grill

Ízes élet, ízletes étkek

6 Perc olvasási idő
grill

Ízes élet, ízletes étkek

6 Perc olvasási idő


„…Nyár van nyár. Röpke lepke száll virágra, zümmög száz bogár…”- mindenki számára ismerősen csenghet, a Nyári kánon szövege és fülpezsdítő dallama. A legforróbb évszakunknak van egy különleges, szívet melengető hangulata, hosszabbak a nappalok, világos reggelre ébredhetünk, többnyire szikrázó napsütésben, kinti programjaink száma érezhetően megsokszorozódik. A hosszú, hideg tél után végre újra érezzük a nap testet-lelket melengető sugarait, a virágzó tavasz után a természet színeit. Kinek ne lenne jobb kedve üde, friss környezetben sétálni, leülni barátokkal egy élénkítő fröccs, vagy limonádé mellé, kibeszélni egy dolgos hétköznap fáradalmait? Akár minden napunkat feldobhatjuk, saját balkonunkon, vagy kertünkben parti hangulatot varázsolhatunk.  A kiegészítőket mi is elkészíthetjük, de szerencsénkre egyre több helyen vásárolhatunk fényfüzéreket, mécseseket, színes étkészleteket, kancsókat, amelyekkel még inkább feldobhatjuk a közvetlen környezetünket.
Közös élmények, közösségi események
Már a civilizáció előtt az előember is azáltal emelkedett ki az állatok közül, hogy képes volt tüzet gyújtani és az ételt nyílt lángon sütni, amely ma már kultúránk szerves része és a 21. században a gasztronómián belül is kiemelt jelentőséggel bír. Társasági lények vagyunk, időnként jólesik közös programot szervezni, a nyári időszakban pedig nincs is jobb, mint egy kerti parti. Készíthetünk akár bográcsban finom pörköltet, ami a magyar konyhaművészet egyik alapja, a lecsó mellett, csak hogy néhány példát említsünk a klasszikusok közül. A grillezés, vagy bográcsban főzés közösség építő hagyomány, ahol a lényeg, hogy közösen, a szabadban készítjük el az ételeket. Baráti társaságok előszeretettel gyűlnek össze, nyárestéken, hogy élvezzék egymás társaságát, idilli környezetben. Ezek a traccs partik igazán alkalmasak arra, hogy kieresszük a fáradt gőzt és egy másik világba csöppenjünk, hiszen ez a kikapcsolódás lényege. Egymásra koncentrálunk és a parti varázslatos hangulatának köszönhetően mindenki ellazul, nem beszélve a finom ételekről és italokról, amelyeket közben fogyaszthatunk. Korunkban egyre jelentősebb szerepet játszik az egészséges táplálkozás, így a többi közösségre gyakorolt jótékony hatása mellett nem elhanyagolható tény, hogy az ételkészítés egyik legegészségesebb és legkíméletesebb módja a szabadban sütés. Ugyanis kevesebb zsiradékot használunk, valamint a lassú sütési mód miatt az ételek tápanyag tartalma nem redukálódik.
A sütögetés művészete
A grillezés legelterjedtebb módja a faszénen vagy gázon sütés, ahol ezen hőforrások alulról sütik az étkeket, ezáltal azok különlegesen ízletesek lesznek, az előbbi esetében maga a faszén egyfajta fűszerré válik, így az sem mindegy, abból milyen fajtát használunk. Figyeljünk arra, hogy megfelelő alapanyagokat válasszunk, hiszen ez a siker egyik kulcsa. Ha lehetőségünk engedi, látogassunk el a közeli piacra, ahol friss és bőséges árukészlettel találkozhatunk, nem utolsó sorban mesebeli hangulata külön élményt nyújt. Az ízesítést illetően számos recept áll rendelkezésünkre, az internetnek köszönhetően kinyílik a világ, aki viszont elzárkózik a modern technológiától, könyvesboltokban teljes készlettel találkozhat a világ összes tájának gasztronómiai remekműveit illetően. Fogjuk meg a mobilunkat, üljünk ki a kertbe és böngészhetjük is a jobbnál jobb ételkészítési tippet! A piacon elérhetőek a faszenes, elektromos és gáz alapú grillek is, ahogy már említettük, különbség közöttük az adott hő forrása. Mint ezt már korábbi bejegyzéseinkben hangsúlyoztuk, a lényeg, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes típust és darabot. Ebben is szeretnénk most segítséget nyújtani.
Találjuk meg az igazit!
Az elektromos árammal működő darabok egyszerűen kezelhetőek, és ha rendelkezésünkre áll kültéri aljzat, könnyedén csatlakoztathatjuk is. Kezdőknek bátran ajánljuk! Továbbá érvként szól mellettük, kisebb méretük, mobilis mivoltuk és hogy nem szükséges hozzá semmilyen gyújtós, vagy bármilyen más eszköz, ezáltal használatuk zárt térben is biztonságos. Fontos még megjegyeznünk, ha egy hadsereget várunk vendégségbe, számítsunk rá, órákon keresztül mellette állhatunk, hiszen ezek a darabok 2-4 fő részére ideálisak. Teljesítményüket illetően vegyük figyelembe a lehetséges maximális teljesítmény értékét, ugyanis ha a körülbelül 2000 W-t nem éri el, úgy a fűtőszál akár órákig is melegedhet, ezáltal a sütés hosszú ideig tart. A gáz grillsütők hasonlóan egyszerűen kezelhetőek, mint előbbi társaik. Elegendő egy gombbal begyújtani a lángot és az szinte azonnal forró is lesz. A gázhasználat miatt nagyon óvatosnak kell lennünk, nehogy tűz keletkezzen, az esetlegesen alapra folyó zsír miatt, továbbá, a gázpalacknak köszönhetően nagyobb súlyú készülékek ezek, így kevésbé tudjuk mozgatni egyik helyről a másikra. Az igazi klasszikust nem véletlenül hagytuk a végére, hiszen a faszenes grill adja a lehető legkülönlegesebb élményt, mind az illatokat, mind az ízeket illetően. Használatuk kimondottan kültéri helyszínt igényel, valamint tapasztalat is szükséges a tűz begyújtásához, de aki egyszer megtanulja, a szerelmesévé válik. Áruk alacsonyabb, viszont faszenet rendszeresen vásárolni kell hozzá és maga a beüzemelése is hosszadalmasabb művelet, de az igazi ínyenceket kárpótolja az eredmény. Számos híres séf is erre a válfajra esküszik.

Nem elhanyagolható kiegészítők
A jó hangulathoz adottak már az alapok, a sütőnk és a társaság, mégis mire lehet még szükségünk? Tehetjük fel magunknak a kérdést. A relaxáláshoz elengedhetetlen a jó zene, kinek mi a kedvence, egyeztessük, de a lényeg, hogy legyen eszköz, amin keresztül hallgathatjuk. Manapság már ez a probléma sem akadály a hordozható hangszóróknak köszönhetően. Akár Bluetooth kapcsolat segítségével élvezhetjük a slágereket. A kényelemhez elengedhetetlen egy jó ülő alkalmatosság, ahol a társaság helyet foglalhat, ha elfárad és a beszélgetés is önfeledten folytatódhat. Ezek között is megtalálhatóak igazán exkluzív darabok, amelyek a komfort mellett igazán kellemes hangulatot varázsolnak szemet gyönyörködtető külső jegyeikkel egyaránt. Nagyobb társaságok számára ideálisak a garnitúrák, amelyek között kanapé, asztal és egyszemélyes fotel is megtalálható. Az i-re pedig feltehetjük a pontot egy hintaágy vásárlással, ha elfáradunk, még szundíthatunk is rajta egyet. Egy gyönyörűen karbantartott kertben pedig sokkal jobban érezzük magunkat, ezért nagyon menő robotfűnyírót szerezhetünk be, hogy akár a kerti parti előtt közvetlenül lenyírhassuk a füvet. Nem kell idegeskedni, minden a lehető legnagyobb rendben lesz, főleg ha a kert karbantartását is legújabb barátunkra bízhatjuk. Ezek ára nem a legalacsonyabb, de hosszú távra tervezhetünk velük, így az évek alatt meghálálják a költségük okozta terhet.
Önfeledt öröm
És ha már az udvar is megfelelően karbantartott, semmi sem állhat utunkba, hogy előkészítsük a sütögetős eseményt. Először is fogyasszunk el egy jó kávét, majd miután újult erőre kaptunk, dekoráljuk ki a teraszt, szaladjunk el a közeli piacra, szerezzünk be friss húsokat, zöldségeket, fűszereket, válasszunk ki néhány jó receptet, hűtsünk be néhány üveg italt, üdítőt és már kezdődhet is a buli.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük