húsvét

Locsolkodás: elvárás, élmény, hagyomány? Megkérdeztük!

3 Perc olvasási idő
húsvét

Locsolkodás: elvárás, élmény, hagyomány? Megkérdeztük!

3 Perc olvasási idő

Parfümök a hétfői locsolkodáshoz | Olcsóbb parfümök az alkalomra | Néhány igazán minőségi darab
Szabad-e locsolni? Míg kislányként jobbára azon versenyeztek a lányok, hogy kinek lesz húsvét hétfőn több locsolója, addig felnőtt fejjel már teljesen más értelmet vesz a dolog. Ha nem is bújunk el a hét lakattal őrzött szobába és rezzenünk össze minden csengetésre, a locsolókat pedig szívesen fogadjuk, akkor a nap végére rosszullét kerülget bennünk a pacsulik tömkelegétől, melyet a fejünkre locsolnak…

A termékenységkultusszal kapcsolatos, keresztségre is utaló locsolkodás hagyománya régmúltra tekint vissza, de míg anno ezt a legények vízzel oldották meg, addig a mai kor embere már továbbfejlesztve a szokást, ilyen-olyan kölnikkel próbálja a hervadozó virágszálak fiatalságát megóvni. Ha el is tekintünk attól a ténytől, hogy a kútvizet legjobb esetben parfüm váltotta fel, modern korunk legényei pedig piros tojás helyett inkább pénzt várnak a spriccelésért, még mindig ott marad a kérdés, hogy vajon mennyire szívesen teszik mindezt? A hagyomány őrzése is közre játszik, vagy csupán a megszokás és a könnyen jött jutalom miatt kelnek útra a férfiak? Elvárás? Élmény? Megkérdeztünk néhány férfiembert, nekik vajon mit jelent ez a hagyomány? Mivel öntözik meg a lányokat és azok mennyire fogadják szívesen őket?
„A locsolkodás számomra inkább egy nagy bulit jelent, sem a hagyomány őrzése, sem a bezsebelt ajándékok nem játszanak abban nagy szerepet, hogy évről-évre útra kelek és reggeltől estig végigjárom a nőismerőseimet. Rengeteget nevetek, ápolom a kapcsolatokat és természetesen mindenhol elfogadok egy-egy kupicával. Persze délutánra már nem megy nagyon a locsolóversek szavalása és a rímek sem a fáradtságtól akadoznak, de arra, hogy nem olcsó kölnivel öntözzem meg a lányok fejét, még akkor is odafigyelek! Nekem is büdösek, nem hogy a nőknek, így én mindig igényes illattal megyek látogatóba!” – árulja el Árpi, aki kedvenc locsolóversét is elszavalja:
„Húsvét hétfő reggelén
Mosolyog az ég is
Adjatok egy fél decit
Mosolygok majd én is.”

Míg Árpád nem tagadja, hogy a társas kapcsolatainak ápolása mellett, az alkoholfogyasztás is egyenes velejárója a húsvéti locsolkodásnak, addig Endre ezt határozottan visszautasítja, tőle egészen meglepő dolgokat is megtudtunk. Nem csak arra figyel oda, hogy betartsa a „locsolkodás illemtan” minden pontját, de arra is, hogy több különböző parfümöt is tartson a keze ügyében és a hölgyek személyiségének megfelelően válasszon illatot. Micsoda ritka figyelmesség!
„A húsvéti locsolkodás egyébként is szép hagyomány, ápolása pedig kutya kötelességünk! Egyre inkább kihalófélben van, pedig olyan szép szokás, melyre sokkal jobban kellene vigyáznunk! Tudatosan készülök már hetekkel előbb a locsolkodásra, listát írok az ismerőseimről, akiket meg szeretnék látogatni, beszerzem a parfümöket, egyszerre három-négy félét is és igyekszek mindig olyat használni, mely a hölgy személyiségéhez illik. Van, amikor lágy, romantikus illat kerül elő a zsebemből, van, amikor a fűszeres, dominánsabb, vagy éppen a fanyarabb. Az biztos, hogy sohasem megyek büdös kölnivel locsolkodni és ezt díjazzák is a lányok! Minden évben megjegyzik, hogy az egyik kedvenc locsolójuk vagyok!”
Harmadik megkérdezettem, Imre locsolási szokásait ennyire nem díjazzák a nők, pedig állítása szerint mindent megtesz azért, hogy a hagyományt ápolja és kölnivíz helyett szódásüveggel, vagy vödörrel térjen be a lányok házába.
„Felesleges pénzt áldozni parfümre, kölnire, egy idő után a nők többségét egyébként is hányinger kerülgeti az illatok kavalkádjától. Ápolom a régi legények által felállított hagyományt, vízzel szeretek locsolni. Bár évről-évre egyre kevesebb hölgyismerősöm enged be a kapun és akad köztük olyan is, aki határozottan megkér, hogy mellőzzem az effajta módszereket, én ebből nem engedek! A locsolkodás hagyománya nem csak szerintem, de a néprajzkutatók szerint is az újjászületésről, a tavaszi megtisztulásról szól, nem véletlen az ünnepet megelőző böjt időszak sem, ezt meg kár parfümfelhővel ’bepiszkítani’. Az hogy én vízzel locsolok, ezt jelképezi és nagyon sajnálom, hogy sokan nem szívesen fogadják.”

Ajánlott bejegyzések
húsvétinterjúotthon

Interjú Kembe Sorellel a Húsvéti ünnepekről és a takarításról

2 Perc olvasási idő
Háztartási gépek széles választéka |A legnépszerűbb mosógépek |Nélkülözhetetlen takarítóeszközök A Jóban Rosszban sármos orvosa kicsit agglegényesen éli az életét. A párja ugyanis…
húsvétinterjúotthon

Interjú Muri Enikővel a húsvétról és a takarításról

2 Perc olvasási idő
Háztartási gépek széles választéka | A legnépszerűbb takarítóeszközök | Tisztítószerek olcsón Felkérések, fellépések sorozata, a rajongók imádata, csillogó díszletek, ruhák, fotózások –…
húsvétkiegészítő

Házi locsoló ajándékok

3 Perc olvasási idő
Dekorációk és kiegészítők húsvétra | Hasznos kiegészítők a tojásfestéshez | Az igazi tojás helyett… Már csak alig két hét, és ismét készülhetünk…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük