telefon

Szkájp mí

Kevés szolgáltatásnak volt az utóbbi időben annyira átütő sikere, mint az internetes telefóniát mindenki számára elérhetővé tevő Skype-nak. Rettentő sok hibája van, amik közül a legfájóbb az, hogy egy zárt szabványról van szó és a teljes rendszer működése egyetlenegy cég vállán nyugszik – emiatt komoly vállalatok nem is hagyatkoznak rá hálózati telefonálszolgáltatásuk kiépítése során. Létezik egy jól kiforrott, a SIP protokoll köré épülő nyílt szabványrendszer, amire ma már könnyedén lehet építeni egy IP-hálózat fölötti telefonszolgáltatást és bőven találhatunk ezt támogató telefonkészülékeket is. Mégis, ha őszinték akarunk lenni, manapság még mindig a “van Skype-od?” kérdés vetődik fel a “van SIP-azonosítód?” helyett. Ha ebbe beletörődtünk, irány végigmazsolázni a Skype-kompatibilis VoIP-telefonok listáját. Mert azért létezik sokkal kényelmesebb módja a netes telefonálásnak, mint a gép előtt görnyedni egy headsettel…

Olcsó USB-sek

Aki azt hiszi, hogy egy Skype-telefon drága játékszer, azt fel kell világosítanom, hogy nagyot téved. Az öt-tízezer forintos ársávban jópár készüléket találhatunk. Azonban ezek tudása azért igencsak korlátozott, voltaképp nem sokkal többek egy tárcsázógombokkal is ellátott headsetnél, hisz egy hálózatra kötött számítógép USB portjára lehet őket csatlakoztatni. Közéjük tartozik a Vipower VPEUP03, a Topcom WebT@lker 100, a Doro 212IPC, a Eccb Simply Power és a Yamamoto kicsi telefonjai.

Skype-vezetékes átjárók

A Skype-telefonálás egy következő fokozatát jeletik ezek az átjárók. USB-n keresztül a gépünkre csatlakoztatjuk, aztán az egészre rákötjük a saját szokásos telefonrendszerünk, és tádáám, már telefonálhatunk is az ágy mellől az amerikai nagybácsinak ingyen. Már 10 ezer körültől megkaphatjuk a Yamamoto 1050 EasyBlue-t, a Planet SKG-300-at vagy épp a D-Link DPH-50U-t.

Wi-Fi-s csodák

Ez a legflexibilisebb és leglátványosabb megoldás: egy drótnélküli hálózathoz közvetlenül csatlakozó kis Skype-képes telefon. Bár minden WiFi-vel rendelkező kéziszámítógépen megoldható ez már, ezek az eszközök sokkal olcsóbbak, 20-30 ezer forinttól megkaphatóak. Egy kicsit csal az Asus AiGuru S1-e: bár a 802/11g protokollt használja, mégsem tud tetszőleges hálózathoz kapcsolódni, szüksége van egy telepített PC-s szoftverre. Viszont már egy igazi, tetszőleges drótnélküli hálón számítógép közbeiktatása nélkül használható eszköz az SMC WSKP100 és a Belkin Skype Wi-Fi Phone.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.