gpssport

Erdő, erdő, erdő…

6 Perc olvasási idő
gpssport

Erdő, erdő, erdő…

6 Perc olvasási idő

Túra
Napok vannak hátra a nyárból, igyekezzünk kiélvezni a nap utolsó forró sugarai adta felüdülést egy kicsit másként. Sokszor szó volt már a szabadtéri programlehetőségekről, külföldi és belföldi nyaralásról, hogy hol és miként pihenhetünk igazán, akár sportolással egybekötve. Egy frenetikus érzést kiváltó időtöltésről azonban még nem beszéltünk, ez pedig nem más, mint a túrázás. Hiszen nem feltétlenül az tölt el nyugalommal, ha fekszünk a napon, vagy várost nézünk. Sokszor annyira jólesik kiszakadni a megszokott, nyüzsgő hétköznapokból és olyan elfoglaltságot találni, ami mind mentálisan, mind fizikálisan feltölt. Haladók választhatnak úti célként egy romantikus hangulatú kis falvat az osztrák Alpokban, vagy más távoli vidéken, de nem kell feltétlenül messzire menni. Nyissunk ki egy Magyarország térképet és válasszunk célpontot, böngésszük az internetet, vagy vásároljunk egy útikalauzt, hogy segítségünkre legyen. Fedezzük fel csodás országunk kincseit!
Appra fel!
Újdonság, a Magyar Természetjáró Szövetség első online térképes útikalauza a Természetjáró túravezető alkalmazás. Ez a német fejlesztésű Európában jól ismert Outdooractive program alapján készült és útvonaltervekkel, egyéb hasznos információkkal nyújt segítséget a kültéri sportok kedvelőinek. Használhatják túrázók, kerékpárosok, vízi sportok kedvelői, akár tájfutók is. Csak vegyük elő a mobilunkat, töltsük le az alkalmazást így máris indulhatunk, és könnyedén navigálhatunk terepen. Ha pedig internet elérhetőség hiányában majd nem tudnánk használni, előre töltsük le, mentsük le a lehetséges útvonalakat, így nem érhet bennünket meglepetés. Ha már efféle gondolataink vannak, mindenképpen jó úton haladunk a minőségi időtöltés felé. Hányszor pazaroljuk el az értékes perceket, hogy csak bambuljuk a tévét, vagy bolyongunk otthon céltalanul. Persze, tisztában vagyunk azzal, hogy egy zsúfolt hét után az ember pihenésre vágyik, hogy ne kelljen egyik helyről a másikra rohanni és végre azt érezzük, nem sürget minket az idő és a tettek kényszere. Viszont óvakodni kell attól, hogy mindig csak a kényelmünket tekintsük fő szempontnak. Először macerásnak tűnhet fejben összeállítani egy természetjáró barangolást, végiggondolni, hogy mire lehet szükségünk, de amikor átéljük azt a szabadságot, amit a lakatlan tájon érezhetünk, minden kárpótol.
Egészségben az erő!
Orvosok és életmód tanácsadók megalapozott kutatásokkal alátámasztva hangoztatják a rendszeres mozgás jótékony hatását közérzetünkre és szervezetünkre egyaránt. Ha megnyitunk egy internetes oldalt, belelapozunk egy magazinba, vagy akár napközben utazunk és plakátokat látunk, mindenhol ezzel szembesülünk. Nagyon sok a túlsúlyos és elhízott ember hazánkban és ennek leginkább a rendszertelen élet az oka. Nem figyelnek oda mit esznek, mozogni pedig nem mernek, vagy nem akarnak. Azzal a rossz berögződéssel léteznek, hogy félnek mit gondolnak az edzőteremben, vagy az utcán majd mindenki rajtuk nevet, ha meglátják futni. Ezekkel leginkább megnyugtatjuk önmagunkat, hogy miért is ne tegyünk azért, hogy változtassunk. Természetesen lehetnek olyan egészségügyi problémák, amelyek némelyeket akadályoznak a sportolásban, de a legtöbb esetben inkább a kényelem az oka és a félelem érzése a változtatástól. Erről már korábban is beszéltünk, ezért aztán ebben a témakörben kiváló megoldás a túrázás, vagy kerékpározás az erdőben. Ott aztán nem kell tartanunk attól, hogy a figyelem ránk irányul, vagy, hogy bárki is velünk foglalkozna. Csodálatos élményekben lehet részünk, akár barátokkal, a párunkkal, vagy családdal indulunk útnak. Csak előre gondoljunk át mindent a helyszíntől, a csomaghordozó eszközökön át, a fogyasztani kívánt élelmiszerekkel együtt.
Felöltő
Először is, essen néhány szó az öltözékről. Általában a kijelölt túraútvonalakon nem kell attól tartanunk, hogy nagy gazon kell átgázolnunk, ezért negyven fokban ne vegyünk fel hosszú nadrágot. Viszont törekedni kell az élősködők elleni maximális védelemre, elsősorban itt a kullancsokra gondolunk, hiszen nagyon komoly betegségeket is terjeszthetnek, tehát elsődleges a megelőzés. Nem kevésbé bosszantó a szúnyogcsípés sem, így választhatunk kettő az egyben védő spray-t is. Kánikulában mindenképpen legyen nálunk naptej is, ha éppen egy csupasz tisztáson kívánunk piknikezni, ne okozzon kellemetlenséget egy esetleges leégés. Arra az eshetőségre is számítsunk, ha elfárad a lábunk egy hosszú kirándulás alkalmával. Vigyünk magunkkal sportkrémet, csak bekenjük vele a lábunk és újjászületünk, a vérkeringést serkenti. Lényeges még a kényelmes ruházat, kiemelten a lábbeli, hiszen órákon keresztül egy kényelmetlen cipő, borzasztó érzés. Válasszunk kifejezetten erre a célra gyártott túrabakancsot és garantált a komfort. Léteznek szintén kimondottan túrázásra, vagy egyéb szabadtéri sportra tervezett funkcionális ruházati cikkek, amelynek lényege, hogy az anyag jobban szellőzik, ezáltal az izzadtságot elvezeti. Érdemes beszerezni néhány darabot sortból, trikóból, fehérneműből egyaránt. Gondoskodjunk váltóruháról, ha netán mégis összeizzadjuk, leöntjük. Lehet, bagatellnek tűnik, de a zoknira is figyeljünk, hogy megfelelő legyen, ez esetben is válasszuk az e célra megálmodott típust.
Fogyjunk és fogyasszunk!
Gondoskodjunk megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékról, hiszen az elégetett kalóriákat pótolni kell, hogy legyen energiánk! Készítsünk szendvicseket lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készült zsemlébe, finom felvágottal, sajttal, zöldségekkel, vegák külön vásárolhatnak húsmentes készítményeket. Lehetőleg környezettudatosan csomagoljunk, sport kulacsokba a vizet, szalvétába, vagy szendvicstartóba az ételeket. Ne szemeteljünk! Ha nem találunk kihelyezett hulladékgyűjtőt, vigyünk külön tasakot, amiben könnyedén szállíthatjuk a következő szemetesig. Finom, friss gyümölcsökkel is készüljünk desszert gyanánt és máris kész a menü. Egy jó minőségű fehérjeszelet is jól jöhet az édesség szerelmeseinek, ráadásul kis helyet foglal, de annál nagyobb örömforrás. Mindez hurcolásához találjunk egy praktikus hátizsákot, amiben minden elfér és viselése is kényelmes.
Erdő
Ismeretlen tájon, jól tájékozódj!
Az előzőekben szó esett a külön e célra fejlesztett appról, ami segíthet a tájékozódásban, de vásárolhatunk GPS készüléket is, amelynek birtokában igazán magabiztosak lehetünk, mert fix, hogy nem tévedünk el. Ha pedig összetettebb adatokra lennénk kíváncsiak, akkor vásároljunk okosórát, hiszen minden infót nyomon követhetünk velük. Sokat segít az is, ha korábban megtervezzük az utunkat, továbbá, ha egyedül indulunk, mindenképpen legyen nálunk mobiltelefon és családtagok, ismerősök tudjanak róla, hogy hova indultunk. Jobb félni, mint megijedni elv alapján inkább gondoljunk arra is, hogy történhet baleset, vagy egyszerűen csak jöhet egy hirtelen rosszullét. Persze, nem kell ezt mantrázni, csak legyünk óvatosak és körültekintőek.
Vissza a természetbe!
Ha egyszer megtapasztaljuk, milyen felemelő érzés a szabadban bandukolni, ahol hallhatjuk a madárcsicsergést, érezhetjük a fák, friss növényzet illatát és a jó levegőt, akkor igényelni fogjuk, hogy rendszeresen szervezzünk hasonló utakat. Nem kell messzire menni, nem ez a lényeg. Az ember igazán önmaga tud lenni, távol kerül a stressztől és a mindennapi problémáktól és nemhogy a kalóriák égnek, a felgyülemlett feszültség is tovaszáll. Bizonyított tény, hogy a mozgás hatására boldogsághormonok termelődnek szervezetünkben, ezáltal ellenállóbbá válunk a napi kihívásokkal szemben. Nem véletlen a mindenki fülében ismerősen csengő idézet: „Ép testben, ép lélek!”mai korban is rendkívüli jelentőséggel bíró jelentése. Cipőt fel, túrázni el! Jó kikapcsolódást! 🙂

Ajánlott bejegyzések
autósport

Téli kalandok

4 Perc olvasási idő
Az előrejelzések alapján hazánk időjárása nem kedvez a téli sportok szerelmeseinek, de abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a szomszédos országokban számos…
kondigépekokosóraőszsport

Nyüzsögjetek, endorfinok!

7 Perc olvasási idő
Biztosan tapasztaltuk már, mikor mozogni kezdünk, egy kis idő elteltével megmagyarázhatatlan örömmámor kerít hatalmába és azt érezzük, legyőzhetetlenek vagyunk. Oké, oké, csak…
canonfényképezőgpsmobiltelefonokosórasporttablet pc

Hurrá, nyaralunk!

6 Perc olvasási idő
    A 21. században élő embereknek már természetes az egyszerre több fronton helytállás fogalma. Minden médiából áramlik a megfelelési kényszer, legyünk…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük