kávéfőzőőszotthon

Lélekmelengető fekete

6 Perc olvasási idő
kávéfőzőőszotthon

Lélekmelengető fekete

6 Perc olvasási idő


Beköszöntött az ősz és vele egy új világ nyitotta meg kapuit. Rövidebbek a nappalok, hajnalban már hűvös van és akár borongós reggelre is ébredhetünk. Kell valami, amivel elindíthatjuk a napot, ami feldob bennünket és máris energikusnak érezhetjük magunkat. Most ahogy elmélyedek a témában a sokak által szeretett Szívek szállodája című sorozat képei elevenednek meg előttem. A Gilmore lányok literszámra fogyasztják imádott nedűjüket, már-már megjelennek lelki szemeim előtt, ahogy bele-bele kortyolnak egy bögre, forró feketébe. Valahogy ez az életérzés magával ragad és hasonlóképp érzek én is az aroma dús élénkítő itallal kapcsolatban. Egy sötét hajnalon nincs is jobb érzés, mint elfogyasztani egy csészével és az íz…- semmihez sem fogható. Persze, akadnak, akik nem rabjai eme szenvedélynek, azoknak szívből ajánlom egy jó minőségű tea elkortyolgatását, egy minimális termelői mézzel frenetikus érzést garantál.
Válassz ki!
Miután tisztában vagyunk azzal, hogy nincs is jobb, mint ha otthon is elkészíthetjük kedvenc italunkat, el kell döntenünk, milyen készüléket szeretnénk vásárolni. A paletta színes, csak körvonalazzuk, mik az elképzeléseink és a rá fordítható keret. Szívem szerint egy beépített darálós, automata típus mellett tenném le a voksom, amely ha arra vágyom, tejhabbal megspékelve igazán kávéházi élményben részesít, kezembe egy csodálatos lattét varázsolva. Azonban a realitások talaján állva, vegyük számításba az összes lehetséges alternatívát.
Kotyogó álom
Igazán retro hangulatot varázsol egy kotyogós kávéfőző, amelybe akár frissen darált kávét is önthetünk, egy kis víz kell még hozzá, a tűzhelyre tesszük és néhány perc múlva már hívogat a csábító illat.  Hátránya leginkább, hogy nem nyújtja azt az ízélményt, mint drágább rokonai, hiszen alacsony nyomás mellett készül, a víz túlságosan felmelegszik, így kissé megéghet az őrölt kávé, zaccos íze lehet. Előnye viszont alacsony ára mellett a régmúlt idők miliője, amit idéz. Kivitelezésében találhatunk egészen régi stílusút, de modern változatot egyaránt. Évtizedekkel ezelőtt ez volt az egyetlen hozzáférhető típus, szinte minden háztartásban megtalálható volt, később megjelentek nyugatról a szűrőpapíros gépek, amelyekhez nagy kancsó dukált, ezáltal nagy mennyiség készítésére is alkalmasak voltak. Továbbá léteznek dupla csészés kivitelű modellek is. Ezek a darabok már újításnak számítottak, igazán modern életstílust képviseltek az előző század vége felé. Az előbb említett típusok esetében a víz normál nyomás alatt alakul át forró kávévá, ezáltal az elkészített ital nem lesz olyan aromás, mint például a kapszulás vagy kimondottan eszpresszó főzésére alkalmas szerkentyűk segítségével. A gép először a tartályban lévő vizet melegíti fel, ami aztán a szűrőbe helyezett őrölt kávéra csöpög, onnan pedig a kannába folyik, és már ihatjuk is! Amíg a készüléket bekapcsolva hagyjuk, a kanna alatti fűtő alapzat melegen tartja, így bármikor a friss kávé hatását nyújtja.
Éljen a modernizáció!
A legegyszerűbb és legkedvezőbb árú gépek után szeretném szóba hozni és összehasonlítani a kávépárnás és a közismertebb kávékapszulás masinákat. Az előbbiek szűrőpapírba zárt, őrölt kávéval működnek, egy adag 7 gram őrleményt tartalmaz és egy, vagy két bögréhez elegendő mennyiség. A készülékbe beépített víztartályban lévő vizet a rendszer felforralja, és a párnácskára folyatja, majd a csészébe továbbítja. Előnye a kapszulás változattal szemben, hogy a márkák között átjárhatóságot biztosít, vagyis, bármely gyártótól vásárolt párnácska használható a saját kütyünkben. Ára nagyságrendileg a kapszulás társaik ellenértéke alatt mozognak és környezetbarát mivoltuk sem elhanyagolható. A kapszulák alapanyaga ugyanis műanyag, így ezek szelektív gyűjtéséről gondoskodnunk kell. Egyes gyártók foglalkoznak újrahasznosításukkal is, a honlapjukon bővebb tájékoztatást kaphatunk a teendőkkel kapcsolatban. A 21. század technikai vívmányai közé sorolhatjuk a kapszulás kávéfőzőket, ami népszerűségüket illeti. Az új évezred embere törekszik arra, hogy mindent a lehető leggyorsabban és legpraktikusabban valósítson meg, ezzel időt takarítva meg magának egyéb elfoglaltságokra. A munka és család közötti egyensúly megteremtése önmagában is óriási kihívás. Ezekkel a berendezésekkel valóban csak néhány másodperc és máris elkészült az üdítő aromadús italunk. Nem igényel szakértelmet használatuk, csak kapszula be és egy gomb megnyomása mindössze feladatunk.
French press
Klasszikus alternatíva, viszont nem feltétlenül köztudott módszer a dugattyús kávéfőző, vagy más néven kávéprés. Őrölt kávét és forralt vizet helyezünk bele, majd megfelelő idő eltelte után megnyomjuk a dugattyút és a kávé az aljában gyűlik össze, így azt zaccmentesen fogyaszthatjuk. Mivel semmilyen kiegészítő nem szükséges hozzá, környezettudatos szemléletűeknek kimondottan ajánlott.

Akarom!
Az általam csak „karos” kávéfőzőkként emlegetett klasszikus, de már elektromos gépek között is különbséget kell tennünk, működési elvük szerint. Ránézésre nem igazán tudjuk megmondani melyik-melyik típus, de igyekszünk segítséget nyújtani, az áruk mindenesetre árulkodó. A hagyományos gépek között megtalálható az úgynevezett átfolyós változat, ahol a forralt víz saját nyomása préseli át a vizet, akárcsak a kotyogós fajtánál, csak itt a készülék villamos árammal működik. Az eredmény azonban mindkettő esetében hasonló. Ezzel szemben a már szivattyús gépek nagyobb nyomással dolgoznak (8-9 bar) és ténylegesen aromás presszókávé főzésére alkalmasak. Áruk nagyjából negyven ezres nagyságrendtől kezdődnek.
A kávék királya
Mi is lehetne az? Az automata kávéfőzők egyedi ízorgiát garantálnak, igazi kávéházban érezhetjük magunkat, ha beszerezzük az otthonunkba. Többségük rendelkezik beépített kávédarálóval, amelynek köszönhetően közvetlenül főzés előtt őrli a szemeket, ezáltal a frissesség és zamatosság magától értetődő. A minőséget meg kell fizetni! Ez igaz a kávéfőzők világára is éppúgy, mint az egyéb elektronikai cikkekre. Azonban egy ilyen komoly és színvonalas konstrukció hosszútávon kifizetődő.
Gazdálkodj okosan!
Adunk néhány tippet, mitévő legyél, ha jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő fedezet, hogy a legprofibb gépet megvásárold. Először is a készüléken túl az egyik legfontosabb tényező a minőségi kávé. A legízletesebb fekete lefőzéséhez szükségünk lesz egy kávébab darálóra. Nem eget rengető összeg, mégis fantasztikus hatást érhetünk el , ha bevetjük. A bolti előre csomagolt kávék nyújtotta élvezet közelébe sem ér a frissen őröltének. A másik elengedhetetlen kiegészítő latte, vagyis tejeskávé imádóknak, a tejhabosító. Segítségükkel igazi különlegességeket is alkothatunk, mintha csak egy barista készítette volna. Mindenkit bátorítunk, próbálja ki az otthoni kávékészítést és napról-napra ügyesebbek leszünk.
Kávé, szerelmem, légy az enyém!
A kávét vagy szereti valaki, vagy nem, köztes opció nincs. Abban azonban mindannyian egyetérthetünk, hogy felemelő érzés leülni a barátokkal, meginni egy jó feketét, teát, vagy éppen forró csokit bárhol, bármikor. Az ősz és a tél a forró italok évszakai, előszeretettel gyűlünk össze ilyenkor a jó meleg szobában, vagy cukrászdában, megbeszélni az adott nap történéseit. Ha pedig az otthonunkban is megteremthetjük egy közösségi program feltételeit, jusson eszünkbe az a szerkezet, amellyel elkészíthetjük, ugyanis a kávé szerelmeseinek megteremti az utat a boldogsághoz.

Ajánlott bejegyzések
kávéfőzőUncategorized

Élvezd ki a reggeleket egy többfunkciós kávégéppel!

1 Perc olvasási idő
Tudtad, hogy mindennapjaidat nagyban befolyásolja, hogy elfogyasztott kávédat milyen körülmények között és hogyan készíted, illetve fogyasztod el? A kávézás kultúrája mára teljesen…
otthonsütés-főzeés

Konyhánk lelke

7 Perc olvasási idő
Egy kép jelenik meg előttem. Az otthonomban finom illatok terjengenek, a hangulat igazán magával ragadó, leülünk együtt az asztalhoz a családdal, barátokkal…
kondigépekokosóraőszsport

Nyüzsögjetek, endorfinok!

7 Perc olvasási idő
Biztosan tapasztaltuk már, mikor mozogni kezdünk, egy kis idő elteltével megmagyarázhatatlan örömmámor kerít hatalmába és azt érezzük, legyőzhetetlenek vagyunk. Oké, oké, csak…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük