asuslaptopnotebookwindows 7

Asus Zenbook UX31 laptop – reszkess, Macbook Air!

2 Perc olvasási idő
asuslaptopnotebookwindows 7

Asus Zenbook UX31 laptop – reszkess, Macbook Air!

2 Perc olvasási idő

Új laptoppal rukkolt elő az Asus, a Zenbook ráadásul a mostanában oly sokat magasztalt ultrakompakt kategóriában indul harcba. Az általunk is sokat emlegetett, viszonylag friss vonulatnak a lényege ugye, hogy ezek a gépek bár rendkívül könnyűek és kicsik, a teljesítményüket abszolút nem érheti panasz. Ahogy az sejthető, a hordozhatóság és az elégséges kakaó (hát még a hardvert kiszolgáló, kellően erős akkumulátor) nem járnak kézen fogva, ezért hát nem is sok gyártó tudja megugorni a szükséges szintet: ezt a műfajt az Apple fejlesztette tökélyre a Macbook Airrel, és azóta is sorban esnek el az esetleges kihívói. Örömmel jelenthetjük, hogy az UX31-es Asus Zenbook is azon kevesek közé tartozik azért, amiben méltó ellenfélre lelhetnek Cupertinóban.

Asus Zenbook UX31 laptop - olcsobbat.hu

Bár a Zenbook csillogó-villogó külseje prémium árat sejtet, ez nem teljesen van így, sőt a laptop viszonylag olcsónak is nevezhető, pedig megtalálunk benne mindent, amire szükségünk lehet. Az UX31-es típust 13 hüvelykes képernyővel szerelték (létezik egy kisebb, 11 hüvelykes darab is, ez még olcsóbb), és természetesen több konfigurációban lesz elérhető, viszont jól fontoljuk meg, mit választunk, a gépben csak az SSD-meghajtó lesz cserélhető. A drágább összeállításokban Intel Core i7-es processzor (Sandy Bridge természetesen, ebben a kategóriában ez alap) található, amit 4 GB RAM kísér. Integrált grafikus vezérlője van, az Intel QS67 chipseten egy Intel HD 3000 lapka gondoskodik a megjelenítési feladatokról – sokat persze ne várjunk tőle, a legújabb játékokkal biztosan nem fogunk a legjobb grafika mellett játszani. A gépbe 256 GB-os SSD-t is kérhetünk akár, de ezt később cserélhetjük, mint mondtuk már.

Ha elképzeltük a hardvert, próbáljunk meg ehhez elképesztően kicsi vázat társítani: higgyük el, ennél kevesebb vékonyabb és apróbb modellt találunk majd a piacon. Az UX31 12,8 hüvelyk széles, 8,8 hüvelyk hosszú, míg a legvastagabb pontján mindössze 0,7 hüvely, míg a legvékonyabb résznél alig 0,1 hüvelykes. Megdöbbentő, nem igaz? Mindezt 1,4 kilogrammos súly egészíti ki, amit annak köszönhet elsősorban, hogy a váza nem műanyagból, hanem jó minőségű alumíniumból készült. Kinézetre egyébként abszolút nem érheti panasz, a sötét fémes külső mindenképpen figyelemfelkeltő, és komoly gép érzetét kelti. A gyártó ráadásul egy barna, kipárnázott tokot is mellékel a laptop dobozában, így abszolút megvédhetjük minden kellemetlen külső hatástól, ha éppen nem használjuk.

Asus Zenbook UX31 laptop - olcsobbat.hu

Az UX31-en két darab USB-port kapott helyet, ezek közül az egyik a második, a másik már a harmadik generációt képviseli. Mini VGA- és micro HDMI-dugasszal is felszerelték a HD-függők kedvéért (a gép 1600×900 pixeles felbontásra képes), de megtaláljuk rajta a kötelező SD-kártyaolvasót, illetve a szintén elmaradhatatlan Wi-Fi- (802.11n) és Bluetooth-vevőt is. A laptopot mágneses pánttal szerelték, ami kellően erősen fogja össze a zárt állapotban lévő gépet, igaz, ez a vékonysága miatt kinyitáskor bosszúságot is okozhat. Billentyűzete és touchpadje kényelmes: előbbi esetében a gombokkal élvezet a gépelés, ráadásul miután viszonylag izoláltan rendezték el őket (ahogy az manapság szintén egyfajta elvárásnak tekinthető), nem sűrűn fogunk félreütni – utóbbi pedig hatalmas, ráadásul támogatja a két- és háromujjas manővereket is.

A Windows 7 Home Premium operációs rendszerre az Asus több saját programot is feltelepített, ezek ismerősek lehetnek a gyártó korábbi gépeit használók számára. Itt lesz például a Lifeframe, a vállalat saját webkamerás programja, amivel mindenféle vicces hátteret varázsolhatunk magunk mögé videochat közben, vagy az Instant On, ami a rendszer szokásosnál gyorsabb felállását ígér alvó állapotból – az első beszámolók szerint egyébként kikapcsolt állapotból 16, alvásból felébresztve 2 másodperc alatt vághatunk neki a munkánknak. Egy másik alkalmazással az akkumulátor üzemidejét kímélhetjük: a beépített egység 4-5 óra üzemidőt és kéthetes (!) készenléti állapotot ígér. Végül el ne felejtsük említeni: a rendszerbe Bang & Olufson hangszórók kerültek, amik a laptop méretéhez képest kellemesen szólnak, a webkamera pedig 640×480 pixeles felbontást ígér.

Ajánlott bejegyzések
laptopultrabook

Az ultrabookok a laptopok császárai

3 Perc olvasási idő
Ultrabook válogatás különböző gyártóktól | MacBookok az Apple fanoknak Az Ultrabook elnevezést gyakran halljuk manapság, ha valakit akár minimálisan is érdekel a…
laptop

Öt olcsó laptop a karácsonyfa alá

3 Perc olvasási idő
Meglepetés barátnőnek | Karácsonyi ajándék bárkinek 3 000 Ft alatt | Még több karácsonyi kategória >> Mérget vehetünk rá, hogy a karácsonyi…
applelaptopmobiltelefontablet pc

Nem esik messze az Alma a karácsonyfától

4 Perc olvasási idő
Az Apple iPhone sorozata | Az Apple tablet kínálata | Apple iPodok: Shuffle-től a Touch-ig Valakitől sűrűn kell majd bocsánatot kérnem a…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük