háztartásháztartás

Tojás trükkök – Kemény legyen, vagy lágy és zamatos?

4 Perc olvasási idő
háztartásháztartás

Tojás trükkök – Kemény legyen, vagy lágy és zamatos?

4 Perc olvasási idő

A legnépszerűbb tojásfőzőgépek | Tojásfőzők hozzáférhető áron | Egy kis segítség a szeleteléshez
A sonkához úgy tartozik hozzá a tojás (főleg Húsvétkor), mint tavaszhoz a napsütés és a rügyfakadás. Azt hiszem nem maradok ezzel az állítással egyedül, főleg ha a családban, vagy az ismerőseim között nézek szét, akik ízlelőbimbóikat hadrendbe állítva, csorgó nyállal várják az ünnepi lakomát.

A legtöbb családban úgy vélik, hogy a sonka- és tojásfőzés nagy tudományt nem igényel, vízbe tesszük, ott hagyjuk és megy minden a maga útján. Ha eddig te is ezt a csoportot gyarapítottad, akkor ki kell hogy ábrándítsunk, ugyanis ahogy a húsvéti sonka elkészítéséhez is számos receptet találunk a szakácskönyvekben, úgy a tökéletes és ízletes főtt tojás elkéréséhez is…
Nagymama trükkje…
A legfinomabb húsvéti főtt tojás titka a sonkalé! Természetesen nem az, melyben a kötözött csülköt rövid ideig megrottyantjuk, inkább az, melyben a jóféle házi disznóból készült hátsóvégtagot órákon át főzzük, majd ezt a levet másra is hasznosítjuk, jelen esetben tojásfőzésre. A füstölt, sós lé maga a mennyország a tojásnak, amiben röpke 10-15 perc forralás után, átvéve a sonka minden zamatát, gasztronómiai csodává növi ki magát.
Egy szakács taktikája…
Nem vagyunk hívei a „láttam olyat, aki már látott olyat” tapasztalatok közzétételének, ezért figyelmen kívül hagyva a sandán mosolygó és meglepett tekinteteket kedvenc éttermünk szakácsát is megkérdeztük a főtt tojás titkáról. Ő egyetlen egy dologra esküszik: a tojásokat lobogó, sós vízbe tesszük, három-négy percen keresztül főzzük, majd a tűzről levéve, letakarva, a forró lében hagyjuk kihűlni… Ettől krémszerűen finom lesz a sárgája és az ember nem csak a sonka, de a tojás után is megnyalja majd mind a tíz ujját.

A háziasszony tapasztalata…
Mondjon bárki, bármit, a családanyák a legjobbak a „gyorsan, finomat” módszerek elsajátításában, így fontos az ő véleményük is a kérdésben. A háziasszony és anya szerepet negyven éve büszkén viselő Marika néni szerint a legfinomabb főtt tojás sonka lében kell hogy főjön, de nem mindegy, hogy mennyiben! Akkor lesz a tojásnak erőteljes, telt íze és tökéletes zamata, ha ehhez csak két ujjnyi lét használunk és ebben forraljuk a tojásokat, annyi ideig, hogy a számunkra legmegfelelőbb állagot elérjük. Lágy tojás esetében 3 perc, félkemény tojásnál 4,5 perc, a kemény tojás 7 perc, ha pedig biztosra akarsz menni és extrakeménységet akarsz elérni, 10 perc.
Rémálom a tányérban…
Azt hiszem már-már rémálom számba megy, amikor vendégsereg körgyűrűjében, korgó gyomorral nyúzzuk a tojást az asztalnál, hiszen a fehérje és a héja önálló egységet képezve, sehogy sem akarnak elválni egymástól. Hogy ne kelljen a tojáskínzást végigélni, több módszert is rendelkezésünkre áll.
Ha végeredményként kemény tojást szeretnénk kapni, hideg vízben kell elkezdeni a tojásokat főzni. Bár a héj így valóban könnyebben jön le, a félkemény állag elérésére ez a módszer nem alkalmas.
A főzővízbe tegyünk sót (sonkalében főzés esetén már adott is a dolog), ezzel nagymértékben rásegítünk a pucolási művelet tökéletes kivitelezésére.
A főtt tojásokat a forró vízből azonnal hidegbe tegyük át, ezzel a tojásnyúzás minden rémálma messze száll.
Az okos gasztrotudorok szerint az alapproblémára nem is kell megoldást találni, hiszen a főtt tojás és a héj elválasztásához mindössze egy dolgot kell figyelembe venni: a tojás mindig friss legyen és lehetőleg háztáji!
Modernizálva…
Akiket most elriasztottak a fenti sorok a húsvéti főzőcskézéstől és rémülten kapnak a fejükhöz, hogy ezek után hogy kerül az ünnepi asztalra tökéletes ízű és állagú tojás, finomra főzött sonka, azok vegyenek egy mély lélegzetet, nyugodjanak meg és olvassanak tovább.
A webshopok virtuális polcain több típusú tojásfőző szerkezet közül is választhatnak azok a háziasszonyok, akiknek semmi kedvük felhúzott vekkerrel állni a rotyogó fazék mellett, sonkalével, hideg vízzel pepecselni és kikísérletezni a mindenki igényeit maximálisan kielégítő főtt tojást. Az ilyen szerkezetek, biztosítva a programozás lehetőségét jobbára megadják azt a kényelmet, hogy a kívánt állagúra készítik a tojást, melynek héja tökéletesen leszedhető és belsejére sem fognak panaszkodni ízlelőbimbóink. Ezek után meg nincs más hátra, mint előre: a tojásszeletelővel tökéletes karikákat kreálni és gondosan odahelyezni a csúcstechnológiás párolóban elkészített sonka mellé! Kevesebb macera, kevesebb mosogatás, nyugodtabb ünnep! Az igazi profiknak ennyi kijár!

Ajánlott bejegyzések
háztartásotthon

Időkibővítő készülékek

19 Perc olvasási idő
Mégis mikor? Biztosan minden családban elhangzik e költői kérdés, amelyre magunk sem tudjuk a választ. Ezt, vagy azt kéne már csinálni, ablakot…
háztartás

Mit is jelent az Eco Bubble, avagy moss okosan és légy környezettudatosabb!

1 Perc olvasási idő
Eco Bubble mosógépek | További energiatakarékos mosógépek >> Régóta keresed a megoldást arra, hogy alacsony hőfokon is hatékonyan moshass? Ha még nem…
energiatakarékosháztartásizzó

Forrón izzó téma az energiatakarékosság

3 Perc olvasási idő
Energiatakarékos izzók | LED izzók | Minden, ami világítás A hagyományos izzókat halálra ítélték – persze nem most, hanem három évvel ezelőtt,…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük