otthon

Ücsörögj a szabadban!

4 Perc olvasási idő
otthon

Ücsörögj a szabadban!

4 Perc olvasási idő

Kerti bútorok választéka | Kerti bútorok hozzáférhető áron | Csónaklakk a bútorok ápolásához
Visszautasíthatatlanul itt a tavasz, az emberek pedig a hosszú tél után egyre inkább a szabadba vágynak. Lassan előkerülnek a padlások, garázsok és kis kerti sufnik rejtekéből a kerti bútorok, melyeket leporolva, kitatarozva, esetleg egy kis festékkel átmázolva, ismét birtokba lehet venni…

A téli álmukat alvó kerti bútorok akarva, akaratlanul is megsínylik a hosszú álldogálást, és míg ősszel valószínűleg semmilyen elváltozást sem tapasztalt rajtuk az ember, ilyenkor bizony előjönnek a kisebb-nagyobb problémák, melyeket vagy egy alapos tatarozással, takarítással, vagy egy komplett cserével érdemes orvosolni.
A káros UV sugarak és a tűző napsütés nemkívánatos hatásaitól nem csak a bőrünk, de a műanyag kerti bútoraink sem menekülnek, rajtuk pedig még a legkiválóbb bőrápoló sem segíthet. Még ha látszólag semmi bajuk sincs, idővel, egy „súlyosabb” vendég alatt, bizony könnyen elpattannak. Ilyenkor viszont nincs más hátra, mint előre: irány újat beszerezni, vagy átszoktatni a családot a piknikezésre és a nomád életmódra, ha már a szabad levegőn szeretnétek elütni az időt.
A fából készült bútorokkal könnyebb dolgunk van, főleg ha olyan élő anyagként kezeljük, mely gondozást, törődést igényel, ugyanis ha kellő védelemben és ápolásban részesül, akár hosszú éveken keresztül jó szolgálatot tehet. A keményebb fából készült kerti kiülők, sőt még a hintaágyak fából készült lábazatai is, általában jól bírják a vizet, hiszen fapáccal és lakkal védettek, a hosszú tél után pedig meghálálják a lemosást. A teraszok óvó ölelésében sokkal tovább bírják a strapát, de a kültéri igénybevétel sem okoz ezeknél gondot, viszont ilyenkor érdemes arra odafigyelni, hogy egy-két évente át kell őket lakkozni, főleg a vízszintes felületeket, melyek jobban igénybe vannak véve. Mielőtt ismét kihelyezed az udvarra, érdemes alaposan átnézni, hogy megkoptak-e valahol, lepattogott-e róluk a lakkréteg és ha igen, akkor bizony hozzá kell látni felújítani. Hogy hogy kezdj hozzá?

Ücsörögj a szabadban! - olcsobbat.hu

A fa felületeket a lakkozás előtt át kell finoman csiszolni, lehetőleg olyan csiszolópapírral, mely nem túl durva szemcsés (140-220-as szemcsenagyságú). Bár néhány órát igénybe vesz a művelet, de kellőképpen megszabadítja a bútort a régi lakkozástól, aztán pedig jöhet az új réteg, mely megint egy-két évig tökéletes védelmet nyújt a fának és ezzel ismét bírni fogja a tűző napsütést is, legalább is bizonyos mértékben. A lakkozáshoz a legalkalmasabb a színtelen csónaklakk, különösebb megkötés e tekintetben nincs, szinte bármelyik típus alkalmas a műveletre, ami a kereskedelmi forgalomban kapható. A munka sem különösebb ügyességet, sem nagyobb szakértelmet nem igényel, mindössze időt, a bútorok pedig olyanok lesznek, mint új korukban, ezt bizton állíthatjuk!
A leggyakoribb hibák, amit elkövethetsz
A lakkal mindenképpen bőkezűen kell bánni, hogy a hajszálrepedésekbe is bejusson, beszivárogjon, azonban ez nem jelenti azt, hogy mindenhol át kell kenned a bútort. Mivel a fát hagyni kell lélegezni, így az alsó felületeket, ahol nem érintkezik a bútor vízzel, nem éri a nap, szabadon kell hagyni, vagy legalábbis a gyári állapotában.
A kültéri fabútorok vásárlásakor általában nem szokták felhívni a figyelmet arra, hogy a fenti problémák szinte mindegyik típusnál előfordulnak, a lakkozás pedig bizonyos időközönként elkerülhetetlen. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy figyelmen kívül hagyod ezt és veszni hagyod a bútort. Ha nincs időd arra, hogy évente egyszer kitatarozd, inkább válaszd a műanyagot, ami ugyan olcsóbb és igénytelenebb, viszont esztétikussága is hagy kívánnivalót maga után. Köztes megoldásként trópusi fából készült kerti kiülőket válassz, ezek jobban tűrik az időjárás viszontagságait, csak két-három évente igénylik a lakkozást.
Amennyiben lehet, igyekezz védett helyet találni a kerti bútoroknak, ugyan erre a legideálisabb egy terasz, vagy egy fa pavilon, de más köztes megoldások is szóba jöhetnek. Vagy egy árnyékos, fák alatti részre helyezed a bútorokat, vagy egy olcsóbb kategóriás, összecsukható pavilont is beszerzel mellé, aminek az ára hidd el, jelentősen megtérül majd az évek során. Már ezzel az árnyékolással is sokat segítesz a bútoraid állagmegóvásában, hiszen a legrosszabb amit tehetsz, ha hagyod, hogy a nap szabadon égesse egész nyáron. Ne kövesd el ezt a hibát, hogy hosszú időn keresztül a kényelmedet szolgálhassák a kerti bútoraidat, te pedig gondtalanul élvezhesd a szabad levegőt és a nyár önfeledt és nyugalmas pillanatait.

Ajánlott bejegyzések
otthonsütés-főzeés

Konyhánk lelke

7 Perc olvasási idő
Egy kép jelenik meg előttem. Az otthonomban finom illatok terjengenek, a hangulat igazán magával ragadó, leülünk együtt az asztalhoz a családdal, barátokkal…
kávéfőzőőszotthon

Lélekmelengető fekete

6 Perc olvasási idő
Beköszöntött az ősz és vele egy új világ nyitotta meg kapuit. Rövidebbek a nappalok, hajnalban már hűvös van és akár borongós reggelre…
otthonpárátlanító

Az otthon melege

7 Perc olvasási idő
„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinege madárnak…”- cseng fülemben Móra Ferenc: A cinege cipője című verse….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük