okosóraotthon

iHome: a jövő a kezünkben van

9 Perc olvasási idő
okosóraotthon

iHome: a jövő a kezünkben van

9 Perc olvasási idő

A közelmúltban több beszélgetésben is szóba került a mesterséges intelligencia témája, pontosabban az okos otthon kérdése. A fogadtatás vegyes, a termékfelhozatal óriási, a lehetőségek száma nem végtelen, de rohamléptekben bővül. A fejlődés olyan gyors ütemben zajlik, hogy tulajdonképpen alig van információnk a működésükről, így aztán jómagam is azt gondoltam, hogy ezek valami nagyon drága, teljes átalakítást igénylő bonyolult holmik. Azt hiszem tehát, hogy mindenkinek igaza van, annak, aki szkeptikus, aki lelkesedik érte, aki használja, és aki fél tőle. Esetleg utóbbi tud valamit, amit mi nem. Viccet félre, vágjunk bele!

Mi az a Smart Home?

Olyan eszközök, melyek önállóan, vagy egymással együttműködve központilag, távolról vezérelhetőek, vagy a környezet változásait érzékelve, azokat kiértékelve automatikusan működtetik otthonainkat.
Leginkább a mobiltelefonok fejlődésével tudnánk párhuzamot vonni, emlékezzünk honnan indult: szürkeárnyalatos apró kijelzők, óriási méretek jellemezték, de legalább biztosan nem hagytuk el a készüléket. Magam részéről azt hiszem a középutat szeretem, nem vettem jó néven a miniatürizálást, rizsgombokat, gyufásdoboznyi készülékeket. Most pedig a sütőlap méretű kijelzők zavarnak, melyek betakarják a fél arcomat telefonáláskor. Mikor szembe találom magam az újabb, nagyobb modellekkel, valahogy az az érzésem támad, hogy szépen lassan ismét eléri a mobiltelefon gyártás az egykori 450 mHz-en működő aktatáskányi Ericssonokat. Méretben. Igen, akkoriban nem ismertük még a DualBand kifejezést sem, most meg már jelentős részük DualSIM, vagyis két SIM kártyát kezel. Volt ugyan próbálkozás a Tri-SIM mobilok irányába, de nem értek el vele jelentős sikert, így a piacot áttekintve kihalt ez az ág.
Ha nem is ugyanilyen, de hasonló mértékben fejlődnek a háztartási gépek, szerszámgépek, sőt, az autók is. Manapság a mosógép felismeri a koszt, a kávéfőző a kapszulát, a felmosó robot a törlőrongyot, miért is maradt volna ki a fejlődésből a világítástechnika, biztonságtechnika, felügyelet, hűtés-fűtés és minden, amit az otthonunkban használunk? Ez persze nem jelenti azt, hogy a régi már rossz. Hiszen a LED technológiás világítástechnika jelenleg a legmodernebb, azonban mégis jó, ha akad egy petróleumlámpa áramkimaradás esetére. Vagy akkumulátoros viharlámpa is megteszi.
Szinte mindenre van okos megoldás

Lássuk, mi mindent kaphatunk nagyobb befektetés nélkül, amelyekkel akár még spórolhatunk is. Itt van mindjárt a testérzékelő. Bár a név megtévesztő, nem csak az emberi testet érzékeli, hanem a nyílászárókat is. Olyan akár egy asszisztens. Mobilalkalmazásból vezérelhető, szinte minden további SmartHome (vagy külső applikációval okosított) készülékkel kommunikál. Zseniális találmány, csak tegye a nappaliba, és többé nem fog bosszankodni, hogy senki sem nézi a tévét mégis be van kapcsolva, égve maradt a lámpa, melyek áramot fogyasztanak. A szenzor érzékeli, ha nincs a közelben senki és a készülékeken kívül akár a klímát is lekapcsolja, vagy csökkenti a szoba hőmérsékletét. A hálószobában elhelyezve pedig éppen ellenkezőleg működik: amint mozgást érzékel felkapcsolja a lámpát. De képes okostelefonunkra hangjelzést küldeni, ha háziállatunk áthaladt a bejárón.
Szemünk fénye

Szeretjük biztonságban tudni szeretteinket, s vannak, akik olykor a hazatéréshez a mi segítségünkre szorulnak. Legfőképp a gyermekek, idős, vagy beteg személyek. De szeretett háziállatunkat is könnyen megtaláljuk egy aprócska GPS tracker segítségével. Kicsi de okos. És olcsó. Ráakasztható az iskolatáska zippzárjára, egy nyakörvre, vagy beletehetjük nagyi kabátjának belső zsebébe. Persze párosítsuk előbb okostelefonunkhoz, és baj esetén a készülék által megadott koordinátákkal és telefonunk segítségével könnyűszerrel megtalálhatjuk a trackert. Van aki bizarrnak tartja, mert olyasmi ez, mint kutatni a tinédzser fiókjában. De vannak esetek, mikor végtelenül hasznos, akár életet is menthet. Például egy elkóborolt kutyát mielőbb megtalálunk, annál nagyobb az esélye, hogy gond nélkül ússza meg a kalandot. De jól jöhet akkor is, ha gyermekünk eltévedt, vagy hozzátartozónk nem válaszol aggódó telefonhívásunkra. Talán mégsem ördögtől való ez a kis apróság.
Az otthon biztonsága

A vezetékes technológiák csillaga leáldozóban van, és vége a káosznak is. Korábban még csak vadkamerákat, egy készülékes térfigyelőt tudtunk elhelyezni, amelyek saját belső tárolóra mentették a látottakat. Ugyan rendelkeztek mozgásérzékelővel és támogatták a nagyméretű TF kártyákat is, de valljuk be, ennek rendszerben van értelme és az sem hátrány, ha felismeri a mozgást, hogy humán-e. Térfigyelő rendszert ma már elérhető áron telepíthetünk mi magunk is, nem igényel bonyolult kábelezést, sem különösebb szakértelmet. A biztonsági kamerákat többféle típusban, különféle látószögű optikákkal, éjjellátó funkcióval, vízmentes burkolattal vásárolhatjuk meg rendszerben de akár egyesével is. A kamerák Wi-Fi-n kommunikálnak a rögzítőegységgel. Továbbá rendszerbe köthető a videó kaputelefon, a kaputechnika, riasztórendszer, valamint a kül- és beltéri világítás is. A kamerák képét megtekinthetjük távolról, mobil appon keresztül. Egyfajta távfelügyeletet is biztosít, vannak olyanok, amelyek távoli riasztást is képesek küldeni telefonunkra, így megelőzésképpen bekapcsolhatjuk a riasztót.
Ne féljünk a kínai termékektől!
Okosórák és okoskarkötők régebb óta kaphatóak, de a közelmúltig csak két végletből válogathattunk: vagy neves gyártó megbízható termékét vettük arcpirító áron, vagy a kínai ipar tömegcikkeit fillérekért, ennek megfelelő tudással. Végre eljött a mi időnk, nem kell választanunk. Jót kapunk jó áron. Már hazánkban is elérhetőek a taiwani, koreai és komoly kínai gyártók minőségi termékei. Itt van pl. a Xiaomi. Sokan már a neve alapján elvetik, pedig nem kellene. Az az igazság, hogy a Xiaomi az utóbbi években óriásit fejlődött a robotika és automatizálás terén. Termékeik minőségi anyagokból készülnek, olyan ügyfélszolgálatot és terméktámogatást kapunk a pénzünkért, amelyről csak álmodhattunk. A “nagy gyártóktól átvett funkciók integrálása egy készülékben” projekt után felismerték az egyedi fejlesztésben rejlő előnyöket. Helyet foglaltak maguknak az európai piacon és üzletpolitikájukat is hozták, mely szerint az ügyfelet megtartani kell. És mindent meg is tesznek ezért, figyeljük csak meg a termékvéleményeket. Nem engedhetik meg maguknak a negatív tapasztalatokat egy-egy gyártáshibás termék miatt. Sok esetben azonnal egy újat küldenek, a hibásat, hiányosat pedig még visszaküldenünk sem kell. Tehát ne féljünk a távol keleti termékektől, ma már szinte mindennek megtalálhatjuk az olcsóbb alternatíváját. Viszont javasoljuk, hogy csak ismert gyártók termékeit keressék és csak olyan terméket vásároljanak meg, amely rendelkezik megfelelőségi tanúsítvánnyal és hazai, vagy EU garanciával értékesítik. Mindig nézzük meg a termék támogatottságát, hogy lehet-e pótalkatrészeket beszerezni hozzá.
Apróságok otthonra
A nagyon hasznos, hiányt pótló holmiktól az egészen hasztalan kütyükig lassan bármit beszerezhetünk, legyen szó biztonságról, utazásról, vagy sportról. Itt van pl. az okos barométer, amely külső-belső hőmérsékletet, páratartalmat érzékel, előrejelzi a várható időjárást online szervereket igénybe véve. Összeköthető az okos öntöző automatával, valamint ha nem vagyunk otthon, akkor is látjuk mire számíthatunk hazaérve. Van amelyikben a fent említett humán szenzor is helyet kapott.
Vannak egészen olcsó biztonságtechnikai eszközök is, pl. telefonról vezérelhető ajtó- és ablakriasztó. Vagy okoskulcs, amely ujjlenyomattal működik, kapható hozzá a postaládába valótól a komoly hevederzárakig mindenféle zártípus. Az egész kütyü akkora mint egy kocsikulcs és még az is érintőképernyős. Társasházakban, munkahelyeken jól jöhet az ujjlenyomat azonosítós beléptető.
Smart dugaljak és kapcsolók. Már nem kell, hogy a mikrosütő, vagy a kávégép is okos legyen, elég, ha a dugalj az. Vezérelje telefonról. Ha Önnel is előfordult már, hogy munkába rohanva menet közben eluralkodott a pánik, hogy kihúzta-e a vasalót, akkor ennek most véget vethet. Kapcsolja ki távolról. Okos kapcsolókkal pedig nem kell többé visszamennie a garázsba, pincébe, ha égve hagyta a villanyt. Az sem baj, ha nem emlékszik. Kapcsolja le egy egyszerű appból.
Feltöltődik a padló, ráz a kilincs? Száraz a levegő. Persze ebből még nem derül ki, mennyire. Párásítsunk, de mennyire, meddig érdemes? Vannak okos párásítók amelyek illataroma diffundálására is alkalmasak, valamint vásárolhatunk légtisztítót, okos levegőelemzőt, melynek adataiból nem csak sok mindent leszűrhetünk de szükség esetén riasztást is küld. Sőt némelyik vezérli is a többi készüléket.
Ha egy távirányítható készülék nem rendelkezik smart funkcióval nem feltétlenül buta. Olcsóbb a mobilhoz vásárolni egy külső IR egységet. Pici, microUSB és máris távirányíthat tévét, hifit, redőnyt, vagy bármi egyebet.
Egyre több jó fitness alkalmazás van okostelefonokra, nem csak a sport tevékenységet érdemes rögzíteni, hanem a bevitt tápanyagot is és a testsúlyunkat is. Már nem kell ezeket kézzel beírni, számolgatni a kalóriákat. Kapható okos személymérleg és konyhai mérleg is, amelyek a 100 leggyakrabban használt élelmiszer minden adatát tárolni képesek. De nem csak megmutatják ezeket hanem telefonunkra el is küldik.
S ha még ennyi újdonság nem volna elég, vannak LED világítórendszerek melyeknek nem csak a fel és lekapcsolását tudjuk távirányítani, hanem színhőmérsékletet, fényerőt, sőt, még színt is tudunk telefonról vezérelni.
Ha pedig mindezt megfejeljük egy olcsó tablettel, amelyet a lakás központi részén helyezünk el, telepítjük rá az otthonvezérlő alkalmazásokat, akkor további kényelmes funkciókat is elérhetünk, amelyek mindig a közelünkben vannak. Használhatjuk pl. szakácskönyvnek, vagy vonalkódolvasóval ellátott bevásárlólistát is vezethetünk. Már mindegyikben van mobil újságos, így elfelejthetjük a szerteszét heverő magazinokat is. Érdemes időnként böngészni az alkalmazás áruházat, kincsekre lelhetünk ingyen, vagy fillérekért.
R2 márpedig létezik
Persze valamivel laposabb kivitelben. Korábbi bejegyzésünkben már körüljártuk a robotporszívókat, amelyből szintén érdemes lehet kínait, taiwanit venni. Hogy mit tudnak még a takarításon kívül? Itt van pl. a Haier XShuai HXS-C3 modellje, amely nem csupán port szív, feltöröl, hanem üzenetrögzítő és házőrző is egyben. Bámulatos! Pl. ebédszünetben hazanézhetünk, mit művel az új kutya a lakásban. A porszívót telefonról irányítva, kiváló felbontású kameráját használva megkereshetjük az ebet, s ha épp a fikuszt készül felborítani még meg is dorgálhatjuk. Szükség esetén fényképet is rögzíthetünk egy esetleges illetéktelen behatolóról. Az idén biztosan elő fogjuk venni az ablaktisztító robotokat, hogy alaposabban szemügyre vegyük, és sort kerítünk hamarosan a felmosó robotokra is, mert nemsokára itt a tavasz, és vele a nagytakarítás.

Ajánlott bejegyzések
otthonsütés-főzeés

Konyhánk lelke

7 Perc olvasási idő
Egy kép jelenik meg előttem. Az otthonomban finom illatok terjengenek, a hangulat igazán magával ragadó, leülünk együtt az asztalhoz a családdal, barátokkal…
kondigépekokosóraőszsport

Nyüzsögjetek, endorfinok!

7 Perc olvasási idő
Biztosan tapasztaltuk már, mikor mozogni kezdünk, egy kis idő elteltével megmagyarázhatatlan örömmámor kerít hatalmába és azt érezzük, legyőzhetetlenek vagyunk. Oké, oké, csak…
kávéfőzőőszotthon

Lélekmelengető fekete

6 Perc olvasási idő
Beköszöntött az ősz és vele egy új világ nyitotta meg kapuit. Rövidebbek a nappalok, hajnalban már hűvös van és akár borongós reggelre…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük