esküvő

Vő-vő esküvő…

7 Perc olvasási idő
esküvő

Vő-vő esküvő…

7 Perc olvasási idő

Esküvő
Minden jelentős életesemény megihlette írók, dalszerzők sorát, hiszen mi is adhatna jobb témát, mint az élet sava-borsa. Mindenről eszünkbe jut, egy-egy egy frappáns, lényegre törő dal, hiszen ezek dallama fülbemászó, az ember észre sem veszi, máris dúdolja, akár vezetés közben is.  A nyári szezonban írtunk már nyaralásról, kertrendezésről, grill partikról, utazásról, sportról, de van még egy nagyon fontos, talán mindenki életében az egyik legemlékezetesebb alkalom, az esküvő, amelyről még nem esett szó. Nekem személy szerint rögtön Halász Judit „Vő-vő esküvő, családot kap férfi nő…” Esküvő című dala jut eszembe, hiszen a nagy napon két szerelmes szív eggyé válik, család lesz. Tudomásul vesszük azonban, hogy a mai világban, már sokak nem ragaszkodnak papírformához, ha közös életre vágynak, ellenben mások igenis szeretnék, hogy jogi értelemben is házastársi életközösségben éljenek, vagy akár templomban is kimondhassák a boldogító igent. A házasságkötések túlnyomó többsége a tavaszi, nyári, esetleg kora őszi időszakra korlátozódik, de vannak, akik kimondottan a téli hónapokat választják, hiszen annak is megvan a maga varázsa. Helyszíneket illetően szintén színes a paletta, kerthelyiséggel rendelkező éttermek, tóparti sátras megoldások, szállodai környezet is tökéletes lehet a nagy napon, a lényeg, hogy az ifjú pár álmai valóra váljanak. Manapság népszerű a két tanú kíséretében, exkluzív környezetben, egzotikus tájon kimondott hűség fogadalom. Egy biztos, egy esküvő nem két forint és jól fontoljuk meg, hol szeretnénk tartani, nem kell elvárásoknak megfelelni, hiszen ez az adott pár nagy napja, róluk kell, hogy szóljon. Tudjuk, a valóságban ez nem mindig ennyire egyszerű és az anyagi lehetőségek határt is szabnak elképzeléseinknek. A kislányok, már egész pici korukban álmodoznak a csodaszép hófehér ruháról és megfogalmazódik bennük maga az esküvő misztikuma. Ámulattal nézik szüleik nagy napján készült képeket és ki ne szeretne esküvőset játszani néhány évesen. Később szívesen bújunk romantikus regényeket, hiszen mi is átéljük az olvasott sorokat. Azt szeretnénk, hogy a menyegzőnk különleges és emlékezetes legyen, hogy majd később a gyermekeink is ámuljanak, mikor látják édesanya és édesapa, hercegnői és hercegi megjelenését a készült fényképeken, visszaidézve a megélt csodát.
Gyűrűk
Hurrá, házasodnak!
És bennünket ért az a megtiszteltetés, hogy meghívtak életük nagybetűs napjára, jaj de jó lesz, gondoljuk. Szeretnénk osztozni örömükben és részesei lenni minden történésnek. Ha túl vagyunk eme mámorító érzésen, máris elkezdünk agyalni, vajon mivel ajándékozzuk meg az ifjú párt, mire lenne leginkább szükségük, mivel tetézhetjük boldogságukat. Nehéz kérdés, nagyon nehéz, sokszor fejtörést okoz. Nem egyedi eset már, hogy a meghívóban szerepel, köszönik szépen, de háztartásuk komplett, ezért ne fáradjunk ajándékvásárlással, vagyis amit szánnánk, azt készpénzben adjuk. Mindez persze alapvetően abból fakad, hogy a modern társadalmakban már ezt megelőzően általában évek óta együtt élnek a párok, az idősebbeknek ez olykor szemet is szúr. De mint mindennek, megvan ennek a maga pozitív oldala, hiszen mikor hivatalosan is összekötjük az életünket már ismerjük egymás szokásait, rigolyáit, fogalmazhatunk kicsit sarkosan, nem zsákbamacskát veszünk. Igyekezzünk azonban elfogadni mások álláspontját, ne létezzünk szemellenzőben, sokkal fesztelenebbek lehetünk, ha nincsenek előítéleteink. Térjünk vissza az ajándék témakörre.
Mit vegyünk (fel), s mit vigyünk?
Minden nagyszabású eseményre illik az alkalomhoz illő öltözékben megjelenni. Ilyen a násznap is, amikor a nekünk kedves párt tiszteljük meg elegáns megjelenésünkkel.  Férfiaknak ajánlott öltöny, vagy nadrág és zakó és természetesen nyakkendő, hölgyeknek ruha, lehetőség szerint kiskabáttal, ami később levehető, nagy melegben is lehetünk kifinomultak. Nem kell napokat eltölteni üzletek látogatásával, időt és energiát spórolhatunk, ha előre gondolkozunk! Az életünk több szempontból könnyebb, mint generációkkal előttünk élő társainknak, hiszen az internet segítségével lényegében tennivalóink nagy részét intézhetjük online. Ide értve a bevásárlást, számlák intézését, de jól jön, ha már konkrét elképzeléseink vannak, ha megnézzük a piac adott termék kínálatát. A lényeg, hogy ne porfogóval állítsunk oda, hanem igazán különleges, vagy praktikus darabbal. Szokás manapság, hogy a házasulandó pár a meghívókkal együtt átad egy listát, ami tartalmazza, milyen tárgyakra van szükségük, ez esetben is érdemes előre egyeztetni a többiekkel, nehogy 3 televízió, 5 étkészlet és 8 kávéfőző érkezzen.
Praktikus ötletek
Ha pedig már a célegyenesben vagyunk, tudjuk, mit veszünk majd fel, kitaláltuk, mi a reális érték, ami belefér, és mégis örömet szerzünk azzal, amit veszünk, akkor irány az online piactér. Még felmerülhet az, hogy egy grandiózusabb tárgyat adnánk szívesen, azonban nem fér bele a kalkulált keretbe. Jó megoldás lehet, ha többen összebeszélünk a vendégek közül és közösen vásárlunk nászajándékot. Akár le is ülhetünk egy meleg nyárestén együtt és átbeszélhetjük, ki-mire gondol. Sok fül többet hall és már biztosan voltak olyan elejtett mondatok, amiből következtethetünk, mire vágynak. Példaként említve, valakinek eszébe jut, hogy hú, múltkor mesélte az Ildi, takarított a nyaralóban és elkezdett füstölni a porszívó. Vagy, hogy mennyire örülnének, ha a kerti lakban összebújhatnának egy romantikus filmet megnézni, de macerás a tévét hurcolni. Jó ötlet lehet egy kávéfőző is, ha már az illetők unják a kotyogós verziót és vágynak egy automata darabra, amellyel álmos reggeleken, csak elegendő egy kapszulát betenni, egyetlen gombot megnyomni és máris kész az aroma dús, ínycsiklandó forró ital, amelyet ha elfogyasztunk garantáltan újjászületünk! Fantasztikus elgondolás egy mikrohullámú sütő is, amellyel könnyedén melegíthetünk ételeket, de ha összetettebb darabot szeretnénk, választhatunk grillező funkcióval ellátott darabot is. Szóba kerülhet még a mosógép is, habár ezen műszaki cikkel hosszabb távra terveznek, de a manapság népszerű szárítógép is jó tippnek bizonyulhat. Főleg a téli időszakban áldás, mikor nem kell bajlódnunk a teregetéssel majd a folyamatos helyhiánnyal, a több napon át tartó száradási idő miatt. Nincs is annál rosszabb, mikor a ruha bepálik, kellemetlen szagot áraszt.
torta
Kisebb öröm a köbön
Tényleg nem az a cél, hogy anyagi csődbe sodorjuk magunkat, ha nem jön össze, a többen összedobjuk elv, akkor i s találhatunk nagyon szuper dolgokat. Ki ne szeretne sütni-főzni? Egy finom vasárnapi ebéd után egy ízletes sütemény a legjobb választás. Milyen nagy segítség egy robotgép készlet, amellyel keverhetünk, habosíthatunk, dagaszthatunk. Szintén nagyon népszerű a gyümölcscentrifuga, mivel az egészséges étkezést szolgálja. Sokan nem szeretik elfogyasztani a gyümölcsöt egészben, mert folyik, ragacsos lesz a kezük tőle, vagy egyszerűen csak nem kívánják. Viszont egy reggeli, vagy ebéd mellé milyen jólesik egy jéghideg gyümölcslé, amelyben nincsenek adalékanyagok, csak pusztán a vitamindús nedűt fogyaszthatjuk. A gyümölcscentrifuga segítségével igazán gyorsan és pepecselés nélkül készíthetjük el a finomabbnál finomabb leveket. Ahogy haladunk tovább a felsorolásban, már-már azon kapjuk magunkat, hú, milyen jók lennének ezek a kütyük otthonra is! J Nyáron annyi friss zöldséget és gyümölcsöt ehetünk, amennyi csak belénk fér, de készíthetünk turmixokat is ízlés szerint akár több fajtából, ezáltal még egyedülálló íz élményt érhetünk el. Ha pedig elzárkózunk a modern technika vívmányaitól, választhatunk egy mutatós és praktikus ágynemű szettet, vagy étkészletet is. Sorolhatnánk még naphosszat, mi csak egy iránymutatást céloztunk felvázolni a teljesség igénye nélkül. Viszont mostanra, akinek halványlila gőze sem volt, mit szeretne ajándékba adni, az is megvilágosodott. Csak magunkat zavarjuk össze általában, nem látjuk a fától az erdőt. Közben a megoldás mindig az orrunk előtt van.
Vigyázz, kész, pénz!
Mindezek után még mindig érezhetjük úgy, hogy borítékban pénzt nyújtunk át, mert abból azt vesznek, amit csak akarnak, itt sem kell unalmasnak lennünk. Vannak felfújható, akár héliummal tölthető lufik, erre is köthetjük a tasakot, csak vigyázzunk, nehogy az egekbe szálljon. Jópofa ötlet még, ha albumba helyezzük a bankjegyeket, vagy vásárolhatunk sorsjegyeket és egy emlékkönyvbe ragaszthatjuk. Lehetünk igazán eredetiek, készíttessünk egy portrét az ifjú párról és ragasszuk hátoldalára a borítékot! A kreativitás mindig meghálálja a befektetett energiát, az garantált, hogy évtizedek múlva is tudják majd, kitől kaptak ilyen remek meglepetést.
Gondtalan gondolkodás
A lényeg, ne hagyd az utolsó pillanatra, tervezz időben, hogy szeretettel és várakozással tekinthess a dínomdánom napjára. Szeretnénk a jegyespár örömében osztozni, hallani mikor szeretetteljesen kimondják, hogy egymással akarnak élni életük végéig, hiszen azért hívtak meg, mert ők is arra vágynak, hogy részese legyél a vissza nem térő pillanataiknak. Így hát, mint mindig, azt üzenjük ne stresszelj, élj meg minden percet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük