Mit érdemes lecserélni ősszel a háztartásban?

Fiatal nő robotgéppel a kezében

Hajszárítók többféle szűkítővel | Szendvics sütők már 3 100 Ft-tól!  | Multifunkciós konyhai robotgépek

Beköszöntött egy új évszak, és az ősz ismét arra késztet minket, hogy megváltoztassuk egy kicsit a mindennapjainkat. Főleg azokat, akiknek gyerek van a családjában.

A+ energiaosztályú mosógépek olcsón! >>

Mind tudjuk, hogy a háztartásokban van egy-két olyan dolog, amit higiéniai okokból érdemes legalább 1-2 évente lecserélni, még akkor is, ha éppenséggel azok még használhatók.

Épp a minap vettem új edényszárítót a konyhánkba, ugyanis a régi már olyan rossz állapotban volt, hogy hiába takarítottuk rendszeresen, folyton bepenészedett a tálca és bevallom, már szörnyen festett.
Talán az új csepegtető okozta, de a konyhában és a fürdőben szétnézve rájöttem arra, hogy bizony van még néhány darab, amit nem ártana lecserélni. Nem csak azért mert régiek, hanem belegondolva talán nem a leghigiénikusabbak, hiába a rendszeres tisztítás.

Vízforraló

Ilyen például a vízforraló. Sajnos bármennyire vigyázunk egy forralóra, kiöntjük belőle a maradék vizet, alkalmanként ecetes vízzel megpróbáljuk vízkőmentesíteni, az igazság az, hogy általában ez csak rövid távon segít, vagy még akkor sem.
Természetesen a készülék minőségétől is függ, hogy milyen gyorsan kezd el leamortizálódni, de általában 1-2 éven belül már jól láthatóan használt állapotba kerül, a belső rész elkezd akár feljönni. Azonban ezt nem szabad megvárni. Ahogy higiéniai okokból fél évente fogkefét cserélünk, úgy egy vízforralóba is érdemes legalább 2 évente beruházni.

Elektromos fogkefe

A normál fogkefékkel ellentétben az elektromos fogkefék sokkal strapabíróbbak, egyszersmint hatékonyabbak is. Talán éppen ezért sokan elfelejtik, hogy ezeknek az eszközöknek is a kefe részét ugyanúgy fél évente cserélni kell, mint a normál fogkeféket. Ugyanis a láthatatlan lerakódások, baktériumok ezekben a kefékben is megülnek.
Igaz, hogy általában az elektromos fogkefék esetében az egyes fejek sem olcsóak, azonban ma már lehet pótfejeket kapni akár több darabos kiszerelésben is, ami kiszámolva még mindig jobban megéri, mint egy darabos fogkeféket venni.
Ha időnként nem cseréljük le a fogkefénket az pont olyan, mintha a porszívónk porzsákját sohasem ürítenénk ki.

Pirító

Vagy én vagyok egy pirító gyilkos vagy tényleg átlag 2 év a pirítók élettartama, mielőtt azok szenes kenyérszeleteket kezdenek okádni magukból.
Nem tudom, hogy az utóbbi években miért mennek tönkre ilyen gyorsan a pirítók, de tény, hogy a rendszeres tisztítás, morzsatálca ürítés ellenére is átlag 1-2 évente újabb pirítóval gazdagodom. Igaz, ezek az eszközök nem nevezhetőek túl drágának, így nézhetjük úgy is, hogy néhány évente új színfoltot viszünk be a konyhánkba.
Persze érdemes azért megnézni, hogy mit választunk, mert ha már vásárlásra adjuk a fejünket, akkor az alap pirítón érdemes egy szinttel feljebb lépni. Ha nem is akarunk nagy összegeket költeni, mégis vegyünk olyan típust, melynek a tetején van egy kis fém csík mind a két oldalon. Ez teszi ugyanis lehetővé a zsemlék és kiflik pirítását, melyeket ugye a kenyérpirítóba nem tudunk amúgy bele paszírozni.

Az új évszakok beköszöntét általában minden elektronikai cég kisebb-nagyobb leértékelésekkel kezdi. Érdemes ilyenkor beszerezni néhány olyan eszközt, amelyeket a fentiekben is megemlítettünk. Hiszen a család egészsége a legfontosabb.

 • peter

  Ennyi marhaságot is ritkán olvasni!

 • Karacs Krisztina

  Amúgy lehet rosszul tudom, de a fogkeféket 3 havonta kell cserélni. Nem?
  Mert akkor én lehet feleselgesen dobom ki azt az összeget új fogkefére…

 • nezegeto

  orsost és barátait érdemes lenne kidobni.

 • máglyarakás

  Teljesen egyetértek peterrel.

 • ftcsabesz

  A cikkírót és a kormányt!

 • vakuljmagyar

  ez csak egy reklám, butusok:)) tessék rohanni és újat venni. Mondjuk a fogkefét én is 3 havonta cserélem, vagy előbb.

 • Zimi

  Fogkefét háromhavonta kell cserélni, a cikk pedig valószínűleg gyerekeknek íródott, mert szinte nincs benne semmi használható információ.

 • On-lány

  Igaz, hogy a hagyományos fogkeféket 3 havonta kell cserélni, de a minőségileg jobb elektromos fogkefékre más a szabály amúgy. Van, amelyik automatikusan jelzi, hogy szükség van cserére. Amelyik nem, annál meg jól látszik, ha elkezdenek szétállni a sörték vagy elszíneződni egy kicsit, akkor cserélni kell. Ez azonban nem 3 hónap ezeknél. Még akkor sem, ha a napi átlag 2-nél többször mos fogat valaki.