kertészkedés

Ép kertben, én élek!

6 Perc olvasási idő
kertészkedés

Ép kertben, én élek!

6 Perc olvasási idő

Kert
Itt a nyár, szikrázó napsütés, ilyenkor mindenki a szabadba vágyik. A szerencsések saját kertjükbe ülhetnek ki és élvezhetik a szabadságot, gyönyörködhetnek a zöld környezetben.  Ha gondosan ápoljuk a benne élő növényzetet, több hónapon keresztül örömünk leljük látványukban.
Mindannyian ismerjük azt a mondást: Ép testben, ép lélek! Erre utalva a címben, a kertünk is egy gondozást, törődést igénylő „élőlény”. Jó érzés a gyönyörű pázsiton heverészni, gondolatainkban merengeni, vagy olvasni, körbe tekintve a színes virágokra és fákra. Senki sem szereti a gazok burjánzását, az össze-vissza lombkoronák látványát és a rendezetlen körülményeket. A modern technika ma már segítő kezet nyújt, széles skálán választhatunk a nekünk megfelelő eszközök közül. Kertünk méretének megfelelően, anyagi lehetőségeinkhez mérten és egyéb fontos kritériumot figyelembe véve választhatjuk ki, melyek azok a szerszámok, amelyek akár hosszú távon hű társaink lehetnek. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani, hogy megkönnyítsük a döntést.
A szép gyep titka
kert2
Attól függően, hogy milyen fűmagot használtunk telepítéskor és mennyi öntözést kap a fű, 4-10 naponta ajánlott vágni. Fontos, hogy eltaláljuk az optimális hosszt, mert a túl mély vágás eredményeként kiszárad és utólag ezt a folyamatot visszafordítani nem lehet, viszont, ha túl nagyra hagyjuk nőni, akkor a szálak visszahajlása miatt különböző gombás betegségek terjedésének is utat nyithatunk. Évente néhány alkalommal a gyepnek szellőztetésre van szüksége, amely egy gondos átgereblyézést jelent, hogy felfrissítse azt. Ezt kizárólag tavasszal és ősszel szabad elvégezni, ha nyáron szükséges, akkor gyeplyuggatás ajánlott, amelyet hengeres, tüskés fejű válfajjal tudunk elvégezni.
Fűnyíró, a fő kertszépítő
A pázsit karbantartásának legfontosabb eszköze a fűnyíró. Kertünk méretétől függően, egyéb kényelmi szempontokat figyelembe véve határozhatjuk meg, melyik a nekünk való verzió, ennek kizárólag anyagi lehetőségeink szabhatnak határt. A 21. században mindezek mellett fontos a környezettudatos szemlélet, hogy minél hosszabb időre tervezzünk és az adott gép a lehetőségekhez mérten, ne károsítsa a természetet. Előfordulhat, hogy valaki egy olcsóbb típust szeretne vásárolni, a piac erre is kínál alternatívákat.
A kézi fűnyírók, amelyek erejét az emberi erő adja, ilyen szempontból kompromisszumos megoldás, hiszen környezetbarát és árban is az olcsóbb kategória. Azonban ez a fajta, nehéz önsúlyú és egyenes terepre ajánlott pontosan ezért (vállalkozó szelleműeknek a dombos felületre is, ezzel a napi edzésmennyiség is letudva).
Az elektromos fűnyírók 800 nm-es maximális területig ajánlottak, áruk változó, 10 ezer forinttól már kaphatóak. Szintén környezetkímélő szempontból a drágábbak hosszú távon, akár évtizedekig használhatóak, kisebb karbantartást igényelnek. Amit figyelembe kell vennünk, hogy konnektor szükséges elektromos mivoltukból adódóan, ebből kifolyólag a vezeték gombolyítására figyelni kell. Az akkus gépek magasabb árkategóriába tartoznak, viszont halkan működnek és egyszerű kezelést biztosítanak, nem kell a vezetékkel bajlódni. Az akku a működés idejét befolyásolja, általában fél órára biztosít energiaellátást, ezért kisebb területek karbantartására ajánlott, de akár használható több felvonásban is és akkor ez a probléma áthidalható.
A benzinmotoros fűnyírók között már nagy szórás van tudásbeli különbségük szerint. Az olcsóbb daraboktól egészen az önjáró típusokig széles tárházukat kínálják. Előnyük, hogy gyors munkát garantálnak és a durvább gazzal is megbirkóznak. Vannak közöttük a legmodernebb önjáró darabok, amelyek lehetnek két kerék, de négy kerék meghajtásúak is, ezáltal kisebb erőkifejtést igényelnek, dimbes-dombos telkekre kiváló választás. Továbbá van az úgynevezett mulcsozásra alkalmas fűnyíró, amelynek lényege, hogy a levágott füvet oldalt szórja szét egy-egy sávban működés közben, ezáltal táplálja is a talajt, visszaforgatja a friss vágást.
Nagyobb és/vagy gazos területekre tökéletes választás a fűnyíró traktor, amely óriási vágószélességével és méretével gyors és precíz munkát végez, áruk nagyjából milliós nagyságrendű. Nagyobb szintkülönbségek sem jelentenek akadályt.
Századunk műszaki eszközei között már megjelentek az önműködő darabok, amelyek lényege, hogy emberi jelenlét nélkül is dolgoznak, ezzel időt és energiát spórolnak. A kényelmet azonban meg kell fizetnünk és leginkább zárt területeken, egyenletes felületen használható a fűnyíró robot.
A részletekre is figyelmet kell fordítani!
Hiába szép a kert nagy része, miután lenyírtuk a füvet, ha a szegély mentén áll a gaz. Ezek ugyan nem olyan szembetűnőek, mégis ronthatják az összképet. A fűnyíró mérete miatt nem alkalmas a kertek szélein megbúvó gyom vágására, de ne gondoljuk, hogy nincs megoldás. Kifejezetten ezt a célt szolgálják a szegélynyírók, amelyek kis és nehezen hozzáférhető részeken is eredményesen használhatók. Sokszor összekeverik ezeket a fűkaszákkal, pedig azok kimondottan nagyobb kiterjedésű gazos és sűrű területekre ajánlottak.
Fák, bokrok, cserjék
A gyönyörű pázsit igénye mellett természetesen ugyanúgy fontos, más növényekkel is foglalkozni. Annál szebb egy kert, minél több példány él benne, a sövények akár térelválasztásra, kertek közötti kerítés elfedésére is kiválóak. Van, aki a kézi erőt igénylő sövényvágó ollókat kedveli, de akadnak, akik a gépesített eszközöket részesítik előnyben. A fűnyírókhoz hasonlóan, léteznek elektromos (köztük akkus) és benzines fajták is. Ezek működési elveit a fűnyíróknál már részletesen kifejtettük. Segítségükkel egyszerűbben és gyorsabban dolgozhatunk, mint kézi erőt igénylő társaikkal.
Kertünk ékei a fák, amelyek minden évszakban más arcukat mutatják, különböző színekben pompáznak. Mivel méretük szintén eltérő, erre a célra külön ágvágó ollókat kínálnak a gyártók. Azt hinné az ember, hogy nagy méretük miatt fejtörést okozhat gondozásuk, de az elektromos ágvágóknak köszönhetően ma már ez sem okoz gondot. A legmodernebb típusok teleszkópos nyéllel felszereltek, ezáltal igen nagy magasságban is munkálkodhatunk velük.
Summa summarum
kerti parti
Sokszor elveszünk az információk tengerében, ezért jó, ha vásárlás előtt gondolatban rendszerezzük az igényeinket. Gondoljuk át, mire és milyen célból van szükségünk, mik a prioritások és természetesen anyagi lehetőségeink is korlátot szabhatnak. Azonban, ha tudatosan készülünk fel a vásárlásra, (ez minden egyéb termék esetén is érvényes) elkerülhetőek a későbbi csalódások és akár hosszú távon is megkönnyítjük az életünket.
Szeretünk szép és rendezett környezetben élni, egy gondosan ápolt kertben szívesen pihenünk, töltjük szabadidőnket. A nyári időszakban pedig társasági események helyszíne is lehet, ki ne szeretné a grillpartikat, ahol gyönyörű környezetben ehetünk-ihatunk és tölthetünk el gondtalan és feledhetetlen pillanatokat.
 
 
 

Ajánlott bejegyzések
kertészkedés

A szomszéd kertje zöldebb? Ő biztos öntözi…

3 Perc olvasási idő
Kerti szerszámok | Kert szivattyúk | Építs saját kerti tavat! Amikor ezer ágra tűz a nap, a növények kókadoznak,  a zöld pázsit…
kertészkedés

Száraz, szürke, kopár? Ne már!

3 Perc olvasási idő
A leggyakrabban használt kerti szerszámok | Fák és növények a kertbe | Vetőmagok széles választéka Kinézve az ablakon, időnként még az életkedvünk…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük