sport

Szabadtéri vs. terem sportok 1. rész

3 Perc olvasási idő
sport

Szabadtéri vs. terem sportok 1. rész

3 Perc olvasási idő

Női edzőruhák | Túrafelszerelések széles választéka | GT kerékpárok
A naptár váltig állítja, hogy itt van már a jó idő, de sokunknak a hideg szél és a borongós fellegek inkább őszi zimankóról regélnek. Ez a szürke idő sokak kedvét elveszi attól, hogy munka után vagy előtte futni induljanak vagy éppen kirándulással töltsék a hétvégét. Éppen ezért feltettük mi is magunknak a kérdést: kint vagy bent? Melyik a jobb?

Ez először is egy beállítottság kérdése. Vannak, akik a mínuszokban is képtelenek egy zárt teremben megmaradni és akadnak olyanok is, akik szeretik a testmozgást a természettől távol letudni.
Barátnőm és én pont ezt a két eltérő nézőpontot képviseljük. Neki mindene a természetben való mozgás. Legyen az séta, kirándulás, futás, jóga… A lényeg, hogy a kék ég alatt történjen mindez. Én, vele ellentétben viszont jobban érzem magam, mikor tudom, hogy nem kell félnem a lábamat kibicsaklító kövektől edzés közben, sem a nap észrevétlenül égető hatásától. Szerencsére manapság mind a ketten meg tudjuk találni a nekünk legmegfelelőbb mozgásformát és eszközöket, hogy testünket karban tartsuk.
A szabadtéri

Ha azok közé tartozol, akik inkább a kinti mozgást választják, akkor a következő olcsó és élvezetes sportokat ajánljuk neked.
Ha van némi túlsúly rajtad, esetleg gyengébb a bokád, akkor érdemes kipróbálnod a gyorsgyaloglást. Nem kell más, mint egy jó sportcipő, réteges edzőruha és egy mp3, ami megadja a ritmust edzés közben. A gyorsgyaloglás során ugyanúgy be kell melegíteni az izmokat és fokozatosan terhelni a testet, mint futás közben, de itt jóval kevesebb teher van az izmokon és inakon mozgás közben. Arra azonban figyeljünk, hogy az első 5-10 perc után tudjunk egy olyan tempót diktálni önmagunknak, ami tényleg felviszi a pulzusunkat. Ez nem madár les elvégre.
Amint profikká válunk gyaloglásban, akár megpróbálhatunk futni is. Itt azonban muszáj beszerezni néhány olyan kiegészítőt, amik testünket védik hosszú távon. Először is kell egy jó futócipő, amiben kényelmesen mozog és szellőzik a lábunk. Ezután a nők esetében elengedhetetlen a megfelelő sportmelltartó használata. Ez nem csak kényelmi okokat szolgál, egyszerűen véd a gravitációs kilengések ellen, aminek hosszú távon kellemetlen következményei is lehetnek.
Nem utolsó sorban pedig szükség van réteges öltözékre, melyben bőrünk képes levegőzni és egy időben izmaink is kellően védve vannak az időjárási viszontagságoktól. Télen a hideg, nyáron a tűző nap sok kárt tehet testünkben.
Ha van két kerekünk, akár el is kezdhetünk gurulni vele. Nagyon jó kondíció javító edzés tud lenni a terep biciklizés. Hétvégente, amilyen sűrűn csak tehetitek, fogjatok össze néhány baráttal és tekerjetek le egy hosszabb távot. Vigyetek magatokkal vizet, ennivalót és nézzétek meg, hogy kik laknak a legközelebbi városban vagy mit rejt a közeli erdő, park. Garantáltan fárasztó, de nagyszerű élményben lesz részetek.
Ha pedig csak valami egyszerűre vágytok a hétvégén, akkor szervezzetek egy kirándulást a családdal, barátokkal. A közeli hegyek, dombok, vadaspark, környezetvédelmi terület nagyszerű célpont lehet egy ilyen túrára.
Ilyenkor a legfontosabb, hogy legyen nálatok egy aktuális térkép, ha ismeretlen területre mentek. Elegendő víz, könnyű étel és megfelelő túrafelszerelés. Itt is a legfontosabb a jó túrabakancs. Fontos, hogy megfelelő vastagságú legyen a talpa és jól tartsa a bokát, nehogy egy rossz lépés során kificamodjon a lábunk. Ez ugyanis távol a várostól nagyobb gondot jelent, mint azt sejtenénk.
Nagyi módszerét is követhetjük. Ő sosem járt konditerembe, sem futni, hacsak nem a villamos után, mégsem panaszkodott soha, hogy kevés a mozgás az életében. Ugyanis munka után mindig a kiskertjében foglalatoskodott. A gazolás, ültetés, locsolás kellő testmozgást biztosít bárkinek. Ráadásul a szépen növekvő kert látványa nem csak a testünknek tesz jót, de a lelkünket is ápolja.
Ha vannak más ötleteitek is a viszonylag olcsó és bárki által végezhető szabadtéri sportokra, írjátok meg nekünk ide: blog@olcsobbat.hu!

Ajánlott bejegyzések
autósport

Téli kalandok

4 Perc olvasási idő
Az előrejelzések alapján hazánk időjárása nem kedvez a téli sportok szerelmeseinek, de abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a szomszédos országokban számos…
kondigépekokosóraőszsport

Nyüzsögjetek, endorfinok!

7 Perc olvasási idő
Biztosan tapasztaltuk már, mikor mozogni kezdünk, egy kis idő elteltével megmagyarázhatatlan örömmámor kerít hatalmába és azt érezzük, legyőzhetetlenek vagyunk. Oké, oké, csak…
gpssport

Erdő, erdő, erdő…

6 Perc olvasási idő
Napok vannak hátra a nyárból, igyekezzünk kiélvezni a nap utolsó forró sugarai adta felüdülést egy kicsit másként. Sokszor szó volt már a…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük