jógateafőzővízforraló

Tea szeánsz

6 Perc olvasási idő
jógateafőzővízforraló

Tea szeánsz

6 Perc olvasási idő

Tea
Múlt héten az első őszi napok beköszöntével a borongós időjárásra hangolódáshoz kívántunk tippeket adni és első körben a kávézás adta élménynél le is ragadtunk. Néhány szó esett arról, hogy akik nem a koffein rabjai, azoknak egy forró csésze tea elfogyasztása is jelentheti ugyanazt az átszellemülést, megnyugvást, de tekintve hogy én is előszeretettel hódolok a kávézás adta frenetikus szenvedélynek, maradtunk az adott témánál, egy bejegyzés erejéig, ezzel is segítve megkönnyíteni azok életét, akik éppen kávéfőző vásárlása előtt állnak. Hangsúlyozni szeretnénk azonban, hogy másként is megteremthetjük a harmóniát otthonunkban a napsugarak hiányában, sötét nappalokon.
Kultúra és hagyomány
A teázás már a 8. századtól a keleti kultúrák társasági színterének szerves része volt, de ha láttunk néhány régmúltat idéző angol filmet, szintén fellelhető eme szertartás szeretete, leginkább az ötórai tea fogyasztása. Amerikában viszont ezt az italt leginkább hideg formában fogyasztják, vagyis, mint „ice tea”-t, vagy ha forró italról van szó, akkor csakis kávé, vagy forró csoki jöhet, de az minden mennyiségben.  Az elkészítési és fogyasztási szokások nemzetenként eltérőek. A kínaiak úgy vélték, a teacserje leveleit leforrázva elkészített és lehörpintett nedű, gyógyító hatással bír és meghosszabbítja az élettartamot, valamint javítja annak minőségét. Egyfajta orvosságként tekintettek rá. Manapság is, ha meghűlünk – amely a nyirkos időjárás velejárója az év ezen időszakában – milyen kellemesen pezsdítő érzést nyújt egy csészével meginni. Betakarózni a jó meleg paplannal és csak magunkra koncentrálni egy jó könyv, vagy film társaságában. Egyrészt örömforrás mivolta mellett, nem elhanyagolható az a tény, hogy a rossz minőségű vizet felforralva, kórokozók nélküli fogyasztását tették lehetővé, némi ízesítéssel. Japánban a mai napig szigorú szertartásos keretek között szervírozzák eme nagy tiszteletnek örvendő italt, Angliában a társasági élet fontos eleme, leginkább főétkezések kísérőjeként. Maga a keleti eredetű szeánsz lényege, hogy relaxáljunk, tisztítsuk meg elménket a rossz gondolatoktól és teret engedjünk a pozitív energiák befogadásának. Fogyasztása koronként és nemzetenként eltérő szabályrendszert követ, a mi társadalmunkban manapság leginkább kellemes érzés kiváltását várjuk tőle, hogy a meleg ital átjárja testünket és felélénkítse szellemünket.
tea
Filtereken túl
Nos, a kissé elvont kulturális háttér boncolgatását követően térjünk ki arra, miként és milyen teát érdemes választanunk és mire lesz szükségünk annak elkészítéséhez. Bármely szupermarketbe is indulunk bevásárolni teák széles választéka tárul elénk. Vannak a hagyományos tea filteres változatok, amelyek számtalan íz változatban megtalálhatóak. Sokszor hallani, hogy leginkább aromákkal ízesítik és alacsony a tényleges minőségi anyag tartalmuk, mégis a vásárlók körében közkedveltek. Persze ezek között is fellelhetőek nívósabb márkák. Manapság már az sem okoz fejtörést, ha nem őrölt, hanem szárított gyümölcs darabokat tartalmazó zacskós kiszerelést keresünk és még teaházba sem kell hozzá ellátogatnunk, akár a neten is megrendelhetőek. Alapvetően emlékeinkben az él, hogy egy dobozból kiveszünk egy fekete earl gray típusú madzaggal ellátott darabot, amelyet a bögrénkbe helyezve egy lábasban forralt forró vízzel leöntve, némi cukorral ízesítve megittunk. Nem volt igazán más alternatíva, nem is voltunk tájékozottak a lehetőségeket illetően sem. Továbbá a zöld teák is fontos válfajt képeznek, hiszen ezek energizáló hatásúak és diétás étrendbe is hasznosan illeszthetőek. Sokan azért teszik le voksukat mellette, mert mindenhonnan azt halljuk, egészségesebb, mint a többi. De vajon mi ennek a háttere? A válasz leginkább abban rejlik, hogy koffeintartalma alacsonyabb, mint társaiké, amelyek erjesztett mivoltuk miatt, csökkentett kedvező élettani hatással bírnak. Tapasztalati tényezők bizonyítják, hogy szerepük van a fogszuvasodás, fog-és ínybetegségek megelőzésében és az immunrendszer erősítésében. Sokáig a köztudatban nem terjedt el az úgynevezett rooibos fajta, amely vöröses színű és koffeinmentes, így álmatlanságban szenvedők is kellemetlen következmények nélkül ihatják, ráadásul gyulladáscsökkentő és vírusölő hatásúak. Kellemes ízélményben lesz részünk, ha kipróbáljuk. A tea a Dél-Afrikából származó fokföldirekettye hajtásaiból készül.
Forralj fel!
Konyhánk egyik éke lehet a kiválasztott vízforralónk. Figyeljünk oda, hogy az alacsony árral kecsegtető darabok biztosan nem örök életre szólnak. Azért is szeretnénk erre a tényre felhívni a figyelmet, mert ezzel sajnos csak utólag szembesülnek általában, amikor már nem igazán lehet mit tenni. Ezért válasszunk inkább hosszútávon megbízható darabot. Az olcsóbbak is jó választásnak bizonyulhatnak, ha nem rendszeresen szeretnénk használni, csak alkalomszerűen. Sok esetben mi is megrövidítjük élettartamukat, azzal, ha nem fordítunk időt a karbantartásukra. Ez esetben ez annyit jelent, hogy a fűtőszálra vízkő rakódik, így, ha ezt időnként nem oldjuk, maga a szerkezet idő előtt tönkremegy, amit már javítani sem lehet, újat kell vennünk. Ebből a szempontból kiváló megoldás az üvegkancsós változat. Manapság már léteznek olyan forralók, amelyeknél előre beállítható a kívánt hőfok, ezáltal a különböző teafajták igényelte különböző hőmérséklet biztosított. Aki szereti az amerikai típusú kávét és rendelkeznek már otthonukban filteres kávékészítő masinával, van egy jó hírünk! Ezekkel a szerkentyűkkel teát is készíthetünk. Illetve léteznek olyan automata gépek is, amelyek szintén kettő az egyben ital készítőként funkcionálnak. És egészen exkluzív darabok közül is választhatunk, amelyek esetében a dizájnon kívül, a praktikum éppúgy szerepet játszik, vagyis a vezeték nélküli működés. Ennek hála, nem vagyunk korlátok közé, azaz konnektorokhoz kötve. Illetve a már említett műanyag és üveg kivitelű modellek mellett megtalálhatóak a rozsdamentes acélból készült darabok is. Mindenki saját belátása szerint döntsön, a neki legmegfelelőbb kiválasztásával.
yoga
Frissítő tea, jóga után
Ha már teázás, muszáj megemlítenünk a jógázást is ebben a témakörben, hiszen mindkettő évezredes múltra tekint vissza. A jóga lényege, hogy eljussunk a teljes belső béke állapotába. Ha az órának vége szakad, visszatérünk a napi rutinba, ahhoz, hogy ez a folyamat ne érjen bennünket hirtelen, próbálhatunk átmenetet teremteni egy csésze teát kortyolgatva. Sokan azért is választják ezt a mozgásformát, mert kiszakadnak a megszokottból és csakis a nyugalom, a harmónia elérése a cél, vagyis saját lelkivilágukra összpontosítanak, mindenféle külső tényező beférkőzése nélkül. Annyi stressz ér bennünket és rossz hatás, hogy szükségünk van egy olyan helyre, ahol kicsit csakis önmagunkkal foglalkozhatunk. Keressünk fel egy közeli termet és próbáljuk ki! Nincs is másra szükségünk csak egy laza nadrágra és felsőre, továbbá egy e célra tervezett jógamatracra.

Ajánlott bejegyzések
teafőző

Teafüvezz! Ajánlunk hozzá néhány exkluzív masinát!

3 Perc olvasási idő
A teafőzők legjei | Vezeték nélküli vízforralók | Filteres és szálas teák Hidegebb évszak, kevesebb napsütés, köhögés, nátha. Ez az ami vár…
háztartáspirítóssütővízforraló

Mit érdemes lecserélni ősszel a háztartásban?

3 Perc olvasási idő
Hajszárítók többféle szűkítővel | Szendvics sütők már 3 100 Ft-tól!  | Multifunkciós konyhai robotgépek Beköszöntött egy új évszak, és az ősz ismét…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük