egészség

Átkozott napozás?!?

3 Perc olvasási idő
egészség

Átkozott napozás?!?

3 Perc olvasási idő

Magas faktorszámú napvédő krémek | Vízálló naptejek | Napozás utáni készítmények
Míg valakit önfeledt örömmel és végtelen boldogsággal tölt el a nyári meleg és a napsütés, másoknak a májustól, szeptemberig tartó időszak maga a pokol. Számukra a barnulás szinte elérhetetlen álom, a strandolás pedig egyenértékű a börtönnel, hiszen a fák sűrű árnyékából ki sem mozdulhatnak. A napallergia egyre több embert érintő nyavalya, mely a betegségben szenvedők számára megkeseríti az előttünk álló, kánikulával tarkított néhány hónapot…
Mi a napallergia?
A napallergia ugyan még nem számít népbetegségnek, de évről évre nő azoknak a száma, akiket érint. A fényérzékenységnek is nevezett betegség a szervezet immunreakcióját takarja, melyet a napfény vált ki, viszkető, égő csalánkiütések formájában jelentkezik, általában a test azon részein is, melyek ruhával fedettek és nincsenek kitéve közvetlen napsugárzásnak. Az allergia enyhébb változatában csak a fénnyel találkozó bőrfelületeken jelentkeznek a tünetek és kb. egy hétig maradnak meg, majd maguktól elmúlnak.
Mitől alakul ki?
Bár a napallergiák okozói között az UV-sugarak, a helytelen napozási szokások, a rosszul megválasztott fényvédő krémek is nagy szerepet játszanak, mégis meg kell említeni egy bizonyos fokú hajlamot is. Mielőtt bárki centiméterekben mérhető, vastag naptej réteget ken a bőrére a strandolások előtt és ezzel azt hiszi, hogy mindent megtett a viszkető pörsenések elkerülése érdekében és abban a hitben él, hogy ha eddig nem jelentek meg, ezután sem fognak, akkor téved. Az allergiás reakció bármikor jelentkezhet, így ha napimádók vagytok, akkor is legyetek körültekintőek és fogadjátok meg a bőrgyógyászok és szakemberek által minden évben tucatszor elszajkózott tanácsokat!
Óvintézkedések!

Először is válassz olyan helyet a strandon, ahol ha úgy adódik hogy száz ágra süt a nap, az UV-sugárzás pedig vörös riadót fúj, akkor be tudj vonulni a fák hűs árnyékába, vagy egy napernyő menedékébe, mindemellett pedig válassz bőrtípusodnak megfelelő napvédőt, amit folyamatosan használsz.
Igaz, hogy a 2012-es divat szerint kreált fürdőruhákhoz nem éppen passzol a csúnyácska kivitelezésű UV sugárzás mérő karóra, de ha már kitalálták nekünk, akkor használjuk!
A szemed védelméről sem feledkezz meg, a napszemüvegek különben is öltöztetnek és ha nem a keleti piacok gagyi változataira csapsz le, akkor biztos lehetsz benne, hogy jó szolgálatot tesz. Ennyit a megelőzésről, de mit tehetsz, ha már korábban tapasztaltad a napallergia tüneteit, netalántán rendszeresen elő-elő bukkannak a vörös kiütések?
A végtelen fényfürdőzést először is el kell felejtened, vagy csak nagyon óvatosan és nagyon rövid ideig tartózkodhatsz a napon.
A Béta-karotin szedését, ráadásul kúraszerűen már a napozási időszak megkezdése előtt egy hónappal különösen ajánlott beiktatnod az életedbe, illetve más táplálék kiegészítő termékekkel, vitaminokkal is bővítheted a házi patika készletet, lehetőleg olyanokkal, melyek elsősorban a szép bőr elérését tűzték zászlajukra! Mindemellett pedig az összes szabályt be kell tartanod, ami mindenki másra is vonatkozik: magas faktorszámú napvédő krémek, napszemüveg, kalap, vagy valami csini fejfedő és fokozott óvatosság! Ha szerencséd van, akkor a tünetek fokozatosan enyhülnek, majd egy idő után eltűnnek, ehhez viszont nagy odafigyelésre és gondosságra van szükség a te részedről is!

Ajánlott bejegyzések
egészségszépségápolás

Kipróbáltunk pár szaunát, összeszedtük a tapasztalatokat

4 Perc olvasási idő
Népszerű szauna típusok: finn, infra és arc szauna | Szaunaparfümök a relaxáláshoz | Finom illóolajok szaunázáshoz Úgy tűnik a tavaszi verőfényes napsütésre…
egészségszépségápolás

Stresszoldás a fürdőszobában – Erre figyelj a hidromasszázs kabinok vásárlásánál!

3 Perc olvasási idő
Pezsgőfürdő otthon| Hidromasszázs zuhanykabinok | Különleges formájú kádak A stressz népbetegség, kihathat egész életünkre, megkeserítheti mindennapjainkat és amíg mindezt nem tudjuk egy…
egészségéletmód

A legolcsóbb elfoglaltság a világon

2 Perc olvasási idő
Szélesvásznú TV-k az otthoni kikapcsolódáshoz | Merülj el a zenében! | Fejhallgatók a relaxációhoz Valahogy mindig úgy tűnik, hogy bármilyen kikapcsolódási formát…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük