játékok

Homokozó birodalom – Macskáknak kívül tágasabb!

Kerti játékok minden gyerek örömére | Kerti játszóházak | Kertbe való ugrálóvárak
A gyerekekre a játszótereken igen sok veszély leselkedik: hintát lestoppoló, puffogó anyukák, neveletlen kiskölykök, macskakakás homok és persze a rozzant játékok, melyeket itt-ott megrágott az idő vasfoga és azóta nyöszörögve, nyikorogva tűrik a megpróbáltatásokat. Persze nem lehet teljes mértékben általánosítani és le a kalappal a kivételeknek, azonban ha a szívünkre tesszük a kezünket, bevallhatjuk: még napjainkban is szép számmal akadnak hasonlók, az amortizáció pedig mindig két lépéssel a fejlesztések előtt jár…

Kisgyermekes anyukaként már annyiszor felháborodtam a fenti dolgokon (külön-külön és összességében is), hogy most mellőzném a további kritikai észrevételeket és egy kicsit pozitívabb irányba terelném a témát. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a ház végében nagy kert tátong, így saját kis birodalmat alakíthattunk ki a porontyoknak, így jól tudjuk mennyi biztonsági intézkedést kell figyelembe venni ahhoz, ha házi játszótér kialakítására adjuk a fejünket. Természetesen mindenért jócskán fizettünk „tanulópénzt”, így például a játszótér egyik legfontosabb eleméért, a homokozóért is. Hogy ti is tudjátok mire lehet számítani egy homokozó vásárlásnál, milyen kínálattal kell szembesülnötök, így megosztjuk veletek ilyen irányú tapasztalatainkat.

A homokozók vásárlásánál legfontosabb szempont, hogy strapabíró legyen és lehetőleg olyan, melyet le tudunk fedni. A választék igen széles az olcsóbb műanyagtól, a spéci fából kialakított, ülőkével és játéktartóval ellátott változatokig. Mindegyiknek van előnye is és hátránya is.
A legolcsóbb típusoknál jószerivel csak egy keretet kapunk, amibe aztán betölthetünk egy zsák homokot és jónapot, egyebet nem tudnak nyújtani. Ugyan a szélére kiülhet a csimota, de ezen kívül gondoskodnunk kell arról, hogy ha használaton kívül van, akkor a szomszéd macskája ne környékezze meg, ne hulljanak bele a kertből levelek, ágacskák, vagy esetleg a szél által hordott egyéb dolgok.
Ha egy kicsit mélyebbre nyúlunk a pénztárcába a következő fokozatnál már fedelet is kapunk a homoktározónkra, mely a nyári hőségben kismedenceként is funkcionálhat, előnyei között pedig felsorolható, hogy használaton kívül az összes homokozó játékot elnyeli, így az udvarban rend lesz, nem mellesleg pedig általában különböző, dekoratív állatalakra mintázták, így még esztétikus is. Hátránya, hogy a széléből általában kispórolják az anyagot, márpedig a kiskölykök hajlamosak azt használni ülőkének, így egy idő után könnyen eltörik és jószerivel dobhatjuk ki az egészet, ugyanis ezt követően a műanyag éles, vág és balesetveszélyes.
A következő, drágább kategóriába a fából készült változatok éppúgy beletartoznak, mint a masszív, műanyag homokozóedények, ez utóbbiak mindössze annyiban különböznek az olcsóbb változatoktól, hogy amennyi műanyagot azokból kispóroltak, ezekbe jócskán belegyógyították és némileg esztétikusabbra gyártották (a teknőst, rákot, miegymást, nem csak formájában követi, de az állatkának van szeme, szája, kismasnija is).
A fából készült homokozók bármennyire is drágák, megérik a pénzüket. Erősek, stabilak, biztonságosak, bőven van hely a homokozójátékok elhelyezésének, biztosított a lefedettségük (ezzel együtt macskabiztosak) és ami rendkívül fontos, hogy általában árnyékolóval is el vannak látva, amit az összes többinél külön kell megoldanunk. Természetesen ma már annak sincs semmi akadálya, hogy komplett játszóteret vásárolj a gyereknek, melyben aztán minden egy helyen van: hinta, csúszda, mászóka, homokozó hely, kisház, esztétikus kivitel. Minden egy helyen, amire csak egy gyerek vágyhat, viszont itt is van, amit neked kell biztosítani, ugyanis a készlethez barkácsolni tudó és összeszerelésben jártas apukát nem csomagolnak, az összerakását neked kell megoldanod! Jó szórakozást kívánunk hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.