hálózathardver

Wire volt, wire van, és wireless

2 Perc olvasási idő
hálózathardver

Wire volt, wire van, és wireless

2 Perc olvasási idő

– Így kérj tőlem még valamit.
– Mit kértem? Semmit…
– Hihető, múltkor is a buszon: tudsz adni béencét? A fél busz azt hitte, valami drogdíler vagyok.

/Idézet a bash.hu-ról./

Szerencsére a mai hálókártyákon már inkább csak RJ45-ös csatlakozókat találunk, de ami még ennél is jobb, hogy a Wi-Fi-nek köszönhetően ez utóbbiba sem kell mindig kábeleket dugdosni, különben is, úgyis mindig csak olyan vezeték van kéznél, aminek egyik csatlakozójáról letört az a kis pöcök, emiatt meg folyton kicsúszik a gépből, megszakad a kapcsolat, ledob az MSN ésígytovább.

Múltkor az utcán azért vettem elő a laptopot a Móricz Zsigmond körtéri villamosmegállóban, mert egyik ismerősömmel ott futottam össze, és halaszthatatlanul meg szerettem volna mutatni neki egy képet; hát nem egyből vagy 5-6 Acces Pointot találtam, amiből egyre még csatlakozni is tudtam? De ez csak egy extrém példa, viszont ki ne szeretne inkább vezetéknélküli netet otthonra, ahelyett, hogy UTP-kábellel pókhálózná be az egész lakást, és miért ne szeretne, hiszen dübörög a tudomány és a technika, lassan már a mosógépen is van USB-csatlakozó, egyes Baranya-megyei településeken meg 100 megabites hálón lóg az összes lakás. És különben is, ha az ember barátnője áthozza a laptopját, nehogy már egy szál hálókábelt kelljen ide-oda dugdosni valami más helyett. Most pedig lássuk, milyen Wi-Fi-képes routereket és AP-kat ajánlunk ma, otthonra, vagy kisebb irodákba.

Linksys WRT54GL

Az „alap” router, amit általában ismerőseinknél látunk, hát miért ne szereznénk be mi is egy ilyet? 54Mps sebességű WLAN kapcsolattal, plusz 4db Ethernet-porttal, általában 16MB belső memóriával, és amitől szabadszoftver-fanatikusok szeme is felcsillan, az az „L” típusjelzés, ami Linux-alapú firmware-t jelez, így az ügyesebbek talán még a kernelbe is belemászhatnak. A Linksys komolyabb modelljei pedig akár szélessávú modemként is használhatók.

D-Link DIR-635

Egy igazi monszter, 3 elforgatható Wi-Fi antennával, és szintén 4db Ethernet-porttal, a 802.11n vezetéknélküli protokoll támogatásával, ami nagyobb sebességet biztosít mint a „hagyományos” mosópor 802.11g, ráadásul a router az IP-telefónia minőségi követelményeiként kitalált QoS szolgáltatást nyújt, így akadozás nélkül Skype-olhatunk vele, streamelhetünk videókat, vagy éppen játszhatunk hálózatban.

Edimax BR-6104KP

Olcsó és elterjedt márka az Edimax, jelen típus pedig szintén támogatja a WLAN-t, és a négyportos vezetékes hálót, különlegessége pedig, hogy két USB-port is található rajta, amikhez nyomtatókat csatlakoztatva routerünk nyomtatószerverként is funkcionál.

Ajánlott bejegyzések
3dhardverlaptoptoshiba

Toshiba Qosmio T851 laptop – 3D és 2D egyszerre

1 Perc olvasási idő
Ma már nem nagy szám, ha a 3D-s kijelzőhöz nem kell szemüveget viselni: láttunk már ilyet játékkonzolban, fényképezőben, sőt többé-kevésbé már egy-két…
altec lansingdokkolóhardverhtciphoneipodtelefon

HTC Incredible S mobiltelefon – a kis okos

1 Perc olvasási idő
Megérkezett a HTC legújabb androidos okostelefonja, és az Incredible S egy-két apróságot leszámítva kifogásolhatatlan készülék. Elődje, az Incredible (másik nevén Droid Incredible)…
3dasusfullhdhardverlaptoplglogitechnotebooktávirányítówebkamera

Asus Wavi Xtion Pro mozgásérzékelős kamera – a jövő távirányítója

1 Perc olvasási idő
A következő poszt olyan tekintetben rendhagyónak számít, hogy a kiegészítő elsősorban az Asus Wavi Xtion médiamegosztójával együtt használható, azzal viszont nagyon is….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük