djelmez

Karnevál 2020

5 Perc olvasási idő
Velencéről a lagúnák, gondolák és Szent Márk szárnyas oroszlánja jut eszünkbe. No meg a karnevál. Erről szól mai bejegyzésünk is.  A velencei…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük