energiatakarékosháztartás

Szájtáti energiapazarlók! Ugye te nem közéjük való vagy?

3 Perc olvasási idő
energiatakarékosháztartás

Szájtáti energiapazarlók! Ugye te nem közéjük való vagy?

3 Perc olvasási idő

Energiatakarékos hűtőszekrények | A+ energiaosztályú mosógépek | Alacsony fogyasztású szárítógépek
Dráguló energiaárak, karcsúsodó pénztárcák, környezetszennyező életmód: mindenkit érintő dolgok, melyek számtalan kérdést felvetnek. Ugye te nem a szájtátva és tehetetlenül figyelők táborát gyarapítod, aki csak az események sodrában él? Ha igen, ideje kilépned ebből a csoportból és tenni a folyamat ellen, még ha apró lépésekben haladsz is. Első lépcsőfok? A tudás és az odafigyelés! Ehhez járulunk hozzá most egy kis gyorstalpaló okítással!
Bármilyen elektromos készüléket is választasz az otthonodba, biztos hogy valamennyire megpörgeti a villanyórádat és fogyasztást produkál, a nagyháztartási gépek esetében pedig súlyozottan igaz ez, hiszen a legnagyobb energiazabálóknak bizonyulnak. Kivédeni ugyan ezt nem igazán tudjuk, viszont csökkenteni igen, ehhez pedig nem kell más, mindössze egy kis odafigyelés. Ha a vásárlásnál nem csak az esztétikumra és praktikusságra figyelsz, de az energiaosztályozásra is, akkor sokat tehetsz a pénztárcádért és nem utolsó sorban a környezetedért!

Az emberek többsége csak egy betűt lát a háztartási gépeken, számukra nem jelent semmit az A-tól G-ig terjedő jelölés, így aztán bele-bele csúsznak abba a hibába, hogy a házuk egy újabb éhes szájjal gyarapodik, aki ráadásul kilowattokat fogyaszt. A berendezéseken található betűk, nem díszítésként funkcionálnak, mindegyiknek külön jelentése van, történetesen az adott gép energiafelhasználását mutatja, mely számunkra igen is nagyon fontos.
Az A besorolású készülékek fogyasztják a legkevesebb áramot (adott esetben vizet), míg a G osztályozásúak a legtöbbet. A C osztályig terjedő elektromos berendezések fogyasztása megfelelő, a D az átlagos kategóriát jelöli, míg az E és az e fölöttiektől inkább tartózkodjunk, mert nem fogják kímélni a pénztárcánkat.
Mivel az Európai Unióban az A energiaosztályú készülékek piaci részesedése nagyon gyors ütemben növekedett, így ezt a jelölést alkategóriákra is lebontották, így mostanában A+ és A++ osztályokkal is találkozhatsz a vásárlásaid alkalmával, amik közül az utóbbi az elérhető leghatékonyabb energiafelhasználású termékeken szerepel. De hogy pontosan milyen berendezéseken keresd az energiacímkéket? Íme, összeállítottunk neked egy listát, hogy könnyebb legyen a dolgod!
Mosógépek, szárítógépek, vagy a kettő kombinációja
Mosogatógépek
Hűtők, fagyasztók, illetve kombinált hűtő-fagyasztógépek
Légkondícionálók
Villamos sütők
Fényforrások
Az osztályzáson, márkanéven és típuson kívül a zajkibocsátásra vonatkozóan is kell hogy adatokat találj a berendezésen, illetőleg egy energiafogyasztási kimutatást az azonos kategóriába tartozó termékekkel, hiszen elviekben ezeket minden háztartási eszközön fel kellene tűntetni az erre vonatkozó uniós direktíva alapján. És hogy valóban megtörténik-e? Ezt a kérdést most inkább nem boncolgatnánk tovább…
Ha nem haladsz el figyelmetlenül az adott jelölések mellett és ismered a jelentésüket, akkor bizonyára törődni fogsz azzal is, hogy olyan háztartási gépet vásárolj, ami nem növeli sokszorosára az áram számlád. Ezzel aztán te is környezetkímélőbb leszel, még ha a gépek beszerzésekor nem is egy szép zöld fa és Green Peace aktivisták lebegnek a szemeid előtt, pusztán az anyagi jóléted és a spórolás.

Ajánlott bejegyzések
energiatakarékoslakásfelújításSzép házak

Szép házak: A vakolat alatt

6 Perc olvasási idő
Korszerű hő-, víz- és hangszigetelési anyagok, technikák bemutatásával folytatjuk Szép Házak sorozatunkat. Az utóbbi években már nem csupán zsebre megy: új házaknál…
háztartásotthon

Időkibővítő készülékek

19 Perc olvasási idő
Mégis mikor? Biztosan minden családban elhangzik e költői kérdés, amelyre magunk sem tudjuk a választ. Ezt, vagy azt kéne már csinálni, ablakot…
háztartás

Mit is jelent az Eco Bubble, avagy moss okosan és légy környezettudatosabb!

1 Perc olvasási idő
Eco Bubble mosógépek | További energiatakarékos mosógépek >> Régóta keresed a megoldást arra, hogy alacsony hőfokon is hatékonyan moshass? Ha még nem…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük