otthon

Rend a lelke mindennek

9 Perc olvasási idő
otthon

Rend a lelke mindennek

9 Perc olvasási idő

Valóban, annyiból nagyon is igaz a mondás, hogy jobb folyamatosan karbantartani a környezetünket, mint időnként nekigyürkőzni. Előzze meg a káoszt, ne hagyja, hogy kicsússzanak a dolgok a kezéből. Ne szánjon egész hétvégeket takarításra, rendrakásra, inkább egy esős hétvégi napot áldozzon a pincére, padlásra, nagyobb volumenű lomtalanításra. Az apróságokra kerítsen sort a kevésbé zsúfolt hétköznapokon. Így marad ideje élvezni a napsütéses őszi napokat a szabadban, és meglesz Önben az a jóleső érzés is, hogy elvégezte a feladatot.
 

Ne hagyja karácsonyra!
Hiszen annyi más dolog köti le mindannyiunkat az ünnepek közeledtével! Amit lehet végezzen el még a karácsonyi nagytakarítás előtt, így nem is lesz az olyan nagy takarítás. Legjobb, ha ír egy kis listát, mi mindent szeretne rendbe tenni addigra. Így látja mi mennyi időt igényel, és sokkal kényelmesebben oszthatja be idejét. Ha rangsorolja a teendőket azzal még jobban jár.
A lakástextileket már november végén kimoshatja, leadhatja a tisztítóban, a szőnyegtisztítást sem árt mielőbb megejteni. Ha sok kárpitos bútor, szőnyeg van a lakásban, akkor jobban jár, ha kibérel egy profi kárpittisztító gépet egy hétvégre. Selejtezze ki a gyerekszobában a játékokat is. Amelyek még használhatóak, csak már nem az életkoruknak megfelelő, tegye külön. Ha nincs kinek elajándékozni, akkor keresse fel a területi védőnőt, így biztosan jó helyre kerülnek. A törött, sérült, javíthatatlan darabokat tegye a szelektívbe.
Ha a szobák padlója különleges ápolást igényel, pl. viaszolt, vagy olajozott, akkor ezt se hagyja az utolsó pillanatra.
Az ablakokat belülről érdemes hamarabb megtisztítani, a külső felével várhat az utolsó hétvégéig. Azért jó ablaktisztító folyadékot használni, mert egy darabig véd az esőcseppek ellen, lepergeti, így megkíméli magát attól a bosszúságtól, hogy a csillogó ablak szépségét elrontja az első zivatar.
Tisztítsa meg az ajtókat és a kilincseket is, ebben még a gyerekek is segítségére lehetnek.
Vonja be a kisebbeket is!
A legtöbb gyerek szeret minden lében kanál lenni, ha ad neki valami feladatot, akkor biztosan nem fogja hátráltatni, és addig sem töri rosszcsont dolgokon a fejét. Vannak olyan háztartási munkák, amiket már a picik is el tudnak végezni, és számukra ugyanúgy öröm a jól végzett munka gyümölcse. Mit is bízhatnánk rájuk?
– A cipőtároló rendbe rakását. A gyerekek szeretnek pakolászni, szekrényekben matatni. Ha még túl kicsi, hogy tisztítószert használjon, akkor egyszerű ecetes vízben öblített törlőkendővel is kitörölheti a szekrénykét. A cipők párosítását a legkisebbek is játéknak tekintik.
– A konyha nagytakarításában is részt vehetnek. A szekrények áttörlése nem egy nagy mutatvány, de kipakolni és aztán vissza unalmas és időrabló tevékenység. A gyerekek ezt is feldobhatják, ha ebben segítenek.
– A kamra rendberakásában is segítségére lehetnek. Csak pakolja le a polcokat, amíg Ön letörölgeti, ők az egyformákat csoportosíthatják. Így átlátja mi minden van otthon, elkerüli a többletvásárlást, és rendezett lesz, mire eljön az ünnepi készülődés ideje. A legtöbb konzerven, csomagoláson kép is van, így nem jelent problémát, ha még nem tud olvasni, a gyerekek nagyon jó megfigyelők.
Előzze meg a káoszt!
Előfordul, hogy az ember a legnagyobb odafigyeléssel is egy idő után rumlit generál maga körül. Ennek általában az az oka, hogy nincs megfelelő helyük a dolgoknak. Jó megoldás erre, ha megfelelő méretű tárolódobozokat vásárol. Ha nem talál kedvére valót a kívánt célra, akkor maga is elkészítheti. Ügyes kezű férjek vékony rétegelt lemezből könnyedén gyárthatnak dobozkát, amelyet festhet, dekorálhat is. Belső tárolás céljára elegendő kartonból kialakítani a dobozt, amelyet aztán bevonhat tapétával, öntapadó fóliával, mintás pamutvászonnal. Vásárolhat kész fiókrendezőket a gardróbba, de szintén maga is elkészítheti. Ugyanígy a fürdőszoba fiókjaiban is rendet tarthat.
Melyik a legjobb felmosó?
Összevetettük a vásárlói visszajelzéseket a különböző felmosó eszközök terén. Abszolút győztes nincs, hiszen az árkategóriák nagyon eltérőek, azonban nyugodtan elkönyvelhetjük, hogy a legtöbben a lapos felmosókkal elégedettek. Ezek közül is a legkedveltebbek azok, amelyek cserélhető, különféle felületekre való fejjel vásárolhatóak.
A második helyen a mikroszálas fejjel ellátott, pedálos, csavarókosaras rendszerek végeztek.
A legkevésbé a hagyományos csavarókosaras, pamut, vagy szivacsos szálakból összeállított fejjel rendelkező felmosókat keresik.
Mindnek megvan a maga előnye és hátránya is, valamint ezek között is akad néhány különlegesebb darab, amely valamiért több, mint a többi.
A lapos felmosók választéka
A két vezető márka a legnépszerűbb, nem tudnánk különbséget tenni a kettő között, a vásárlások száma azonos intervallumban közel egyforma. Vajon miért? Megvizsgálva a termékértékeléseket két visszatérő indokot találtunk:
– A Leifheit termékeket azért választják, mert a legtöbb eszközre 3 év garanciát vállal a gyártó.
– A Vileda bár átlagban valamivel drágább, azért népszerű, mert az utántöltők, pótszivacsok szinte bárhol beszerezhetőek.
A számokból az is kiderült, hogy népszerűek a lapos felmosók között a csavarókosaras változatok, de elmarad a nyélcsavarós típusoktól a vásárlások számában. Ennek könnyen lehet az az oka, hogy lényegesen magasabb árkategóriát képvisel.
Szerkesztőségünkben végeztünk egy gyors kutatást, ki mit használ otthon?
Egyszemélyes háztartás, kis lakás, minimál dizájn: Pedálos mikroszálas, mert a különböző padlókhoz elegendő jobban, vagy kevésbé kicsavarni. Jó nagy felmosófej, gyorsan lehet vele végezni, mert semmit sem kell kerülgetni. Felszedi a szöszöket, port, így partvist nem használ. Szükség esetén porszívó.
A kutyás: Hagyományos csavarókosaras, „szőrös” pamut fejjel. Azért használja ezt, mert összegyűjti a szőröket is, és bár kiszedni nem igen lehet belőle, de olcsó a pótfej hozzá, gyakran cseréli. Leifheit gumipartvis, az a fajta, amelyikre törlőrongyot lehet rögzíteni. Jól felszed minden szemetet, és a séta utáni lábnyomokat is el lehet vele tüntetni. A szobák laminált burkolatára is ezt használja egy puha mikroszálas ruhával.
A kisgyerekes, családi házban: Egész arzenált tart a sok próbálgatás eredménye képpen. Lássuk a tutti befutókat. Leifheit Pico Spray. Valami mindig kiborul, összekenődik. Bármi is legyen, pofára esett lekváros kenyér, vagy sár, egy fújás és már fel is lehet törölni. Az egész lakásra fárasztó, sokat kéne cserélni a törlőkendőjét. Szűk helyeken korlátoz a tartálya. A konyhában a lapos felmosó a nyerő, nyélcsavarós, mert így elég mindenre egy vödör. Azért jó a lapos, mert a lábakon álló konyhabútor alatt is könnyedén fel lehet vele mosni. Fapadlón is jó, csak a felmosóruhát kell lecserélni rajta. A fürdőszobai esti „uszodát” a Leifheit nyélcsavarós, szivacsfejes mopjával törli fel. A teraszra egy ősrégi szivacshengeres, nyélcsavaróst használ. Természetes tégla burkolathoz megfelelő a bővizes felmosás, kevésbé kopik el, mint a mikroszálasok. Partvisból a házban szivacs partvist használ, kintre egy régi hagyományos szintetikus szőrűt, de nem az igazi, inkább seprűt szeretne.
Ebből kiderül, hogy mindennek van valami előnye, hátránya. Mérlegelje, melyik áll az Ön háztartásához, pénztárcájához legközelebb. Mivel ennyire különböző eszközöket használunk, tovább kutakodtunk kollégáink eszköztárában, mi mindennel tartják még tisztán otthonukat.
Egy kis lakásban nincs sok hely sok különféle tisztítószernek, így próbál többcélú szereket használni. Domestos, az univerzális. Mindenre jó, amit fertőtleníteni kell, felmosásra, fehérítésre, foltokra, zsíroldásra, csempére és zuhanyzóra. Külön WC tisztító sem kell, mert a flakon kialakítása a perem alatti területet is megoldja. Vízkő ellen a tartályba dobható, színezett tabletta vált be. Különböző arányban hígítva a Domestos szinte mindenre bevált. Jól jön a konyhában is, lefolyóba öntve, alaposan felhígítva hűtőmosáshoz is jó. Portörlésre, takarításhoz az egész lakásban mikroszálas törlőkendőket használ. A makacs konyhai szennyeződésekhez pedig szappanos dörzsit. Ezen kívül csak ablaktisztítót tart, tükörre, üveg zuhanyparavánra, és Almawin mosogatószert.
Kisgyermekes kollégánknál gyakran előkerül a porszívó, ebből egy ciklontartályos Samsungot használ. A külön tartály jó, mert gyorsan kiüríthető, a porszívó pedig könnyű, mindig kéznél van. A konyhában morzsaporszívót tart keze ügyében. Gyakran használ eldobható tisztítókendőt, ebből a lebomló fajtát kedveli környezetvédelmi okokból, habár valóban nem ez a legtartósabb darab, de tökéletesen megfelel a maszatos kézlenyomatok, etetőszék, bútorok gyors letörlésére. Időkímélő és hatékony. A zuhanykabint, mosdót, mosogatót és csaptelepeket kénytelen folyamatosan cseppmentesen tartani, mivel nagyon kemény a víz, azonnal foltot hagy. Erre speciális zuhanysprayt használ, amely higiénikus és egyben vízpergető is. A mosogatógépbe a zselé vált be legjobban, ez a rövid programokon is hatékony, gazdaságos is, mert nem ritkán naponta többször is megtelik a mosogatógép. Üvegmosó keféből már csak valódi szőrből készültet használ, a műanyagok mind gyorsan elhasználódtak, deformálódtak. Fertőtlenítéshez szintén Domestos, valódi fa bútorokhoz mindig méhviaszos bútorápolót választ, mert könnyen tisztíthatóvá teszi a felületeket, nem enged beszívódni semmilyen szennyeződést a fába. A kemény víz miatt a WC is fejtörést okoz, hiába a gyakori vízkőoldás, nála csak a hab állagú vált be, ami fertőtlenít is egyben. A hab tovább megáll a felületen, valamivel hatékonyabb, mint a zselések. Vízkő ellen jó megoldás még a WC olaj, habár sajnos nem valami környezetbarát. Konyhai zsíroldásra, takarításra az Oxigén mosogatószer koncentrátumot használja hígítás nélkül.
Kutyás kollégánknak világos színű járólap és fuga van a lakásban a szobák kivételével. Sok mindent kipróbált már a fugák fehéren tartásához, a kézi súroláson kívül úgy tűnik neki a gőztisztító vált be. Időközönként végig gőzöli a padlót és valóban kitisztítja a szennyeződést. Jól bevált a kutyus foteljának kárpitjára is. A konyhában csak a kerámialaphoz vesz külön speciális tisztítószert, a legtöbb feladattal megbirkózik a karcmentes, folyékony Cif, mosogatószerből mindig másfélét.
Persze ezeken kívül is kaptunk még néhány bombabiztos ötletet, pl. van, aki a viszonylag új hűtőjében próbálta ki először a speciális hűtőtisztításhoz való szert, és azóta esküszik rá, mert szagtalan és egyben szagtalanít, nem igényel lemosást, nem lesz csurom vizes minden. Van akinek forgalmas utcára néz az ablaka, és itt bizony a szélvédőmosó folyadék bizonyult jobbnak, a rárakódott szmogot könnyebben lehozza. Esett szó a csodaszivacsról, vagy más néven radír szivacsról is: ezt többnyire autósboltokban lehet beszerezni, fehér téglalap, melyet enyhén megnedvesítve mindent lehoz. Nem csak az autóba jó, csempéről, festett falról, edényekről mindent lehoz, elsárgult háztartási gépeket fehérít, edzőcipőről a szennyeződést gond nélkül leszedi. Gyakorlatilag a felhasználásnak sokrétűségét a szükség határozza meg. Jó tipp még a magas hőfokon nem mosható textiliákhoz a fertőtlenítő hatású öblítő.
Ön mivel szeret takarítani? Mit használ otthona, környezete tisztántartásához? Ossza meg velünk és olvasóinkkal hasznos tapasztalatait!

Ajánlott bejegyzések
otthonsütés-főzeés

Konyhánk lelke

7 Perc olvasási idő
Egy kép jelenik meg előttem. Az otthonomban finom illatok terjengenek, a hangulat igazán magával ragadó, leülünk együtt az asztalhoz a családdal, barátokkal…
kávéfőzőőszotthon

Lélekmelengető fekete

6 Perc olvasási idő
Beköszöntött az ősz és vele egy új világ nyitotta meg kapuit. Rövidebbek a nappalok, hajnalban már hűvös van és akár borongós reggelre…
otthonpárátlanító

Az otthon melege

7 Perc olvasási idő
„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinege madárnak…”- cseng fülemben Móra Ferenc: A cinege cipője című verse….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük