otthonsütés-főzeés

Konyhánk lelke

7 Perc olvasási idő
otthonsütés-főzeés

Konyhánk lelke

7 Perc olvasási idő


Egy kép jelenik meg előttem. Az otthonomban finom illatok terjengenek, a hangulat igazán magával ragadó, leülünk együtt az asztalhoz a családdal, barátokkal és közösen kanalazzuk az ízletes finomságokat, akár több fogáson át. Közben beszélgetünk, jókedvűen élvezzük egymás társaságát. Ahogy már többször is kiemeltük, az ősz különösen alkalmas arra, hogy színteret adjon az ilyen meghitt, közös programoknak. Volt szó teázásról, a kávézás iránti szenvedélyről, sportról, de ne feledkezzünk meg a saját kuckónkban főzésről sem, mikor azt érezzük, kicsit elvonulnánk a nyilvánosság szeme elől és csak azokkal szeretnénk együtt lenni, akik igazán közel állnak a szívünkhöz. Századunkban igen nagy népszerűségnek örvend a gasztronómia, főzőműsorok sokasága invitál a kanapéra esténként, hogy jobbnál jobb recepteket sajátíthassunk el, továbbá a közösségi portálokon is rengeteg ötlet fellelhető, akár a legkülönlegesebb étkek elkészítésére sarkallva. Én leginkább a csodálatos illusztrációkkal tarkított receptkönyveket részesítem előnyben, nincs is jobb, mint egy ízletes forró tea elfogyasztása mellett lapozgatni az oldalakat. A szokások eltérőek, vannak, akik napi rendszerességgel készítenek főtt ételt a családnak, megint mások idő, kedv hiányában csak ünnepi alkalmakkor ragadnak fakanalat, egy azonban mindenki esetében közös igény, a megfelelő tűzhely és sütő kiválasztása. Ugyanis egyáltalán nem mindegy milyen ételt készítünk a hozzánk vendégségbe érkezőknek, vagy akár saját magunknak. Az alapanyagok minőségén túl, a főzőtudományunkon keresztül, a minőségi és számunkra legmegfelelőbb eszköz kiválasztása éppúgy létfontosságú, amelyen, vagy amelyben a fogásokat főzzük-sütjük. Szeretnénk a döntésben segítséget nyújtani, mindenféle szakzsargonok és fizikai működési elvek leírásának nélkülözése mellett, pusztán gyakorlatias szempontok alapján.
A méret a lényeg!
Az egyik fontos kritérium, mekkora konyhába szeretnénk készüléket vásárolni, továbbá, hogy hány fő kiszolgálását tervezzük. A legáltalánosabb méretű darabok 50-60 cm szélesek, de léteznek 150 cm-es példányok is. Minél nagyobb a főzőfelület, annál több és nagyobb méretű edény fér el rajta, valamint léteznek olyan válfajok is, ahol több zónát is összevonhatunk, ennek köszönhetően a legnagyobb edényeinket és kényelmesen használhatjuk rajtuk. A sütőtér 55-65 literes méretű általában, de ennél is megtalálhatóak a piacon sokkal nagyobb darabok, akár 87 literesek is. A bekötést mindig bízzuk szakemberre! Figyeljünk oda, hogy szabadonálló, vagy beépíthető készüléket szeretnénk-e venni. Manapság nagyon divatos asztalossal egyéni stílus, igény és ízlés szerint konyhabútort készíttetni, ezért kiemelten fontos a megfelelő kiterjedésű darab kiválasztása. Ha pedig nagyobb hely áll rendelkezésünkre, akkor lényegében mindegy mekkorát választunk.
Gázos a gáz?
Ha már eljutottunk idáig, hogy új konyhánkba, vagy a megszokottba csere miatt választás előtt állunk, akkor mérlegeljünk néhány fontos szempontot. Fontos, hogy milyen energiaforrást használó szerkezetet szeretnénk, mert ha nincs gáz bekötve a lakásunkba, úgy hiába az olcsóbb gáztűzhelyet választjuk, az egyéb kiadások miatt, horribilis költségekkel számolhatunk. Ha viszont adottak a feltételek és inkább a hagyományos változat mellett tesszük le voksunkat, számos gyártó kínál alternatívákat számunkra. Ezen típusok jellemzője, hogy nyílt lángon használjuk az edényeinket, a felület gyorsan melegszik és ugyanilyen szempillantás alatt hűl le, így az ételt rajta hagyva sem kozmál oda. A modernizáció hatott ezekre a hétköznapibb darabokra is, amelyek esetében már gyújtóról sem kell gondoskodnunk. Az egykezes szikragyújtás így kiváló megoldás. A wok szerelmeseinek kifejezetten ezt a válfajt ajánljuk. Hátránya, hogy az égő tűz miatt a kifolyt ételek is seperc alatt ráéghetnek az alapzatra, így takarításuk is macerásabb lehet. Ez praktikus tényező, viszont ugyanúgy megvan a veszélye is, gondoljunk csak kisgyermekes családokra. Nyilván mindenki óvja és féltve neveli gyermekét és minden lépésüket követjük, de a legaggodalmaskodóbbak ezt is figyelembe veszik, sokan ezért választanak elektromos árammal működő gépeket. Sok esetben a tűzhely szabályozó funkciói blokkolhatóak, azaz gyerekzárasak.
Az elektromos jobb?
Először is vegyük számításba a lehetőségeinket. Itt most nem az anyagiakra gondolok, hanem az elektromos hálózatunk tekintetében mérjük fel, alkalmas-e a megnövekedett terhelés kiszolgálására. Itt is javasoljuk szakember felkeresését, hogy nehogy rossz döntést hozzunk, megfelelő tudás hiányában.  Kinek mi a jó, ugye mindig ez a kiinduló felvetés. Az érvek és ellenérvek felsorakoztatása és mérlegelése után tudunk megalapozott döntést hozni. Ugyan maga a készülék drágább lehet, viszont használata biztonságosabb, tisztítása egyszerűbb. Esetükben a hőkibocsátásuk egyenletesebb, így hatásuk is tovább tart. Biztonsági szempontból mindenképp győztes, de ebben az esetben sem szabad a felülethez nyúlni közvetlenül használat után. A vasmagos változatok manapság kevésbé elterjedtek, ezeket leginkább olyan helyeken használták, ahol nem volt bekötve gáz. Hasonló elven működik a villanyplatni, ami kifejezetten jó ötlet hétvégi házakba, valamint apartmanokba, hogy ne okozzon fejtörést, ha éppen rántottát fogyasztanánk reggelire. Manapság már a legmodernebb válfajok elérhetőek, a kerámialapos és indukciós darabokat megkülönböztetve. Amiben megegyezik a kettő, hogy sima felületüknek köszönhetően egyszerűbben tisztíthatóak. Ennek alapján szeretnénk mégis egy lényeges eltérésre felhívni a figyelmet, amely működési elvükből fakad. Az előbbi esetében maga az alap melegszik fel és azon keresztül az edény, az elektromos melegítő, a felület alatt helyezkedik el. Utóbbi esetében a hő mágneses indukció alapján keletkezik, ami közvetlenül az edényt és a benne lévő ételt fűti, így a talapzat nem válik olyan forróvá, hogy az akár megégethessen bennünket. Amit semmiképp se felejtsünk el, hogy az indukciós típusú tűzhelyeken csak az erre a célra gyártott edényeket használhatjuk, így ha ezt tervezzük megvenni, gondoskodjunk arról, hogy felszerelést is szerezzünk be.

Vegyesen szép az élet?
Ha pedig még most sem sikerült választanunk, van egy jó hírünk, kombinálhatóak is a különböző energiaforrásokkal működő részek. Vagyis, ha nem akarunk lemondani a gáztűzhelyről, mert meggyőződésünk, hogy az a legjobb, attól még beszerezhetünk hozzá egy elektromos árammal működő sütőrészt. Ez egy elég népszerű megoldás, mert a gázzal működő sütők hátránya, hogy nem egyenletesen fűtik fel a teret, alulról kizárólag, ellenben az elektromos változattal, ahol több oldalról is melegszik a tér és ezáltal az ételt is sokszorosan éri a hő. Nem beszélve az egyéb funkciókról, amelyek használatával megkönnyítjük az életünket. Még a leginkább gázbarát gondolkodásúak is emiatt váltanak többnyire, mivel sütemények készítése esetében nem elhanyagolható tényező a légkeveréses funkció, vagy, hogy a hő egyenletesen érje a tésztát. Ugyanez vonatkozik, a húsok elkészítésére is. Megint mások a megszokott változatra esküsznek, és nem kívánnak kipróbálni mást. Épp ezért általános érvényű szabályokat nem lehet hozni, csak tanácsokat adni, a fellépő igényeknek megfelelően. Nem szeretnénk megfeledkezni még a „társított” változatról sem, vagyis a tűzhelyek esetében, a kerámia főzőlapos és indukciós működésű felületekkel egyaránt rendelkező darabokról. Ez jó lehetőség azoknak, akik nem akarnak teljes edény kollekciót lecserélni, így mindkettő típust használhatják, akár egy időben is.
Takaríts rendszeresen!
Nincs is kiábrándítóbb látvány, mint egy odaégett maradványokkal teli sütő. Azon túl, hogy nem nyújt esztétikus látványt, akár káros hatása is lehet, ugyanis sütés közben a lekozmált darabok bűzt áraszthatnak, amely hatással van a készítendő ételünk minőségére is. A régimódi típusok esetében nem marad más lehetőség, mint a suvickolás, de törekedjünk a környezetbarát, lebomló anyagok használatára, a vegyszerek helyett. Azonban az újabb modellek esetében a rendszerbe épített tisztító funkciónak köszönhetően elkerülhető a kézzel történő dörzsölés és vakarás. A katalitikus tisztítás lényege, hogy magas hőmérsékleten a speciális zománccal borított felületen a szennyeződések oldódnak, így a program befejeztével, ezeket könnyedén letörölhetjük. A pirolitikus módszer a leghatékonyabb és legegyszerűbb, ugyanis egy gomb benyomásával extrém hőfokon leégeti a szennyeződéseket. A sütő automatikusan lezár, így biztonságos. Ez az előzővel szemben sokkal több időt vesz igénybe. Az aquaclean metódus vízpárologtatással lazítja fel a koszt, amit azután könnyedén letörölhetünk.
Lényeg az elégedettség!
Akkor sikeres egy vásárlás, ha nem csak az adott pillanatban, hanem később is úgy érezzük, a lehető legjobb döntést hoztuk. Mindig mérlegeljünk minden fontos szempontot, mielőtt elindulunk vásárló körutunkra, akár lábbusszal, akár az online piactéren, magabiztosabbak leszünk, ha már felkészültek vagyunk. Ha pedig megszerezték áhított tűzhelyüket és sütőjüket, használják egészséggel és főzzenek egészségesen, jókedvűen! J

Ajánlott bejegyzések
kávéfőzőőszotthon

Lélekmelengető fekete

6 Perc olvasási idő
Beköszöntött az ősz és vele egy új világ nyitotta meg kapuit. Rövidebbek a nappalok, hajnalban már hűvös van és akár borongós reggelre…
otthonpárátlanító

Az otthon melege

7 Perc olvasási idő
„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinege madárnak…”- cseng fülemben Móra Ferenc: A cinege cipője című verse….
medenceotthon

Nekünk az otthonunk a Riviéra

5 Perc olvasási idő
Mi is jut eszünkbe először, ha a nyaralásra gondolunk? Elutazni valahova, ahol meleg van, vízpartra, kezünkben ínycsiklandó jégkrémmel hűsölünk a medence partján,…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük