lakásfelújításotthon

Színpszichológia a lakásban

4 Perc olvasási idő
lakásfelújításotthon

Színpszichológia a lakásban

4 Perc olvasási idő

Alapozófestékek a szép munkához | Fal- és homlokzatfestékek | Lakkok és faolajok
Ha valakit elkap a lakásfelújítási láz, akkor valószínűleg eszébe jut az is hogy a falakat átfesse. A színválasztás ilyenkor általában egyedi igények alapján történik és nagy általánosságban a bútorok színe befolyásolja, de ha mindezt még megspékeljük egy kis színpszichológiával is, igazán nagyot alkothatunk! Ez a különleges tudomány ugyanis elárulja azt, hogy a különböző színű falfestékeket, hová érdemes kennünk ahhoz, hogy a funkciónak megfelelően a maximumot hozzuk ki a helyiségből és közérzetünkön se essen csorba.

Nem sikerül a festés? Használd az okostelefonod! >>


Ha nagyobb tatarozási, faljavítási, glettelési munkák nem szükségesek a felújításhoz, akkor a festésbe mi magunk is belevághatunk, ehhez mindössze néhány ecset, festőhenger, idő, türelem, kitartás és némi kreativitás szükségeltetik, meg természetesen festék. Ez utóbbiból sem mindegy hogy milyen és bármennyire meglepő itt nem csak a minőség, de a szín is szerepet játszik. Úgy gondoltuk kivesézzük ezt egy kicsit bővebben és összeszedjük milyen hatásai vannak az egyes színeknek az életünkre, lakóterünkre, hogy utána bölcsebben tudjatok dönteni, ha nagymeszelésre kerül a sor!

Pantone színskála kiterítve

Fekete

A fekete tábla-, vagy falfestékek alkalmazását inkább csak a nagyon erőteljes színek tompítására, mérséklésére ajánlott alkalmazni, természetesen csak nagyon óvatosan. A fekete szín általában negatív érzést kelt az emberekben, a szomorúságot, sivárságot, sötétséget jelképezi. Sokan előszeretettel alkalmazzák a nagyon élénk, már-már neon színek kontrasztjaként, ebben az esetben viszont csodaszépet is tud mutatni a falon.

Fehér

Tisztaságot, ártatlanságot, frissességet sugároz, ráadásul minden színnel jól mutat, ennél fogva rengetegen választják a fehér falfestéket. Nagy felületeken alkalmazva inkább hidegséget mutat, rendkívül jól alkalmazható, ha sötétebb színekkel állítják kontrasztba, mely tompíthatja a fagyos hangulatát. Feszültségoldó hatása miatt a nappalikba, hálószobákba is alkalmazható, de a szakemberek akár a gyerekszobába is ajánlják, bár tekintettel arra, hogy mennyire gyorsan koszolódik, ezt a szülők jószerivel mellőzik.

Piros

A pihenésre szolgáló helyiségekben, hálószobákban inkább mellőzzük a piros szín használatát, hiszen igen intenzív, energikus, igazi lendületet áraszt magából. A leghidegebb szobákban bevethető, de óvatosan kell vele bánni, hiszen idegességet, felfokozott hangulatot is okozhat a gyakori nézegetése, főleg ha egy komplett szobát szeretnénk vérvörösre mázolni. Ha tehetjük inkább a kiegészítő tárgyaknál használjuk, lámpák, ágytakarók, párnák esetében, vagy kisebb mértékben az irodákban, valami nyugtatóbb szín kombinálásával.

Kék

A kék szín köztudottan hideg, általában a legmelegebb helyiségekben ajánlott alkalmazni, illetőleg olyan helyen, ahol nyugalomra, harmóniára vágyunk, ahol pihenünk. A hálószobák, fürdőszobák előszeretettel alkalmazott színe, pihentető, bizalomkeltő hatása van, nem elhanyagolható módon, még a teret is tágítja.

Lila

Az irodákban, munkahelyiségekben érdemes lila festéket használni, hiszen a színterapeuták szerint növeli a kreativitást és elősegíti a koncentrációt. A halványabb, világosabb árnyalatait érdemes alkalmazni, hiszen a sötétlilára festett helyiséggel már az ellenkezőjét érhetjük el, akkor komorságot sugall, elveszik benne a fény.

Zöld

Életet visz a helyiségbe, a természetességgel, a nyugalommal, harmóniával azonosítják. Mivel nyugtató, pihentető hatása közismert, így hálószobákban, gyerekszobákban kiválóan alkalmazható minden árnyalata. Nyugtat és energiával tölt fel egyszerre, de a két véglett között megteremti az egyensúlyt, segít regenerálódni a stresszes és nyugtalan világban.

Sárga

Akár citrom-, akár narancssárgáról beszélünk, egyértelműen a nappal, a melegséggel azonosítható, életvidám, energikus szín, mindemellett élénkít és boldogságot sugall. A világosabb árnyalatokat a koncentrációt, elmélyülést szolgáló helyiségekben alkalmazhatjuk, míg a sötétebb változatok, így a narancssárga is a hálószoba és a konyha fontos színe lehet. Az előbbi esetben vágykeltő, utóbbi esetben pedig étvágynövelő hatása miatt. Ha ezekre a területekre rá szeretnénk segíteni, akkor érdemes a festőhengert narancs színbe mártani!

Barna

Kényelmet, biztonságot sugall, a földi jók helytartója, a kényelem, az egyszerű elegancia megteremtője. Hálószobák falán éppúgy helye van a színnek, mint a nappalikban, hiszen nyugtató hatása mellett állítólag erőteljes vágyat is képes ébreszteni, de biztosítja a nyugodt éjszakai alvást is.
A fenti tudnivalók ismeretében, már mindenkinek könnyebb lesz megválasztania az ideális falfestéket, reméljük sikerül színt vinnetek mindenhová!

Ajánlott bejegyzések
energiatakarékoslakásfelújításSzép házak

Szép házak: A vakolat alatt

6 Perc olvasási idő
Korszerű hő-, víz- és hangszigetelési anyagok, technikák bemutatásával folytatjuk Szép Házak sorozatunkat. Az utóbbi években már nem csupán zsebre megy: új házaknál…
otthonsütés-főzeés

Konyhánk lelke

7 Perc olvasási idő
Egy kép jelenik meg előttem. Az otthonomban finom illatok terjengenek, a hangulat igazán magával ragadó, leülünk együtt az asztalhoz a családdal, barátokkal…
kávéfőzőőszotthon

Lélekmelengető fekete

6 Perc olvasási idő
Beköszöntött az ősz és vele egy új világ nyitotta meg kapuit. Rövidebbek a nappalok, hajnalban már hűvös van és akár borongós reggelre…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük