autósport

Téli kalandok

4 Perc olvasási idő
autósport

Téli kalandok

4 Perc olvasási idő

Az előrejelzések alapján hazánk időjárása nem kedvez a téli sportok szerelmeseinek, de abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a szomszédos országokban számos síközpont várja a síelni vagy snowboardozni vágyókat. Akár az Alpok, akár a Tátra néhány órányi utazásra található csupán, de a lengyel Zakopane is kedvelt úti cél. Ha nem szeretne a hegyekbe utazni, akkor december elejétől korcsolyázhat Európa legnagyobb szabadtéri jégpályáján is, amely nem más, mint a moszkvai Vörös tér. Hasonlót közelebb is találhat, januártól a bécsi Winer Eistraum várja kicsiket és nagyokat, ahol a Rathausplatz válik óriási koripályává és még a curlinggel is megismerkedhet. Azért nekünk magyaroknak is van mire büszkének lenni: A Városligeti Műlyégpálya Európa legöregebb műlyégpályája, 1870 óta várja látogatóit.

Ha pedig a kényeztetést választaná az aktív pihenés helyett, akkor érdemes körülnézni a hazai wellness hotelek kínálatában. Nem igényel különösebb szervezést, kedvcsinálónak mutatunk pár lehetőséget.

Készüljön fel

Ha már megvan az úti cél és a foglalás, akkor nem árt ellenőrizni időben a felszereléseket, ne hagyja az utolsó pillanatra. Érdemes felpróbálni a ruházatot, sícipőket. Különösen a gyerekeknél fontos, az esetleges méretváltozásokból adódó kellemetlenségek elkerülése érdekében. Jó ha tudja, hogy egyes polikarbonátból készült sisakok néhány évente cserére szorulnak, héjazatuk elöregszik, különösen igaz ez a sí és snowboard sisakokra, mivel az erős napsütés fokozottan károsítja anyagukat. Kivétel ez alól a Lexan. Igaz ez a síszemüvegekre is. Jobban jár ha a felszerelések karbantartását még itthon elvégezteti, mert könnyen lehet, hogy külföldön egy SOS waxolásért jóval magasabb árat fog fizetni.

Kamagra Tabletten

Nagy utazás kis autóval

Ha még nem rendelkezik tetőcsomagtartóval, akkor érdemes körülnézni az univerzális típusok között, mert jóval olcsóbban megúszhatja ezt a költséget. Érdemes azonban a minőségibb darabok közül választani, legjobb, ha a síléctartót, valamint a tetőboxot egy helyen vásárolja, így biztosan kompatibilis darabokat kap. A tetőbox helykínálatának növelése könnyedén megoldható vákuumzsákokkal, amelyekhez célszerű vásárolni egy autós porszívót is megfelelő applikációval.

Kéznél tarthatja az utazás közben legszükségesebb holmikat az ülések háttámlájára szerelhető zsebes tárolókkal, variálható textil dobozokkal.

Ha gyermekekkel utazik, gondoskodjon a minél komfortosabb utazásról. Nem árt lekötni a figyelmüket akár egy új mesével, társasjátékkal. Elfoglaltság nélkül alighanem játszótér lesz az egész autó rövidesen, amely igen balesetveszélyes. Hasznos kiegészítő lehet még az autóstálca a gyerekülésekhez, akkor nem kell a lepotyogó játékok miatt megszakítani az utazást.

Tervezze meg

A GPS nem csak a tájékozódásban segít ha ismeretlen helyen járunk, de hasznos információkkal szolgálhat forgalmi viszonyokról, útdíjakról, várható érkezési időről, önnek tényleg csak a vezetéssel kell foglalkoznia. Habár mobiltelefonokra is elérhető több megbízható térkép alkalmazás is, mégis érdemes megfontolni egy GPS készülék vásárlását, mert a térképcsomagok offline üzemmódban is működnek, amely roaming zónában vitathatatlan előny a mobilokkal szemben. Nagyobb képernyőjük kevésbé vonja el a figyelmet a vezetésről. A tervezett útvonalat érdemes előre átnézni, így pontosan számolhat megyei- és autópályadíjakkal, tankolási lehetőségekkel és a tervezett pihenőkkel.

Mielőtt elindulna

Ellenőrizze, vagy nézesse át autóját szervizben! A téli folyadékok és gumiabroncsok állapotán kívül különösen fontos a hólánc megléte is. Lehet, hogy nem lesz rá szükség, de az Alpokban nem nehéz belefutni extrém időjárási körülményekbe és megeshet, hogy hólánc nélkül nem fogják beengedni az érintett útszakaszokra. Ausztriában például november 1-től április 15-ig kötelező felszerelés, amelyet már a határ közelében ellenőriznek. Készüljön fel a váratlan helyzetekre is! Legyen az autóban meleg takaró, tartalék ivóvíz, 12 V-os vízforraló, a legfontosabb telefonszámok papíron. A szokásos téli felszerelésen és kerékcseréhez szükséges eszközökön kívül jó ha van indító kábele, akkutöltője és egy erős fényű kézi reflektora. Vagy egy start box, amely mindezeket magában foglalja. És ne feledje, kössön biztosítást online! A legnagyobb online biztosítási alkusz cég rengeteg féle biztosítást kínál a Cascon túl is, vadkártól a jégverésig szinte bármire. Itthon nincs szükségünk már a kötelező biztosítás meglétét igazoló iratokra, de ha külföldre utazik legyen önnél a nemzetközi “zöld” kártya, anélkül könnyen bajba kerülhet.

Karácsony a világ tetején

Gondolt már erre? Szerintem sokan eljátszottak már a gondolattal, hogy milyen jó volna megszökni az ünnepi felhajtás összes nyűgje elől! Azok a szálláshelyek, amelyek karácsonykor is fogadnak vendégeket, felkészülnek az ünnepi hangulatra is. Nem marad le a gyertyafényes vacsoráról, sem a karácsonyfáról, a gyerekek pedig megpillanthatják a Mikulást akár épp lesiklás közben. A karácsony a szeretet ünnepe. Szeretni márpedig a világon bárhol lehet.

Jó utat kíván az Olcsóbbat.hu csapata!

Ajánlott bejegyzések
autóévszakokgumiabroncs

Gumit le!

6 Perc olvasási idő
Miért cserélünk? Téli gumival járni nyáron nem csak luxus, de veszélyes is. Megnő a fékút ha vizes az út és veszít az…
kondigépekokosóraőszsport

Nyüzsögjetek, endorfinok!

7 Perc olvasási idő
Biztosan tapasztaltuk már, mikor mozogni kezdünk, egy kis idő elteltével megmagyarázhatatlan örömmámor kerít hatalmába és azt érezzük, legyőzhetetlenek vagyunk. Oké, oké, csak…
gpssport

Erdő, erdő, erdő…

6 Perc olvasási idő
Napok vannak hátra a nyárból, igyekezzünk kiélvezni a nap utolsó forró sugarai adta felüdülést egy kicsit másként. Sokszor szó volt már a…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük