konzolvideojáték

Tudjuk, kinyeri az Európa-bajnokságot: Te!

4 Perc olvasási idő
konzolvideojáték

Tudjuk, kinyeri az Európa-bajnokságot: Te!

4 Perc olvasási idő

Népszerű konzolok | Sportos videójátékok | A legjobb videójáték kiegészítők
A futballrajongók számára az Európa-bajnokság ünnep, elvégre napról-napra a kiváló mérkőzések hada várja az érdeklődőket, mindenki EB-lázban ég, a hangulat mindenki fejét elcsavarja – persze lehet, csak a sör teszi! Nekünk kicsit olyan ez az egész, mint a karácsonyi készülődés: elővesszük a mezeket, a sálakat és zászlókat, alkoholos vattával tisztogatjuk a tévé távirányítóját, elmosogatjuk a korsóinkat, hogy jusson nekünk meg a haveroknak is.

A rangosabb meccsek előtt nálunk egy ideje szokás összecsődíteni a társaságot, már jó néhány órával megkezdjük a bemelegítést az esti rangadókra! Persze nem tétlenkedünk: a legkülönbözőbb focis videojátékokban méretjük meg magunkat, a kedvenc csapatunkat igyekszünk győzelemre vinni a tévé képernyőjén. Nem csoda, ha valaki rákap a focis játékok ízére: ezek a programok remek látvány és hangulat mellett profi futballt prezentálnak, a játékos szinte a stadionban érzi magát az élménytől. Körbejártuk a focis címek választékát!
FIFA 12 – maximalistáknak

Az Electronic Artstól érkező, évente új résszel jelentkező FIFA-sorozat mondhatni a legtökéletesebb focis játék a piacon. Vannak hiányosságai, viszont a legteljesebb adatbázis, a legéletszerűbb játékélmény és a legszórakoztatóbb hangulat itt várja a kedves játékosokat. A FIFA 12-ben 22 ország 29 ligája játszható végig (a fanatikusok még a mexikói első osztályba is belekóstolhatnak például!), és több grandiózus játékmeneti változtatás is helyet kapott a legújabb felvonásban.
Az Impact Engine vadonatúj motor, minden korábbinál látványos grafikát és fizikát ígér, a játékosok mozgását nagyban befolyásolják a képességeik, továbbá az sem mindegy, hogyan érik el a labdát, ütköznek-e más játékosokkal a pályán. A játékosok mesterséges intelligenciája fejlődött, ehhez hozzátartozik, hogy a védekezés is jóval komplexebb, taktikusabb lett a részükről – ezt csak az új, precízebb passzrendszer segítségével lehet áttörni! A FIFA 12 összességében jóval kiegyensúlyozottabb a korábbi részekhez képest, a játékélményt pedig csak fokozza a profi online körítés.
UEFA Euro 12 – ha rögtön Lengyelország és Ukrajna felé mennél

Az Electronic Arts azoknak külön játékkal kedveskedik rendszerint, akik kifejezetten az aktuális Európa-bajnokság (adott esetben világbajnokság) miatt vásárolnának focis játékot. Bár eddig ezeknek a programoknak is külön dobozos kiadást szentelt a kiadó, idén a Lengyelország és Ukrajna által szervezett EB esetében ez is változik: a csomag a FIFA 12 kiegészítőjeként jelenik meg, tehát a játék futtatásához szükséges az előbb ismertetett FIFA. További változatás, hogy az UEFA Euro 12 csak letölthető formában érhető el, ha a boltban is jutunk hozzá a játékhoz, akkor is csak letöltő kódot fogunk találni a DVD-tokban.
Az UEFA Euro 12 lényege, hogy tematikus játékélményt kínál, a játék körítését kifejezetten az idei EB határozza meg, ez rányomja a bélyegét a menürendszerre, az aláfestő zenékre, és ugye értelemszerűen bekerültek a torna által érintett ukrán és lengyel stadionok a választható helyszínek közé. A játékból a selejtezők ugyan kimaradtak, kapásból a bajnokságot kell lejátszanunk, ezt nemcsak a valóságban bekerült válogatottakkal tehetjük meg, hanem bármelyik UEFA-csapattal, így Magyarországgal is!
FIFA Street – ha visszavágysz a grundra

A FIFA Streetet sem szabad kihagynunk a felsorolásból, ugyanis egészen más élményt kínál ez a játék, mint a fenti darabok. Rendben, vannak átfedések játékmenet és technológia szempontjából, a hangsúlyt – mint a játék címe is sejteti – itt mégis az utcai foci kapja: a csapatok jóval kisebbek, a helyszínek több tízezres stadionok helyett játszótéri focipályák, a gólrúgás szerepe pedig csak másodlagos: a cél az, hogy minél látványosabb cseleket mutassunk be, úton-útfélen köténnyel etessük meg ellenfeleinket, a falra rúgva, mandinerből adjuk tovább a lasztit.
A FIFA Street-sorozat kizárólag konzolokról érhető el, a széria három részt élt még eddig; az idén megjelent negyedik játék afféle „reboot” volt. Ez azt jelenti, hogy nem számozott folytatást kaptunk, a fejlesztők „lenulláztak” mindent, és az alapoktól kezdve kezdték el újra megcsinálni a játékot – mindez azt a szellemiséget is tükrözi, hogy a készítők igyekeznek mindent megújítani, megreformálni, és ebből a szempontból a FIFA Street kétségtelenül jól vizsgázott.
Rendben, de min fut mindez?
Jó hír, hogy – természetesen a foci népszerűsége folytán – a fejlesztők igyekeznek minden platformon megjelentetni a focis játékaikat. A FIFA Street ugyan kifejezetten konzol-exkluzív darab, a többi program elérhető számítógépekre, ennek az egyenrangú verziói a PS3-as és az Xbox 360-as változatok. Látvány és játékmenet terén viszonylag szerényebb megoldás a PS2-es és a Wii-s verzió, aki pedig kézikonzolozni akar, a 3DS, a DS, a Vita és a PSP közül választhat. Ha nem akarunk plusz beruházást, de van androidos telefonunk vagy iPhone-unk, azon is hódolhatunk a kedvenc sportunknak. Jó szórakozást!

Ajánlott bejegyzések
játékokkonzollogitechnintendoplaystationvideojátékxbox

Konzol körkép - hogyan játszunk ma?

6 Perc olvasási idő
Az utóbbi időben ugyan virágkorukat élik a retro konzolok, mi most mégis inkább a mai korszak éllovasait vesszük nagyító alá. Sőt, abból is…
konzolplaystationvideojátékxbox

Konzolháború: Microsoft Xbox One vagy Sony PlayStation 4?

1 Perc olvasási idő
Microsoft konzolok | Sony konzolok | Még több konzol >> Karácsony előtt piacra került mind a két várva-várt konzol. Eljött a generációváltás…
konzolvideojáték

Grand Theft Auto V – a Guinness rekord halmozó

1 Perc olvasási idő
Sony konzolok | Microsoft konzolok | Akció videójátékok Szeptember 17-én jelent meg a Grand Theft Auto V, amely néhány nap alatt szinte…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük