merevlemez

Szórakoztató-komplexum otthonra

Na de mégis hogyan? Hát médiacenterrel! De hogy mi is az a médiacenter? A médiacenter egy egyszerű számítógép, amit arra találtak ki, hogy egy darab otthoni eszközről tudjunk TV-t nézni vagy műsorokat rögzíteni, DVD-zni, zenét hallgatni, fényképeket nézegetni, játszani, de akár még telefonálni, vagy RSS-feedeket olvasni is. Mindezt akár egyszerre, vagy egyszerre többen is házon belül, WiFi-n keresztül.

Természetesen a dolog szoftveroldalról is alaposan meg van támogatva, rengeteg standalone médiacenter program is létezik, amivel akár saját windowsos/linuxos/OS-X-es számítógépünket otthoni kis médiamegosztóvá alakíthatjuk, de vannak direkt erre a célra kitalált operációs rendszerek is, mint a Windows XP médiacenter változata, vagy éppen ami nem is a hagyományos értelemben vett számítógépre való, az Xbox Media Center. De ami még ennél is jobb: vannak készen kapható médiacenterek, amiknél még külön operációs rendszer felhúzásával sem kell bajlódnunk, csak be kell dugni őket a konnektorba, és csatlakoztatni őket a PC-hez, így nem kell egy külön számítógépet tárolnunk a nappaliban. Ezek közül válogattunk most.

Neo Keops 160 GB

Ez a legalapvetőbb, viszonylag olcsó (25ezer forintos) modell, tulajdonképpen nem is igazi médiacenter, csak egy külső merevelemez, amin van 160GB helyünk, és bedughatjuk az USB portba – akár persze a tévéjére is, ha van neki. De ha nincs, akkor ott van rajta a kompozit, S-video, YPbPr/YCbCr kimenet, illetve ha csak zenehallgatásra használnánk, akkor a sztereó analóg, koaxiális, SPDIF kimenetek. Ismeri és dekódolja zenéből az MP3, AC3, WAV formátumokat, mozgóképből az MPEG-2, MPEG-4, DivX, Xvid formátumokat, de BMP és JPEG képeket is nézegethetünk rajta. USB portján keresztül 480Mb/s-mal vihetünk át adatot. Jár hozzá távirányító is.

Air Live WMU-6500FS

Ez már egy hálózatra köthető modell, de ehhez is kell PC. Azonban az utóbbi bekapcsolása nélkül is képes letölteni nekünk HTTP, FTP vagy torrentszerverekről az adatot, RISC processzora, és 32MB-os memóriája direkt ennek minél gyorsabb véghezvitelére lett optimalizálva. WLAN-ra vagy vezetékes hálózatra is köthetjük, routerhez csatlakoztatva ezeken keresztül meg is osztja az adatokat. Adattároló nincs benne, ATA, vagy SATA winchestert kell beletenni. Jelszavas védelemmel is ellátható.

Keyplug Media Office HD 400 Gb

A külső merevlemez kombinációja egy DVD-lejátszóval. 400GB-os winchesterére bőven fér adat, és tulajdonképpen bármit tárolhatunk rajta. Filmek dekódolásánál képes a Dolby Digital, DTS és Dolby ProLogic audió szabványokat is lejátszani, van rajta 5.1-es audiókimenet, és DVI videókimenet. 10/100-as LAN-on keresztül szintén meg tud osztani mindent, a géphez USB-vel csatlakozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.