háztartásháztartás

Tojás trükkök – Kemény legyen, vagy lágy és zamatos?

A legnépszerűbb tojásfőzőgépek | Tojásfőzők hozzáférhető áron | Egy kis segítség a szeleteléshez
A sonkához úgy tartozik hozzá a tojás (főleg Húsvétkor), mint tavaszhoz a napsütés és a rügyfakadás. Azt hiszem nem maradok ezzel az állítással egyedül, főleg ha a családban, vagy az ismerőseim között nézek szét, akik ízlelőbimbóikat hadrendbe állítva, csorgó nyállal várják az ünnepi lakomát.

A legtöbb családban úgy vélik, hogy a sonka- és tojásfőzés nagy tudományt nem igényel, vízbe tesszük, ott hagyjuk és megy minden a maga útján. Ha eddig te is ezt a csoportot gyarapítottad, akkor ki kell hogy ábrándítsunk, ugyanis ahogy a húsvéti sonka elkészítéséhez is számos receptet találunk a szakácskönyvekben, úgy a tökéletes és ízletes főtt tojás elkéréséhez is…
Nagymama trükkje…
A legfinomabb húsvéti főtt tojás titka a sonkalé! Természetesen nem az, melyben a kötözött csülköt rövid ideig megrottyantjuk, inkább az, melyben a jóféle házi disznóból készült hátsóvégtagot órákon át főzzük, majd ezt a levet másra is hasznosítjuk, jelen esetben tojásfőzésre. A füstölt, sós lé maga a mennyország a tojásnak, amiben röpke 10-15 perc forralás után, átvéve a sonka minden zamatát, gasztronómiai csodává növi ki magát.
Egy szakács taktikája…
Nem vagyunk hívei a „láttam olyat, aki már látott olyat” tapasztalatok közzétételének, ezért figyelmen kívül hagyva a sandán mosolygó és meglepett tekinteteket kedvenc éttermünk szakácsát is megkérdeztük a főtt tojás titkáról. Ő egyetlen egy dologra esküszik: a tojásokat lobogó, sós vízbe tesszük, három-négy percen keresztül főzzük, majd a tűzről levéve, letakarva, a forró lében hagyjuk kihűlni… Ettől krémszerűen finom lesz a sárgája és az ember nem csak a sonka, de a tojás után is megnyalja majd mind a tíz ujját.

A háziasszony tapasztalata…
Mondjon bárki, bármit, a családanyák a legjobbak a „gyorsan, finomat” módszerek elsajátításában, így fontos az ő véleményük is a kérdésben. A háziasszony és anya szerepet negyven éve büszkén viselő Marika néni szerint a legfinomabb főtt tojás sonka lében kell hogy főjön, de nem mindegy, hogy mennyiben! Akkor lesz a tojásnak erőteljes, telt íze és tökéletes zamata, ha ehhez csak két ujjnyi lét használunk és ebben forraljuk a tojásokat, annyi ideig, hogy a számunkra legmegfelelőbb állagot elérjük. Lágy tojás esetében 3 perc, félkemény tojásnál 4,5 perc, a kemény tojás 7 perc, ha pedig biztosra akarsz menni és extrakeménységet akarsz elérni, 10 perc.
Rémálom a tányérban…
Azt hiszem már-már rémálom számba megy, amikor vendégsereg körgyűrűjében, korgó gyomorral nyúzzuk a tojást az asztalnál, hiszen a fehérje és a héja önálló egységet képezve, sehogy sem akarnak elválni egymástól. Hogy ne kelljen a tojáskínzást végigélni, több módszert is rendelkezésünkre áll.
Ha végeredményként kemény tojást szeretnénk kapni, hideg vízben kell elkezdeni a tojásokat főzni. Bár a héj így valóban könnyebben jön le, a félkemény állag elérésére ez a módszer nem alkalmas.
A főzővízbe tegyünk sót (sonkalében főzés esetén már adott is a dolog), ezzel nagymértékben rásegítünk a pucolási művelet tökéletes kivitelezésére.
A főtt tojásokat a forró vízből azonnal hidegbe tegyük át, ezzel a tojásnyúzás minden rémálma messze száll.
Az okos gasztrotudorok szerint az alapproblémára nem is kell megoldást találni, hiszen a főtt tojás és a héj elválasztásához mindössze egy dolgot kell figyelembe venni: a tojás mindig friss legyen és lehetőleg háztáji!
Modernizálva…
Akiket most elriasztottak a fenti sorok a húsvéti főzőcskézéstől és rémülten kapnak a fejükhöz, hogy ezek után hogy kerül az ünnepi asztalra tökéletes ízű és állagú tojás, finomra főzött sonka, azok vegyenek egy mély lélegzetet, nyugodjanak meg és olvassanak tovább.
A webshopok virtuális polcain több típusú tojásfőző szerkezet közül is választhatnak azok a háziasszonyok, akiknek semmi kedvük felhúzott vekkerrel állni a rotyogó fazék mellett, sonkalével, hideg vízzel pepecselni és kikísérletezni a mindenki igényeit maximálisan kielégítő főtt tojást. Az ilyen szerkezetek, biztosítva a programozás lehetőségét jobbára megadják azt a kényelmet, hogy a kívánt állagúra készítik a tojást, melynek héja tökéletesen leszedhető és belsejére sem fognak panaszkodni ízlelőbimbóink. Ezek után meg nincs más hátra, mint előre: a tojásszeletelővel tökéletes karikákat kreálni és gondosan odahelyezni a csúcstechnológiás párolóban elkészített sonka mellé! Kevesebb macera, kevesebb mosogatás, nyugodtabb ünnep! Az igazi profiknak ennyi kijár!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.