fűtőkészülékhősugárzóősz

Nekünk végképp befűtöttek!

7 Perc olvasási idő
fűtőkészülékhősugárzóősz

Nekünk végképp befűtöttek!

7 Perc olvasási idő

ősz
Itt a változékony időjárás, éjjelente és reggelente kimondottan csípős a levegő, ami fűtési szezon kezdetét jelzi. Ez az időszak egyértelműen a költségesebb hónapok hajnala, ugyanis kiadásaink megnövekednek, hacsak nem kívánunk jegesmedve üzemmódba kapcsolni. Persze, hogy nem! Szeretjük, ha kellemes hőmérsékletű szobában tölthetjük szabadidőnket, bevackolva magunkat kényelmes kanapénkon. Hogy egy szabadtéri program után, amikor a zimankós körülmények között egész testünk átfagyott, az otthon melege fogadhasson és ragadjon magával bennünket, érdemes a legjobb fűtési módszert kiválasztanunk időben, hogy ne ilyenkor kelljen buksinkat törnünk egy hirtelen ötlettől vezérelve. A gázárak korábbi rohamos léptékű emelkedésével, sokan utánajártak az alternatív technológiáknak, akár egy nagyobb volumenű beruházást fontolgatva, amelynek köszönhetően hosszútávon nemcsak pénzt takaríthatunk meg, de környezettudatosabbak is lehetünk egyben. Kiváltképp gondolok arra, nem mindegy mit juttatunk a levegőbe, miközben lakásunkat fűtjük. Káros anyagok szennyezhetik azt és mennyivel kedvezőbb, ha ennek mértékét csökkenthetjük. Vegyük sorba, milyen lehetőségeink is vannak és kinek milyen típusú rendszer használata, kiépítése, beüzemelése ajánlott.
Taposs a gázra!
No, ne egy hirtelen elinduló autóra asszociáljunk, hanem átvitt értelemben gondoljunk erre. A legelterjedtebb mód a gázzal történő lakásmelegítés, pedig az energiaforrás ára egyre inkább drágult az elmúlt évtizedekben és maga a szerkezet és hozzá kapcsolódó infrastruktúra kiépítése sem olcsó mulatság, mégis többnyire ez élt és vált népszerűvé a köztudatban. Sokan azonban, akik új lakást, házat vásárolnak, vagy felújításon törik a fejüket, újragondolják a lehetőségeket, kikérik szakember véleményét és találhatnak sokkal megfelelőbb megoldást a jelenleginél. Üzemeltetéséhez radiátorokat szükséges felszerelni, állandó karbantartást igényel a rendszer és a termosztát egyaránt, nem elhanyagolható a csővezeték kiépítésének macerás művelete sem. Előzetes tervezés és engedélyeztetés szükséges beüzemeléséhez. Használatakor a keletkező égéstermék a kéményen keresztül távozik a levegőbe, amely környezetszennyező és szmogot is okozhat. Az ezzel kapcsolatos információkat és értékeket megtalálhatjuk az interneten is, ezeket az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat publikálja. Mindezen káros hatások következtében 2015 szeptemberétől már kizárólag kondenzációs kazánokat lehet beszerelni, amelyekkel minimálisra szorítható a szén-monoxid mérgezés előfordulása is, mivel ezek zárt égésterűek, vagyis nem a lakás levegőjét hasznosítják az égés során és duplacsöves kéményrendszert kell hozzájuk kialakítani.
ősz
Villamossal sem olcsóbb
Az elektromos árammal működő fűtőberendezések beszerelése kevésbé költséges, mint az előzőben említett típusé. A készülék karbantartása sem jelent óriási és rendszeres kiadást, valamint a működése során sem keletkeznek ártalmas anyagok, ezért környezetbarát opció. Léteznek helyhez kötött és mobil fűtőeszközök is. Az elektromos kazánok kiemelten jó megoldást jelentenek olyan lakásokban, ahol nem hozzáférhető megfelelő gázhálózat, annak kiépítése hiányában, vagy csak időszakosan használják az ingatlant, így fontos szerepet játszik, hogy csak akkor működjön, ha éppen ott tartózkodnak. A másik fő fűtőszerkezet a falra szerelhető fűtő, vagy infrapanel, utóbbi tervezése és beüzemelése is szakember tanácsadását igényli. Léteznek olyan megoldások, amelyek kiegészítő melegítő testként funkcionálhatnak, ilyen az olajradiátor (fűtőszál segítségével alakítja át az elektromos áramot hőenergiává), a hősugárzó, valamint az elektromos konvektor is. Általában több melegítési fokozatban is használhatóak és hordozható tulajdonságuk sem elhanyagolható, azonban elavult megoldásnak számítanak. Ha gyorsan és alkalomszerűen szükséges 1-1 helyiséget melegíteni, arra tökéletes választás. Ide sorolhatjuk még a padlófűtést, amely komfortérzet szempontjából a legjobb választás, viszont gazdaságtalan, sokat fogyaszt, ezért sokba is kerül. Említeném még az elektromos kandallókat. Sokan álmodoznak róla, hogy egy fatüzeléses modellt szerezzenek otthonukba, a miliő miatt, amelyet hivatott megteremteni. Azonban, ha a feltételek nem adottak, akkor sem kell lemondanunk az álmunk megvalósításáról. Ezzel a típussal tökéletesen imitálható a hagyományos változat nyújtotta látvány. Egy téli estén szívmelengető hangulatot varázsol. Vegyük tudomásul azt a tényt, ha valóban koszmentes, de meghitt hangulatot kívánunk teremteni, annak megvan az ára is. A fogyasztását csökkenthetjük, ha látvány miatt vásároltuk csak, azáltal, hogy lekapcsoljuk a fűtő funkcióját. Summa summárum, ezek már környezetkímélőbb változatok, de haladjunk tovább a sorban.
Hagyományosra vágyva
Sokaknak nem csak energiatakarékossági okokból, legalább annyira esztétikai szempontból a cserépkályha jut eszébe, ha új ingatlant vásárol. Manapság újra népszerű és divatos megoldás is. Ugyanitt említeném meg, hasonló érvek alapján a fatüzeléses egyéb kályhákat, illetve kandallókat is. A fa a legolcsóbb tüzelőanyag, azonban, ha nem kellő szakértelemmel használjuk a tüzelés során, komoly károkat okozhatunk. Először is az aprítása energiabefektetést igényel, így a célközönség máris korlátozott, ha darabolva vásároljuk, úgy drágább. Továbbá a megfelelő méretű anyagot száraz helyen szükséges tartani, hogy éghető legyen, a begyújtás és a rendszeres tűzre rakás is folyamatos figyelmet igényel. Mondhatni, macera van vele. És végül essen néhány szó az úgynevezett biokandallókról, amelyek nem alkalmasak önmagukban lakások, helyiségek felfűtésére, viszont nem bocsátanak ki természetre káros anyagokat, használatuk előtt és után is szellőztetés szükséges, hiszen oxigént von el működése közben. Kimondottan ajánlott fűtési elő-vagy utószezonban, mert 2-3 fokkal képes emelni az adott szoba hőmérsékletét. Sokak számára újdonság lehet az úgynevezett pellet kályha, amelyben préselt faforgácsból, vagy fűrészporból készült henger alakú massza az égetett anyag. Napokon át képesek az elért hőmérséklet szinten tartására, magas hatásfokon égetik a tüzelőanyagot, az egyik leggazdaságosabb és automatizálható fűtési alternatíva.
A modernizáció nyomában
A mai világban nagyon fontossá vált a környezettudatos szemlélet és hogy az elérhető erőforrásainkat a lehető legkedvezőbb módon aknázzuk ki, a természet szennyezésének elkerülése mellett. Sokszor tapasztaljuk, hogy az egyéni érdek a közös felé emelkedik, ennek oka pedig a profitorientáltság. Szerencsére egyre többeket érdekel az öko életforma és nem utolsó sorban, a költségeinket is szeretnénk csökkenteni. Sokszor anyagi forrásaink nem teszik lehetővé a leggazdaságosabb megoldás melletti döntést, de szerencsére egyre színesebb a paletta. A fűtés tekintetében úttörő megoldás a föld megújuló energiáit hasznosító hőszivattyúrendszer. Kivitelezése gondos tervezést és engedélyeztetést követel, ezért előzetesen kérjük ki egy szakmailag kompetens gépésztervező véleményét. A köztudatban is egyre elterjedtebb ez a megoldás, de magas költségei miatt megfontolandó választás, leginkább, hogy megfelelő-e egy adott lakásba, vagy házba. Újépítésű ingatlanokban előszeretettel alkalmazzák, ugyanis hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas és kezdeti beruházási költségei után a rendszeres havi kiadásaink minimálisra csökkenthetőek, legfőképpen, ha napkollektorral kombinálva használjuk. Lényege, hogy az energiát a környezetből nyerjük segítségükkel, vagyis a levegőből, vízből, vagy földből, eszerint több típusuk különböztethető meg. Jól szigetelt épületekben a legkifizetődőbb működésük. Itt mindenképp szeretném megemlíteni a split klímákat, vagyis a hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas elektromos berendezéseket, amelyek szintén a hőszivattyú elvén működnek, vagyis egy adott közegből egy másikba szállítják a hőenergiát. Ebben az esetben a szerkezetet magát elektromos energia működteti, de a hő előállításáért nem felelős, így ötször olyan hatékony, mint egy villanyradiátor.
Ne fázz és nehogy ráfázz!
Körültekintően járjuk körbe a lehetőségeket, a rendelkezésünkre álló anyagi erőforrásainkat vegyük számításba, kérjük ki szakember véleményét és mindent egybevetve hozzuk meg a legmegfelelőbb döntést. Ha minden körülményt számításba veszünk, nem érhet bennünket meglepetés! Törekedjünk arra, hogy környezetbarát fűtési rendszert üzemeltessünk, ne szennyezzük a levegőt, ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy a téli hónapokban is szmog-mentes levegőt szívhassunk.

Ajánlott bejegyzések
kondigépekokosóraőszsport

Nyüzsögjetek, endorfinok!

7 Perc olvasási idő
Biztosan tapasztaltuk már, mikor mozogni kezdünk, egy kis idő elteltével megmagyarázhatatlan örömmámor kerít hatalmába és azt érezzük, legyőzhetetlenek vagyunk. Oké, oké, csak…
lombfúvóősz

Őszi lelki-kerti nagytakarítás

6 Perc olvasási idő
Itt van az ősz, itt van újra! Már kezdünk belerázódni a hűvösebb és borús reggelek monoton ritmusába, az átmenet segít felkészülni testileg…
kávéfőzőőszotthon

Lélekmelengető fekete

6 Perc olvasási idő
Beköszöntött az ősz és vele egy új világ nyitotta meg kapuit. Rövidebbek a nappalok, hajnalban már hűvös van és akár borongós reggelre…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük