energiatakarékosháztartás

Rezsiköltség csökkentéssel a sikítófrász ellen…

4 Perc olvasási idő
energiatakarékosháztartás

Rezsiköltség csökkentéssel a sikítófrász ellen…

4 Perc olvasási idő

Keveset fogyasztó hűtőgépek | Energiatakarékos tűzhelyek | A+ energiaosztályú mosogatógépek
Ugye mondanunk sem kell, hogy egy átlagos család havi rezsiköltsége hány tízezer forintot vesz el a kasszából, hiszen tudjátok és tapasztaljátok ti is, hogy az árak az egekbe kúsztak és ilyenkor bizony a sok kicsi is sokra megy, úgy hogy ha még nem tetted meg, ideje tudatosabban élned és spórolnod. Hogy mivel? Például a vízzel, villannyal, sütéssel és főzéssel. Íme!
Vízfogyasztás csökkentése
Az már alap dolognak számít és talán meg sem kell említenünk, hogy miközben fogat mosunk a víznek nem kell patakokban folynia és hogy a mosogatást is érdemesebb úgy kivitelezni, hogy azt ne folyó vízzel végezzük, ezt mindössze az öblítésnél használjuk. Aztán persze ott van a tusolás kontra fürdés problematika, míg az előbbinél kb. 60 liter vizet pancsikolunk el, úgy az utóbbinál sokszor a 160 liter is kevésnek bizonyul, a kettő közötti különbségtől pedig hosszú távon feljajdul a pénztárcánk, a sárga csekket látva pedig mi is.
Ügyelj a csepegő csapokra! Állítólag a percenként 10-20 cseppet eleresztő csapokból, egy hét alatt egy kádnyi víz tűnik tova, így mindenképpen érdemes ezekre is odafigyelni!
A költségeket tovább csökkentheted, ha a zuhanyra és a kézmosó csapra víztakarékos rózsát szerelsz, a WC-tartályt pedig szintén takarékosra cseréled és magad szabályozod a lezúduló vízmennyiséget.
Öntözz esővel és lehetőleg este! Ha nem is kertes házban laksz, még akkor is bizonyára van arra lehetőséged, hogy a balkonládákhoz kihelyezett edényzettel esővizet gyűjts és ezzel locsold a virágaidat, szobanövényeidet. Egyrészről sokkal jobban meghálálják majd, mint a klóros csapvizet, másrészről pedig hosszú távon sokat is spórolszhatsz. Az esti locsolásnak is természetesen van jelentősége, hiszen ha lemegy a nap, akkor kisebb a párolgás is. Alig észrevehető apróság, mégis ha odafigyelünk rá, még ezzel is több marad a pénztárcában.
Áramfogyasztás csökkentése

Amit nem használsz, kapcsold ki, lehetőleg úgy, hogy még csak készenléti üzemmódban sem legyen. A házban, lakásban használj energiatakarékos izzókat, kompakt fénycsöveket, ezek ugyanis a hagyományos izzókhoz képest, a felhasznált energia sokkal nagyobb részét fordítják világításra. A gyakori le-fel kapcsolgatást ugyan nem bírják túl jól, de ha hosszabb élettartamú, jó minőségű fénycsöveket vásárolunk, nem lőhetünk túl nagy bakot.
Azon túl, hogy igyekezzünk kihasználni a természetes fény adta lehetőségeket, nem árt arra is odafigyelni, hogy a lámpákat, lámpabúrákat, égőket rendszeresen takarítsuk, hiszen ennek nem csak a lakás makulátlan tisztasága miatt van jelentősége, de némi energiatakarékossággal is bír a művelet.
Azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodsz rendszeresen, vagy csak rövid ideig, érdemes elgondolkodni a mozgásérzékelővel felszerelt világítótestek elhelyezéséről, hiszen egyrészről megúszod a fel-le kapcsolgatás maceráját, másrészről pedig így bebiztosítod azt is, hogy tényleg csak akkor világítson, ha szükség van rá!
Sütés-főzés
Egy gondosan összeállított, olcsó összetevőket tartalmazó menüvel és némi kreativitással már sokat spórolhatunk, ha pedig ezen felül is odafigyelünk a konyhában végzett tevékenységeinkre, még többet! Egyrészről csak akkor kapcsold be a tűzhelyet, ha főzni kezdesz és az edényt helyeztél rá, másrészről pedig bármit is készítesz, használj fedőt! Sokkal rövidebb idő alatt elkészül az étel, sokkal zamatosabb lesz és a nedvesség sem párolog el az egekbe, ezzel együtt pedig jelentős energiamennyiséget takarítasz meg.
Gondoltad volna, hogy ha a levesbe nem egészben teszed bele a répát és a krumplit, hanem szép apró darabokban, akkor mennyit megspórolhatsz? Gyorsabban puhára főnek, a leves pedig kevesebb idő alatt készül el, így jóval kevesebb energiát használsz fel az átlagosnál, főleg ha a forráspont elérése után még takarékra is állítod a főzőlapot!
A vízforralók, tojásfőzők, teafőzők használatával is több marad a pénztárcában, hiszen ezek sokkal takarékosabb energiafelhasználást biztosítanak, mintha például egy teához való vizet a tűzhelyen forralnál fel. Ugyanez a helyzet a tésztafőzéssel is. Először forrald fel a vizet vízforralóval, majd öntsd át a tésztafőző edénybe és így tedd a tűzhelyre, ezzel a művelettel még mindig kevesebb áramot fogyasztasz, mintha egy gáztűzhelynél kivárnád a forrási időt.
A sütőajtó többszöri és felesleges nyitogatását felejtsd el, hiszen ez minden egyes alkalommal nagy hőveszteséggel jár.
A hűtőt és fagyasztót pedig távolítsd el konyhából, de legalább is a tűzhely és a főzőhelyiség közeléből, hiszen minél nagyobb hőfokot produkálsz, annál nagyobb munkára ösztönzöd a berendezést, főleg akkor, ha még időközben az ajtaját is gyakran nyitogatod.
Talán apró semmiségeknek tűnnek a fent leírt ötletek, viszont ha minden ilyen apróságra odafigyelünk, akkor „sok kicsit, sokra megy” alapon bizony takarékosabb háztartásunk lehet, és idővel talán a rezsiszámláktól sem kapunk sikítófrászt.

Ajánlott bejegyzések
energiatakarékoslakásfelújításSzép házak

Szép házak: A vakolat alatt

6 Perc olvasási idő
Korszerű hő-, víz- és hangszigetelési anyagok, technikák bemutatásával folytatjuk Szép Házak sorozatunkat. Az utóbbi években már nem csupán zsebre megy: új házaknál…
háztartásotthon

Időkibővítő készülékek

19 Perc olvasási idő
Mégis mikor? Biztosan minden családban elhangzik e költői kérdés, amelyre magunk sem tudjuk a választ. Ezt, vagy azt kéne már csinálni, ablakot…
háztartás

Mit is jelent az Eco Bubble, avagy moss okosan és légy környezettudatosabb!

1 Perc olvasási idő
Eco Bubble mosógépek | További energiatakarékos mosógépek >> Régóta keresed a megoldást arra, hogy alacsony hőfokon is hatékonyan moshass? Ha még nem…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük