kiegészítőolcsóbbat

Alkatrészt csak márkásat, csak szépet!

4 Perc olvasási idő

Elnézést, hogy akadozott az Olcsóbblog a héten – ennek fő oka, hogy jelen számítógép, melyen ezen sorok születnek, nem egy és nem két körben feküdt meg a héten. Ennek részleteivel nem is untatnánk a nyájas olvasót, ha nem lenne tanulságos több oldalról a történet. Jön pár jótanács, amikre ha a gép és az alkatrészek beszerzésekor korábban is odafigyelek, el lehetett volna kerülni mindazt a szívást, amit a héten sikerül végigcsinálni.

Alaplapot csak jót, csak szépet!

A hiba

Nagyobb-gyorsabb letöltéseknel grafikai hibák, akadás, fagyás. Hosszabb tesztelés után emberünk rájön, hogy az alaplapi hálókártya bolondítja meg az egész rendszert, ha az elvileg 1 Gigabites kapacitásának századát eléri a forgalom. Külön hálókártya beapplikál, örül.

A tanulság

Jó ötletnek tűnnek az alaplapok, amikre minden alkatrész rá van integrálva a videokártyától a hálókártyán át a WiFi-ig (lásd: Asus P5GPL-X, ASRock K8NF6G-VSTA vagy a Foxconn 945G7AD-8KS2H), de ha ilyet szerzünk be, nagyon komolyan nézzünk utána a felhasználók véleményének itt az Olcsóbbaton, fórumokon meg akárhol a neten – az enyémnek pédául típushibája volt a hálókártya-halál. Ha komoly, megbízható rendszert akarunk, akkor inkább szerezzünk be egy külön jó minőségű, márkás videókártyát, hangrendszert, hálókártyát és wifizsugát. Stabilabb és jobb lesz, és könyebb külön cserélni az alkatrészeket, ha valami elromlik.

Gépet csak tisztán, csak hűvösen, csak szépen!

A hiba

A tápegység ventillátora már egy jóideje kerreg, akad. A héten megáll, és a túlforrósodó környezetben a tápegység megszűnik működni. Rövid szemrevételezés alapján megállapítható, hogy az egység halálát egyértelműen a gépet mérhetetlenül ellepő por és a nagyon gyengén működő hűtés okozta.

A tanulság

Többsíkú, de az összes észrevétel a gépház megfelelő kialakítása és a hűtés körül forog. Először is nem érdemes beérni a legolcsóbb-legegyszerűbb számítógépházakkal: példának okáért a ThermalTake Soprano VB1000SWS néven egészen elfogadható, 16-19 ezer forintos áron forgalmaz olyan házat, ami beépített cserélhető szűrőkel van ellátva a szellőzési pontokhoz, de az Advance Oxygen 8611-e is speciálisan megoldott szellőzést ígér csupán 10 ezer forintért. Persze ezek csak kiragatott termékek, a lényeg az, hogy ne érjük be a legprimitívebb-legegyszerűbb megoldással: a fölsőbb kategóriás házak bizony nem csak csillivilli kivitelükkel, de jobban megoldott szellőzési rendszerükkel is többet adnak a pénzünkért.

És aztán persze ha már a megfelelő házat beszereztük, érdemes figyelni arra, hogy abba (ha lehetséges egyáltalán és nincs eleve beépítve) beszerezzünk pár jó ventillátort. Vannak persze borzalmasan elfokozott, géptuningolóknak szánt, kéken-zölden-pirosan villogó példányok is, de vannak azért komolyabb darabok is, amik szép nagy lapátjaikkal csendesen de effektíven megkavargatják a levegőt. Ezek nélkül ugyanis a proci és a videokártya ventillátora (amikből szintúgy lehet jó példányokat találni itt és itt) csak kavargatja a házban az egyre forrósodó levegőt, aminek ilyen szép nyári napokon óhatatlanul is túlmelegedés lesz a vége, hacsak le nem vesszük az oldalát. Akkor meg jön a mindent ellepő por és az azzal együttjáró leolvadásos halál.

Áramot csak finomat és földelt!

A hiba

Emberünk az elhalálozott áramforrást lecseréli, mivel a hamarosan lecserélendő asztali gépére már nem akar sokat költeni, a legolcsóbb kapható 300W-os tápra. Elvileg minden szép és jó is, de kis idő elteltével arra lesz figyelmes, hogy az USB-kábel piszkosul ráz, majd még szörnyűbb és furább hibák lépnek fel, mint annakelőtte. Kis méréssel megállapítja, hogy bizony hiába földelt az a dugalj, abba ugyan nincs bekötve a föld, de aztán ara is rájön, hogy ezzel a tápegységgel komolyabb hibák is vannak, lévén a monitorjelen akkor is szörnyű nagyfrekvenciás interferenciák lépnek fel, ha becsületes földelt csatlakozást kap a gép. Tápot lecserél, dugaljt leföldel, örül.

A tanulság

A számítógép árammal megy, ezzel most nem mondtam újat. Csak épp a mezei felhasználók (sőt, első körben mint az látszik, én is) azt szokták figyelmen kívül hagyni, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy ha a gép tápellátása nincsen rendben, akkor ott semmi nem fog megfelelően működni: összefüggéstelen és megmagyarázhatatlan hibák lépnek fel, ráznak a csatlakozók és még megannyi kellemetlen jelenséggel kell szembesülnünk. A tápegységen ezen okok miatt bizony nem érdemes spórolni. Nem mondom, hogy mindenki ruházzon be egy 50+ ezres Chieftec áramforrásba, mert az is fölösleges, de ne elégedjünk meg a legegyszerűbb, legprimitívebb tápokkal. A Codegen vagy a Cooler Master egységei reális kompromisszumot jelentenek a minőség és az ár között.

Bár itt jelen esetben a fali csatlakozó volt a ludas, amin semmi nem segített volna, mégis, sok esetben az árammal kapcsolatos problémák gyökere a 3-4 csatlakozós láncban összedugdosott teszkógazdaságos típusú elosztórengeteg. Gondoljuk csak meg: többszázezres gépünket 300 forintos eszközökre bízzuk, amikben egy zárlat vagy egy hibás bekötés azonnali (rémisztgessük csak: akár emberi, nem csak alkatrész-) halált okoz. Elhanyagolható pénzekbe kerülnek a túláramvédelemmel ellátott, biztonságos, igényes csatlakozók, ne sajnáljuk rá a pénzt. És persze ha teljeskörű védelmet akarunk, egy szünetmentes tápot is megkapunk már 10-15 ezer forinttól…

Ajánlott bejegyzések
fejhallgatófényképezőkiegészítőmobiltelefonUncategorized

Nem fér bele mindaz a képbe, amit mondani akarnál?

1 Perc olvasási idő
Egészítsd ki technikai repertoárod egy selfie bottal! Szerezd be Te is az utóbbi idők egyik legnagyobb slágerét, a selfiebotot! Ne bajlódj a…
e-kereskedelemmosógépolcsóbbatOnline vásárlás

Hogyan válasszunk mosógépet?

3 Perc olvasási idő
Azt gondolnánk, a világ legegyszerűbb dolga mosógépet venni, hiszen a legfontosabb a választás kapcsán, hogy jól mosson az eszköz. A helyzet azonban ennél összetettebb és jó, ha néhány szempontot bizony megfontolunk akkor, amikor kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbb mosógépet.
AjándékjátékokKarácsonylegoolcsóbbatOnline vásárlás

Ország játékai 2022-2023

3 Perc olvasási idő
Karácsony végével még nem ér véget a a karácsonyi szezon, mivel nagyon sokan, az ajándékba kapott pénzből már akciósan vásárolnak ajándékokat a karácsonyt követő leárazásokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük