laptopnotebookszámítógép

Asus EeeBox PC EB1030 – ez nem olyan desktop PC!

3 Perc olvasási idő
laptopnotebookszámítógép

Asus EeeBox PC EB1030 – ez nem olyan desktop PC!

3 Perc olvasási idő

Asus Netbookok | Asus asztali gépek | Asus monitorok
Noha a laptopok térhódítása megállíthatatlan, és az asztali számítógépekből rendre kevesebbet adnak el, azért be kell látni: van aki, inkább a desktop PC-kre szavaz, vagy éppen azért használja őket, mert például a potenciálisan kínált teljesítmény miatt kénytelen rá. Többeknek viszont így is eszébe jutott: mennyi bosszúságtól kímélhetné meg őket, ha a hatalmas fémházat valami kisebbre, valami elegánsabbra cserélhetnék?

Az Asus megmutatja, lehet ezt másképp is csinálni; az EeeBox PC EB1030 igazi apróság, persze csodát ne várjunk tőle: ez a méret csak jókora kompromisszumok árán született meg, hardver szempontjából egyáltalán nem említhető egy lapon az előbb szidalmazott fémdögökkel. Tisztázzuk is rögtön: ez a típus az úgynevezett „nettop” kategóriát erősíti.

Asus eeebox PC

Tökéletesen párhuzamot vonhatunk a laptopok és a netbookok közötti különbségekkel: ahogy a netbook is egy olcsóbb, rendszerint kisebb gépet takar némileg gyengébb hardver társaságában, úgy ez a nettop is lényegesen kisebb, mint a normális asztali PC, de cserébe leginkább internetezésre és médiafogyasztásra fogjuk tudni használni. A legújabb videojátékokról lemondhatunk, és valószínűleg akkor is nehézségeink lesznek, ha full HD felbontású videót akarunk vágni.
Persze ha ezzel tisztában vagyunk, és az EB1030-as megfelel az igényeinknek, nagyon fogunk örülni. A kis apróság – az egész masina 1 liter űrtartalmú – alig foglal helyet, remekül néz ki, ráadásul környezetbarát is: ez nem csak azt jelenti, hogy 90 százalékban újrahasznosítható anyagokból készült, de közel 70 százalékkal kevesebbet is fogyaszt az átlagos számítógépeknél, ami akkor is jó hír, ha a hónapvégi villanyszámlákra gondolunk.
Az EB1030 nem egészen 0,7 kilogrammot nyom a mérlegen, 219 x 172,5 x 29 milliméter nagyságú, ezzel az Asus szerint a számítógép kisebb, mint egy könyv. Meglehetősen helytakarékos készülékkel van dolgunk, nemcsak állítva foglal el lényegesen kevesebb szabad helyet, mint más asztali PC-k, akár rá is szerelhetjük az erre alkalmas monitorok hátára a gépházat. Ráadásul külön érdekesség, hogy a masina forgatható marad, így elég pördíteni egyet rajta, hogy hozzáférjünk a kulcsfontosságú csatlakozókhoz!
Ahogy említettük, hardver szempontjából kétszer is át kell gondolnunk, megfelel-e nekünk egy az Asus nettopja, de azért azt is megjegyeznénk: a korábbiaknál több lehetőséget biztosít nekünk a tajvani gyártó, így például a promóciós anyagokban rendre kiemeli, hogy HD videó lejátszására tökéletesen alkalmas ez a modell, sőt a HDMI csatlakozójának köszönhetően tévére is köthetjük a masinát, hogy azután 1080p-s felbontás mellett nézzük meg a kedvenc sorozatunkat vagy filmünket.
Szó sincs tehát arról, hogy az EB1030-nak még a szövegszerkesztővel is meggyűlne a baja, a rendszernek egy Intel Atom D2550 típusú processzor ad kakaót. Az alacsony fogyasztású központi egység kétmagos, és 1,86 GHz órajel mellett ketyeg, a mellé társított Intel NM10 chipset pedig integrált grafikus megoldást kínál. RAM szempontjából válogathatunk, alsó hangon 1 GB memória jár a géphez, ezt egészen 4 GB-ig bővíthetjük. Merevlemez tekintetében 320-500 GB áll a rendelkezésünkre, SSD esetében 16-32 GB-ból gazdálkodhatunk.
Csatlakoztathatóság terén jól felszerelt az EB1030, persze kompromisszumokra itt is lehet számítani. 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi-vevőt kapunk, ezt 4-in-1 memóriakártya olvasó (SD, SDHC, SDXC és MMC), mikrofon, 4 darab 2.0-s USB port és a már említett HDMI csatlakozó is kiegészíti. A rendszer a kötelező kiegészítők mellett VESA Mount Kittel érkezik, ezzel tehetjük fel a rendszert a falra vagy a monitorra, illetve opcionálisan billentyűzettel és egérrel is rendelhetjük.

Asus számítástechnikai termékek

Asus X55U-SX007D netbook Asus X55U-SX007D legjobb ajánlat (Asus netbookok kedvező áron)
Asus Google Nexus 7 16GB tablet Asus Google Nexus 7 16GB táblagép legjobb ajánlat (még több Asus tablet)
Asus BX700 egér Asus BX700 egér legjobb ajánlat (további Asus egerek)

Ajánlott bejegyzések
laptopultrabook

Az ultrabookok a laptopok császárai

3 Perc olvasási idő
Ultrabook válogatás különböző gyártóktól | MacBookok az Apple fanoknak Az Ultrabook elnevezést gyakran halljuk manapság, ha valakit akár minimálisan is érdekel a…
laptop

Öt olcsó laptop a karácsonyfa alá

3 Perc olvasási idő
Meglepetés barátnőnek | Karácsonyi ajándék bárkinek 3 000 Ft alatt | Még több karácsonyi kategória >> Mérget vehetünk rá, hogy a karácsonyi…
applelaptopmobiltelefontablet pc

Nem esik messze az Alma a karácsonyfától

4 Perc olvasási idő
Az Apple iPhone sorozata | Az Apple tablet kínálata | Apple iPodok: Shuffle-től a Touch-ig Valakitől sűrűn kell majd bocsánatot kérnem a…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük