merevlemez

Külső merevlemezek – mindig legyen nálunk minden adat!

3 Perc olvasási idő
merevlemez

Külső merevlemezek – mindig legyen nálunk minden adat!

3 Perc olvasási idő

SSD merevlemezek | 1 TB feletti külső merevlemezek | Hordozható külső merevlemezek
Rendben, a felhős rendszerek világában az ember nem szívesen cipel magával semmilyen adatot, de míg az online tárhelyekre nem fér fel minden fontos fájlunk, és általában a zenéinkről és filmjeinkről is kénytelenek vagyunk lemondani, addig egy könnyen hordozható és olcsó külső merevlemezzel ezek a problémák elhárulnak.

Persze az összehasonlítást csak amolyan kitekintésnek szántuk, egy hordozható merevlemeznek számos más előnye van, hiszen az egy dolog sok adat fér el rajta, de emellett nagyon könnyen csatlakoztathatók a számítógéphez, és mindennemű korlátozás nélkül, vajmi egyszerűséggel másolhatunk rájuk, így akár a számítógépes adatállományunk biztonsági mentésének is jut rajta hely. A külső merevlemezekből több típus létezik, a kisebbek a laptopokhoz készített 2,5 hüvelykes változatra épülnek, a nagyobb asztali modellek 3,5 hüvelykesek. Ma már számos úton csatlakozhatnak ezek a kiegészítők a számítógépünkhöz, USB-, FireWire- és eSATA-csatlakozású kütyük egyaránt léteznek. Az alábbiakban három modellt mutatunk, hogy jobban megismerhessük ezt a termékkategóriát!
HP Portable Hard Drive – olcsón, minőségit!
A felhozatalt a HP eszközével nyitjuk, a nem túl fantáziadús Portable Hard Drive művésznevet viselő kütyü kiváló választás lehet azoknak a felhasználóknak, akik otthonra keresnek adattárolásra és biztonsági mentésre alkalmas külső merevlemezt. A Portable Hard Drive USB 3.0-n keresztül csatlakozik a számítógépünkhöz, a mentési folyamatokat a mellékelt SimpleSave backup szoftverrel végezhetjük el – utóbbi jól kezelhető, még a tapasztalatlanabb júzerek is könnyedén készíthetnek vele biztonsági mentést. A merevlemez 2,5 hüvelykes darab, 500 GB-os, 750 GB-os és 1 TB-os méretben egyaránt kapható. Rendben a harmadik generációs USB kissé lassítja az adatátvitelt, a 2 év garanciával árult eszköznél jobbat aligha találunk majd otthonra ilyen jutányos áron.
Silicon Power Armor A80 – ha utaztatnád az adataidat…

A Silicon Power neve talán nem cseng annyira ismerősen, mint mondjuk a HP-é, de bízvást állíthatjuk: megéri a gyártó termékeivel foglalkozni, sőt adott esetben – és most az adott eset legyen az Armor A80-as merevlemezé – a látszólag indokolatlan felárat is érdemes lehet kifizetni érte. A Silicon Power eszköze szintén 2,5 hüvelykes merevlemez, 500 GB-os, 640 GB-os, 750 GB-os és 1 TB-os méretben egyaránt kapható. Hogy akkor mégis miért drágább? Nos, ahogy azt a termékvonal elnevezése is sejteti, a merevlemez vízálló, gumírozott felülete pedig a kisebb ütésektől is megvéd, így kiválóan alkalmas lehet azok számára, akik sokat utaznak a készülékükkel. Az USB-kábel sajnos itt is megmarad, de cserébe széles körű kompatibilitás a jutalmunk, plusz – az utazás szempontjából kétségkívül jó hír – nem kell konnektorra dugni, mint a HP kiegészítőjét.
Elgato Thunderbolt SSD – szigorúan ínyenceknek!
Az Elgato modellje csak érdekességképpen került ide, persze senkit nem akarunk eltántorítani a vásárlástól: csupán arról van szó, hogy ez a típus kifejezetten ínyenceknek szánt darab, a többieknek legyen elég annyi, hogy egy szupergyors kiegészítőről beszélünk. Nem is tudjuk, hol kezdjük! Egyfelől az Elgato kütyüje nem merevlemez, hanem SSD (korábban a blogon már volt szó ezekről az adattárolókról), ráadásul Thunderbolttal csatlakozik, ami rendkívül felgyorsítja az egyébként is gyors eszköz olvasási-írási sebességét. Rendben, méregdrága, ne is tagadjuk, ráadásul a technológiai korlátok miatt egyelőre csak 120 GB-os és 240 GB-os méretben érhető el, viszont az is biztos, hogy egy ilyen szerkezettel mi lennénk a császárok a haveri társaságban. (Megjegyzés: a Thunderbolt az Apple és az Intel közös fejlesztésű csatlakozója, ennek megfelelően csak Macintoshokkal tud együttműködni ez a típus.)

Ajánlott bejegyzések
merevlemezssd

Merevlemezt vennék – de milyet?

4 Perc olvasási idő
Számítógép winchesterek | Külső merevlemezek | SSD adattárolók Hiába az új technológiák, a merevlemeznek (más néven HDD-nek, esetleg winchesternek) jó ideig nem…
applefényképezőkingstonmerevlemezsamsungsandisksonyssdtablet pc

Terítéken az SSD-k – ideje gyorsítani!

3 Perc olvasási idő
Aki járatos valamennyire a számítógépes alkatrészek terén, bizonyára találkozott már a solid-state drive-okkal, azaz az SSD-kel: ezek az adattárolók számtalan előnyt tudnak…
hardverlaciemerevlemez

LaCie 2BIG Quadra merevlemez – gyors és gazdaságos

1 Perc olvasási idő
Ha nem szeretünk lemezeket írni, a hordozható USB-kulcsok pedig nem elégítik ki az igényeinket, célszerű lehet külső merevlemezbe fektetni, annál is inkább,…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük