medenceotthon

Nekünk az otthonunk a Riviéra

5 Perc olvasási idő
medenceotthon

Nekünk az otthonunk a Riviéra

5 Perc olvasási idő


Mi is jut eszünkbe először, ha a nyaralásra gondolunk? Elutazni valahova, ahol meleg van, vízpartra, kezünkben ínycsiklandó jégkrémmel hűsölünk a medence partján, finom ételeket eszünk, barátokkal a holdfényben beszélgetünk, andalgunk a városban esténként… Ilyen és hasonló képek lebegnek lelki szemeink előtt, amikor az üdülésünket tervezzük. Eme felsorolás, a teljesség igénye nélkül teljesen szubjektív, van, aki idegen kultúrákat szeretne megismerni, világot látni, mások jól érzik magukat akár egész nyáron a nyaralójukban, meghitt, egyben megszokott közegükben. Megint másoknak, akiknek nincsenek efféle lehetőségei, esetlegesen egy üdülőben eltölteni néhány napot jelenti a boldogságot.
Éld meg, éld át!
A lényeg, hogy kiszakadjunk a mókuskerékből, hogy elhagyjuk a mindennapit, hogy más környezetben, csak magunkra koncentrálhassunk. Persze, ez sem ilyen egyszerű, általában idegesek vagyunk utazás előtt, várunk valamit, ami lehet, hogy nem is úgy alakul és izgatottak is vagyunk egyben. Mindez hihetetlenül felpezsdítő érzés és van, hogy egész évben azért az egy, vagy két hétért gürizünk, hogy aztán megint egy évig várhassunk rá. Természetesen szándékos a sarkítás, hogy megértsük, a lényeg a pillanat megélése lenne, és hogy átadjuk magunkat a felhőtlen szabadság érzésének, csak sokszor görcsösek vagyunk és pontosan az ellenkezője történik. Mindent akarunk egyszerre és azt is, hogy az a minden tökéletes legyen. Csábítanak az utazási irodák prospektusai, a közösségi portálokon keresztül felugró hirdetések, akciók, sőt az ismerőseink utazós posztjai is azt éreztetik velünk, juj, nekik mennyire jó, nekünk is menni kell.
Egy hét a 365 napból
Mennyivel jobb lenne nekünk, ha nemcsak egy héten keresztül tartana a varázs, ha munka után, hétvégén, akár több napos szabadság alatt az otthonunk lehetne a nyaralónk, mindenkinek saját igénye szerint, kinek a nyugalom szigete, egy jó könyv társaságában, vagy a kertben akár a szűk családdal, vagy baráti társaságunk körében. Külföldön már létezik a kifejezés, hogy „STAYCATION”, vagyis az otthon nyaralás fogalma, az angol vacation (vakáció) és a stay (maradni) igék összemosásából származik. Hiszen a szabadságunk alatt a lényeg, hogy szabadabbak lehessünk és az időt önmagunkra fordíthassuk, mindenféle konvenció nélkül.

Vízparti parti otthon
Ha már gondolatban megfogalmaztuk, hogy igen, jó ötlet nyaralni otthon is, ne legyen ez csak egy hét az évben, akkor cselekedjünk! Nincs is jobb egy forró nyári délután, mint munka után a saját medencénkbe csobbanni. Ki ne szeretne kánikula idején megbújni az árnyékos, hűs vízben. A legforróbb évszakunk leginkább a fürdőzéshez köthető, így az első lépés az otthon nyaralás megvalósításában a pancsi hangulat megteremtése. Természetesen számos más praktika is bevethető, hogy kényelmünk fokozzuk. Feldíszíthetjük a teraszt, este világító gömbsorral, beszerezhetünk színes fagylaltos poharakat és étkészletet, hagyjuk, hogy szárnyaljon a fantáziánk! De maradjunk a legmeghatározóbb elemnél, a medencénél. Vegyük alapul a számunkra fontos kritériumokat és máris kiválaszthatjuk a nekünk tökéletes fajtát. Kezdjük a legkisebbeknek való felfújható, mesefigurás darabokkal, amelyek tökéletes választásnak bizonyulnak egy meleg nyári délután. Aki kicsit összetettebb, úgymond élmény pancsolót szeretne, kiváló egy csúszdás részt is magában foglaló, vizet is spriccelő verzió. Ezek általában néhány ezer forinttól már elérhetőek a piacon, a kombináltak is tízezres nagyságrendben megvásárolhatóak. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy gyermekek kizárólag szülő jelenlétében fürödhetnek, mert hiába sekély a víz, sajnos pillanatok alatt tragédiába torkollhat egy ártalmatlan lubickolás.
Nagyobb gyereknek nagyobb medence dukál
Minél idősebb gyerekeink vannak, annál több elvárásunk merülhet fel, a nekünk való válfajt illetően. A magasabb puhafalú medencékbe, amelyek nagyobb alapterületűek, már kényelmesen elférünk többen is, kiváló választás olyan családoknak, akik nagyobb lélegzetvételű beruházás nélkül szeretnék megvalósítani az otthoni „vízélményt”.
Ahány ember, annyi igény
Ma már sokaknak lehetősége adódik, hogy jelentősebb pénzösszeget befektetve, hosszabb távra is tervezhessen, így akár évtizedeken keresztül is élvezhetik a kerti pancsolás nyújtotta felfrissülést. Mondhatjuk, hogy némely darab borzasztóan drága, ha csak az árát nézzük, de ha belegondolunk, hogy egy külföldi nyaralás alkalmával mekkora terhet vállalunk magunkra, akkor arányaiban ez a megoldás sokkal kedvezőbb. Nem lehet általános érvényű tanácsokat adni, hiszen mint minden más, ennek megítélése is egyénileg eltérő. Léteznek fémvázas, merevfalú változatok is, amelyekben a fürdőzés egészen visszaadja a strandon töltött idő életérzését. Ezek néhány tízezer forinttól, néhány százezer forintig elérhetőek, az árbéli különbséget anyaguk, méretük és egyéb minőségbeli tényezők adják.
Természetesen az egészen komoly medencékig mindenféle változatban elérhetőek a boltokban. Évtizedekkel ezelőtt, sokak számra még elérhetetlennek tűnt a mindenki által ismert Dallas című filmben, Southfork birtokon látott óriási, úszásra is alkalmas medence. Ma pedig, számos formájú, méretű, színű, anyagú óriás méretű, akár házi uszodaként funkcionáló típust ajánlanak a gyártók, kizárólag pénztárcánk szabhat határt álmaink megvalósításának. Áruk nagyjából félmillió forintnál kezdődik és a fent felsorolt szempontok szerint a luxus kategória akár többszöröse is lehet.
Lélekemelő kikapcsolódás
Egy túlhajszolt időszak után, a napi mókuskerék, rossz beidegződések, kapkodás, rohanás, megszokott hétköznapi rutin okozta stressz és rosszkedv elűzéseként a legjobb, ha tudatosítjuk magunkban, hogy először a lelkünk megnyugvására van szükség. Hiába utazunk el, akár nagyon távolra, ha nem tudjuk elengedni az energiarabló tényezőket, semmi sem fog változni.  Vegyünk egy mély levegőt, üljünk be a kellemes hőmérsékletű saját „riviéránkba” és lazuljunk. Olvassunk egy jó könyvet, igyunk egy hűsítő limonádét és máris szebbnek látjuk a világot!

Ajánlott bejegyzések
otthonsütés-főzeés

Konyhánk lelke

7 Perc olvasási idő
Egy kép jelenik meg előttem. Az otthonomban finom illatok terjengenek, a hangulat igazán magával ragadó, leülünk együtt az asztalhoz a családdal, barátokkal…
kávéfőzőőszotthon

Lélekmelengető fekete

6 Perc olvasási idő
Beköszöntött az ősz és vele egy új világ nyitotta meg kapuit. Rövidebbek a nappalok, hajnalban már hűvös van és akár borongós reggelre…
otthonpárátlanító

Az otthon melege

7 Perc olvasási idő
„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinege madárnak…”- cseng fülemben Móra Ferenc: A cinege cipője című verse….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük