fesztiválhangszórózene

FesztiválszezON

5 Perc olvasási idő
fesztiválhangszórózene

FesztiválszezON

5 Perc olvasási idő


„…Hajolj bele a hajamba, dúdold bele, hogy la bamba…”- énekli Péterfy Bori & Love Band. Ugyan már a májusi hangulat tovaszállt, de júliusban is tombol a nyári önfeledt életérzés. És hogy kedélyünk a tetőfokára hágjon, válasszunk egy fesztivált a színes hazai palettáról. Ha már tapasztaltak vagyunk és jártunk effajta rendezvényen, az internet segítségével betáblázhatjuk akár forró hónapjaink mindegyikét, így mindig lesz mit várni!
Menő volt, akkor még nem a VOLT
De kezdjük az elején, honnan erednek ezek a közösségi összejövetelek? Mindennek megvan a miértje, forrása, szeretünk a dolgok mögé látni, hogy összefüggéseiben értékelhessünk egy adott témakört. Kezdetben a fesztiválok vallási, népi eredetűek voltak, már az ókorban is tartottak az istenek tiszteletére közösségi eseményeket. A fesztivál szó a latin festivus, festa szóból származik, amelyek jelentése ünnepi alkalomból tartott előadás sorozat.
Közösségi életérzés
A városiasodással együtt, a tömeg arctalanná vált, már nem ismerjük, akivel egy buszon utazunk, vagy aki a sorban előttünk áll az ügyintézés során. Természetesen ez a nagyobb városokra jellemző, a kisebb településeknek még megmaradt az a bensőséges légköre, ami egy nagyobb városból érkezőnek furcsa lehet. Mindenesetre kisebb közegben a közösségformáló események is hatékonyabban, úgymond természetesen hatottak, egy kisebb lélekszámú helységben egyszerűbb tartani a kapcsolatot, emberközelibb az atmoszféra, gondoljunk csak a helyi piacra, vagy a templomra, azokra a helyszínekre, ahol az ott élők napi szinten találkoznak egymással. Ismerik egymást. Az ismeretlen mindig kicsit félelmetes és az egymás számára idegen emberek sokszor közönyösebbek egymással is. Hogy visszautaljunk eredeti témánkra, ha nem is örökké tartó ismeretségekre tehetünk szert, mégis egy fesztiválon szórakozó, bulizó társaságot összeköt az adott téma szeretete, az együvé tartozás érzését adja maga a hangulat. És ez a lényeg! A közös élmények, a közösségi életérzés részünkké válnak. Teljesen mindegy milyen kulturális (könnyű-komolyzenei, film, színházi, gasztronómiai –a teljesség igénye nélkül) fesztiválról beszélünk, azért megyünk oda, hogy jól érezzük magunkat! És most hogy már értjük, nem csak gyanítjuk miért is vágyunk ilyen rendezvényekre, ugorjunk fejest a részletekbe!
Forró hangulat
Szó szerint és átvitt értelemben is, hiszen a hatalmas népszerűségnek örvendő könnyűzenei fesztiválok, mint a Balaton Sound, a VOLT, az EFOTT, vagy a SZIGET mind-mind lehetőséget nyújtanak, hogy igazán izzon a talaj a talpunk alatt és szívünket átjárja a zene, pezsdítő ritmusa. Baráti társaságok együtt utaznak, de akár a helyszínen is szövődhetnek szorosabb kapcsolatok. Igazi nyári életérzés, a meleg levegő, a hosszú világos nappalok és a banda mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy igazán jó kedvre derüljünk. Ne felejtsük el előre ellenőrizni, hova megyünk, és oda hogyan jutunk el, ne érjen bennünket meglepetés! Jól jön egy autós GPS és biztosak lehetünk benne, hogy nem tévedünk el. Továbbá, hogy a helyszínen ne érjen váratlanul, böngésszük át a lehetséges programokat, koncerteket, egyéb lehetőségeket is. Derítsük fel a környéken fellelhető élelmiszer boltokat, vagy vásároljunk be otthon és vigyünk egy praktikus hűtőládát, hogy mindig kéznél legyen egy jéghideg ital a hőségben. Ha pedig ragaszkodunk az éttermi étkezéshez, azt is előre megszervezhetjük, csak a mobilunkat se felejtsük otthon, ha asztalt kell foglalni, vagy netán elkeverednénk a nagy tömegben, segítségével megtaláljuk társainkat. Ha napközben pedig egy kis nyugalomra vágyunk, nagyszerű kikapcsolódást nyújt, egy klasszikus film a tableten, vagy kereshetünk egy jó kertmozit a közelben, annak hangulata ugyanis semmihez sem fogható. Persze, ezt csak akkor, ha már unjuk kicsit a zajos tombolást.

Édes álmok

 Habár a bulizás nem kimondottan a pihenésről szól, mégis törekedjünk arra, hogy a lehető legkényelmesebb helyen tudjunk álomra szenderülni. Ha nem jut idő a minőségi szunyókálásra, honnan lesz erőnk a partizáshoz? Keressünk szállást már időben, hiszen ezek népszerű rendezvények, közvetlenül előtte szinte már lehetetlen szobát, vagy házat bérelni. Ha mégis lemaradtunk, ne essünk kétségbe! Olyan fantasztikus sátrakat vehetünk, hogy aki nem szokott hozzá a szabadban alvás gondolatához, az is ámulni fog. Nem is kell más, csak egy jó puha matrac és hálózsák és máris megvagyunk. Ha pedig nem akarunk laposan feküdni, jól jöhet egy pumpa is. Lehet ugyan, hogy habár nem tervezünk sokat aludni, de elfáradunk a nyüzsgő forgatagban, kiülhetünk ideiglenes otthonunk elé egy jó pohár itallal kezünkben és a hordozható hangszóró segítségével folytathatjuk a bulit, lehetünk mi a DJ-k. Semmi kétség, hogy nem minden társaságon belül azonos vérmérsékletűek a tagok, így arra is készüljünk fel, hogy a többiek nyugovóra szeretnének térni. Ebben az esetben is legyen kezünkben megoldás, ami egy igazán praktikus fülhallgató, így nem zavarjuk a pihenni vágyókat sem.

Mit vigyünk?
Válasszunk egy sokrétűen kihasználható hátizsákot, amibe minden belefér, amire csak szükségünk lehet, de a kényelmet jobban kedvelőknek egy jó minőségű gurulós bőrönd megkönnyítheti az életét, nem kell cipelni, nem megerőltető, a megspórolt energia pedig megmarad a szórakozásra. Lazulás a cél, aki „első bálozó” ne pakoljon estélyit, sem koktél ruhát, jó lesz egy kényelmes sportcipő, farmer és póló, a „dress code” adott. Persze a lezser viselet nem jelenti a slamposságot is egyben, kövessük az egyszerű, de nagyszerű elvet, bővebb stílustanácsadásba nem mennénk bele. Ha pedig az időjósok esős időt jeleznek, ne hagyjuk otthon a gumicsizmát és az esernyőt sem! Vízparti banzájra dobj be egy fürdőruhát, törülközőt és a strandpapucsod sem felejtsd el!
Fesztelen fesztivál
Amit mindenképp hagyjunk otthon, az a bánat, a rosszkedv és a stressz, integessünk nekik utoljára és már indulhat is a buli járat. Tudatosan engedjünk el mindent, ami lehúz minket, hiszen azért megyünk, hogy átadjuk magunkat oldott énünknek. Minden fejben dől el és egy jó társasággal igazán élménydús napokban lehet részünk. Egy fényképező mindig legyen kéznél, hogy évek múlva is láthatóak legyenek azok a fantasztikus képek, amelyek élethűen visszaadják a megélt pillanatokat.

Ajánlott bejegyzések
fényképezőfesztiválmobiltelefon

Top 10 fesztivál kellék, ami nélkül ne indulj el!

2 Perc olvasási idő
Hűtőtáska a hideg italokért | MP3 lejátszó, ha nem lenne elég a zenéből | Tablet az összetett élményekhez Javában tart a fesztivál…
fesztivál

Fesztiválozós ki-mit-visz…

2 Perc olvasási idő
Hálózsákok széles választéka | Négyszemélyes sátrak | Magas faktorszámú naptejek Még focilázban ég mindenki, aztán meg elkezdődik az Olimpia, de bármennyire is…
applecd-dvdipodmp3 lejátszózene

A legjobb kedélyjavító: a zene az kell

2 Perc olvasási idő
Sokak számára ismerős ez a mondat egyik leghíresebb musicalünkből, de szépsége mellett nagyon is igaz és örökérvényű kijelentés. Zenére mindig szükségünk lesz….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük