3djátékokkonzolnintendorecept

Mi vár a Nintendo 3DS-re: feltámadás vagy bukás?

4 Perc olvasási idő
3djátékokkonzolnintendorecept

Mi vár a Nintendo 3DS-re: feltámadás vagy bukás?

4 Perc olvasási idő

Érdemes figyelni a játékpiaccal kapcsolatos híreket, hiszen a Nintendo talán legnagyobb meglepetéseket produkálja hónapról-hónapra. A kiotói játékgyártó brutális népszerűségre tett szert az utóbbi néhány évben. Legutóbbi kézikonzolja, a DS és a PlayStation 3-mal, illetve Xbox 360-nal szemben harcba induló Wii sikert sikerre halmozott, azonban ez nem mondható el legújabb üdvöskéjéről, a 3DS-ről. Az új kütyü februárban mutatkozott be Japánban, majd márciusban debütált a világ többi részén, s bár a kezdeti eladások biztatóak voltak – igaz, éppen csak teljesítették a Nintendo elvárásait -, a konzol iránti kereslet drasztikusan visszaesett a következő hónapokban: júniusig mindössze 4,32 millió darabot adtak el a 3DS-ből, az utolsó negyedévben alig 700 ezer darabot, ami borzasztó lendületvesztést jelent. Nyilvánvalóvá vált: a Nintendónak sürgősen tennie kell valamit, ha nem akarja, hogy a 3DS besüljön.

Nintendo 3DS konzol - olcsobbat.hu

Pedig magával a konzollal nincsen különösebb gond, bár tény, fel lehet írni neki egy-két negatívumot. A szemüveg nélkül 3D-s megjelenítés önmagában jópofa lehetőség, mind játékoknál, mind filmeknél érdekes és élvezetes még akkor is, ha hosszabb távon megterhelő lehet térben bámulni az izgő-mozgó karaktereket – sebaj, ezt a funkciót ki lehet kapcsolni, ez esetben egy viszonylag erős (a PSP-nél valamivel jobb teljesítményre képes a kütyü) kézikonzolt kapunk, amivel mindenféle szolgáltatáshoz, multimédiás tartalomhoz férhetünk hozzá. A nagyobbik gond az, hogy a 3DS-t meglehetősen drágán kezdte el árulni a Nintendo, márpedig nagyon jól tudjuk, ha nincs karácsonyi szezon, okosan kell kalkulálni az árakkal, mert az akár meg is pecsételheti egy masina sorsát. Itt ez történt, a kiotói gyártó indokolatlanul magas árat kért a kütyüért, nem akart veszíteni az eladott konzolokon, ahogy azt egyébként a Sony és a Microsoft megteszi abban bízva, hogy a játékokból busásan meggazdagszik. És itt jön a második probléma: a 3DS-re nincsenek egyelőre kiemelkedő címek, a Nintendo visszatartja a saját játékait, amíg a konzol nem terjed el jobban a felhasználók körében, addig viszont a külsős kiadók is kivárnak.

A Nintendo augusztusban, a második naptári negyedévre vonatkozó üzleti helyzetjelentése után szemlesütve állt a nyilvánosság elé, szomorúan jelentette be a vezetőség, hogy a vállalat történetében először produkált veszteséges negyedévet, amiben nagy szerepet játszott a 3DS bukdácsolása is. Satoru Iwata elnök-vezérigazgató és a menedzsment ugyan megvonta magától a fizetése nagy részét, ez nyilvánvalóan nem elég önmagában: a gyártó árcsökkentést jelentett be, méghozzá drasztikust, harmadával vitte le az új konzol árát, ami azt is jelenti, hogy veszteségesen kezdte el árulni a 3DS-t – minden egyes eladott gép után bukik néhány dollárt. A Nintendo ettől a lépéstől várja elsősorban a megváltást, viszont egyúttal hatalmas rizikót is vállalt – mi történik, ha a konzol első vásárlói elárulva érzik magukat, „büntetést” kapnak, amiért ők teljes áron vették meg a gépet? Az ő számukra jelentette be a Nintendo az úgynevezett Ambassador programot, amiben ingyenesen letölthető retro játékokat ígért a felhasználóknak – sovány vigasz, de ezt a békát le kell nyelni.

Indításnak azért az árcsökkentés nem rossz, de hosszú távon semmi esetre sem elég, változtatni és újítani folyamatosan kell, a Nintendo pedig látszólag igyekszik küzdeni, mindenképpen el szeretné happolni a karácsonyi szezont a konkurensek elől (na, nem mintha kézikonzol-fronton olyan nehéz dolga lenne, a Sony hatalmas labdát felejtett el lecsapni azzal, hogy a PlayStation Vitát csak jövőre hozza ki Európában és az Egyesült Államokban). A bejelentett újdonságok közül a legérdekesebb – és egyben az egyedüli hivatalos – kiegészítő az úgynevezett Circle Pad Pro lesz: ez a felcsatolható eszköz egy második analóg kart csap hozzá a 3DS egy darab korongja mellé, így a játékokat sokkal kényelmesebben irányíthatjuk majd, és ami még fontosabb, a fejlesztők is könnyebb tervezhetik meg a munkájukat, hiszen manapság minden programot két karral vezérelhetünk. A Nintendo emellett két új színben – rózsaszínben és fehérben – dobja piacra a 3DS-t, nem is beszélve a limitált kiadású modellekről, például a The Legend of Zelda tematikájú festést kapott típusról. És egy szaftos pletyka a végére: állítólag hamarosan a fejlesztők is kihasználhatják a 3DS második processzorát, ami eddig kizárólag a konzol operációs rendszere alá adta a talpalávalót.

Nem kell részletezni, a hírek szerint 25 százalékkal nagyobb számítási teljesítmény elméletileg szebb játékokat eredményez, ami mindenképpen sokat számítana a Vita brutális hardverével szemben. És ha már a játékoknál tartunk: fontos megjegyezni, hogy a következő hetekben tényleg jó idők várnak a 3DS-tulajokra, kapnak majd nívós címet bőven. Jövő héten érkezik a Super Mario 3D Land, ami az első tesztek szerint remekül sikerült, illetve az Ace Combat: Assault Horizon és a Need for Speed: The Run is megkapja a 3DS-es verzióját. Hét nappal később jelenik meg a Sonic Generations és az F1 2011, majd jön a kormánykerékkel felszerelt Mario Kart 7 – a Mario-címek lendíthetik fel csak igazán a 3DS eladásait, és mi nagyon szurkolunk neki. A Nintendo csak úgy nem tűnhet el a süllyesztőben.

Ajánlott bejegyzések
AjándékjátékokKarácsonylegoolcsóbbatOnline vásárlás

Ország játékai 2022-2023

3 Perc olvasási idő
Karácsony végével még nem ér véget a a karácsonyi szezon, mivel nagyon sokan, az ajándékba kapott pénzből már akciósan vásárolnak ajándékokat a karácsonyt követő leárazásokban.
AjándékárzuhanásiphonejátékokKarácsonylegomobiltelefonolcsóbbatOnline vásárlás

Berobbant a karácsonyi láz, idén kevesebbet költ a magyar

2 Perc olvasási idő
Az első adventi gyertya meggyújtásával és advent első vasárnapjával megkezdődött hivatalosan is a karácsonyi készülődés időszaka, ám a boltok polcain már sokkal korábban megjelentek az ünnepi termékek. A karácsonyi árucikkek egyes helyeken már ősz elejétől megvásárolhatók voltak.
3djelmez

Karnevál 2020

5 Perc olvasási idő
Velencéről a lagúnák, gondolák és Szent Márk szárnyas oroszlánja jut eszünkbe. No meg a karnevál. Erről szól mai bejegyzésünk is.  A velencei…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük