háztartásotthon

Időkibővítő készülékek

19 Perc olvasási idő
háztartásotthon

Időkibővítő készülékek

19 Perc olvasási idő

Mégis mikor?
Biztosan minden családban elhangzik e költői kérdés, amelyre magunk sem tudjuk a választ. Ezt, vagy azt kéne már csinálni, ablakot is pucolni, rendet tenni a pincében. Mégis mikor?
Talán nem vagyok egyedül azzal az érzéssel, hogy időnként kicsúsznak a háztartási teendők a kezemből. Elegendő egy hirtelen jött programváltozás, és máris úgy érzem szalad az egész lakás. Persze besegít a ház ura, ha épp jut rá ideje, de gyakran akkor járok a legjobban, ha inkább lefoglalja az ifjabb nemzedéket valami házon kívüli tevékenységgel. Sokunk eljátszott már a gondolattal, hogy segítséget fogad egy takarítónő személyében, de ez az opció nem mindenki számára elérhető, vagy épp optimális megoldás. Ha van rá módja és fontolóra veszi ezt a lehetőséget, akkor az alábbiakat vegye figyelembe:
A modern Mary Poppins
Településenként változó, hol, mennyiért találunk segítséget, csak tájékoztató adatként vehetjük figyelembe az általunk beszerzett árajánlatot, amely heti egy alkalomra szól, ennek ára 9.000 Ft. Van aki órabérben számol, annak is megvan az előnye, a fix összegben pedig előre egyeztetett fix feladatok elvégzése foglaltatik, időlimit nélkül. Mi fér bele ebbe az árba?
– porszívózás, felmosás, portörlés
– mellékhelyiségek takarítása, vízkőmentesítés
– mosógép elindítása, teregetés
– mosogatás, átlagos szennyezettségű konyha rendberakása
– növények öntözése
– kárpitok porszívózása, időnként abroszok, székpárnák kimosása
– alkalmilag bevásárol

Igen ám, de ezért az árért
– nem mos ablakot, ajtót, függönyöket
– nem pakolja el a mosott ruhát
– nem vasal
– nem szedi össze a gyerekeknél a szétszórt játékokat
– nem pakolja el az elöl hagyott holmijainkat
– alkalmilag sem húzza el a bútorokat
És még számos dolgot nem tesz, amely már a feláras nagytakarítás részét képezi. Persze ezeket megcsinálhatjuk mi magunk, amíg segítségünk elvégzi a többi munkát. Nekem a legfőbb ellenérvem az volt, hogy csak hetente egyszer jön. A mi lakásunk por szempontjából nem szerencsés, és ezzel biztosan nem vagyok egyedül. A hét egyetlen napján kapnék segítséget, de nekem minden nap porszívóznom kell, a kiborult DUPLO épp úgy rám vár, ahogy a frissen mosott ruhák elpakolása is. Mi hát a megoldás?
Okos háztartás
Ma már számos olyan gép, robot kapható, amely minimális törődést igényelve leveszi vállunkról a terhek egy részét. Minél több ilyennel szereljük fel háztartásunkat, annál több szabadidőnk marad. Vannak persze ügyes marketingfogások is a piacon, mi most az igazán hasznos holmikat kutattuk fel Önnek amelyek tényleg megérik az árukat, amely nem csupán egy drága giccs.
A mosógép, amely tényleg felismeri a koszt

Amelybe már tényleg csak be kell dobálni a szennyest. A Samsung mindenre gondolt, amikor az Eco Bubble termékcsalád modelljét kifejlesztette. A WW10H9600EW modell 10 kg kapacitású Smart technológiás mosógépével már tényleg nem nagy ügy a mosás. Bár el kell ismernünk, ára valóban borsos, de lássuk mit kapunk ezért az árért?
Átlagos méretű mosógép átlagon felüli nyílással, belső ledes világítással a könnyű be- és kipakolásért. A mosószertöblítőt nem szükséges minden alkalommal adagonként betölteni, automata mosószeradagolója átlag 20 mosásra elegendő kapacitású. Ne keressen rajta programtárcsát, nem kell vele bajlódnia. Csak tegye be a mosnivalót és indítsa el egyetlen gombnyomással. A mosógép nem csak az összsúlyt érzékeli, hanem a dob különböző pontjain is érzékeli a ruha súlyát, ebből következtetve az anyagok típusára. Figyeli a víz beeresztésekor felszívott vízmennyiséget és optimalizálja a vízfelhasználást. De ez még nem minden! Szenzorokkal figyeli a mosóvíz szennyezettségét, így akár menet közben is módosulhat a mosószerfelhasználás, buborékképző rendszerével növeli a mosószer hatékonyságát, amely ezáltal könnyebben bejut a szövetszálak közé. A mai mosógépek igazán alaposak, nem vádolhatjuk azzal őket, hogy elnagyolják a munkát. Éppen ezért hihetetlen, hogy a Samsung csodája 60 perc alatt végez. Gyakorlott háziasszony erre már csak legyint, ennyi idő alatt legfeljebb néhány pizsamával, vagy a csipkefüggönyökkel végez, de nem több kilónyi vegyes szennyessel! Pedig nagyon is igaz, valóban csak egy óra. Ikervízadagolójával és Speed Spray rendszerével sokkal hatékonyabban öblíti át a ruhákat, jelentősen csökkentve ezzel az időt. Persze meg kell jegyeznünk, hogy ez a féltöltet átlag ideje. No de ennél a gépnél a féltöltet is 5 kilót jelent!
A Samsung nem csak a ruha alapanyagára, minőségére gondolt az előre beállított programok összeállításánál. A szennyezettség mértéke, típusa igenis fontos tényező. De ez is csak egy gombnyomás, legyen az kerti ruházat, munkásruha, vagy ételfoltos gyermekholmi. A foltokra fókuszál, Önnek nem kell előkezelnie azokat. Még pár fontos tényező, amit az ember elvárhat ezért az árért:
– 10 év garancia az inverteres motorra
– nem kell sem a dobot tisztogatnia, sem mosószer maradványokat vakarni az ajtóról: Elvégzi Ön helyett
– kevesebb energiafelhasználás: moshat akár hidegvízben is
– olyan csendes, hogy biztosan nem ébreszti fel a gyerekeket
– Wi-Fi-n keresztül bárhol is jár, megnézheti hol tart, de talán hasznosabb, ha munkába menet csak készenléti állapotba kapcsolja, s elég ha hazaérkezése előtt egy órával „szól neki”: moss ki!
Szárítógép – áldás, vagy átok?
Idén kerek 10 éve, hogy rendelkezem szárítógéppel. Az akkor már használtan kapott légkivezetéses AEG modell a mai napig üzemel egy nyaralóban, csupán esztétikai okokból cseréltük le. Az utód egy kondenzációs típus, de bármilyen is legyen, azt biztosan állíthatom, hogy ma már nem tudnék meglenni nélküle. Sokszor kapok olyan megjegyzéseket, hogy nem vigyázok a környezetemre, pazarlom az energiát, mert van teregető állvány, sőt a kertbe is kitehetem, mert az ingyen van. Igaz. De ez csak az érem egyik oldala, nézzük meg a másik oldalát is.
Időt, sok-sok időt takarítok meg, ha teregetés helyett csak átteszem a mosott ruhát a szárítógépbe. Ettől még napsütéses nyári idényben teregetek én a kertbe is, de ha beszedtem a ruhákat, akkor első dolgom, hogy beteszem a szárítóba, és egy hideglevegős programot lefuttatok. Hogy miért? Nem is gondolná, mi minden marad a ruhákban mosás után, és mit szed fel a kertben száradva. Pl. rengeteg szösz, por, esetenként mosószermaradvány, pollenek, vízkő. Ezen kívül puha lesz, a kényes ingeket kivéve semmi sem igényel további törődést. Spórolhatunk a mosószeren, ha érzékeny bőrű van a családban, mert nem kell drága szuper szenzitív mosószereket vásárolni, minden irritáló maradványt kifúj a ruhákból.
A kényelmünkön, időhatékonyságon túllépve nézzük meg, mi az, amit általában energiapazarlásnak hívnak azok, akiknek még sosem volt szerencséjük eme háztartási remekműhöz. Érvekre ellenérvek:
Elfér a lakásban a teregető állvány
– a száradó ruhák párát eredményeznek, nyáron is kellemetlen, de télen a gyakoribb szellőztetéssel veszítünk a lakás hőjéből, többe kerül a fűtés. Nyáron pedig egy kellemes klímájú lakásban a vastagabb anyagok, mint pl. farmer nehezebben szárad meg, a benne maradt víz miatt előbb-utóbb állott szagot vesz fel. És ha már szagok, kisebb lakásokban bizony az ételszagot is magukba szívják a száradó ruhák.
Túl sokat fogyaszt
– egy modern hőszivattyús szárítógép fogyasztása nem több, mint az, amennyit a vasalással „termelünk”. Hogy jön ez ide? Úgy, hogy a szárítógép puhává, gyűrődésmentessé varázsolja a betett holmikat. Nem szükséges vasalni. Ami mégis vasalva mutat, pl. egy elegáns ing, azt harmadannyi árammal, idővel kivasalhatjuk.
Nem beszélve az egyedi adottságokról, ahol már amúgy is gondot okoz a pára, penészedésre hajlamos falak esetén a páramentesítő többet fogyaszt. Isten őrizz, hogy még teregessünk is!
Mégis forintosítva mennyit fogyaszt egy szárítógép? Töltetenként egy ciklus kb. 1 gombóc fagyi ára. Hogyan lehetséges? A mai modern szárítógépek már nem időalapon működnek, páraérzékelőjük pontosan tudni fogja, mikor száraz a ruha. Persze nem árt mellé egy hatékony centrifugaprogram a mosógépen.

Amíg kisimítom a ráncokat, behajtogatom addig ki is teregetek

Manapság felesleges művelet. Ha nem tölti túl a dobot, akkor erre semmi szükség, sőt, ha nincs ideje azonnal összehajtogatni akkor sem gyűrődnek: a száraz ruhákat időnként átforgatja a gép, amíg Ön ki nem veszi azokat, ezzel meggátolva a gyűrődéseket.
Így is alig férünk, ugyan hová tenném?
Elöltöltős mosógép esetén nem igényel plusz alapterületet. Egyszerűen csak tegye a mosógépe tetejére. Kaphatók modellfüggő és univerzális összeépítő keretek, de a legtöbb mosógép-szárítógép kombináció ma már ezt sem igényli. A mai mosógépek csökkentett vibrációja, hatékony kiegyensúlyozása tökéletesen rázkódásmentes. De egy személyre szabott konzollal a falra is szerelheti, hiszen fele annyi súlya sincs, mint egy mosógépnek, és nem is rázkódik.
A szárítógép is termel hőt, de párát nem. Nyáron a felesleges hő kiszellőztethető, télen pedig egyenesen jól jön, ha besegít a fűtésbe. A ruhákból kinyert tiszta víz pedig kiváló gőztisztítókba, vasalóba, növények locsolásához és minden olyasmihez, amihez lágy víz szükséges.
A szennyes ruhák kezelését letudtuk tehát összesen kb. 20 perc alatt hajtogatással együtt. Jöhet a takarítás!
Őszintén szólva számomra a naponta, kétnaponta esedékes porszívózás a mumusom. Közel 100 nm-es ház, 3 hálószoba, a nappali, folyosók, konyha és étkező. Rengeteg időt visz el, örökös probléma a zsinór-konnektor távolsága, helyiségről helyiségre hurcolni a porszívót. Persze nem mindenkinek vannak kisgyermekei, de nálunk bizony életkori sajátosság a gyerekszobában előforduló morzsa, ropimaradványok, időnként kiszóródott virágföld, ki tudja honnan ide-odakerülő apró „miazmák”. A kertből behordott koszról már nem is beszélve. Örök érvényű igazság, hogy könnyebb valamit folyamatosan karbantartani, mint „megjavítani”, nincs ez másként a takarítással sem. De kinek van erre ideje?

A robotporszívónak

A robotporszívóban az a jó, hogy bárki dolgát megkönnyíti, minden házban jó, ha van. Akik házi kedvencet tartanak, ott az elhullajtott szőr miatt kell naponta feltakarítani, a kisgyerekek környezete szintén gyorsan amortizálódik. Elfoglalt embereknek, egyedülállóknak épp úgy jó érzés tiszta lakásra hazaérni, tulajdonképp észre sem vesszük, mert ha megfelelően időzítjük a robotot, akkor mire hazaérünk már csak a tiszta padlókat találjuk, és a töltődő robotunk árulkodik arról, hogy míg odavoltunk, a lakásban bizony munka folyt. Ha gyakran van váratlan vendége, vagy időközönként nem egyedül érkezik haza, akkor sem kell aggódnia a lakás fogadóképessége miatt: a robotporszívója rendre fogja szoktatni Önt. Nem pakol el Ön helyett, nem is ágyaz be, ez igaz, de kénytelen ezeket elvégezni Ön, másként a porszívó csak körbetakarítja. Így hozzászokik ahhoz, hogy ne hagyja szét holmijait.

Ha megszületett az elhatározás

Ne hozzon ötletszerűen döntést, mert az egyre szélesebb robotporszívó kínálat a tapasztaltabbaknak is feladja a leckét. Egy nagyáruházban már annak is örül az ember, ha sikerül egy eladót találni, és arról az egy adott termékről tud információt adni. De összehasonlítani nem tudja, kipróbálásra végképp nem adódik lehetőség. Pedig ebben az esetben fontos volna.
Nincs két egyforma otthon, és sok olyan apróság határozza meg az Ön számára megfelelő típust, amelyre laikusként nem is gondolna. Nem jelenti persze azt, hogy csak a legdrágább modell lesz megfelelő, de azzal semmiképp sem jár jól, ha egy ugyan kevesebbe kerülő robotot vásárol meg, de nem felel meg maradéktalanul otthona kihívásainak. Ugyanakkor értelmetlen volna kihasználatlan funkciókért fizetni. Megint csak igaz, az örökzöld szlogen: „Cipőt a cipőboltból”.
Vegye igénybe olyan szakértők segítségét, akik a legtöbb robotporszívót ismerik, forgalmazzák, szervizelik, sőt, működés közben is megtekintheti valamennyit. Ha szeretne meggyőződni róla, hogy jól választ, bizonyos feltételek mellett saját lakásában is tesztelheti a kiszemelt típust.
Az ördög a részletekben rejlik, mint pl. egy, vagy több helyiség takarításának igénye, küszöbök magassága, szőnyegek, padlón futó vezetékek a lakásban, de több gyártónak van kifejezetten háziállatok szőrére kifejlesztett rendszere. Ezek azok a szolgáltatások, amelyek megtérülő befektetésként értékelhetőek, hiszen túl drága beruházás egy robotporszívó ahhoz, hogy végül még elégedetlen is legyen.
Ez így túl általános. Nézzünk egy belépő szintű modellt, mégis mit tud, mit várhatunk tőle, és kinek jó?
iRobot Roomba 605 – alap modell, alap áron
Olcsósága az egyszerűségében rejlik. Nem kell bonyolult menüvel foglalkozni, nem időzíthető a takarítás, cserébe a robotnak sincsenek nagy elvárásai: csak nyomja meg a CLEAN gombot, és csukja be maga mögött az ajtót. Magára hagyhatja, nem fog leesni sehonnan, nem kell hazaérve keresgélnie sem, magától visszatalál a töltőre. Átlagos szennyezettségű napi takarításra ajánlható, legfeljebb 50-60 nm-es helyiségekre. A takarítás minőségében nincs különbség a drágább modellekhez képest, állatszőrt, hajszálakat, port, piszkot hatékonyan felszed, legyen kemény padló, vagy szőnyegpadló. Feltakarít a bútorok alatt és a padlószegélyek mentén is, valamint óvatosan közelíti meg az akadályokat, nem fog kárt tenni berendezési tárgyaiban és kikerüli a vezetékeket is. Nem okoz gondot ugyanígy a szőnyeg rojtja sem. Kezeli a virtuális falakat, amelyekkel elzárhatja az érzékeny területektől a robotot, valamint használhatja csak egy-egy kisebb terület alapos porszívózására is, ahol pl. kiszóródott valami. Három keféje kifejezetten alkalmas állatszőr feltakarítására. Ezek alapján valóban kiváló ár-érték aránnyal bír, korlátai ellenére semmi kifogásunk nem lehet a takarítási teljesítmény tekintetében.
Ha robotporszívót vásárol, akkor elteheti a kézi porszívóját, nagytakarításokkor, pókhálókhoz még jól jöhet, de garantáljuk, hogy csak akkor veszi elő, ha valóban szükséges. Robotporszívóval lakása mindig ápolt lesz, mindezt a legkisebb erőfeszítéssel. Persze a törődést a robot is igényli időnként, szánjon rá egy kis időt, rendszeresen ürítse a portartályát, tisztítsa meg a szűrőt, keféket.
Időmegtakarítás: kb. heti 120 perc.
Előző számunkban már beszámoltunk a feltörlőrobot előnyeiről. Felmerülő igény esetén érdemes alaposabban elmerülni a témában.
Bár most éppen nem aktuális, de a szépen ápolt kert nem csak szemet gyönyörködtet, de egyben rendszeres időráfordítást is igényel, pl. fűnyírást. Legjobb lenne egy kertész. Vagy talán mégsem? Akkor a megoldás a robotfűnyíró. Nem kell utána gereblyéznie, sem felügyelnie, tulajdonképp dolgozhat akkor, mikor Ön nincs is otthon. A sztereotípiákkal ellentétben nem tesz kárt a cserjékben és nem nyírja le nagyi virágoskertjét sem. Sokkal okosabb ennél! Mivel kertünk már megkezdte téli álmát, így megígérjük, hogy tavasszal visszatérünk a robotfűnyírókhoz, és szakértő segítségét kérve részletesen megismertetjük vele Önöket.

Hűtőszekrény – minden konyha alapja
Szükséges, mindenkinek van otthon, és milyen jó találmány. No persze takarítani kell, le kell engedni, egy-két elfeledett élelmiszer és máris oda a hűtő higiéniája. Ez megint egy „nem szeretem”, hosszadalmas procedúra, mindent kipakolni, hűtőládában tárolni, alaposan kimosni, majd vissza az egész. Elvárhatjuk-e egy hűtőtől, hogy takarítsa is ki magát? Igen. Részben.
Persze ha kiömlik a tej, vagy gondatlanul tárolunk benne néhány dolgot, akkor azon a legokosabb hűtő sem segít. Amit viszont elvárhatunk egy korszerű hűtőtől:
– No frost – nem jegesedik, nem párásodik, így nem rakódik le a falán semmi – a fagyasztórekeszre szintén igaz mindez
– Speciális zöldség- és gyümölcsrekesze frissen tartja a tartalmát – nem ereszt levet csendben csordogálva
– Antibakteriális felületei megakadályozzák az ételek gyors romlását, így hosszabb ideig tárolhatunk benne élelmiszereket, így egyszerre akár nagyobb mennyiséget is vásárolhatunk ezzel is időt takarítva meg
– Biztosítják a beállított hőfokot gyakori ajtónyitás mellett is, a hűtő hőmérséklete mindig azonos
– Polcai, rekeszei átláthatóak, könnyedén kiemelhetőek, részei szennytaszítóak, így könnyen leöblíthetőek, ha mégis szükséges
Ha ilyen hűtőt vásárol, akkor megúszhatja a heti tisztogatást, rendezgetést, és elegendő csak az időnkénti alapos hűtőtakarítást megtartania. Néhány apróságot azonban jó, ha betart:
– Tároljon mindent a számára kialakított helyen. Vegye figyelembe, hogy a hideg lefelé száll, tartsa be az ajánlott hűtési hőmérsékletet minden élelmiszertípusnál
– Készételeket csak lefedve tegyen a hűtőbe
– Ügyeljen arra, hogy az élelmiszerek megfelelően legyenek csomagolva, ne kenjék össze a polcokat, rekeszeket
– Alakítsa ki mindennek a helyét, így könnyen átláthatóvá teheti a tartalmát
– Soha ne használjon egyebet, mint tiszta vizet a takarításhoz, antibakteriális felületüknek minden más ártalmas
– Érdemes akkora hűtőgépet vásárolni, hogy abban legalább egy heti friss élelmiszer kényelmesen, szellősen elférjen, mert így a vásárlásra fordított időn is spórolhat
Ha megteheti vásároljon fagyasztószekrényt is hasonló paraméterekkel, amely semmiképp ne legyen túlméretezett, a család létszámának, szokásainak megfelelő, de legalább egy havi fagyasztott, vagy fagyasztásra szánt élelmiszer eltárolására elegendő. Energiát nem, de időt, utazási költséget takaríthat meg, sőt esetenként spórolhat is.
Időmegtakarítás: kb. heti 60-90 perc.
Intelligens mosogatógépek
Manapság egyre több otthonban található meg ez a hasznos háztartási segítség, de ha 3 főnél nagyobb a család, mindennapos a főzés, akkor minden apróság számít, egy bögrényi hely is ajándék. Persze nem mindenkinek vannak ilyen adottságai, de ha épp az ellenkezője, csupán a reggelről maradt szennyes foglal benne helyet, akkor nem érdemes elindítani, de estére meg jól beleszárad, és a vacsora utáni szennyessel elmosva dilemma, hogy milyen programot is válasszunk. Nos ennek vége.
Több gyártó termékein is elérhető az automatikus funkció, azonban ez önmagában nem garancia arra, hogy tiszta lesz a tányér, edény, de legalább biztosan a megfelelő hőfokon mosogat. Önmagában a terhelésérzékelő sem oldja meg a problémát, viszont helyesen választja meg a vízmennyiséget. Mi kell tehát? Szenzor, amely érzékeli a víz szennyezettségét, amely ezeket folyamatosan figyeli, a szűrőben tartja, nem mossa vissza az edényekre, menet közben szűri a vizet, ehhez automatikusan módosítja az időt, hőfokot. Csak annyi ideig mosogat, amíg szükséges, így nem kell dilemmázni, hogy melyik program volna megfelelő. Persze a poharakat, finom porcelánokat még nem ismerik fel, ezt jobb, ha mi mondjuk meg neki. Pl. a Whirlpool készülékei tudnak többzónás mosogatást. Mire jó ez? A reggeli után maradó mosatlan általában csak a felső kosarat tölti meg, de főzés után plusz az étkezés szennyesei már nem férnek el az alsóban, így mindenképp kétszer kell mosogatni vele. Csak épp nem mindegy meddig, mennyi energiával? A többzónás mosogatási lehetőséggel kiválasztható csak az alsó, vagy csak a felső kosár, ekkor kevesebb erőforrással, rövidebb idő alatt lesz tiszta a holmi. Arról nem beszélve, mennyivel könnyebben jön le a szennyeződés, ha még nincs rászáradva. A Miele ezt egyszerűbben oldja meg: nem kell választania, nem kell gombot nyomni. Egyszerűen pakoljon csak az egyikbe. Több gyártónál elérhető már az antibakteriális öblítés. Mire is jó ez? Többé nem kell izgulnia az edények miatt, ha váratlan helyzetbe kerül, s a mosatlan ott marad pár napig. Tökéletesen szagtalan és baktériummentes lesz – mosogatás után. Ha gyenge immunrendszerű betege, vagy csecsemője van, akkor nem kell külön sterilizálással vesződni.
Mit tud még egy korszerű mosogatógép? 
– Kitakarítja saját magát, hogy Önnek ne kelljen. A mosogatási ciklus végén átöblíti a szűrőt is, valamint az ajtót sem kell tisztogatnia
– A leragadt, kissé odaégett edényeket sem kell kézzel súrolni, magasabb hőfok, de csak ha szükséges, hosszabb idő, csak amíg tényleg tiszta lesz
– Zónánkénti mosogatási lehetőség
– Automatikus vízkeménység érzékelés
– Higiénikus öblítés a baktériumok ellen
– Egy mozdulattal állítható felső kosár, amely dönthető is
– Maximális rugalmasság a kosarak elrendezésében, kivehető felső kosár
Egy-két figyelemreméltó extra, pl. a harmadik fiók, amely legfelül helyezkedik el, és evőeszközöket tehet bele. Miért jó ez? Többé nem okoz gondot a kanál, villa nyelének szélessége. Gyakori probléma, hogy egyszerűen nem fér a kialakított helyekre, ha pedig lehajtjuk, levesszük az evőeszközkosár tetejét, akkor könnyen koszosak maradhatnak, ha egymáshoz taszítja őket a vízsugár. Arra érdemes figyelni, hogy az azonos evőeszköz egymás mellé kerüljön. Ha kész a mosogatás, csak markolja fel és mehet is a helyére.
A másik technikai vívmány egy elég szűk körnek kedvez arra az esetre, ha konyhabútora fogantyú nélküli kialakítású. A Miele Knock 2 Open mosogatógépét úgy illesztheti a konyhabútorba, mintha ott sem volna. Egyszerűen kopogjon be neki, s a Miele kinyitja Önnek az ajtót. Zseniális, de elég drága opció.
Időzíthető, több funkciót is ellátó multi konyhai gépekről már több számunkban is írtunk, ezeket fellelheti blogunkon. Amelyről még nem esett szó, de nagyon hasznos találmány, az az elektromos kuktának is hívott magas nyomású főzőedény. Időzíthető, sokoldalú, rendkívül gyors. Legyen egy egyszerű vacsora, vagy ünnepi vadpörkölt, melléfogni nem tud vele. Nem felejti ott, mert lekapcsol magától. Nem ragad le benne az étel, az alapreceptekből kiindulva hamar magabiztosan használhatja, sem rágós, sem túlfőtt nem lesz semmi. Miért is állna a tűzhely mellett ha az elektromos kuktát ott is hagyhatja?

Bár nem gépek, de időhatékony ötleteket szeretnénk megosztani Önnel:

Használjon takarításhoz az adott felületnek megfelelő szereket. Nem csupán azért, hogy kárt ne tegyen bennük, hanem azért, hogy minél tovább tiszták maradjanak. Pl. víztaszító tisztítószert mosdókhoz, csaptelepekhez, mosogatókhoz. Meggátolják a foltosodást és a vízkőlerakódást. A WC-ben is megelőzheti a vízkövesedést, ha már a tartályban kezdi azt: vízkőoldó tabletták, amelyek lassan oldódva folyamatosan adagolják a lerakódásgátló hatóanyagot, emellett illatosítanak is. De használhat WC olajat is, a befújt felületen nem tapad meg semmilyen szennyeződés és remek, intenzív illatot árasztanak. A zuhanykabint, csempéket érdemes vízpergető tisztítószerrel takarítani, szintén tovább bírják.
Hatékony időspórolás még a bevásárlásra szánt idő minimumra szorítása. Erre két féle lehetőség is adódik, az egyik, ha meg tudja oldani az élelmiszerek tárolását, akkor jó megoldás a havi egy bevásárlás. Érkezzen listával, amelyet otthon rendszeresen frissít, pl. a hűtőre mágnessel rögzített noteszben, de ha hajlamos otthon felejteni, akkor az online megoldásokat Önnek találták ki. Léteznek mobilos alkalmazások is, amelyeknek elég beolvasni a vonalkódot, és esetleg megmondani a mennyiséget, még hosszasan gépelnie sem kell. Ezzel megtakarítja a sorbanállást, és kevesebb nem tervezett holmit vásárol meg ötletszerűen.
A másik lehetőség pedig az online vásárlás. Csak össze kell állítania a kosár tartalmát, amelyeket akár el is menthet, így a rendszeresen vásárolt cikkeket nem kell mindig megkeresnie. Fizethet bankkártyával, készpénzzel, de akár vásárlási utalvánnyal is. Az ország egész területén elérhető a G’Roby webáruház szolgáltatása ha házhozszállítást kér. Persze ha a közelében van üzletük akkor akár személyesen is felveheti összeállított csomagját. Megtalál náluk mindent, amit egy átlagos hipermarketben is tartanak, nem csak élelmiszereket, hanem tisztító- és babaápolási szereket, kozmetikumokat és kedvencei eledelét is beszerezheti. Megbízhatóságukra pedig garancia az elmúlt 24 év cégük megalapítása óta. Nem csak időt takaríthat meg velük, hanem leveszik a válláról a terhet – szó szerint.

Ajánlott bejegyzések
otthonsütés-főzeés

Konyhánk lelke

7 Perc olvasási idő
Egy kép jelenik meg előttem. Az otthonomban finom illatok terjengenek, a hangulat igazán magával ragadó, leülünk együtt az asztalhoz a családdal, barátokkal…
kávéfőzőőszotthon

Lélekmelengető fekete

6 Perc olvasási idő
Beköszöntött az ősz és vele egy új világ nyitotta meg kapuit. Rövidebbek a nappalok, hajnalban már hűvös van és akár borongós reggelre…
otthonpárátlanító

Az otthon melege

7 Perc olvasási idő
„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinege madárnak…”- cseng fülemben Móra Ferenc: A cinege cipője című verse….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük