kondigépekokosóraőszsport

Nyüzsögjetek, endorfinok!

7 Perc olvasási idő
kondigépekokosóraőszsport

Nyüzsögjetek, endorfinok!

7 Perc olvasási idő

futás ősszel
Biztosan tapasztaltuk már, mikor mozogni kezdünk, egy kis idő elteltével megmagyarázhatatlan örömmámor kerít hatalmába és azt érezzük, legyőzhetetlenek vagyunk. Oké, oké, csak szépen fokozatosan és kezdjük az elején. Mindez természetes, azoknak, akik rendszeresen sportolnak, de az újoncoknak, ahhoz hogy idáig eljussanak, számolniuk kell a kezdeti nehézségekkel. Azonban megéri a fáradtságot, a kitartó munka gyümölcse egy máshoz nem fogható, csodálatos érzés megélése. Aki pedig ezt egyszer megismeri, annak a mozgás szenvedélyévé válik. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ha elszántuk magunkat, akkor kitartóan és rendszeresen űzzünk valamit, hogy szokássá alakuljon és ez által új, egészségesebb életmódot élhessünk. Ne tűzzünk ki elérhetetlen célokat, mindig apró lépésekkel haladjunk előre, nehogy kedvünk szegje egy esetleges teljesíthetetlen vágykép. A lényeg az lenne, hogy lassú ütemben hozzászoktassuk a testünket a fokozatosan növekvő terheléshez. Lehet, ez elsőre egy tempósabb séta, vagy lassú futás, egy-két kör a ház körül, biciklizés, aztán ha már érezzük a változást, ellátogathatunk egy edzőterembe csoportos órákra, vagy akár felkereshetünk egy személyi edzőt is és a haladók kérhetnek segítséget táplálkozási szakértőtől, a tökéletes forma elérése érdekében. De mindent csak szépen, sorjában.
Ha az elhatározás megszületett…
Eldöntöttük, változtatni szeretnénk, ez már fix, azt is, hogy mivel kezdünk, valamint tudomásul vettük, hogy elsőre nem csapunk a lovak közé. Az elején azt érezhetjük, hamar felmegy a pulzusunk, zihálunk, nem lesz egyszerű, az biztos. Bármilyen sportágat kipróbálhatunk, nem ez a lényeg, azért említettem első körben a sétát és futást, mert ezt magunk is elkezdhetjük segítség és jelentősebb anyagi ráfordítás nélkül. Azért ez is csalóka kijelentés volt, mert nagyon fontos a megfelelő ruházat és lábbeli kiválasztása, kimondottan igaz ez a túlsúlyos vállalkozókedvűekre, nehogy az ízületüket rombolják. A legszerencsésebb, ha ellátogatunk egy sportszaküzletbe és kikérjük a szakmailag hozzáértő eladó véleményét. Néhol még futópados futásanalízisre is van lehetőség, előzetesen ennek nézzünk utána interneten, többnyire időpontfoglalás szükséges. . A módszer előnye, hogy a futótechnika elemzése során, megállapítják, milyen cipő is a nekünk való. Higgyük el, hogy nagyon is fontos, mit viselünk a lábunkon mozgás közben, hosszútávon igen komoly következménye is lehet, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Letölthetünk internetről kezdőknek szóló edzéstervet, hogy legyen egy iránymutatás, de számos könyv közül is választhatunk, ha szeretünk inkább kézzelfogható formában infókat olvasni.
Jobb félni, mint megijedni!
Már többször előfordult, hogy sportoló hölgyeket edzés közben támadtak meg, ezért kiemelten fontos, ha elindulunk, mindig tudja valamely közeli hozzátartozónk, merre vagyunk. Legyünk előrelátóak, nem kell rettegni, de tegyük meg a legfontosabb óvintézkedéseket. Lehetőség szerint ne menjünk kietlen területre és kerüljük a sötétben futást egyedül. A közösségi oldalak segítségével bátran fellelhetünk helyi futócsoportokat, ahol rendszeresen szerveznek közös megmozdulásokat, egyébként is olyan szívmelengető érzés másokkal is osztozni a mozgás adta jókedvben, csak hab a tortán, ha egész csapat jön össze, akiknek közös a hobbija. Ha viszont mindenképp futásra adjuk fejünket és a napirendünk sötétedés után biztosít lehetőséget a sport űzésére, vásároljunk egy futópadot és megoldódik problémánk, bármikor időt szakíthatunk, ha szaladni szeretnénk. Ellenőrizzük vásárlás előtt hány fokozattal ellátott, milyen dőlésszögbe állítható, összecsukható-e, pulzusmérésre alkalmas-e. Válasszunk minőségi darabot és éveken keresztül számíthatunk rá.
súlyzós
Kardió vagy súlyzós edzés?
A köztudatban még mindig az a hamis eszme él, hogy fogyni csakis kardió mozgással lehet. Ez azt jelenti, hogy hosszabb ideig kell egyenletes, közepes, vagy gyenge intenzitású mozgást végezni, ahhoz hogy beinduljon a zsírégetés. Igen ám, de ha rendszeresen ugyanolyan megterhelés mellett, hasonlóan sportolunk, úgy szervezetünk ehhez hozzászokik és a kezdeti eredményesség után lassul a fogyás és fejlődés üteme. A legjobb, ha a különböző mozgásformákat vegyítjük, azaz végzünk kardió jellegű és súlyzós edzéseket egyaránt. Ne feledkezzünk meg a nyújtás nélkülözhetetlen szerepéről sem, erre az egyik legkiválóbb módszer a jóga. A súlyzós edzések az izomtömeg növeléséhez járulnak hozzá, ahhoz hogy szép, tónusos testünk legyen. Persze, az étkezésre ugyanúgy oda kell figyelnünk, nem hiába mondják a fitt alak az elfogyasztott ételeken múlik nagyrészt. Hiába van rajtunk izom, ha azt zsír borítja és esztétikai szempontból csak a fedőréteg látszik. Szervezetünknek az izom építéséhez és fenntartásához energiára van szüksége. Sokan attól ijednek meg, hogy felveszik az okosórájukat, ami egy futóedzés végén 1000 kcal energiaégetést mutat, egy erősítő edzés végeztével csak 750-et. Jön a téves felismerés, hogy jaj, de jó, akkor futni kell, mert azzal több energiát égetek el. Ezen megítélések hibásak és sajnos csak az óra által mutatott adatok alapján születnek meg. Azonban egy izmosító edzés utóhatása, hogy még órákon keresztül folyik a zsírégetés. A szervezet energiaigénye nő az izomtömeg növekedésével. Ki szereti a mérlegeket? Sok vicces kép kering az interneten, hogy a mérleg a fürdőszoba valamely zugában elrejtve a legpraktikusabb, mindegy, csak ne is lássuk. A BMI index is arra szolgál, hogy magasság és súly alapján kalkulál egy értéket, amely megmutatja, hogy az illető sovány, normál, vagy túlsúlyos kategóriába tartozik-e. Ez a mérési módszer már elavult, ugyanis ezen a két adaton kívül, sok minden más is meghatározza, hogy is nézünk ki valójában. Ugyanolyan testtömegű és magasságú emberek külsőre teljesen másként festhetnek, a testösszetételük különbsége alapján. Gondoljunk csak bele, mennyire nem mindegy, az izom és zsír aránya a testünkön. Ez is okot adhat arra, hogy egyesek csak a súlyukat figyelik és ha egy kiló pluszt mutat a mérleg, összeomlanak, vagy egy erős edzés után ráállnak a súlymérő kütyüre, azt ellenőrizve, fogytak-e. Ne dőljünk be az efféle elveket vallóknak, inkább figyeljük saját testünk jelzéseit és próbáljunk meg mindig egy kicsit egészségesebbek lenni, napról napra haladva, csakis a saját fejlődésünket nézve. Ne hasonlítsuk magunkat máshoz!
edzés otthon
Alakformálás az otthonunkban
Ha nem szeretnénk szabadban, sem edzőteremben sportolni, mert nincs rá időnk, vagy, mert egyszerűen úgy érezzük, mindez otthon a legjobb, ma már számos lehetőség kínálkozik, hogy akár egy konditermet létesítsünk otthonunkban. Ennek annyi lehet a hátránya, hogy ha a videón ellesett mozdulatokat nem helyesen végezzük, kevésbé lehetünk hatékonyak. Ha lehetőségünk engedi, keressünk fel egy edzőt, aki legalább kezdetekben nyomon követi tevékenységünket. Vásárolhatunk gimnasztikai labdát, fitnesz szőnyeget, kisméretű súlyzókat, gumiszalagot és számos más segédeszközt, amelyekkel máris elkezdhetjük a mozgást. Sokak kedvence még az elliptikus tréner, ami a futással szemben kifejezetten ízületkímélő, bár helyigénye hasonló. A szobakerékpár is a klasszikus kardió gépek közé tartozik, hasonló élményben lehet részünk, mint amikor a szabadban bicajozunk, közben még egy jó filmet is megnézhetünk. Némelyek a lépcsőző gépre esküsznek, mert kis helyet foglal, mégis nagyon hatékony mozgásban lehet részünk, ha ezen taposunk.
Edzzünk testet, szellemet!
Nem véletlen, hogy ebben az összefüggésben említettem, ugyanis a rendszeres testmozgáshoz igenis kitartásra van szükség. Mindenkivel előfordul, hogy egy fárasztó hét után legszívesebben a kanapén tespedne, semmittevéssel töltve szabadidejét.  Nem mondom, néha erre is szükség van, azonban ez nem jelenthet kifogást, hogy ne induljunk el, ha sportról van szó. Mindig tudatosítsuk magunkban, hogy elkezdeni nincs kedvünk, aztán olyan energiák szabadulnak fel, hogy abba sem akarjuk hagyni a fesztelen edzést. Tehát a hangsúly azon van, hogy próbáljuk kikapcsolni agyunkat és ne gondolkozzunk, csak induljunk, teljesen mindegy milyen formáját is választjuk a mozgásnak. A sport jó kedvre derít, életvidámmá varázsol és a rendszeres testedzés megváltoztatja az életünket, a hozzáállásunkat. Ne tétovázz, kezdd el most!

Ajánlott bejegyzések
autósport

Téli kalandok

4 Perc olvasási idő
Az előrejelzések alapján hazánk időjárása nem kedvez a téli sportok szerelmeseinek, de abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a szomszédos országokban számos…
fűtőkészülékhősugárzóősz

Nekünk végképp befűtöttek!

7 Perc olvasási idő
Itt a változékony időjárás, éjjelente és reggelente kimondottan csípős a levegő, ami fűtési szezon kezdetét jelzi. Ez az időszak egyértelműen a költségesebb…
lombfúvóősz

Őszi lelki-kerti nagytakarítás

6 Perc olvasási idő
Itt van az ősz, itt van újra! Már kezdünk belerázódni a hűvösebb és borús reggelek monoton ritmusába, az átmenet segít felkészülni testileg…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük