levegőtisztítóotthon

Mély levegő! Kifúj! – Atka, por, szag és pollenmentesen…

4 Perc olvasási idő
levegőtisztítóotthon

Mély levegő! Kifúj! – Atka, por, szag és pollenmentesen…

4 Perc olvasási idő

Levegőtisztító és -hűtő gépek kínálata | Légtisztítók kedvező áron | Párátlanítók minden szobamérethez
Végy egy mély lélegzetet és lehetőleg ne gondolj bele, hogy most mennyi olyan anyagot szívtál be, amire a szervezetednek semmi szüksége. Egy lakásban persze könnyebb megoldani a tiszta és friss levegő kérdést, a nyílt terület, az utca azonban már nehezített terepnek számít, ugyanis sem az autósokat, sem a közlekedési eszközöket nem tudod megdorgálni és jobb belátásra bírni, ők bizony továbbra is  sűrű fekete füsttel pöfögik majd tele a levegőt. Mielőtt környezetvédőként szót emelünk, fenyegető kézmozdulatok kíséretében összehúzzuk a szemöldökünket és felháborodunk, bemutatjuk azt, hogy az otthonod falai között milyen menedéket találhatsz és hogy tisztíthatod ki a tüdődet, szennyeződésektől mentes, friss levegővel!

Bár modern világunk számos olyan szerkezettel tarkított, melyeket sokszor a pokolba kívánunk, van egynéhány közöttük, melyek kitalálásáért hálát adhatunk és ódákat zenghetünk. A magam részéről az egyik ilyen kategória a légtisztító berendezések csodája, ami a környezetszennyezett, füsttől és kosztól átitatott világunkban is képes egy kis oázist varázsolni az otthonokba, ahol valóban mély lélegzetet vehetünk a friss levegőből. A légtisztítókról általában a hétköznapi emberek vajmi keveset tudnak, pedig számos típusuk van, különböző hatásfokokkal működnek. Úgy döntöttünk, hogy nyújtunk erről egy kis gyorstalpaló tanfolyamot, hogy aztán kiokosodva tudj választani, ha otthonod légteréből ki szeretnéd szűrni a port, vírusokat, baktériumokat, dohányfüstöt, polleneket és allergéneket!
Hopp, egy Hepa!

A légtisztítók többsége Hepa szűrővel van ellátva, ami a levegőből képes kiszűrni a 0,3 mikronnál nagyobb részecskéket, majd a friss levegőt, általában halk, több fokozatú ventillátorozás kíséretében visszajuttatja a helyiségbe. A filter általában 99,97 %-os hatékonysággal működik, ahhoz pedig hogy megértsd, mit tud, elég az alábbi táblázat is. Íme, itt vannak azok az anyagok és méreteik, amik kiszűrésére képes egy Hepa filterrel ellátott szerkezet:
Emberi haj – 100 mikron
Törmelék és egyéb részecskék – 25 mikron
Nehéz por, spóra, virágpor – 10 mikron
Bőrpikkely, penész, virágpor, átlag por – 5-10 mikron
Könnyű por, poratka – 1-5 mikron
Dohányfüst, füst – 03 – 1 mikron.
Ezek többsége meg azért valljuk be minden lakásban megtalálható szép számmal…
Szénnel a szagok ellen!
Ha egy kicsit butusabb gépezetre van szükséged, mert a por és egyéb alkotórészek levegőben való szálldogálása nem, a dohányfüst és a szagok viszont annál jobban zavarnak, akkor válassz aktívszén szűrőkkel működő levegőtisztítót! Ezekkel a berendezésekkel nagymértékben eltávolíthatóak a kellemetlen szagokat okozó vegyianyagok, gázok, a cigarettafüst, ha mástól nem, legalább ezektől hathatósan megszabadulhatsz!
Ionizálj!

A levegőt tisztító berendezések közül talán a legnépszerűbbnek az ionizátorok bizonyulnak, hiszen a zárt légterű helyiségekben, sőt az autókban is előszeretettel használják az emberek. Lényegük, hogy negatív oxigén ionokat hoznak létre az elektromos töltések felhalmozásával, majd ezeket juttatják a levegőbe. Az ionok semlegesítik a szennyező részecskéket, ezzel pedig megtisztítják a levegőt. A működési elv egyszerű, a kivitelezés azonban nem tökéletes. Teljes mértékben ugyanis nem képes szűrni a szagokat és a port, a baktériumokról, poratkákról és egyéb szennyező anyagokról már nem is beszélve.
Ne csak a tévé legyen plazma!
A plazmaszűrővel ellátott légtisztító szerkezetek az elektrosztatikusság elvén működnek. A levegőt egy elektromos téren vezetik keresztül, a rendszer bonyolultságára való tekintettel azonban ezt nem részleteznénk. Legyen elég annyi, hogy a szennyeződéseknek nyoma veszik, mi pedig mély lélegzettel friss levegőhöz jutunk! Hatalmas előnye ráadásul, hogy a szűrő általában eltávolítható és könnyen tisztítható, cserét nem igényel, így némileg pénztárcakímélőbb a Hepa filteres szerkezetekhez képest, amiknél bizonyos időközönként nem árt egy szűrőcserét beiktatni.
Mosd át a levegőt!
A légmosók a légtisztító berendezések egyik speciális fajtái, amik egy vízzel töltött felületen áramoltatják át a levegőt. Azon túl, hogy a szennyező anyagokat (por, virágpor, szagok) maximális hatékonysággal távolítják el a légtérből, több előnnyel is rendelkeznek, hiszen üzemeltetésük és bekerülési költségük is alacsony, ráadásul működési elvükből adódóan párásítást is végeznek. Hogy teljes képet kapjatok, mindenképpen meg kell említenünk a hátrányait is, ami elsősorban a vízkövesedésből és az ionizációs ezüstrúd (ISS) hiányából adódik, az utóbbi ugyanis ha hiányzik a készülékből, a vízben elszaporodhatnak a baktériumok. Erre mindenképpen figyeljetek a légmosók vásárlásánál!
A légtisztító berendezések használatával nem csak friss levegő juthat a tüdőnkbe, de jelentősen csökkenthetők az asztmás vagy légúti megbetegedések előfordulásai, sőt az allergiában szenvedő emberek tünetei is! Ez utóbbi pedig most, a nyári időszakban kifejezetten fontos!

Ajánlott bejegyzések
otthonsütés-főzeés

Konyhánk lelke

7 Perc olvasási idő
Egy kép jelenik meg előttem. Az otthonomban finom illatok terjengenek, a hangulat igazán magával ragadó, leülünk együtt az asztalhoz a családdal, barátokkal…
kávéfőzőőszotthon

Lélekmelengető fekete

6 Perc olvasási idő
Beköszöntött az ősz és vele egy új világ nyitotta meg kapuit. Rövidebbek a nappalok, hajnalban már hűvös van és akár borongós reggelre…
otthonpárátlanító

Az otthon melege

7 Perc olvasási idő
„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinege madárnak…”- cseng fülemben Móra Ferenc: A cinege cipője című verse….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük