tv

Mostan színes háttérvilágításról álmodunk

3 Perc olvasási idő
tv

Mostan színes háttérvilágításról álmodunk

3 Perc olvasási idő

Önöknek is megtiltották gyerekkorukban, hogy abszolút világítás nélküli szobában nézzék a tévét, mert a villódzás rontja a szemet? Hallották már azokat az urbánus legendákat, miszerint szülők feljelentettek tévécsatornákat, mert egyes japán rajzfilmsorozatok túl gyorsan váltakozó képsorai miatt elromlott a gyerek látása? Önök ezeket a történeteket el is hiszik? Akkor van egy jó hírünk: a Philips egyre tökéletesebbre fejleszti az először Ambilight-nak nevezett, majd a Berlinben éppen zajló szórakoztatóelektronikai kiállításra már Aurea-vá átkeresztelt technológiáját, amit pont a sötétben tévézés villódzó képernyőjének kompenzálása, és a képernyő „virtuális” megnagyobbítása végett szabadalmaztatott anno a cég.

Szóval az Ambilight nem más, mint a televízió képernyője mögé, a keretbe épített LED-ek sorozata, amik a képernyőn éppen megjelenő színeknek megfelelő színben világítanak, és ezáltal – falra szerelhető laposképernyős tévékről beszélünk – „elsimítják” a készülék képét, kímélve ezzel a nézők szemét, és természetesen intenzívebbé téve a tévénézés élményét. Többféle változatban is találkozhatunk vele: az Ambilight mono bal- és jobboldali megvilágítást jelent, a két oldalon egyező színnel, az Ambilight sztereo ugyanezt, csak két különböző színnel; az Ambilight surroundnál már a képernyő tetején is vannak LED-ek, az Ambilight full surround pedig – nahát – mind a négy oldalon különböző színű megvilágítást produkál. Ezekhez képest az Aurea pedig annyiban jelent fejlődést, hogy a képernyő egy oldalán nem csak egy színben kapunk világítást, hanem egy oldal adott pontján tényleg olyan színű háttérvilágítást kapunk, mint ami a képernyő azonos pontján az éppen meghatározó szín, adott oldal másik pontján pedig egy másfélét – ez ám az igazi tévézés, mondhatnánk, a többi csak parasztvakítás volt, írd és mondd. Érdekesség, hogy készült már webkamerákhoz is olyan Java applet, ami Ambilight-szerű megvilágítást csinál a közvetített kép köré, ez pedig a Lumiedge, ha valaki esetleg letöltené.

Addig amíg nem jutunk Aurea-s tévéhez, nézzük, mi újság az Ambilight piacon! Nálunk három ilyen típust lehet kapni, ezeket fogjuk bemutatni most. A legkisebb modell a Philips 37PFL9632D LCD-tévé, 37 colos képátlójú, 16:9-es képaránnyal, 100Hz-es frissítési frekvenciával. A készülék teljes mértékben támogatja a HDTV technológiát, Blu-ray lejátszónkat, PC-nket, vagy a set-top boxot HDMI-n keresztül csatlakoztathatjuk hozzá.

Képátlóban a három típus közül a második helyen van a Philips 42PF9730, 42 colos LCD-tévé, 16:9-es képaránnyal, Ambilight sztereóval és Pixel Plus 2 technológiával, ami szintén egy Philips által kifejlesztett dolog, és a nevével ellentétben nem azt jelenti, hogy minden pixelhez hozzáadunk kettőt, hanem egy, a képélesség növelésére kitalált algoritmus, ami egy pixel színének megjelenítésénél figyelembe veszi az azt körülvevő pixelek színét is. Úgyszintén HD ready.

A harmadik típus már 50 colos, az Ambilight mellé 900cd/m2-es fényerősségű képet kapunk, ez a Philips 50PF9966 plazmatévé szintén Pixel Plus 2-vel.

Ajánlott bejegyzések
laptoppendrivetelefontv

Pasilesen, avagy Valentin, te Drága!

4 Perc olvasási idő
Finom parfümök Valentin-napra | Népszerű ajándékötletek | Jópofa plüssállatok hölgyeknek Ugye nem kell mondanunk, hogy a szerelmesek ünnepe a nyakunkon és erre…
hűtőgépsporttelefontvvideókamera

Az amerikai foci a digitális világot is felforgatja

3 Perc olvasási idő
Nagyképernyős tévé a meccsnézéshez | Olcsó hűtőszekrény a sörnek | A legjobb amerikai focis videojáték Hiába fiatalabb az amerikai foci, mint az…
canonfénymásolófullhdhdtvlgprojektorsonytoshibatvvideókamera

Mi jöhet még a full HD felbontás után?

4 Perc olvasási idő
A digitális korszakkal akaratlanul előtérbe került a felbontás kérdése, ma már boldog és boldogtalan is azzal foglalkozik, hogy a tévéje hány pixelt…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük