hardver

Végtelensok hely – a Hitachi 1TB-os winchestere

Nem tudom, más hogy van vele, de nálam a gépen lévő szabad hely mennyisége borzasztóan ciklikus: veszek egy új vinyót (az aktuálisan legjobb ár/érték arányút), és akkor egy évig úgy érzem, hogy nekem itt valami elképesztően sok helyem van, amit be sem tudok telíteni semmivel. Aztán szép lassan mégis elkezd felgyűlni az adat: ha a C64-es és korai PC-s korszaktól eltekintünk, legelőször az MP3-ak voltak azok, amik elkezdték erősen zabálni az addig korlátlannak hitt tárhelyet. Akkor az ember beruházott egy még méregdrága 10 gigás vinyóba, mondván ha a teljes CD-gyűjteménye békésen ráfér, akkor azzal ellesz egy darabig. Aztán jöttek a DivX-es filmek garmadával: a 700 megás filmeket bizony el kellett kezdeni gyorsan kiírogatni az addigra már elérhető CD-írókkal. Aztán lett egy 100 gigás háttértár, száz film, ugyan, annyit az ember már nem akar tárolni a gépen úgyse. Csak akkor jöttek a lementett DVD-k, és kevés lett ez a hely is. Manapság a 250 gigás vinyók tekinthetők alapnak…de mostanra bizony már itt vannak a 720p-filmek a maguk 8 gigájával, és egy jobb minőségű fényképezővel már nem is olyan hatalmas művészet egy óra alatt telekattintgatni egy egygigás SD-kártyát. Arról meg akkor már nem is beszéltünk, hogy ismét lemaradtak az elérhető árú otthoni archiváló-eszközök: egy 4 gigás DVD kiírása nyomán felszabaduló hely ma már szinte nem is éri meg a macerát.

És akkor most itt van, a tengerentúlon már nettó $400, azaz áfástul forintban 80 ezer környékén gond nélkül beszerezhető winchester a Hitachitól, ami ismét átlép egy álomhatárt. Az első kereskedelmi forgalomban kapható egyterrás meghajtó 7200 RPM-es fordulattal pörög és 5, egyenként 200GB-s lemezen tárolja el a tömérdek adatot és még rengeteg apró kis szolgáltatással biztosítja, hogy megfelelően gyors, megbízható és alacsony fogyasztású módon tölthessük fel a végtelen sok helyünket.

Álmodozóknak és maximalistáknak célszerű végigfutni a nagy hardver-guru Tom’s Hardware tesztjét. Realistábbaknak meg a már itthon is elviselhető árban futó 750 és 500 gigás lemezekét. Elég lesz az is. Egy ideig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.