3djelmez

Karnevál 2020

5 Perc olvasási idő

Velencéről a lagúnák, gondolák és Szent Márk szárnyas oroszlánja jut eszünkbe. No meg a karnevál. Erről szól mai bejegyzésünk is.  A velencei karnevál hagyományosan hamvazószerda előtt két héttel veszi kezdetét, idén február 8 és 25 között kerül megrendezésre. Számos látványossága közül a nyitónap a legérdekesebb, mikor az egész város vízre száll, s napját a vízen töltve hajnalig maradnak, mert a hagyomány szerint egész évben megvédi a betegségtől azt, aki az Adria vizével vetett magára keresztet.

A mulatság központja a Szent Márk tér

Rögtönzött előadások színhelye, ahol nehéz megkülönböztetni ki néző, s ki alkalmi előadó, s ahol szempillantás alatt felcserélődhet a szerep. A karnevál első napján a dózse az erkélyről üdvözli a népet. Manapság egy gipszből készült galamb jelképezi az egykori kötéltáncost, ki a dózse palotája és a harangtorony között kifeszített kötélen haladt át.
Ide érkezik meg a húshagyókedd reggeli menet, látványos a színes korabeli ruhákba öltözött tömeg. Szerencsére a hagyományt ma már túlélik a résztvevők, a menetet virágkoszorúba öltöztetett ökrök vezetik, azonban életüket meghagyják, nem fejezik le őket, mint a régmúltban.
A Karnevál Hercege az ünnepség megnyitója és záró alakja is egyben. Számára az egész időszak a dőzsölésről szól, eszik, iszik, mulatozik, majd a karnevál búcsúztató napján tőle is búcsút vesz Velence népe. Elvesznek tőle mindent, és “máglyára vetik”. A helyette elégő szalmabábut megsiratják, búcsút vesznek minden rossztól, köztük a saját, emberi rossz tulajdonságaiktól, tetteiktől is.
A hagyományőrzés fontos a velenceieknek, itt szinte mindenkinek van egy (karneváli) maskarája, de aki csak látogató az akár kölcsönözhet is. Persze ennek megvan az a veszélye, hogy kapunk néhány tojást a nyakunkba az erkélyekről: egyebek mellett ez a hagyomány része és megengedett. 

Mivel utazzunk?

A legkényelmesebb a repülő, a legolcsóbb a buszos út. Az egyéni autós utazást most kihagyjuk, mert autóra elég drága a parkolás. Ha mégis egyéni szervezésben utazna, akkor a vonat a legkedvezőbb árú megoldás, Latisana állomásról félóránként indul vonat a Santa Lucia állomásra és nagyjából egy órát vesz igénybe az utazás.
A buszos utak ára valahol 8.000 Ft/főtől kezdődik és szolgáltatástól függően úgy 40.000 Ft/fő a vége. Ebben általában 2-5 nap foglaltatik az utazást is beleértve, valamint 0-2 éj szállás értendő. A legolcsóbb, úgynevezett non stop utazásokat legfeljebb gyakorlott buszos utazóknak ajánljuk, akik ki tudják pihenni magukat menet közben. Mivel ezek az utak szállást nem tartalmaznak, habár elmondható, hogy 90%-ban kényelmes, korszerű luxusbuszokkal történik az utaztatás. A buszok reggel érkeznek meg Punta Sabbioni kikötőjébe, ahonnan a legkülönfélébb vízi járművekkel jutunk el Velencébe. Lehet menetrend szerinti komp járat, szerződött hajó, de akár „magán” vízi taxi is – őket hívjuk itthon hiénáknak. Lehet velük alkudni, sőt, visszatérésünket előre le is köthetjük, ha fizetünk némi borravalót, a taxi időre előáll.
Repülővel sem kerül jelentősen többe az út, ha fapados légitársaságot választunk és foglalásunkat mielőbb megtesszük, azonban itt kimarad a vízi utazás, Treviso repterétől úgy 1,5 óra alatt juthatunk el Velence belvárosába, akár a vonatot, akár buszt választjuk. A repülési idő ugyan csak 1,5 óra, de ha feladandó poggyásza van, akkor legjobb, ha indulás előtt legkésőbb 2 órával már a reptéren van. Ha pedig gyermekekkel utazik, akkor jobban jár repülővel, mert a fapadosoknál is létezik családi foglalás, amelynek árában poggyászjegy és a gyermekek ülőhelye is beleértendő.

Jó tanácsaink Velencéhez és a karneválhoz

Velencében több ponton is található nyilvános toalett, de karnevál idején mobil wc-kkel igyekeznek kielégíteni a megnövekedett keresletet. Használata valamivel olcsóbb, mint a fix pontokon állóké, de kb. 3 €/alkalom. Az illemhely „nem használata” esetén komoly büntetésre számíthat, így ettől mindenkit óva intenénk. Egy csésze ristretto elfogyasztása viszont jó ötletnek látszik, a fizető vendégek természetesen ingyen használhatják a mosdót, így legalább ott tartózkodása alatt végigihatja az itallapot, megannyi kávékülönlegességet kóstolhat meg. Bár valamivel többért mint a mosdóhasználat, de itt az „élményen” kívül kap is valamit érte.
Tilos a Szent Márk téren a galambok etetése, ha mégis rajtakapják, azt sajnos több, mint 500 €-ja bánja. Tilos továbbá nem helyben vásárolt élelmiszert fogyasztani az utcán. Ne próbálja a gondolást némi extra borravalóval rávenni, hogy énekeljen! Ne hozza kínos helyzetbe őket, ez nekik ma már tilos. Bár régebben kihagyhatatlan volt, most büntetésre számíthat a dalos gondolás. Petárdát durrogtatni pedig minden eddig felsoroltnál is drágább mulatság!
A turistáknak szánt éttermek jobbára semmi különlegeset nem tartogatnak, hacsak az árakat nem tekintjük annak. A legjobb javaslatunk, ha távol a látványosságoktól megfigyelik hová járnak a helyiek. Így találtunk rá Velence legfinomabb és egyben átlagos árakkal dolgozó pizzériájára, s legalább a carbonara sem úszik a tejszínben.
Ha pedig szereti a Limoncellot, akkor jó alkalom az eredeti beszerzésére. Nem a szuvenír boltban kell keresni: a hajóállomással szemben lévő kis utcácska legbelső sarkában, egy pici élelmiszerboltban. Ami kihagyhatatlan élményt nyújt az a Mercati di Rialto, vagyis a halpiac , s persze van itt gyümölcs- és zöldségpiac is. A piacon belül pedig egy pékség, hiába épp előtte reggeliztünk, mennyien friss kenyérillatával becsalogat. Érdemes megkóstolni!
Végül pedig egy apró figyelmességre szeretnénk felhívni figyelmüket:
Ha Velence utcáin a jelmezeseket, utcazenészeket közös fotóra invitáljuk, szánjuk erre némi borravalót, mivel ők nem fizetett művészek, hanem a város lakói. Nem csupán hagyományból, hanem a turisták kedvéért bújnak jelmezbe, s van, akinek sminkje órákig készül. Fogjuk fel úgy, hogy meghívtuk egy kávéra, nekünk örök emlék egy közös kép, nekik pedig megtérül a februári hidegben töltött napjuk – ők nem rejthetik meleg kabát alá a maskarát.

Ajánlott bejegyzések
3djátékok

Unalmas estékre

7 Perc olvasási idő
Január a kedélyállapot szempontjából a legszürkébb hónap. Elmúltak a sok feladatot adó ünnepek, nagyon sokan a tavalyról maradt szabadságukat akár több hét…
3dapplebevitelirodatablet pc

Digitális tervezőnaptárak - kézzel írva

8 Perc olvasási idő
Sokan már novemberben gondoskodnak a jövő évi naptárról, mivel munkaeszközük, s van, aki csak több hónapos határidővel tud dolgozni. Általában a szolgáltatóknak…
jelmezrecept

Farsangi terülj-terülj asztalkám - 1. rész

2 Perc olvasási idő
Olcsón is lehet jó sütőt venni! | Receptek a farsangi fogásokhoz | Elengedhetetlen kiegészítők a főzéshez Ha az évet egy háziasszony szemével…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük