otthon

A mindenható ecet – 1. rész

3 Perc olvasási idő
otthon

A mindenható ecet – 1. rész

3 Perc olvasási idő

Vegyszerek helyett használjunk ecetet! | Takarítóeszközök széles választéka | Tisztítószerek olcsón
Ha azt mondom, tavasz, akkor mindenkinek a madárcsicsergés, napsütés, szerelem és a nehéz téli ruhák eltűnése jut az eszébe. Ám ilyenkor nem csak mi és a természet újul meg, hanem a lakásnak is illik tiszta köntösbe öltözni. Ez azonban nem egy egyszerű kihívás. Hiszen egy tavaszi nagytakarítás akár napokig is eltarthat, de megéri a fáradtságot.

A takarításhoz általában számtalan eszközt és vegyszert használunk, de idén próbálkozzunk meg valami mással! Ne dobjunk ki az ablakon több ezer forintot tisztítószerekre, amik mind a környezetünk szépségét és a pénztárcánk bőségét fonnyasztják, inkább nézzünk valami olcsó, de hatásos receptet az idei nagytakarításra.
Korábbi cikkünkben arról olvashattatok, hogy milyen módszerekkel lehet könnyen fertőtleníteni a lefolyókat. Akkor említettük először az ecetet. Azonban az ecet egy univerzális és igen olcsó tisztítószer. Szinte nincs olyan felülete a lakásnak, amit ne tisztíthatnánk vele. Éppen ezért most megnézzük, hogy hol is használhatjuk az ecetet az idei takarítás alkalmával.

Ablaktisztítás
Bár igyekeznek meggyőzni minket a reklámok, mégis az ecetes vízzel szépen lehet ablakot pucolni. Nem lesz foltos, sem homályos az üveg utána. Ha esetleg olyan üveget kell megtisztítanunk, amihez csak korlátozottan férünk hozzá (mert nem nyitható az ablak, rács van rajta…), akkor melegítsünk egy edényben ecetes vizet, majd öntsük az üvegre. Garantáltan minden port, esőfoltot le fog vinni róla.
Csempe- és fúgatisztítás
A konyhában és a fürdőszobában örök probléma az elszíneződő fúga a csempék között. Nincs az a háziasszony, aki ne szeretné, hogy szép fehér maradjon a csempék közötti rész. De ezen sajnos az egyszerű felmosás nem segít.
A legközelebbi alkalommal, mikor lecseréljük a fogkeféket, ne dobjuk ki őket, hanem rakjuk félre. Ezeket használjuk majd csempe tisztításkor.
Nincs más dolgunk, mint ecetet fújni a csempére majd várni egy 10-15 percet, hogy kifejtse a hatását. A fújásra rendszeresíthetünk egy olcsó vízpermetező flakont, amit bármelyik kertészeti osztályon beszerezhetünk egy nagyobb áruházban.
Végül a várakozás percei után leguggolunk, fogkefét kézbe vesszük és közepesen erős mozdulatokkal súrolni kezdünk. A hatás garantáltan nem marad el. Ráadásul ez a gyakorlat stresszoldásra is tökéletes. Kipróbált recept, mondjuk úgy.
Mosogatás, mosás – vízkőoldás
Ha otthon mosogatógépet használtok, akkor próbáljatok ecetet tenni a mosogatószeres tartályba egyszer. Az edények ugyanolyan tiszták lesznek, de eközben nem csak a tányér lesz ragyogó, hanem a gép belseje is.
Ugyanis az ecet, hígítatlan formában tökéletes vízkőoldó hatással bír. Ez pedig az olyan gépek esetében, mint a mosógép vagy mosogató, igen fontos szempont. Hisz ezek a legkényesebb és az élettartamra legveszélyesebb pontok.
Az ecetet nyugodtan önthetjük hígítatlanul a vécébe is, ott is elvégzi a munkáját, persze csak rendszeres takarítás mellett.
A mosógépben pedig adjuk az öblítőhöz. Nem csak a ruhák színét fogja felélénkíteni, de még az anyagot is puhítja.
Ha kíváncsiak vagytok, hogy még mi mindenre jó az ecet a lencsefőzeléken kívül, akkor látogassatok el ismét hozzánk, mert a második részben újabb trükkök kerülnek a napvilágra.
Addig pedig írjátok meg saját háztartási trükkjeiteket a blog@olcsobbat.hu címre! A legjobbakból talán még összeszedünk egy csokorra valót!

Ajánlott bejegyzések
otthonsütés-főzeés

Konyhánk lelke

7 Perc olvasási idő
Egy kép jelenik meg előttem. Az otthonomban finom illatok terjengenek, a hangulat igazán magával ragadó, leülünk együtt az asztalhoz a családdal, barátokkal…
kávéfőzőőszotthon

Lélekmelengető fekete

6 Perc olvasási idő
Beköszöntött az ősz és vele egy új világ nyitotta meg kapuit. Rövidebbek a nappalok, hajnalban már hűvös van és akár borongós reggelre…
otthonpárátlanító

Az otthon melege

7 Perc olvasási idő
„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinege madárnak…”- cseng fülemben Móra Ferenc: A cinege cipője című verse….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük